Είναι πλάσμα εύθραυστο, αισθαντικό, αέρινο, τρυφερό, μειλίχιο και μοιάζει σαν νεραϊδένια οπτασία! Συγκαταλέγεται στην εμπροσθοφυλακή των σπουδαίων ηθοποιών και στο creme de la creme των καλλιτεχνών. Γιατί, η χαρισματική και υπέρλαμπρη Ιωάννα Παππά, όταν βγαίνει στη σκηνή, μεταμορφώνεται σαν λέαινα και ερμηνεύει- συγκεκριμένα δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας κάθε φορά στο ρόλο που καλείται να υποδυθεί- με τέτοια πειθώ, τέτοια αλήθεια και γίνεται ένα με το ρόλο. Διαθέτει δυνατά εκφραστικά μέσα, στόφα θεατρική, τέλεια άρθρωση και απίστευτη σκηνική παρουσία. Η σκηνή γεμίζει από την αύρα της μόλις πατήσει το σανίδι. Έχει, επί πλέον, και εξοχή τεχνική, γιατί έχει αποκτήσει τεράστια πείρα και εμπειρία με τους αμέτρητους και σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους του παγκόσμιου και ελληνικού ρεπερτορίου που έχει ενσαρκώσει. Οι συνεργασίες της με καταξιωμένους σκηνοθέτες και συναδέλφους της, είναι χρυσός και για την ίδια, όσον αφορά την εξέλιξή της, αλλά και για το κοινό που απολαμβάνει το ακτινοβόλο ταλέντο της! Το αστέρι αυτό με την πηγαία λάμψη, η Ιωάννα Παππά, άλλοτε είναι συναρπαστική , άλλοτε εντυπωσιακή, άλλοτε συγκινητική, άλλοτε μαγευτική και άλλοτε καθηλωτική στις υποδύσεις της! Το μόνο, σίγουρο, είναι ότι απολαμβάνει ερμηνεία το κοινό και δημιουργείται πάντα η μέθεξη του θεάτρου! Όπως λάμπει σαν διαμάντι επί σκηνής, έτσι είναι και η ψυχοσύνθεση της, αδαμάντινη. Ξεχωρίζει για την ευγένεια, το ήθος , τις αξίες, τις αρετές, τη σεμνότητα, τη διακριτικότητα, την αξιοπρέπεια της και όλα εκείνα τα προτερήματα που πρέπει να διαθέτει ένας πολιτισμένος άνθρωπος. Ζει ευτυχισμένη με την οικογένειά της και το τρισχαριτωμένο παιδάκι της, μακριά από τα φλας της ψεύτικης δημοσιότητας που δεν τα έχει ανάγκη. Για αυτό τόσα χρόνια στο χώρο, δεν την είδα ποτέ να κάνει βεντετισμούς, ανούσιες προκλήσεις και να μιλά προσβλητικά για συναδέλφους της, για ίδια προβολή. Τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν υποδύεται τον Τειρεσία- ανδρικό ρόλο – στις” Βάκχες” του Ευριπίδη που σκηνοθέτησε η Νικαίτη Κουντούρη. Ο Τειρεσίας της χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη πείρα και την τεχνική που διαθέτει, την υπέροχη κίνηση, τη γεμάτη φωνή που απαιτείται στις τραγωδίες, το μέτρο, τη σοβαρότητα και την αδιαφιλονίκητη έξοχη ερμηνεία της. Τον προσέγγισε με έναν καινοτόμο τρόπο υπόδυσης, ακολουθώντας φυσικά τις σκηνοθετικές οδηγίες… Εν κατακλείδι, αυτό που άφησε σε όλους, θεατές και ειδήμονες είναι οι καλύτερες εντυπώσεις! Τη χειμερινή σεζόν θα την δούμε στο αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλερ” Οι μάγισσες του Σάλεμ” σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, Θεού Θέλοντος… Η λαμπερή, φωτεινή και αυριανή grande dame του θεάτρου, Ιωάννα Παππά, από το Α ως το Ω!
