Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η πρώτη φορά που συναντήθηκαν κινηματογραφικά, ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του ελληνικού σινεμά, η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος, ήταν στην ταινία “Κοντσέρτο για πολυβόλα” όπου άρχισε και ο μεγάλος τους έρωτας. Όμως είχαν ξανασυναντηθεί πέντε χρόνια πριν σε μια ταινία, που ενώ είχε κάνει επιτυχία, παραμένει σχεδόν άγνωστη και έχει να προβληθεί πολλά χρόνια από την τηλεόραση. Πρόκειται για το φιλμ “Προδομένη Αγάπη“. Ας δούμε το χρονικό της ταινίας που συνεργάζονται για πρώτη φορά η Καρέζη και ο Καζάκος.
Πριν την ταινία
Το 1961 η Τζένη Καρέζη, στο τέλος της άνοιξης ολοκληρώνει, με μεγάλη επιτυχία, την περιοδεία που πραγματοποίησε για ολόκληρη τη σαιζόν, για πρώτη φορά ως θιασάρχης. Ο θίασος περιόδευσε σε επαρχιακές πόλεις και στην Κύπρο, με έξι διαφορετικά έργα, ανάμεσα τους και η κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ήταν ένα κουτό κορίτσι».
Η Τζένη είναι 28 χρονών και έχει ήδη στο ενεργητικό της μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες. Το καλοκαίρι ολοκληρώνει τα γυρίσματα της ταινίας Ποια είναι η Μαργαρίτα; (αρχικός τίτλος “Ποια είναι η Μαργαρίτα, η Μαργαρώ;“) που προβλήθηκε το φθινόπωρο του 1961 και κατετάγη 9η στις εμπορικότερες ταινίες της σεζόν, με βάση τα εισιτήρια Α΄προβολής. Τη μουσική έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης ενώ το ομότιτλο τραγούδι ερμηνεύει η Τζένη Καρέζη με τον Γιάννη Φέρτη, σε μια υπέροχη σκηνή ποδηλατάδας στην Κω. Οι ηθοποιοί ταξίδεψαν μέχρι εκεί για τις ανάγκες εξωτερικών γυρισμάτων.
Το χειμώνα έχει κλείσει στο θίασο του Κώστα Μουσούρη, ως πρωταγωνίστρια, στο έργο «Φανή». Ο Μουσούρης ανέβαζε στο θέατρο του, που υπάρχει ακόμη και σήμερα στην πλατεία Καρύτση, σημαντικά έργα, που κρατούσαν ολόκληρη τη σεζόν. Τον ακολουθούσε πιστά το αστικό κοινό του και είχε την δύναμη να αναδείξει πρωταγωνίστριες και να τους δώσει το χρίσμα για την καθιέρωση, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη ενώ είχαν προηγηθεί, μεταξύ άλλων, η Έλλη Λαμπέτη και η Ελένη Χατζηαργύρη.
Στην παράσταση αυτή θα την δει για πρώτη φορά στο θέατρο ο Ζάχος Χατζηφωτίου τα Χριστούγεννα και από εκείνο το βράδυ θα ξεκινήσουν οι νυχτερινές εξορμήσεις τους και η σύντομη σχέση τους που θα τους οδηγήσει στο γάμο το Μάιο του 1962. Είχε προηγηθεί η γνωριμία τους στο Λονδίνο το Σεπτέμβριο μέσω κοινών φίλων, όταν η Τζένη είχε επισκεφτεί τον Ιάκωβο Καμπανέλλη στη βρετανική πρωτεύουσα, με τον οποίο διατηρούσε φλερτ.
Το 1961 ο Κώστας Καζάκος είναι 26 χρονών και έχει ολοκληρώσει τα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας που συμμετείχε, μέχρι τότε στην καριέρα του, «Τα 40 παλικάρια», ένα βουκολικό δράμα με θέμα τη φουστανέλα, που ήταν στη μόδα εκείνα τα χρόνια στον κινηματογράφο, με την ιδέα του σεναρίου να προέρχεται από το δημοτικό μας τραγούδι. Έχοντας ολοκληρώσει λίγους μήνες πριν, τη στρατιωτική του θητεία, συγγράφει με τον Ερρίκο Θαλασσινό ένα σενάριο με μοτίβο τον κοινωνικό προβληματισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα αγνά συναισθήματα. Ο Ερρίκος Θαλασσινός αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία της ταινίας που παίρνει τον τίτλο «Προδομένη αγάπη», σε παραγωγή της εταιρίας Πυρσός Φιλμ. Τα γυρίσματα ξεκινούν το φθινόπωρο.
