Θέλετε να μεταφερθείτε πίσω στον χρόνο και να γνωρίσετε την παλιά Αθήνα; Δεν έχουμε χρονομηχανή, αλλά 10 νοσταλγικά μέρη στην πόλη που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά.
Βρίσκεται από το 1927 στην γειτονιά του Γερανίου (Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ.: 210 3216629), στην καρδιά της πόλης, και έκτοτε δεν έχουν αλλάξει πολλά στην ατμόσφαιρα και την ποιότητα αυτού του παλιού μαγέρικου με την χαριτωμένη αυλή, τα κρασοβάρελα για φόντο και την ζωντανή ορχήστρα να συνοδεύει με πενιές τα μαγειρευτά από το τσουκάλι. Καθίστε κάτω από την Κληματαριά, και απολαύστε χειροποίητο ψωμάκι, σπιτικές πίτες, κόκορα κοκκινιστό ή κατσικάκι στη γάστρα, μαζί με χύμα κρασάκι, σε τιμές… όπως παλιά (κάτω από 15€ κατ’ άτομο).
…ένα πρωί στην Βαρβάκειο
Υπάρχει κάτι βαθιά καθησυχαστικό να ξέρεις ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Ότι κάθε επίσκεψη σου στη Βαρβάκειο και στη λαχαναγορά, για παράδειγμα, θα μετατραπεί σε χάζι του καθημερινού διαγωνισμού ατάκας ανάμεσα στους κρεοπώληδες, σε περίπατο μέσα σε αρώματα στα μπαχαράδικα της Ευριπίδου, σε πειρασμό να γίνεις ωτακουστής σε πηγαδάκια ηλικιωμένων κυρίων που ναι μεν ξεκινούν από το «πού πήγαν οι τιμές», αλλά καταλήγουν με μαθηματική ακρίβεια σε ιστορίες από τα παλιά, ανέκδοτα από την εποχή τους και μυστικά δεκαετιών που ζουν μόνο μέσα στη μνήμη τους.
…μια κυριακάτικη βόλτα στο Γιουσουρούμ
Η πλατεία Αβησσυνίας, «βαφτισμένη» από τους Αιθίοπες (που τότε λέγονταν Αβησσύνιοι») που ζούσαν στους γύρω δρόμους, καθιερώθηκε ως το κεντρικό παζάρι μεταχειρισμένων ειδών της Αθήνας από το 1910. Έναν αιώνα και κάτι ψιλά αργότερα, η παράδοση του Ηλία Γιουσουρούμ, του προέδρου των παλαιοπωλών που χάρισε το όνομά του στο παζάρι, συνεχίζεται άσβεστη στο πλακόστρωτο. Εκεί που κάθε μεσημέρι βρίσκει κανείς έπιπλα αντίκες και δισκάκια του Μεσοπολέμου. Παλιά ημερολόγια και καρτ ποστάλ του ’50. Αρχαιοπρεπή αγάλματα, γραμμόφωνα και μπαρόκ κορνίζες. Δραχμές και αναγνωστικά του ’70, περίτεχνα φωτιστικά και κομπολόγια, γραφομηχανές και super-8 καμεράκια. Με λίγα λόγια, ένα υπέροχο χάος αναμνήσεων, στοιβαγμένο σε μια πλατεία ευτυχισμένη μέσα στο παρελθόν της πόλης. Κι έχουμε άφθονο υλικό για να πειστείτεσε αυτό εδώ το ρεπορτάζ του in2life.
…μια μερίδα λουκουμάδες στον Κρίνο
Στο 87 της Αιόλου, οι πράσινες πόρτες με τις μεγάλες τζαμαρίες μας καλούν να περάσουμε στα ενδότερα του Κρίνου, να προχωρήσουμε στα παλιά μωσαϊκά και να παραγγείλουμε τους πιο φημισμένους λουκουμάδες της πόλης, αυτούς που σερβίρονται με τον ίδιο τρόπο εδώ και ενενήντα χρόνια, ζεστοί, τραγανοί, με τρύπα στη μέση και άφθονο μέλι. Το ιστορικό κτίριο (εδώ ιδρύθηκε το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας το μακρινό 1855 και η διαρρύθμιση και η αισθητική του κτιρίου δεν έχει αλλάξει έκτοτε στο ελάχιστο) μας βοηθά ακόμη περισσότερο να τηλεμεταφερθούμε πίσω στον χρόνο, ενώ οι παραδοσιακές συνταγές της μπουγάτσας και της μηλόπιτας μας προκαλούν να μείνουμε για άλλη μία γευστική δοκιμή στα μαρμάρινα τραπεζάκια του Κρίνου.
