Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Φουαγιέ του Θέατρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, παρουσιάστηκαν όλες οι παραγωγές που έρχονται στις σκηνές του ΚΘΒΕ έως τον Δεκέμβριο του 2023.
Η Γιάννα Καρύμπαλη – Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ του ΚΘΒΕ) καλωσόρισε τους δημοσιογράφους και τους ευχαρίστησε για την ευκαιρία που, για άλλη μια φορά, προσφέρουν στο ΚΘΒΕ να παρουσιάσει τον καλλιτεχνικό του προγραμματισμό. Αναφέρθηκε στη καλλιτεχνική περίοδο που πέρασε, λέγοντας ότι το ΚΘΒΕ κατάφερε να φέρει σε πέρας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα πολυάριθμων παραστάσεων, απευθυνόμενο σε θεατές ποικίλων ενδιαφερόντων και ηλικιών, αλλά και ένα σύνολο λοιπών δράσεων, όπως όλα αυτά καταστρώθηκαν από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Αστέριο Πελτέκη, τον οποίο και ευχαρίστησε για την όλη προσπάθεια. Ακολούθως, εστίασε στην τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο, αναφερόμενη στις επιτυχημένες παραστάσεις της προηγούμενης χρονιάς που θα επαναληφθούν, καθώς και στη δρομολόγηση νέων παραγωγών που θα παρουσιαστούν εντός του Δεκεμβρίου. Τέλος, πληροφόρησε για διοικητικά και οικονομικά ζητήματα του Οργανισμού, προβάλλοντας την εκπόνηση Κώδικα Δεοντολογίας και Σχεδίου νέου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΘΒΕ, το οποίο έχει αποσταλεί στο Υπουργείο.
Ο Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, παίρνοντας το λόγο, τόνισε: «Με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για όλους, με επιλογές ρεπερτορίου και συνεργατών που συνάδουν με την αποστολή, τις αξίες και το όραμα ενός ιστορικού αλλά ταυτόχρονα σύγχρονου, τολμηρού, υπερβατικού θεάτρου, το ΚΘΒΕ συνεχίζει δυναμικά με παραστάσεις από το ελληνικό και το ξένο ρεπερτόριο, με πολυαναμενόμενες νέες παραγωγές, με έργα που θα παρουσιαστούν σε πανελλήνια πρώτη αλλά και με παραστάσεις που αγαπήθηκαν και επανέρχονται, ύστερα από δική σας απαίτηση, γιατί και σε αυτό το επίπεδο είμαστε ΜΑΖΙ.
«ΜΑΖΙ» συνυπάρχουμε, δημιουργούμε, αλληλοεπιδρούμε, εξελισσόμαστε σε ένα θέατρο ανοιχτό, με εξωστρέφεια, με επίκαιρους προβληματισμούς, σε ένα θέατρο ανοιχτό σε όλους- γιατί μέσα σε αυτό υπάρχουμε όλοι- και γιατί το μέλλον είναι για όλους όσους έχουν την προοπτική να το δημιουργήσουν.»
ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
- Workshop Φιλοσοφίας του Γιώργου Χατζηβασιλειου
Από τον Σωκράτη στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, με διπλές παραστάσεις για μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Το ΚΘΒΕ προσκαλεί τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σε ένα «Workshop Φιλοσοφίας – Από τον Σωκράτη στην Τεχνητή Νοημοσύνη» που τους φέρνει σε επαφή με την αρχαία και σύγχρονη φιλοσοφία με ένα τρόπο πρωτοποριακό, ψυχαγωγικό και θεατρικό.
Οι σημαντικότεροι φιλόσοφοι όλων των εποχών (όπως οι Σωκράτης, Επίκουρος, Αριστοτέλης) ζωντανεύουν επί σκηνής με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δρ. Φιλοσοφίας, συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Χατζηβασιλείου που προβάλλει τον πυρήνα του ελληνικού και δυτικού πολιτισμού, τη Φιλοσοφία, με ένα Workshop κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους.
Το Workshop Φιλοσοφίας θα παρουσιάζεται στη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, με διπλές παραστάσεις.
