Η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα πραγματοποίησε ρεσιτάλ στο φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ το 2019. Έχει συνεργαστεί σολιστικά με μαέστρους όπως ο Christoph Eschenbach και με μουσικούς όπως ο Boris Berezovsky , Sergey Krylov και Ivry Gitlis. Το Μάιο του 2022 έκανε το ντεμπούτο της στο Konzerthaus της Βιέννης με την ορχήστρα « Ton der Jugend ». Έχει επίσης εμφανιστεί σε κοντσέρτα για πιάνο με ορχήστρες όπως η Orchestre de l’le de France στο Παρίσι, Israeli Raanana Symphonette στο Τελ Αβίβ, I Maestri Orchestra of London, Armonia Atenea Orchestra, “Mihail Jora” Symphony Orchestra Bacau, Ορχήστρα Φιλαρμόνια Αθηνών, Εθνική συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων. Συνεργάζεται με διεθνή φεστιβάλ στη Γαλλία, στην Κορέα, στην Κίνα, στη Ρωσία, τις Η.Π.Α , την Ιταλία και την Αυστρία. Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, έχει τιμηθεί με βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς καθώς επίσης και με υποτροφίες από ιδρύματα όπως: το Ίδρυμα Παιδείας και ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο Σύλλογος φίλων της μουσικής, το Ωνάσειο ίδρυμα, το Gina Bachauer Foundation.
Η Νεφέλη σπούδασε με καθηγητές τον Αναστάσιο Πάππας στην Ελλάδα, τον Jacques Rouvier στο Παρίσι , τον Rolf Plagge και τον Imre Rohmann στην Αυστρία. Είναι αριστούχος κάτοχος Bachelor , Master και Post Graduate στην πιανιστική σολιστική ερμηνεία από το πανεπιστήμιο Mozarteum του Ζαλτσμπουργκ, ενώ είναι και αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών σπουδών του Έκπα. Έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις για το ελληνικό και το αυστριακό ραδιόφωνο και τηλεόραση. Η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα συμπράττει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο πρώτο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ , το Σάββατο 1 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Με χαρά απάντησε στις γνωστές 10+1 ερωτήσεις μου, χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος.
- Από τις διεθνούς φήμης, διακεκριμένες και πολυβραβευμένες πιανίστες, παρά το νεαρό της ηλικίας σου. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να γίνεις πιανίστα;
Στον κάθε άνθρωπο λειτουργούν καθοριστικά ένα σύνολο από παράγοντες, ένα σύνολο από διαφορετικές δυνάμεις που πιέζουν και υφαίνουν με υπόγεια νήματα την εξέλιξη μας.
Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο που με έκανε να ασχοληθώ με το πιάνο, αλλά ένας συνδυασμός συγκυριών εξωτερικών και εσωτερικών. Νομίζω, πως αυτό που μας συγκινεί είναι αυτό που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος μέσα μας κι εμένα με συγκινεί η δημιουργικότητα μέσα από τους ήχους, και βαθιά τα σπουδαία έργα για πιάνο που μας έχουν κληροδοτηθεί.
1 ) Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς…
Ενθουσιασμό!
2) Πού ξοδεύεις τα χρήματα σου;
Όπου μπορώ- δυστυχώς…
3) Ποια είναι η χειρότερη συνήθεια σου;
Έχω πολλές, αδύνατο να αδικήσω τις άλλες, αναφέροντας μόνο μια!
4) Ποια είναι η συνήθεια που απεχθάνεσαι στους άλλους;
Η επιθετικότητα. Ονειρεύομαι έναν κόσμο αισθητά πιο τρυφερό.
5) Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει;
Να κάνω, με ό,τι μέσα έχω, τον κόσμο λίγο ομορφότερο από ό,τι ήταν χθες …
6) Ποια θεωρείς την πιο υπερεκτιμημένη αρετή;
Οποιαδήποτε από τις αρετές μεμονωμένα, όταν δεν βρίσκεται σε ισορροπία με τις άλλες, γίνεται περισσότερο αδυναμία παρά αρετή. Για παράδειγμα, η τελειομανία που συναντάται συχνά στον χώρο της κλασικής μουσικής , όταν δεν συνδυάζεται με την αυθεντικότητα και την ανθρώπινη αλήθεια, αναιρεί τον εαυτό της.
7) Τι κάνεις για να χαλαρώσεις;
Πάνω από όλα με χαλαρώνει η ανθρώπινη ζεστασιά!
8) Τι θα άλλαζες στη Θεσσαλονίκη;
Η Θεσσαλονίκη είναι υπέροχη, δεν θα άλλαζα τίποτα! Τη λατρεύω, και πρέπει να πω πως την ανθρωπιά και την ανοιχτή καρδιά που έχω νιώσει από τους ανθρώπους της δεν την έχω νιώσει πουθενά αλλού στον κόσμο!
9) Ποιο είναι το moto σου στη ζωή;
Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο moto ανθεκτικό στο χρόνο. Προσπαθώ να αφουγκράζομαι την κάθε στιγμή, χωρίς βεβαιότητες και χωρίς σταθερές, να είμαι έτοιμη για οποιαδήποτε αλλαγή φέρει η επόμενη…
10) Τρία πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη.
Η επαφή με τα ζώα , η αγκαλιά, η αίσθηση ότι είμαι χρήσιμη…
Φωτογραφίες: Κώστας Ανδρής
Σχόλια για αυτό το άρθρο