…ένα παραδοσιακό κούρεμα σε μπαρμπέρικο
Οι άντρες της παρέας θα εκτιμήσουν δεόντως μια περιποίηση α λα παλαιά: Στα παλιά μπαρμπέρικα του κέντρου, όπως αυτά εδώ ή στις μοντέρνες εκδοχές τους, όπως αυτές εδώ, η ιεροτελεστία άλλων δεκαετιών αναβιώνει. Ξύρισμα με φαλτσέτα, περιποίηση με κλωστή, έπιπλα αντίκες και ατμόσφαιρα αντρικής λέσχης για κουβεντούλα συγκαταλέγονται στις υπηρεσίες των μπαρμπέρικων – σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τα μοντέρνα κομμωτήρια.
…μια μερίδα μπακαλιαράκια στου Δαμίγου
Στην υπόγεια την ταβέρνα (Κυδαθηναίων 41, τηλ: 2103225084), στη γειτονιά του μπαρμπα-Γιάννη του κανατά και του Ορέστη Μακρή (εδώ είναι που… μπεκροπίνει στις παλιές ελληνικές ταινίες), τα μπακαλιαράκια έχουν την τιμητική τους εδώ και ενάμιση αιώνα. Από το 1864 ξεκινά η ιστορία του ταβερνείου αυτού, που πέρα από ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, προσφέρει φοβερό μπακαλιάρο, ωραίο καλαμάρι στη σχάρα και ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο (περί τα 15-20€ κατ’ άτομο).
…ένα ποτό στο Au Revoir
Το μπαράκι θρύλος της Πατησίων άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1957, και υποδέχθηκε τους Αθηναίους στον φοβερά διαμορφωμένο χώρο του με τα κουρτινάκια στην τζαμαρία, την old school μπάρα, την ‘60s αισθητική που διατηρείται μέχρι σήμερα. Από τα τραπεζάκια του έχουν περάσει μουσικοί θρύλοι του 20ου αιώνα – ως και ο Φρανκ Σινάτρα πέρασε για ποτό από εδώ, την εποχή της δόξας της γειτονικής Φωκίωνος Νέγρη – θα το βρείτε στο 136 της Πατησίων (τηλ: 2108230474).
…ένας «βασιλικός» περίπατος στην Κλαυθμώνος
Στην άκρη της πλατείας, στο υπέροχο κτίριο του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, όπου έμεινε ο Όθωνας και η Αμαλία όταν πρωτοέφτασαν στην Ελλάδα, μέχρι να χτιστεί το Ανάκτορό τους, στεγάζεται σήμερα το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών. Πρόκειται στην ουσία για δύο κτίρια, με κειμήλια και διαδραστικές εκθέσεις που μας συστήνουν την καθημερινότητα των Αθηνών του 19ου αιώνα, τότε που τα όρια της πόλης ήταν… στην Πανεπιστημίου. Πληροφορίες για το Μουσείο θα βρείτε εδώ ενώ στη συνέχεια θα απολαύσετε καφέ στο Black Duck Garden, ένα πανέμορφο μπιστρό στο ισόγειο και τον κήπο του κτιρίου, τον οποίο διαμόρφωσε η βασίλισσα Αμαλία – σώζεται μάλιστα ακόμη ο φοίνικας που είχε φυτέψει η ίδια.
…εξτρά ραντεβού με την παλιά Αθήνα: μια βόλτα με τρόλεϊ του Μεσοπολέμου
Μιας και το τραμ το τελευταίο είναι αρκετά μοντέρνο για να σας μεταφέρει πίσω στον χρόνο, υπάρχει μια επιλογή που τα καταφέρνει καλύτερα. Απλώς, θα πρέπει να περιμένετε για τη μία και μόνη φορά που τίθεται σε λειτουργία κάθε χρόνο: Πρόκειται για το ιστορικό τρόλεϊ υπ’ αριθμό 704 της γραμμής Καστέλλα-Πειραιάς, ένα πορτοκαλί Fiat που κατασκευάστηκε το 1937, είναι χάρμα οφθαλμών και μπαίνει σε λειτουργία κανονικότατα μια φορά τον χρόνο, για μια επετειακή βόλτα κάθε Άνοιξη, χάρη στην πρωτοβουλία της Αδελφότητας Τροχιοδρομικών Υπαλλήλων Πειραιώς. Για την επόμενη βόλτα, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ
Σχόλια για αυτό το άρθρο