1η παρουσίαση: έναρξη: 9.30 – λήξη: 11.00
2η παρουσίαση: έναρξη 11.30 – λήξη: 13.00
Το «Workshop Φιλοσοφίας – Από τον Σωκράτη στην Τεχνητή Νοημοσύνη» περιλαμβάνει: α) Προβολές της εκπαιδευτικής σειράς ντοκιμαντέρ Animated Φιλόσοφοι σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργου Χατζηβασιλείου, που παρουσιάζει προσιτά και ψυχαγωγικά σύνθετες φιλοσοφικές θεωρίες μέσα από animation & συνεντεύξεις. β) Διάλεξη περί του τι είναι η φιλοσοφία, ποια είναι η καθημερινή της σημασία, ποια είναι η προσφορά της φιλοσοφίας σήμερα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. γ) Θεατρικά παιχνίδια φιλοσοφικής αλληλεπίδρασης (mind games).
Το «Workshop Φιλοσοφίας» περιέχει 2 διαφορετικά προγράμματα.
Το 1ο θα παρουσιάζεται κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου κάθε εβδομάδα με θέμα «Αρχαία Φιλοσοφία: Σωκράτης & Επίκουρος» (όπου αναδεικνύεται η σημασία της φιλοσοφίας στην καθημερινότητας μας). Το 2ο θα παρουσιάζεται την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαΐου με τίτλο προγράμματος: «Σύγχρονη Φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης: Σε ποιον ανήκει το μέλλον;».
Δημιουργός Workshop: Ο Γιώργος Χατζηβασιλείου έχει διδακτορικό στη Φιλοσοφία της νέας Τεχνολογίας, μεταπτυχιακό στην Πολιτική Φιλοσοφία και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης – Ένα ταξίδι στο μέλλον» (εκδ. Διόπτρα) του 1ου στην ελληνική βιβλιογραφία που αποτυπώνει τη μεγάλη εικόνα της φιλοσοφίας και της επίδραση του ΑΙ με γλαφυρή γλώσσα για το ευρύ κοινό. Είναι δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ όπως της εκπαιδευτικής σειράς «Animated Φιλόσοφοι» (ΕΡΤ). Αρθρογράφος στην Athens Voice και ομιλητής πάνω στη φιλοσοφία και τις προκλήσεις των τεχνολογιών, με πλούσια δημοσιογραφική εμπειρία από μεγάλα media της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου & του τύπου (ΑΝΤ1, Σκάι, Flash, Αγγελιοφόρος κ.α.). Γεννήθηκε & ζει στη Θεσσαλονίκη.
ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
- «Ερωτόκριτος» – ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός)
Διασκευή – Δραματουργική επεξεργασία: Ευθύμης Θέου
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Έναρξη: Τρίτη 21|11|2023
Τρίτη- Παρασκευή πρωί για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, το κορυφαίο έργο της κρητικής Αναγέννησης, απόσπασμα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στα «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» της Γ’ Γυμνασίου, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, αυτή τη φορά στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) με πρωινές παραστάσεις από την Εφηβική Σκηνή του ΚΘΒΕ (Τρίτη έως Παρασκευή) για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η Αργυρώ Χιώτη υπογράφει τη σύλληψη-σκηνοθεσία και ο Ευθύμης Θέου την δραματουργική επεξεργασία-διασκευή αυτής της σύγχρονης ανάγνωσης του έργου.
