Τον γνώρισα με την ιδιότητα του σκηνοθέτη – είναι παράλληλα ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής- στις ”Ανθισμένες Μανόλιες” και μου έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο σκηνοθετεί τα έργα. Τον ενδιαφέρει πάνω από όλα η ανάδειξη τους και ανάλογα με την υπόθεση και τους συγγραφείς τους, βαδίζει προς το σχεδιασμό της σκηνοθετικής του σύλληψης. Ο πολυτάλαντος και πολυσχιδής, Κωνσταντίνος Κυριακού, φαίνεται ότι αγαπά το λειτούργημά του, αφού ίδρυσε ιδίοις εξόδοις τη θεατρική εταιρεία με την επωνυμία ” Theartes ” με την Κατερίνα Μπιλάλη. Και μπράβο τους, γιατί στόχο και επιδίωξή τους έχουν να προσφέρουν στο κοινό καλό θέατρο! Ως σκηνοθέτης δεν αποδομεί τα έργα, αλλά αντίθετα προσπαθεί να τους δώσει μια φρέσκια ματιά, όμως, μόνο σε εκείνα που την επιδέχονται, χρησιμοποιώντας μάλιστα το νέο τρόπο έκφρασης του υπέρ- μεταμοντέρνου θεάτρου, χωρίς ανούσιες και άχρηστες καινοτομίες με σκοπό και μόνο τον εντυπωσιασμό. Ακροβατεί ανάμεσα στο κλασικό και υπέρ- μεταμοντέρνο σκηνοθετικό τρόπο με απόλυτη επιτυχία, αποφεύγοντας παλινωδίες και άσχετους συνειρμούς. Για του λόγου το αληθές, πηγαίνετε να δείτε στο θέατρο Μεταξουργείο τη δουλειά του στο έργο του Σαίξπηρ” Πολλή φασαρία για το τίποτα” που παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή . Ο ευρηματικός και άκρως δημιουργικός, Κωνσταντίνος Κυριακού, από το Α ως το Ω!
Αμετροέπεια: Οι φλυαρίες και οι μεγαλοστομίες δεν με αντιπροσωπεύουν.
Βιαιότητες: Σε οποιαδήποτε μορφή και εναντίον οποιουδήποτε έμψυχου όντος είναι κατακριτέες και καταδικαστέες.
Γουίλιαμ Σαίξπηρ: Ο μεγαλύτερος και πιο αναγνωρισμένος θεατρικός συγγραφέας παγκοσμίως, του οποίου η μεγαλοφυής μορφή παραμένει κεκαλυμμένη με μυστήριο.
Δραματουργική επεξεργασία: Μία επιστημονικά απαιτητή διαδικασία σε θεατρικά κείμενα, προκειμένου να επικεντρωθούμε στην ουσία τους, κάτι που κάνει πολύ εύστοχα η Κατερίνα Μπιλάλη στις δουλειές μας!
Έρωτας: Ένα ζωτικής σημασίας συναίσθημα έλξης, επιθυμίας, κατανόησης, συμπόρευσης, συνύπαρξης, και κυρίως αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης.
Ζωή: Υπέρτατο θείο δώρο, που οφείλουμε να ευγνωμονούμε τους γονείς μας που μας το προσέφεραν!
Ηθοποιία: Εξέχουσα μορφή εκφραστικής διεξόδου και ψυχικής ανάτασης!
Θέατρο: Το παν!
Ιατρικό εμβόλιο κορωνοϊού: Ένα ιατρικό επίτευγμα, αναμένοντας, ωστόσο το φάρμακο κατά οποιασδήποτε μορφής καρκίνου.
Καταστροφές πολέμου: Καταστροφές ζωών, ψυχών και πολιτισμών…
Λαοφιλής: Επίκαιρος και ευκολολησμόνητος
Μεταμοντέρνο θέατρο: Ξεπερασμένο θέατρο, βρισκόμαστε στην αναζήτηση ενός νέου τρόπου έκφρασης, διαμέσου του υπερ-μεταμοντέρνου θεάτρου (Sur-postmodern theatre).
Νεωτερισμοί: Καλοί και κακοί, απαραίτητοι, αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγονται, όταν γίνονται δίχως εμπεριστατωμένη στοχοθεσία
Ξένο ρεπερτόριο: Συγκοινωνούν δοχείο με το ελληνικό ρεπερτόριο. Δρουν, επιδρούν και αλληλοεπιδρούν.
Ουκρανικός πόλεμος: Άλλη μια επιβεβαίωση της ανθρώπινης βλακείας και αλαζονείας
Πολλή φασαρία για το τίποτα: Μια παιχνιδιάρικη παράσταση στο θέατρο Μεταξουργείο, κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00.
Ραδιενέργεια: Προτιμώ η χρήση της να τεθεί αποκλειστικά στην υπηρεσία της ιατρικής, προς όφελος της ανθρωπότητας…
Σκηνοθεσία: Η κύκλωση της θεατρικής επιτέλεσης!
Τρόμος: Υπάρχει μόνο, αν τον πιστέψουμε…
Υστεροβουλία: Επιλέγω την υστεροφημία!
Φανατισμός: Ηλιθιότητα στο τετράγωνο
Χάος πολέμου: Βάραθρο απωλειών έμψυχων και άψυχων…
Ψυχισμός: Των ανθρώπων που επιτελούν Τέχνη είναι πολύ ευαίσθητος
Ωραίες δουλειές: Αυτές που κάνουμε τα τελευταία χρόνια με τη Θεατρική Εταιρεία «Theartes» που έχουμε ιδρύσει η Κατερίνα Μπιλάλη και εγώ.
Σχόλια για αυτό το άρθρο