Covid-19, πανδημία, καραντίνα, μέτρα, μένουμε ασφαλείς, μάσκες, απολυμαντικά, επιστροφή στην κανονικότητα. Εναλλαγή καταστάσεων και συναισθημάτων, αλλαγή προγράμματος, ματαιώσεις αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον. Η Ελένη Καρακούλη αφήνει για λίγο τη σκηνοθεσία και μιλάει για την κατάσταση που βιώνουμε, για την καραντίνα και πώς πέρασε, μας λέει τη γνώμη του για τα κλειστά θέατρα και κάνει σχέδια για το άμεσο μέλλον.
-Στην καραντίνα έκανες γυμναστική ή έτρωγες;
Στην καραντίνα και έκανα γυμναστική και έτρωγα. Μου αρέσει να μαγειρεύω αλλά και να πηγαίνω για τρέξιμο σε ώρες που η πόλη κοιμάται ή δεν έχει ξυπνήσει ακόμα, οπότε συνέχισα να κάνω το ίδιο, σε μεγαλύτερο βαθμό.
-Φοράς μάσκα και τι τύπου;
Κάποιες φορές, όταν βρίσκομαι σε κλειστούς χώρους, μια υφασμάτινη..
-Τι σε εκνευρίζει περισσότερο σε αυτή την κατάσταση;
Εκτός από την ανευθυνότητα και τον τρόμο, τα δύο άκρα αυτής της νέας πραγματικότητας που ζούμε, με εκνευρίζει να ακούω τόσο συχνά τη λέξη «κανονικότητα». Κανονικότητα είναι το ρολόι που ρυθμίζει τις ανάγκες μας, το μποτιλιάρισμα ή το να περνούν οι εβδομάδες και να μην αφήνουν κανένα αποτύπωμα; Προσωπικά συνειδητοποίησα πρώτα με έκπληξη και έπειτα με ανακούφιση ότι δεν μου λείπει καθόλου.
-Συμφωνείς να ανοίξουν τα θέατρα;
Είναι θέμα προτεραιοτήτων και λήψης μέτρων, αποφάσεων. Αυτό που θεωρώ χρέος της πολιτείας είναι να θέτει προτεραιότητες. Το θέατρο, ο πολιτισμός θα έπρεπε να απασχολεί τους πολιτικούς όπως τους απασχολεί η εκπαίδευση ή η θρησκεία, να τους απασχολεί ως ανάγκη όχι μόνο τώρα στην εποχή της καραντίνας αλλά πάντα. Αυτό που λέμε παιδεία -και που κομμάτι του είναι ο πολιτισμός- δεν είναι μόνο για τις προεκλογικές εκστρατείες ή τις εκθέσεις ιδεών.
-Αν κατά τη διάρκεια μιας παράστασης, κάποιος βήξει στην πρώτη σειρά πώς νομίζεις ότι πρέπει να αντιδράσει ο ηθοποιός στη σκηνή;
Οτιδήποτε συμβαίνει στην αίθουσα πόσο μάλλον στην πρώτη σειρά ο ηθοποιός δεν το αγνοεί ούτε πρέπει να το αγνοεί. Δεν θεωρώ πάντως ότι πρέπει να διακόψει την παράσταση και να εκκενώσει την αίθουσα…
-Κάνεις σχέδια για το άμεσο μέλλον;
Κάποια σχέδια μετατέθηκαν. Είναι καιρός για να αφουγκραστούμε τις αλλαγές γύρω μας και μέσα μας. Σταμάτησε μια τεράστια μηχανή παραγωγής αγαθών, προϊόντων, θεαμάτων, οπότε αναγκαζόμαστε όλοι να σκεφτούμε, να μην κάνουμε σαν να μην συνέβησαν. Ας συμφιλιωθούμε με την ιδέα της αλλαγής, δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε όλα. Ας μάθουμε τουλάχιστον αυτό..
(φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου)
Νίκος Ψαρράς: “Ο κόσμος εκτός από καταναλωτισμό, έχει ανάγκη και από πνευματική τροφή”
Σχόλια για αυτό το άρθρο