Η Τέτη Σχοινάκη με καταγωγή από το Ρέθυμνο, γεννήθηκε στο Κιλκίς, στις 24 Απριλίου. Όταν ήταν δύο μηνών, η οικογένειά της μετακόμισε στην Κρήτη, λόγω της μετάθεσης του πατέρα της που ήταν αξιωματικός του Στρατού. Μεγάλωσα στο Ηράκλειο μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών που ήρθαν στην Αθήνα. Αν και ο πατέρας της συνέχισε να παίρνει μεταθέσεις, εκείνη κι ο αδελφός της είχαν ξεκινήσει αγγλικά και γαλλικά κι έτσι αναγκαστικά οι δρόμοι τους χώρισαν, αργότερα όμως ξαναενώθηκαν. Η Τέτη ήταν καλή μαθήτρια και έδωσε εξετάσεις να μπει στην Αρχιτεκτονική. Δεν περνάει στις εξετάσεις και αποφασίζει να ξαναδώσει την επόμενη χρονιά. Όμως, το καλοκαίρι που μεσολαβεί, πηγαίνει στη Δραματική Σχολή. Αυτή η απόφασή της καθόρισε και τη ζωή της. Εκείνο το καλοκαίρι περνάει στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη και μόλις 19 χρονών παντρεύεται. Εκείνος ήταν σκηνοθέτης και ηθοποιός, τον είχε γνωρίσει όταν σκηνοθέτησε την “Αντιγόνη” που έπαιξαν στο σχολείο της. Ζουν μαζί ένα χρόνο και χωρίζουν. Η Τέτη Σχοινάκη δεν θα αναφερθεί ξανά σε εκείνον τα επόμενα χρόνια της δόξας της ούτε θα αποκαλύψει το όνομά του.
Συμμετέχει στο Χορό σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου με το βαφτιστικό της όνομα Αναστασία και σκηνοθέτη τον Σπύρο Ευαγγελάτο: Ιππόλυτος (1973), Ηλέκτρα (1973), Άλκηστις (1974) και Κύκλωψ (1974). Πρωταγωνιστές σ΄αυτές τις παραστάσεις ήταν οι: Μαίρη Αρώνη, Νικήτας Τσακίρογλου, Χρήστος Πολίτης, Νίκος Τζόγιας, Μαρία Σκούντζου, Αντιγόνη Βαλάκου, Χλόη Λιάσκου, Αλέκα Κατσέλη, Λυκούργος Καλλέργης, Θύμιος Καρακατσάνης και Γιάννης Αργύρης. Το 1975 το Αναστασία Σχοινάκη γίνεται Τέτη Σχοινάκη και συμμετέχει στις Βάκχες, στο Χορό πάντα, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου επίσης με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου, τον Στέλιο Βόκοβιτς, την Αντιγόνη Βαλάκου, τον Στέφανο Κυριακίδη και τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο.
Έχει προηγηθεί το χειμώνα του 1974-75 η εμφάνισή της στο θίασο της Αλίκης Βουγιουκλάκη, στο έργο “Μαντώ Μαυρογένους”. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη που πάντα έψαχνε και ανακάλυπτε τα νέα ταλέντα, μαθαίνει για την Τέτη Σχοινάκη και της δίνει τον πρώτο της μεγάλο ρόλο σε θεατρική παράσταση δίπλα της. Στον ίδιο θίασο ήταν ο Μάνος Κατράκης, ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Βύρων Πάλλης κ.α. Έτσι, αρχίζει το θεατρικό ταξίδι της Τέτης Σχοινάκη που θα κρατήσει περίπου 40 χρόνια. Έπαιξε σε όλα τα είδη του θεάτρου. Αρχαία κωμωδία, κωμειδύλλιο, ιστορικό δράμα, επιθεώρηση, μιούζικαλ και ελληνική κωμωδία που της πήγαινε πολύ. Ας θυμηθούμε μερικές παραστάσεις που πρωταγωνίστησε: “Βλαμμένα άχρηστα μυαλά” (1994) με Κώστα Χατζηχρήστο, Μιχάλη Μόσιο και Νατάσα Γερασιμίδου, “Δεν ήξερες δεν ρώταγες” (1995) με Κώστα Χατζηχρήστο, Νέλλη Γκίνη και Μπέτυ Μοσχονά, “Δυο γάμοι και μια μοιχεία” (2001) με Νίκο Παπαναστασίου και Γιώργο Βασιλείου, «Οδός ευκαιρίας» (2001) με τον Μάρκο Λεζέ, «Αγάπη μου παγόβουνο» (1975) με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. «Εγώ, αυτές και τα μυστήρια» (1988) με τον Νίκο Παπαναστασίου, «Η σημασία να είναι κανείς σοβαρός» (2010) με τον Χρήστο Λιακόπουλο και τον Στέφανο Κακαβούλη, «Ο κουνενές» (1985) με Νίκο Παπαναστασίου και Μπεάτα Ασημακοπούλου, «Πυρετός στην γκαρσονιέρα μου» (1986) με τον Πάνο Μιχαλόπουλο και την Βάσια Τριφύλλη, «Τρελές επαφές ρωμέικου τύπου» (1977) με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, την Μάρω Κοντού και τον Νίκο Ρίζο, «Ένα αγκάθι στο κρεβάτι μου» (1982) με τον Κώστα Βουτσά, ενώ η τελευταία της θεατρική εμφάνιση ήταν στο Studio Κυψέλης το 2016, στο έργο «Λεντς » του Γκέοργκ Μπύχνερ από τους Θεατρίνους Θεατές σε ελεύθερη μετάφραση της Ροζίτας Σώκου και σκηνοθεσία του Γιώργου Λιβανού. Συμπρωταγωνιστούσαν οι: Ζαχαρίας Ρόχας, Μιχάλης Αλικάκος, Νίκος Καραγιώργης, Νίκος Χαλατζίδης, Ειρήνη Καρπούζη.