Η παράσταση επικεντρώνεται στη μορφή της Αρετούσας, μιας γυναίκας που δεν αφήνεται παθητικά στου «κύκλου τα γυρίσματα», αλλά διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της με γενναιότητα, πάθος και ελπίδα. Δύο αφηγητές – ποιητές μας οδηγούν στην ιστορία, η μορφή της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου ξεπηδούν μέσα από το σύνολο των ερμηνευτών παίρνοντας τη σκυτάλη ο ένας από τον άλλο, οι κονταρομαχίες γίνονται χορευτικοί αγώνες και οι καντάδες ένα κράμα ηλεκτρικού μπάσου με πιάνο και τσέλο, σαν αυτοσχεδιαστική μουσική με μπαρόκ νότες.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δραματουργική επεξεργασία- Διασκευή: Ευθύμης Θέου, Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη, Συγγραφή ποιήματος: Rahil Fallahfar, Σκηνικός Χώρος: Εύα Μανιδάκη, Κοστούμια: Άγγελος Μέντης, Μουσική Σύνθεση, Μουσική σύνθεση- Διδασκαλία Μουσικής: Λόλα Τότσιου, Κίνηση: Σοφία Παπανικάνδρου, Δημήτρης Σωτηρίου, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Βοηθός σκηνοθέτριας: Βίκη Κίτσιου, Βοηθός σκηνογράφου / ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη, Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
ΔΙΑΝΟΜΗ
Ποιήτρια – Φροσύνη: Θεοδώρα Λούκας
Ποιητής – Πεζόστρατος: Γιάννης Χαρίσης
Αρετούσα: Χαρά Γιώτα, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Εμμανουέλα Καμπίτση, Αίγλη Κατσίκη
Ερωτόκριτος: Κωστής Καπελλίδης (ηλεκτρικό μπάσο / κρουστά)
Ερωτόκριτος: Κωνσταντίνος Χειλάς (πιάνο)
Ερωτόκριτος: Χρίστος Στυλιανού
Βασιλιάς: Στέλιος Καλαϊτζής
Μουσικοί επί σκηνής: Αλίκη Μάρδα (βιολοντσέλο), Ιορδάνης Αρζόγλου
-«Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη– ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης
Πρεμιέρα: Παρασκευή 17|11|2023
Λήξη παραστάσεων: 07|01|2024
Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της περσινής θεατρικής σεζόν παρουσιάζεται και φέτος στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Ο σκηνοθέτης Χρήστος Θεοδωρίδης καταθέτει μια εξαιρετικά επίκαιρη σκηνική ανάγνωση του βαθιά πολιτικού έργου της κορυφαίας Λούλας Αναγνωστάκη. Με τίτλο που έγινε σύνθημα, η παράσταση μάς προσκαλεί να βουτήξουμε στο παρελθόν και ν’ αναδυθούμε στο παρόν, γεμίζοντας τα πνευμόνια μας με τον αέρα του μέλλοντος. Να συνομιλήσουμε με το τώρα και να αναρωτηθούμε τι φοβόμαστε, τι ελπίζουμε και πώς μοιάζει το αύριο που κοιμάται μέσα μας.
Βερολίνο, 2001 ή 2023.
Βερολίνο, τώρα.
Σε μια πόλη σύμβολο του ταραγμένου παρελθόντος της Ευρώπης, επικρατεί πολιτική και κοινωνική αναστάτωση αλλά και η λήθη που “προσφέρει” η καθημερινότητα. Αύριο, θα γινεί μια τεράστια ειρηνική συγκέντρωση. Αύριο, όλοι θα πρέπει να μιλήσουν. Όλοι θα πρέπει να δηλώσουν τη θέση τους, στον νέο κόσμο. Μέσα στο σπίτι της Μαρίας και του Χανς, μαζί με αυτούς, η Σοφία, ο Άγης, η Τρούντελ, ο Νίκος, ο Τζίνο, η Έλσα, ο Ιβάν κι εμείς, οι θεατές, θα μετρήσουμε τα τραύματα μας. Τις αφόρητες συλλογικές ήττες, τις εφήμερες προσωπικές νίκες. Το ατομικό επίπεδο που διαμορφώνει το πανανθρώπινο, το πολιτικό επίπεδο που ορίζει τη ζωή του καθένα μας ξεχωριστά. Ίσως ανακαλύψουμε πως είμαστε της Γης οι χαμένοι, μα αυτό δεν θα μας σταματήσει από το να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να ερωτευόμαστε, να γελάμε, να ελπίζουμε.
Να ελπίζουμε.
Να ελπίζουμε, πως μια μέρα κι εμείς θα νικήσουμε.
Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 13 ετών
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία, Δραματουργική επεξεργασία, Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θεοδωρίδης, Δραματουργική επεξεργασία: Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου, Χορογραφία, Επιμέλεια Κίνησης, Βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή, Σκηνικά: Εδουάρδος Γεωργίου, Κοστούμια: Μαρίνα Κελίδου, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Βοηθός Σκηνογράφου: Δανάη Πανά, Β΄Βοηθός σκηνογράφου: Ερατώ Γεωργίου, Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
Παίζουν οι ηθοποιοί: Πάρης Αλεξανδρόπουλος (Τζίνο), Σεμίραμις Αμπατζόγλου (Τρούντελ), Νικόλας Δροσόπουλος (Νίκος), Ελένη Θυμιοπούλου (Μαρία), Γιώργος Κολοβός (Ιβάν), Νίκος Μήλιας (Άγης), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Σοφία), Δημήτρης Ναζίρης (Χανς), Μπέττυ Νικολέση (Έλσα).
ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
1..«Φαίδρας Άτοπος» της Δήμητρας Μήττα
Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης
Ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου
Μουσικός επί σκηνής: Μιχαήλ Χατζηαναστασίου
Παραστάσεις: 23- 26|11|2023
Ένας σύγχρονος… μουσικός μονόλογος
Την ανήλια πλευρά του μύθου της Φαίδρας φέρνει στο προσκήνιο και επιχειρεί να φωτίσει το έργο «Φαίδρας Άτοπος» της Δήμητρας Μήττα, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη που θα παρουσιάζεται στο Φουαγιέ του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου.
Στο μονόλογο όπου το χθες συναντάει το σήμερα αλλά και το αύριο η ηθοποιός Ηρώ Μουκίου, η οποία ερμηνεύει την ηρωίδα, συνομιλεί ουσιαστικά με τη μουσική του Μιχαήλ Χατζηαναστασίου καθώς οι μελωδίες βοηθούν στην πλοκή του έργου.
Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ για δύο σολίστ. Έναν μουσικό και μία ηθοποιό που μέσα από το διάλογο τους αναδεικνύεται ο πεπτωκός φτερωτός έρως και οι βλαβερές συνέπειες του.
Η Φαίδρα, Βασίλισσα, μητέρα, σύζυγος, ερωμένη. Από την Κρήτη στην Αθήνα. Θύμα και θύτης.
*Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Συντελεστές:
Κείμενο: Δήμητρα Μήττα , Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης, Φαίδρα: Ηρώ Μουκίου, Μουσική σύλληψη κι εκτέλεση επί σκηνής: Μιχαήλ Χατζηαναστασίου
Σκηνικά: ORI M, Κοστούμια: ORI M & ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ, Κίνηση / Σχεδιασμός φώτων / VIDEO TRAILER: Αντώνης Καραγιάννης, Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση,
Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαρζώνης, Παραγωγή: Μανώλης Ρίζος
- Αισχύλου-Σοφοκλή
Επτά επί Θήβας-Αντιγόνη
Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Σκηνοθεσία|Συρραφή Κειμένων| Απόδοση: Κωνσταντίνος Χατζής
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Παραστάσεις: 30|11 & 1,2,3|12|2023
Μια Θεατρική Μουσική Performance πάνω στα έργα Επτά επί Θήβας του Αισχύλου και στην Αντιγόνη του Σοφοκλή. Ξεκινώντας από τις ρίζες του μύθου των Λαβδακιδών, ακολουθούμε την πορεία του εμφύλιου αλληλοσκοτωμού ανάμεσα στον πατέρα και τον γιο, Λάιο και Οιδίποδα, των αδελφών Ετεοκλή και Πολυνείκη και τέλος στον θάνατο της Αντιγόνης. Μύθος, μνήμη, χρόνος.
«Αυτό που αρχίζει, που όλο αρχίζει. Κι αδιάκοπα θ’ αρχίζει.
Αδιάκοπα στους αιώνες οι πράξεις των ανθρώπων. Γιατί σε μια πράξη ενός υπάρχουν οι πράξεις όλων των ανθρώπων.»
