Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ 2014, συμμετέχουμε όλοι στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων. Γιατί στον αγώνα ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ, κάθε προσπάθεια μετράει! Δεν είναι λίγα τα άτομα του φιλικού μου περιβάλλοντος που έχουν κάποιον συγγενή ή φίλο που πάσχει από την νόσο Αλτσχάιμερ. Μια και είμαι ανήσυχο πνεύμα σε ένα catch-up με την πολύ καλή μου φίλη Όλγα Λυμπεροπούλου, νευροψυχολόγο με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες, μου έδωσε πλήρες ορισμούς και εξηγήσεις για το τι είναι Άνοια και Αλτσχάιμερ.
– Τι ορίζουμε ως Άνοια;
«Άνοια» είναι ένας όρος-ομπρέλα που αναφέρεται στα συμπτώματα που παρουσιάζουν άνθρωποι με νοσήματα που καταστρέφουν τα κύτταρα του εγκεφάλου τους. Προέρχεται από το στερητικό –α και τη λέξη νους, σημαίνει δηλαδή απώλεια του νου.
– Και ο ορισμός που δίνουμε στην νόσο Αλτσχάιμερ;
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Πρόκειται για μία εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω τω 65 ετών. Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται με την ηλικία. Συνεπώς, η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ασθενών που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ οφείλεται στο γεγονός ότι ζούμε περισσότερα χρόνια. Το αρχικό σύμπτωμα της νόσου είναι συνήθως οι διαταραχές μνήμης, οι οποίες ειναι ήπιες και αφορούν κατά κύριο λόγο τα πρόσφατα γεγονότα. Καθώς όμως η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και άλλες νοητικές λειτουργίες, όπως η προσοχή, ο λόγος και η κρίση, καθώς επίσης και η ικανότητα του ασθενή να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
– Έχει σχέση με γενετικούς, ή μπλέκονται και άλλοι, παράγοντες;
Η νόσος Αλτσχάιμερ οφείλεται τόσο σε γενετικούς παράγοντες, όσο και σε παράγοντες που σχετίζονται με καθημερινές μας συνήθειες. Μπορεί για τους πρώτους να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι, γνωρίζουμε όμως ότι υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά την πιθανότητά μας να εμφανίσουμε τη νόσο ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε πολλά χρόνια την εμφάνισή της. Η σωματική και η διανοητική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η φροντίδα της υγείας μας (τακτικός έλεγχος πίεσης, σακχάρου και χοληστερίνης, διακοπή του καπνίσματος, θεραπεία της κατάθλιψης) και η συναναστροφή με αγαπημένα πρόσωπα είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που έχουν αποδεδειγμένη προστατευτική δράση ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να ασχοληθούμε με τη φροντίδα του εγκεφάλου μας!
-Είναι φυσιολογικό να ξεχνάω;
Φοβάστε πως ίσως η νόσος Αλτσχάιμερ σας χτυπάει την πόρτα; Δεν είστε οι μόνοι. Κατα καιρούς, η μνήμη μας προδίδει όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Πρόκειται για μια λειτουργία του εγκεφάλου ιδιαίτερα ευάλωτη τόσο στη φθορά του χρόνου, όσο και στην επίδραση μη παθολογικών παραγόντων, όπως το άγχος, η πίεση της καθημερινότητας και η κούραση. Παρόλα αυτά, οι διαταραχές μνήμης δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αγνοήσετε, ιδίως αν είστε άνω των 60 ετών και οι μνημονικές διαταραχές έχουν αρχίσει να προκαλούν προβλήματα στην καθημερινή σας ζωή. Αν πιστεύετε ότι η μνήμη σας έχει αποδυναμωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και ότι οι διαταραχές επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε ένα Ιατρειο Μνήμης
–Πως μεταφράζεται αυτό σε αριθμούς;
Η νόσος Αλτσχάιμερ σε αριθμούς έχει ως εξής:
• Σήμερα, 44 εκατομμύριαάνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή άνοιας. Από αυτούς, οι 200.000 ζουν στην Ελλάδα.
• Κάθε 4 δευτερόλεπτα σημειώνεται σε κάποια χώρα του πλανήτη ένα νέο κρούσμα άνοιας. Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ασθενών θα φτάσει τα 135 εκατομμύρια.
• Η νόσος Αλτσχάιμερ, η πιο συχνή μορφή άνοιας, είναι η επιδημία του 21ου αιώνα. Κάθε χρόνο, σκοτώνει περισσότερους ασθενείς απ’ ότι ο καρκίνος του στήθους και ο καρκίνος του προστάτη μαζί.
• 1 στους 3 ηλικιωμένους πεθαίνει από Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή άνοιας.
Οι γυναίκες, βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας.
• Ο αριθμός των γυναικών που είτε έχουν Αλτσχάιμερ, είτε φροντίζουν έναν ασθενή που πάσχει από τη νόσο,αγγίζει τα 13 εκατομμύρια.
• Οι γυναίκες στην ηλικία των 60 ετών έχουν 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ κάποια στιγμή στο υπόλοιπο της ζωής τους, απ’ ότι καρκίνο του στήθους
• Το 60% των ανθρώπων που φροντίζουν ασθενείς με άνοια είναι γυναίκες.
#MiaAnamnisi
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ 2014: Αν αύριο έχανες όλες σου τις αναμνήσεις εκτός από μία, ποια θα ήταν εκείνη η #MiaAnamnisi που θα ήθελες να κρατήσεις για πάντα;
Αναρτήστε την παραπάνω ερώτηση και την απάντησή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Google+, Instagram) και μοιραστείτε με τους φίλους σας τη μοναδική ανάμνηση που δεν θα θέλατε ποτέ να «ξεθωριάσει».
Η Όλγα Λυμπεροπούλου είναι νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες. Από το 2002 εργάζεται με ηλικιωμένους, ασθενείς με άνοια και τις οικογένειές τους, ενώ την τελευταία δεκαετία είναι μέλος της διεπιστημονικής ομάδας του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Tο ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κρατήσουμε το μυαλό μας σε φόρμα, σε κάθε ηλικία. Παράλληλα, σχεδιάζει και εφαρμόζει προγράμματα γνωστικής αποκατάστασης για ασθενείς που αντιμετωπίζουν διαταραχές των γνωστικών τους λειτουργιών. Θα τη βρείτε στο www.trainyourbrain.gr, στη σελίδα trainyourbrain.gr στο Facebook και στο trainyourbraingrστο Instagram
Σχόλια για αυτό το άρθρο