Η ταινία και η συνάντηση Καρέζη-Καζάκου
Η «Προδομένη αγάπη» έχει πρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη και τον Γιώργο Φούντα. Μαζί τους η Μάρθα Βούρτση, η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Λευτέρης Βουρνάς, ο Χρήστος Τσαγανέας, η Παμφίλη Σαντοριναίου, η Αθηνά Μιχαηλίδου αλλά και ο Κώστας Καζάκος, ο οποίος θα κρατήσει ένα ρόλο και έτσι θα γνωρίσει την Τζένη Καρέζη, την οποία μάλιστα, κάποιες φορές θα την βοηθήσει να μάθει τα λόγια της. Αυτή την πρώτη τους γνωριμία η Τζένη, θα του εξομολογηθεί χρόνια αργότερα, ότι την είχε ξεχάσει εντελώς.
Ο Κώστας Καζάκος σε συνέντευξη του είχε αναφέρει: «Είχαμε συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές μέσα από τη δουλειά αυτή. Την βοηθούσα να μάθει τα λόγια της στο καμαρίνι όπου βαφόταν. Σαν να μην συνέβη. Σαν να μην είχαμε ιδωθεί. Αλλού κοίταγε ο ένας, αλλού ο άλλος».
Οι ρόλοι που υποδύονται η Τζένη και ο Κώστας στην ταινία, δεν ανταλλάσσουν κουβέντα μεταξύ τους, ενώ συνυπάρχουν μόνο στην τελευταία σκηνή της ταινίας στο γενικό πλάνο. Έτσι οι δύο μελλοντικοί σύζυγοι είχαν μια πρώτη, αδιάφορη για εκείνους, γνωριμία.
Το σενάριο της ταινίας παρουσιάζει την Άννα (Τζένη Καρέζη) να ζει στην αυλή με την θεία της (Παμφίλη Σαντοριναίου). Στην ίδια αυλή μένει και ο Στράτος (Γιώργος Φούντας), ο άντρας που αγαπά. Η Άννα νομίζει πως ο Στράτος την απατά με μια άλλη γυναίκα, την Μάγδα (Μάρθα Βούρτση) και έτσι αποφασίζει να φύγει για την Αμερική, όπου θα περάσει ένα χρόνο κοντά σε μια άλλη θεία της (Δέσπω Διαμαντίδου). Όταν θα επιστρέψει στην Αθήνα, ο Στράτος είναι πια επιτυχημένος μουσικός με δικό του μαγαζί το οποίο πρόκειται να εγκαινιάσει το βράδυ της άφιξης της Άννας. Και ενώ στη γειτονιά αναστατώνονται με το νέο της άφιξης της και την περιμένουν εκείνη τελικά δεν εμφανίζεται. Η θεία της, που της έχει απαγορεύσει να πάει στην παλιά της γειτονιά, θα προσπαθήσει να την παντρέψει με ένα πλούσιο νέο (Λευτέρης Βουρνάς). Όμως εκείνη είναι ακόμα ερωτευμένη με τον Στράτο. Ο Στράτος, που στο μεταξύ έχει σχέση με την Μάγδα, παραμένει ερωτευμένος με την Άννα. Η Μάγδα το καταλαβαίνει και πληγώνεται. Όταν η Άννα διαπιστώνει πως ο Στράτος ακόμη την αγαπά, πηγαίνει ένα βράδυ στο μαγαζί του και εκεί η ιστορία έχει ευτυχισμένο τέλος.
Τα εξωτερικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στον Κολωνό, γύρω από τη συμβολή των δρόμων Ισμήνης, Ανδριανουπόλεως, Συρράκου και Ιωαννίνων. Εκεί ήταν η γειτονιά, η αυλή και τα μαγαζιά που βλέπουμε στην ταινία. Σήμερα η όψη της περιοχής έχει αλλάξει δραματικά και δεν θυμίζει εκείνη την εποχή. Υπάρχει μόνο ένα μαγαζί που χρησιμοποιήθηκε ως μπακάλικο.
Στην ταινία συναντιούνται κινηματογραφικά για δεύτερη φορά μετά τη “Λίμνη των πόθων” (1957) η Τζένη Καρέζη και ο Γιώργος Φούντας, χωρίς να έχουν πολλές σκηνές μαζί. Οι δυο τους θα συναντηθούν ακόμη μια φορά, ένα χρόνο αργότερα, στα θρυλικά «Κόκκινα Φανάρια» μαζί και με την Δέσπω Διαμαντίδου. Θα λέγαμε πως εδώ είναι σαν δοκιμαστικό για την ταινία που θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.