Αυθεντικότητα: Ένα γνώρισμα που, όποτε, το συναντώ το εκτιμώ. Όταν συναναστρέφομαι ανθρώπους αυθεντικούς είναι εγγυημένη ουσιαστική επαφή και τις περισσότερες φορές μαζί τους έχω διασκεδάσει με τρόπο που με έχει ξαφνιάσει. Η επικοινωνία είναι γνήσια, έτσι το αντιλαμβάνομαι. Όταν υπάρχει έλλειψη αυθεντικότητας, οι άνθρωποι βασανίζονται από αίσθημα κατωτερότητας και έχουν συμπεριφορές που μπορεί να σε φέρουν σε δύσκολη και αμήχανη θέση
Βάκχες: Με αυτό το έργο κλείνει ο κύκλος της τραγωδίας. Σπουδαίο και σκοτεινό, συνδυάζει την ιερότητα και τη φρίκη, το σκοτάδι και το φως. Ίσως, η σημαντικότερη προσέγγιση στο ζήτημα του Θεού και κατά πόσο μπορεί να αμφισβητηθεί η ύπαρξή του
Γαλήνιος: Αυτή την περίοδο δεν μπορώ να κάνω εικόνα σε μια συνθήκη που να ορίζεται από κάτι γαλήνιο. Διανύουμε μια χρονική στιγμή αρκετά ταραγμένη και περίπλοκη και σχετικά θολή ως προς την έκβασή της. Εγώ, προσωπικά, έχω μια εσωτερική ταραχή που οφείλεται στην αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Παρ’ όλο’ αυτά αναζητώ στιγμές γαλήνης σε πολύ απλά καθημερινά πράγματα που δεν μπορούν παρά να είναι στιγμιαία…
Διαλογισμός: Η σωστή αναπνοή για τον άνθρωπο σημαίνει υγεία και ψυχικά και σωματικά. Κάποιες φορές νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Δεν είναι τυχαίο που τον προηγούμενο χειμώνα η φράση Ι can’t breathe, σηματοδότησε μια στιγμή πολύ επικίνδυνη για την ανθρωπότητα. Αυτή τη φράση δεν μπορώ να τη συνδυάσω μόνο με το συγκεκριμένο γεγονός. Νομίζω, συμβολίζει όλο αυτό που ζούμε πολλά χρόνια τώρα…
Ευριπίδης: Δεν μπορώ να φανταστώ τον κόσμο χωρίς τους τραγικούς ποιητές
Ζωή: Το παιδί μου!
Ηθικές αρχές: Η ύπαρξη τους είναι ζήτημα παιδείας. Δεν ξέρω, αν ορίζουν τον κόσμο. Σε έναν δικό μου ιδανικό κόσμο θα ήταν ζητούμενο…
Θετική αύρα: Δεν μου είναι πάντοτε απαραίτητη. Η ανθρώπινη φύση έχει και σκοτεινή πλευρά, αρκεί ένας άνθρωπος να μην καταλήγει τοξικός και δυσοίωνος.
Ιατρικό εμβόλιο κορωνοϊού: Το έκανα. Είχα ένα δίλημμα, αλλά θεώρησα πως πρέπει να εμπιστευτώ την επιστήμη την οποία εκτιμώ και αναγνωρίζω!
Καλαίσθητος: Ο Ντιορ!
Λογική ή ευαισθησία: Και τα δύο , τα εκτιμώ εξίσου!
Μάντης Τειρεσίας: Τον αγαπώ αυτόν το ρόλο. Χαίρομαι που μου ανατέθηκε!
Νέα γενιά ηθοποιών: Έχει μπει πολύ δυναμικά στο χώρο και έχει γεννήσει προσδοκίες για ένα θέατρο πιο ανοιχτό και πιο τολμηρό.
Ξένο ή ελληνικό ρεπερτόριο: Και τα δύο. Σίγουρα το κλασσικό σε προτεραιότητα.
Ονειρικός: Ο παράλληλος κόσμος που ζω στη φαντασία μου. Κι ευτυχώς δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είμαστε τώρα, ούτε και θα το επιτρέψω ποτέ.
Παιδί: Αιώνια και απόλυτη αγάπη!
Ρόλοι (είδος προτίμησης): Έχω προτίμηση στους δραματικούς ρόλους. Μερικές φορές μου κεντρίζουν το ενδιαφέρουν, επίσης, και ρόλοι αντρικοί. Μέχρι στιγμής έχω ερμηνεύσει τον Τειρεσία, τον Βιζυηνό και μεταμορφώθηκα από κορίτσι σε αγόρι ως Βιόλα στη ” Δωδέκατη νύχτα” του Σαίξπηρ. Στοχεύω και σε άλλους..
Σειρές τηλεοπτικές: Νομίζω θα έχω μια συχνότερη επαφή στο μέλλον. Απείχα για αρκετά χρόνια. Με ενδιαφέρει η δουλειά που έχει αρχίσει να γίνεται.
Τραγωδία: Μερικές φορές έχει πλάκα όταν σκέφτομαι ότι έχει ειπωθεί το εξής:” Πολλοί οι τραγικοί , μικρή η Επίδαυρος…”
Φωνή: Να μιλάμε δυνατά και καθαρά με όλη τη δύναμη της φωνής μας, ενάντια στα πράγματα που μας θίγουν και μας μειώνουν…
Χειμερινή σεζόν (σχέδια): Θα παρουσιάσουμε τις” Μάγισσες του Σάλεμ” στο θέατρο Χορν σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη , καλώς εχόντων των πραγμάτων, και υπάρχουν κι άλλα πλάνα σε συζήτηση…
Ψυχή: Η ψυχή έρχεται στον Άδη, χωρίς να κουβαλάει τίποτα, πέρα από την παιδεία της και την αγωγή της…
Ωραίες συνεργασίες: Η φετινή, αρκετά δημιουργική και ιδιαιτέρως ευχάριστη.
Σχόλια για αυτό το άρθρο