… και «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός»). Ο ΤΑΖ μεταμορφώνεται σε λογιστή και μαθαίνει ποιες είναι οι ταινίες που έσπασαν ταμεία, ή έφαγαν τα μούτρα τους, σε Ελλάδα και Η.Π.Α.
«Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους κώλους», «κράτα μια πισινή», «φύλα τα νώτα σου» κ.ο.κ. Όλα τα παραπάνω, ταιριάζουν γάντι όσον αφορά την εισπρακτική πορεία δύο εκ διαμέτρου αντίθετων «ελληνικών» ταινιών. Βάζω το «ελληνικών» σε εισαγωγικά, γιατί ο «Αστακός» είναι αγγλόγλωση παραγωγή, αλλά συναισθηματικά και ουσιαστικά (σαν συμπαραγωγή) την νοιώθουμε ελληνική εφ’ όσον πίσω από την κάμερα βρίσκεται ο Γιώργος Λάνθιμος. Δυστυχώς και το εννοώ, παρά την (όχι και τόσο) πλακίτσα στην αρχή του κειμένου, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε ότι καλές οι δάφνες στα διεθνή φεστιβάλ, γίνονται όμως πικροδάφνες όσον αφορά στον ενδιαφέρον του κοινού.
Τα νούμερα του box office ερμηνεύονται από τον κάθε ένα όπως θέλει και μπορεί κάποιοι να ισχυριστούν ότι ο «Αστακός» πήγε καλά, δεδομένου του ότι συνολικά ήταν πεσμένα τα εισιτήρια της εβδομάδας, με μόλις 179.000 θεατές πανελλαδικά να έχουν επιλέξει μια κινηματογραφική αίθουσα για την ψυχαγωγία τους. Ακόμα και έτσι όμως τίποτα δεν αλλάζει την αλήθεια των αριθμών. Χωρίς καν να μπει στο εισπρακτικό Τop 5 των ταινιών, ο «Αστακός» έμεινε στην 6η θέση με 11.005 θεατές. Μπορεί να μην «άνοιξε» σε μεγάλο αριθμό αιθουσών αλλά και πάλι το νούμερο δεν δικαιολογείται μετά από τόση διαφήμιση, καλές κριτικές και βραβείο στις Κάννες.
Αυτό φυσικά και δεν μειώνει την όποια καλλιτεχνική αξία του, όμως ταυτόχρονα αποδεικνύει τη ζημιά που ο copy paste «λανθιμισμός» του greek weird wave έχει προκαλέσει όσον αφορά τη σχέση του κοινού με το ελληνικό σινεμά. Πρακτικά ο κόσμος του γυρνάει την πλάτη όσο κι αν αυτό παλεύει ναρκισσιστικά, επιστρατεύοντας κάθε μέσο, να αποδείξει το νόημα της ύπαρξης του εκτός του φεστιβαλικού κυκλώματος και των κριτικών. Με πιο απλά λόγια, ο «Αστακός», μπορεί να είναι μια πραγματικά αξιόλογη δουλειά και σίγουρα η καλύτερη μέχρι τώρα ταινία του δημιουργού του αλλά πληρώνει κι αυτός, όπως κι άλλες ελληνικές ταινίες τον κακό χαμό απομιμήσεων του «Κυνόδοντα» από το 2009 και μετά.
Με τον κόσμο να ακούει ελληνική ταινία τέχνης και να τρέχει μακριά μην κολλήσει φυματίωση, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να το πουσάρουν κι εκεί κολλάνε οι φράσεις της αρχής του κειμένου. Δυστυχώς, ενώ από κώλους έχουμε επάρκεια, σε επιδέξιους κώλους χάνουμε πόντους. Επιδέξιοι κώλοι όσον αφορά στο σινεμά, είναι η ύπαρξη μιας υγιούς παραγωγής εμπορικών ταινιών ευρείας απήχησης με καλλιτεχνική διάθεση όσον αφορά τόσο το περιεχόμενο όσο και το τεχνικό – αισθητικό μέρος. Δεν μπορεί να υπάρξει σινεμά τέχνης αν δεν υπάρχει το «εμπορικό» κομμάτι να το στηρίξει. Στις Η.Π.Α. το ανεξάρτητο σινεμά ζει και δημιουργεί ακριβώς επειδή τα στούντιο κερδίζουν λεφτά από τα blockbuster τους ούτως ώστε να μπορούν να επενδύσουν πάνω του και να το στηρίξουν. Ο «Αστακός» έχει το προνόμιο του να μην είναι μια ελληνική ταινία, τα νούμερα του όμως στο εγχώριο ταμείο, παρά το αστεράτο cast του και την κοσμοπολίτικη παραγωγή του, δείχνουν τη μαύρη μοίρα που θα έχουν φέτος οι ανάλογες ελληνικές ταινίες.
Την ώρα που το κοινό φαίνεται να απομακρύνεται (και δικαίως) και από το εμπορικό σινεμά, όταν αυτό πλέον γίνεται επαναλαμβανόμενα με όρους χυδαίας σε κάθε επίπεδο, αρπαχτής. Αυτό δείχνουν τα ειστήρια του εκτρωματικού ριμέικ, ουσιαστικά «βιασμού», της κλασικής ελληνικής κωμωδίας, «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός». Παταγώδη επιτυχία παρά το μεγάλο αριθμό αιθουσών, που προσωπικά τη χάρηκα ιδιαίτερα. Όχι γιατί είμαι κακός άνθρωπος αλλά επειδή αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας, όσον αφορά τα κριτήρια του κοινού. Εύχομαι επιτέλους να «ξύπνησαν οι σκλάβοι Αντωνάκη» όπως λέει και η διάσημη ατάκά μιας άλλης κλασικής ελληνικής ταινίας και να μουντζώνουν τέτοια ανοσιουργήματα, που οι παραγωγοί τους, ζώντας ακόμα στην εποχή της βιντεοκασέτας, πίστευαν ότι θα σκίσουν. Πιο αναλυτικά, η 5άδα των ταινιών που κυριάρχησαν στο ελληνικό box office για το τετραήμερο 22 – 25 Οκτωβρίου, διαμορφώθηκε ως εξής:
1. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΕΡΑΤΑ 2: 45.815 εισιτήρια (σύνολο 56.824 )
2. ΠΟΡΦΥΡΟΣ ΛΟΦΟΣ: 26.102 εισ.