Αξιοσημείωτη είναι η σκηνή με τον αισθησιακό χορό που αποδίδουν εντυπωσιακά ο Βαγγέλης Σειληνός και η Ελένη Προκοπίου, που τότε ήταν χορευτικό ζευγάρι, ενώ συμμετέχουν σε άλλη σκηνή της ταινίας και τα μπαλέτα της Ντόρας Στράτου. Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και τραγουδούν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η Γιώτα Λύδια. Σπουδαίο θεωρείται το τραγούδι «Είναι ο καημός μου ένα πουλί», σε στίχους Ερρίκου Θαλασσινού με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση από τα λιγότερο γνωστά και διαφημισμένα τραγούδια των Θεοδωράκη – Μπιθικώτση.
Η πρεμιέρα της ταινίας
Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1962 με ομιλητή τον Νίκο Φώσκολο. Έκοψε 65.361 εισιτήρια στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα προβολής της και κατετάγη 6η ανάμεσα στις 68 ταινίες της χρονιάς. Στην κορυφή συναντάμε τον «Κατήφορο», στην 2η θέση την ταινία «Η Λίζα και η άλλη»,ενώ στην τρίτη θέση την ντοκιμαντερίστικη ταινία η «Αθήνα τη Νύχτα», με την Καρέζη να πρωταγωνιστεί σε ένα σκετς. Η ταινία πουλήθηκε στην Τουρκία.
Παραλειπόμενα για την ταινία
Η Τζένη Καρέζη σε συνέντευξή της σε περιοδικό της εποχής, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τα …κρύα στούντιο της εταιρίας στην Ηλιούπολη, όπου δεν υπήρχε θέρμανση ενώ είχε και πρόβλημα ύπνου, διότι τα γυρίσματα άρχιζαν από νωρίς το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα. Στη συνέχεια πήγαινε στο θέατρο μέχρι τη μία και της έμειναν μόνο πέντε ώρες να κοιμηθεί. Παρόλα αυτά, ήταν ευχαριστημένη γιατί δούλευε με ανθρώπους που εκτιμούσε βαθύτατα.
Την πρώτη εβδομάδα προβολής, η ταινία φτάνει τα 55.000 εισιτήρια. Τη δεύτερη εβδομάδα, προβάλλεται μόνο σε έναν κινηματογράφο. Αν και με τα εισιτήρια που έκοψε, μπήκε στην 6η θέση στον πίνακα εισιτηρίων, οι περισσότερες κριτικές ήταν αρνητικές, μιλώντας για …προδομένους θαυμαστές τόσο των ηθοποιών, όσο και του σκηνοθέτη, που ένα χρόνο πριν με την ταινία του Ο θάνατος θα ξανάρθει, είχε αποθεωθεί από τους κριτικούς.
Η Μάρθα Βούρτση συνεργάστηκε με τον Ερρίκο Θαλασσινό πρώτη φορά στην ταινία Το ραντεβού της Κυριακής, το 1960. Συνολικά θα τη σκηνοθετήσει σε 8 ταινίες, όλες μελοδράματα: Κουράστηκα να σ΄αποκτήσω, Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης, Φεύγω με πίκρα στα ξένα, Το φυλαχτό της μάνας, Ορφανή σε ξένα χέρια, Κατάρα είναι ο χωρισμός, Το ραντεβού της Κυριακής και Προδομένη αγάπη. Με την Τζένη Καρέζη, ο Ερρίκος Θαλασσινός δεν θα συνεργαστούν σε άλλη ταινία. Το 1962 η Μάρθα Βούρτση για την ερμηνεία της στην ταινία “Προδομένη αγάπη” απέσπασε από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΕΚΚΑ) το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου, ενώ το κασέ της ανέβηκε στις αμέσως επόμενες ταινίες της.
H ταινία είναι διαθέσιμη στο you tube και μπορείτε να την θυμηθείτε ή να τη δείτε για πρώτη φορά:
https://www.youtube.com/watch?v=w1aIRYm9CeE
Πληροφορίες από βιβλία και περιοδικά: Ιστορία Ελληνικού Κινηματογράφου, Ρομάντζο, Φαντασία, Πάνθεον, Σινεμά, Θεατής
Σχόλια για αυτό το άρθρο