Στη γκαλερί a.antonopoulou.art, πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση βιβλίου, αλλιώτικη από τις συνηθισμένες. Ο Βολιώτης εικαστικός, καθηγητής πανεπιστημίου και συγγραφέας Αλέξανδρος Ψυχούλης περιέγραψε τους λόγους που τον οδήγησαν στην καταγραφή ενός ανθρωπολογικού εγχειριδίου, για τον «ξένο» που θα επισκεφτεί το Βόλο και θέλει να βιώσει την εμπειρία της τσιπουροποσίας. Το βιβλίο ονομάζεται Τα τσίπουρα στον Βόλο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις νήσος
Για τον συγγραφέα και τη ”μεθυστική” του έκδοση μίλησαν οι Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Θάνος Σταθόπουλος και Γιώργος Πίττας παρασύροντας το κοινό με τις αφηγήσεις τους, ενώ η Μαρία Καβογιάννη μαζί με την Μαρία Λεκάκη με τη μεστή τους ανάγνωση, ανέδειξαν τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής του Αλέξανδρου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Βολιώτικο τσίπουρο και μεζέδες που ετοίμασε η συντονίστρια της εκδήλωσης Ελένη Ψυχούλη
Το εγχειρίδιο απευθύνεται στον «ξένο», σ’ αυτόν που φτάνει στην πόλη του Βόλου, όχι απλά για να πιει τσίπουρα, αλλά για να φτάσει πίνοντας, τσιμπώντας και συζητώντας στην κατάσταση της συλλογικής πληρότητας, του συντονισμού, της ομοψυχίας, στη γλυκιά αίσθηση της χαμηλής αιώρησης και στην ψευδαίσθηση ότι η ζωή είναι εξαιρετικά απλή.
Στον ντόπιο το κείμενο θα προσφέρει την απαιτούμενη απόσταση για να κατανοήσει καλύτερα αυτό το «οικείο» που τον συναρπάζει, καθώς εξετάζει μία μία τις παραμέτρους που συνθετικά απαιτούνται για να αποκτήσει η τσιπουροσυνεύρεση τα χαρακτηριστικά μιας εμπειρίας που δεν βλέπουμε την ώρα να ξαναζήσουμε.
Το σωστό μαγαζί με το καλό χύμα τσίπουρο, το πως καθόμαστε, το μέγεθος της παρέας, το τσούγκρισμα, το μενού, ο χαρακτήρας του σερβιτόρου, η συζήτηση, ο τόπος, η ώρα και κυρίως ο ρυθμός είναι παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμα. Μικρές λεπτομέρειες αλλάζουν δραματικά την εξέλιξη μιας συνάντησης για τσίπουρα. Αν κάτι δεν λειτουργήσει όπως πρέπει αυτό που θα ζήσεις θα είναι απλώς μια καλούτσικη κατάσταση και όχι η ποθητή υπερβατική εμπειρία.
Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης γεννήθηκε στο Βόλο το 1966.
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Παναγιώτη Τέτση. Σήμερα είναι καθηγητής Τέχνης και Τεχνολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και από το 2017 διευθύνει το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο « Μεταβιομηχανικός Σχεδιασμός, σχεδιαστικές και καλλιτεχνικές πρακτικές για την παραγωγή της καθημερινής ζωής »
Το εικαστικό του έργο αποτελείται από διαδραστικές ή μη εγκαταστάσεις στο χώρο , ζωγραφική, γλυπτική και animation. Έχει πραγματοποιήσει 25 ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σχόλια για αυτό το άρθρο