3. ΠΑΝ: 17.185 εισ.
4. Ο ΚΛΕΑΡΧΟΣ, Η ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΝΤΟΣ: 13.755 εισ.
5. ΑΝΙΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: 12.264 εισ. (σύνολο 52.154 σύνολο)
Στα 78 του χρόνια ο ασταμάτητος και αγαπημένος Ρίντλεϊ Σκοτ, σκοράρει με μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του στις Η.Π.Α. Η (αναιμική για τα προσωπικά μου γούστα) «Διάσωση» του, συνεχίζει έναν μήνα μετά την κυκλοφορία της να είναι στην πρώτη θέση του box office, βοηθούμενη από την παταγώδη αποτυχία των νέων κυκλοφοριών. Το «Rock the Kasbah» με τους Μπιλ Μάρεϊ, Κέιτ Χάντσον, Μπρους Ουίλις, καταγράφεται ως το πέμπτο χειρότερο άνοιγμα ταινίας σε παραπάνω από 2.000 αίθουσες όλων των εποχών, το «Jem and the Holograms» ως το τέταρτο, το αστέρι του Βιν Ντίζελ, δεν φαίνεται να λάμπει έξω από τo franchise των «Fast & Furious» αφού «Ο Τελευταίος Κυνηγός Μαγισσών» με ιδρώτα ξεπέρασε τα 10 εκ.δολάρια και η έκτη ταινία της σειράς τρόμου «Paranormal Activit» στούκαρε στα 8 εκ., χωρίς όμως ιδιαίτερη χασούρα αφού εξ’ αρχής η παραγωγός εταιρεία είχε αποφασίσει να την κυκλοφορήσει σύντομα σε video on demand.
Aπό αλλού είναι που έρχονται τα πραγματικά σοκ και αφορούν σε ταινίες γνωστών σκηνοθετών, με οσκαρικές φιλοδοξίες και καλές κριτικές. Μπορεί ο «Πορφυρός Λόφος» που πάτωσε έχοντας συγκεντρώσει μόλις 22 εκ. και κάτι ψηλά μετά από δύο εβδομάδες να μην είχε οσκαρικές φιλοδοξίες αλλά σίγουρα είχαν τα εξ’ ίσου αποτυχημένα «Βόλτα στο Κενό» του Ζεμέκις (αγαπημένο αλλά με το ζόρι κοντά στα 10 εκ.) και η βιογραφία «Steve Jobs» του βραβευμένου με Όσκαρ, Ντάνι Μπόιλ (επίσης κοντά στα 10 εκ.) Κάποια μεταφυσική μούντζα έχει πέσει, διότι και οι δύο ταινίες έσκισαν από κριτικές, όπως έσκισε σε κριτικές και η πολυαναμενόμενη συνεργασία Στίβεν Σπίλμπεργκ, Αφών Κοέν και Τομ Χανκς στη «Γέφυρα των Κατασκόπων» με μόλις 32,59 εκ. δολάρια σύνολο στη δεύτερη εβδομάδα προβολής της.
Οι «αναλυτές» προσπαθούν να σώσουν τα άσωστα μιλώντας για μια σταθερή πορεία με προοπτικές σταδιακής ανόδου, όσο πλησιάζει η εποχή των οσκαρικών φαβορί και λοιπών βραβείων. Η αλήθεια όμως είναι ότι ακόμα είμαστε στα τέλη Οκωβρίου για να μιλάμε για να μιλάμε για οσκαρική περίοδο και βάζοντας κάτω τους αριθμούς, οι εισπράξεις της ταινίας είναι από τις χαμηλότερες της καριέρας του Σπίλμπεργκ και σίγουρα η χαμηλότερη από τις τέσσερις συνεργασίες του σκηνοθέτη με τον Τομ Χανκς, πιο κάτω ακόμα και από το αποτυχημένο «Τhe Terminal». Πιο αναλυτικά, η 5άδα των ταινιών που κυριάρχησαν στο box office των Η.Π.Α. για το τριήμερο 23 – 25 Οκτωβρίου, διαμορφώθηκε ως εξής:
1. H ΔΙΑΣΩΣΗ: 15,73 εκ. δολ. (σύνολο 166,19)
2. GOOSEBUMPS: 15,53, εκ. δολ. (σύνολο 43,74)
3. H ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ: 11,37 εκ. δολ. (σύνολο 32,59)
4. Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ ΜΑΓΙΣΣΩΝ: 10,81 εκ.δολ.
5.ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΕΡΑΤΩΝ 2: 8, 88. εκ. δολ. (σύνολο 148,18)
***To ελληνικό box office διαμορφώνεται από τον αριθμό των εισητηρίων στο τετραήμερο Πέμπτη – Κυριακή. Το box office των Η.Π.Α. διαμορφώνεται από τις εισπράξεις σε εκ. δολάρια το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή.
Ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz
Σχόλια για αυτό το άρθρο