Η Τέτη Σχοινάκη έγινε ιδιαίτερα αγαπητή και ξεχώρισε ως «Λίλι» στη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία «Εκείνες κι εγώ» δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Πήγε να κάνει ένα γκεστ σε ένα επεισόδιο και έμεινε μέχρι το τέλος της σειράς. Αν και η σειρά ήταν πρώτη σε τηλεθέαση και η Τέτη Σχοινάκη είχε σουξέ με το ρόλο της, θα περάσουν τρία χρόνια για να ξαναπαίξει σε σίριαλ (Το έγκλημα του Ψυχικού) ενώ ως πρωταγωνίστρια θα την δούμε το 1984 στο «Πάρκινγκ» . Ακολουθούν: Οι άγγελοι κι εγώ, Οι δικοί μας άνθρωποι, Το τίμημα, Πλάκα μου κάνεις και γκεστ σε σειρές όπως: Η Ελίζα και οι άλλοι, Λάκης ο γλυκούλης και Μαρία η άσχημη. Το 1996 θα εμφανιστεί ως γκεστ στο ριμέικ του «Εκείνες κι εγώ» με τον Γιάννη Μπέζο.
Στον κινηματογράφο έπαιξε μόνο σε έξι ταινίες με πιο γνωστή την κωμωδία «Ο τελευταίος άντρας» του Όμηρου Ευστρατιάδη το 1981 με τον Κώστα Βουτσά, τον Νίκο Δαδινόπουλο και την Καίτη Παπανίκα, κινηματογραφική μεταφορά της θεατρικής επιτυχίας των Νίκου Καμπάνη και Βύρωνα Μακρίδης « Ένα αγκάθι στο κρεβάτι μου». Οι υπόλοιπες ταινίες της ήταν: Αλλαγή και το λουρί της μάνας (1982), Αχτύπητα καμάκια (1983), Σιδηρά κυρία (1983), Γεύση από Ελλάδα (1980), Καθένας με την τρέλα του (1980). Την περίοδο της άνθισης του βίντεο, από το το 1986 ως το 1989, πρωταγωνίστησε σε 12 βιντεοταινίες.
Η Τέτη Σχοινάκη είχε ένα ιδιαίτερο προσωπικό χιούμορ και με αυτό κατάφερε να προστατεύσει την ιδιαίτερη ευαισθησία της. Δυναμική, με έντονη προσωπικότητα και ισχυρή θέληση, με εντιμότητα και πείσμα-χάρισμα, έζησε τη ζωή της όπως την ήθελε χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Πέρασε στην αιωνιότητα στις 4 Μαρτίου 2024…
Στο Χορό στις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου
Στα γυρίσματα της σειράς “Εκείνες κι εγώ”: Τέτη Σχοινάκη, Μεγακλής Βιντιάδης, Γιώργος Κωνσταντής, Κώστας Πρετεντέρης, Δημήτρης Νικολαϊδης
Σκηνή από την ταινία “Αχτύπητα καμάκια”
Αχτύπητα καμάκια
Με τον Αλέκο Τζανετάκο στην ταινία “Αχτύπητα καμάκια”
“Ο τελευταίος άντρας” με τον Κώστα Βουτσά
Με την Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία “Σιδηρά κυρία”
Αφίσα της ταινίας “Γεύση από Ελλάδα”
Γιάννης Ευαγγελίδης, Νίκος Παπαναστασίου, Νίκος Βερλέκης και Τέτη Σχοινάκη στην παράσταση “Ο κουνενές”
Με τον Κώστα Βουτσά στην ταινία “Αλλαγή και το λουρί της μάνας”
Τέτη Σχοινάκη και Έφη Κοσμά στην “Μαντώ Μαυρογένους”
Στην τελευταία της θεατρική παράσταση
To 2013 σε επίσημη πρεμιέρα στο Διάχρονο Θέατρο
Ροζίτα Σώκου, Τέτη Σχοινάκη
Με την Ματούλα
Σε νυχτερινή έξοδο
Σχόλια για αυτό το άρθρο