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία |Συρραφή Κειμένων |Απόδοση: Κωνσταντίνος Χατζής, Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης, Σύλληψη Ιδέας: Αντιγόνη Καράλη, Κωνσταντίνος Χατζής, Σχεδιασμός Φωτισμών-Κοστούμια: Η Ομάδα, Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Πανταζή
Πόλεμος: Ηλέκτρα Καρτάνου
Πολυνείκης: Χάρης Δήμος
Αντιγόνη: Κωνσταντίνος Χατζής
Φωνή Αντιγόνης: Σοφία Χίλλ
*Παίζει ζωντανά Κλαρινέτο ο Χάρης Δούκας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΘΒΕ
«Μια συνέντευξη με τη Μαρία Κάλλας» – Προβολή ντοκιμαντέρ «Ακολουθώντας τα Ίχνη του Εφήμερου»
Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
10 – 19 |11|2023
Το ΚΘΒΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Μαρίας Κάλλας αλλά και της κοινωνικής του προσφοράς προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προγραμματίζει τη διπλή Δράση: «Μια συνέντευξη με τη Μαρία Κάλλας” – Προβολή ντοκιμαντέρ «Ακολουθώντας τα Ίχνη του Εφήμερου». Η δράση θα παρουσιαστεί δωρεάν με προτεραιότητα στις ομάδες ΑΜΕΑ, Ανέργων, Πολυτέκνων, Εκπαιδευτικών αλλά και σε Φοιτητές και Μαθητές.
Η δράση στοχεύει στην ανάδειξη άγνωστων πτυχών της ζωής και του έργου της διεθνούς αναγνωρισμένης σοπράνο, Μαρίας Κάλλας, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους θεατές να έρθουν σε επαφή με το πολύτιμο αρχείο κοστουμιών του ΚΘΒΕ, με αριστοτεχνικές δημιουργίες σπουδαίων ενδυματολόγων και καλλιτεχνών, από το 1961 έως σήμερα.
Η διπλή αυτή δράση θα παρουσιαστεί από τις 10 έως τις 19 Νοεμβρίου 2023, στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Περισσότερες πληροφορίες στα ταμεία του ΚΘΒΕ.
«Μία Συνέντευξη με τη Μαρία Κάλλας»
Πρωταγωνιστούν:
Χρίστος Στυλιανού
Κλειώ Δανάη Οθωναίου
Δραματουργική επεξεργασία: Αμαλία Κοντογιάννη, Σκηνοθετική επιμέλεια: Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Ενδυματολογική επιμέλεια: Δανάη Πανά, Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης, Οργάνωση Παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
«Ακολουθώντας τα Ίχνη του Εφήμερου»
Following the Traces of the Ephemeral
ένα ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Ειρήνης Χατζηκυριακίδου
Συντελεστές ταινίας:
Διεύθυνση και Οργάνωση Παραγωγής: Άννα Μονογυιού
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλεξάνδρα Σιαφάκα
Μοντάζ:Γιάννης Κολαξίζης
Πρωτότυπη Μουσική και Ηχητικός Σχεδιασμός: Αναστάσης Πετρέλης
Location Manager, Script Continuity και Βοηθός Παραγωγής: Γιάννης Παπαδόπουλος
Color Correction: Ορέστης Ψωμόπουλος
Ηλεκτρολόγος: Νίκος Καλτσάς
Ηχοληψία:Ελένη Γκολφινοπούλου
Συμπληρωματική Ηχοληψία: Κώστας Ψύλλας, Γιάννης Παπαδόπουλος
Συνεντεύξεις:
Ιουλία Σταυρίδου (1952- 2020), Ιωάννα Μανωλεδάκη, Βίκυ Κερτεμελίδου, Ελένη Τσιλιγκαρίδου- Καρανικόλα, Νίκη Πασχαλίδου, Δάφνη Τσακότα
ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
-«Λυσσασμένη γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς
Βασιλικό Θέατρο
Μετάφραση -Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας
Πρεμιέρα: Παρασκευή 01|12|2023
Την ημέρα των γενεθλίων του πατέρα, οι δύο γιοί του βρίσκονται στο σπίτι με τις οικογένειές τους για να γιορτάσουν. Ο Γκούπερ, ο μεγαλύτερος γιος και η γυναίκα του η Μέη, γνωρίζοντας ότι ο πατέρας είναι βαριά άρρωστος, προσπαθούν να αναλάβουν την τεράστια περιουσία του, την οποία δικαιωματικά θεωρούν πως τους ανήκει, έχοντας μια υποδειγματική οικογενειακή ζωή με πέντε παιδιά. Από την άλλη ο μικρότερος αδελφός και αγαπημένος γιος, ο Μπρικ, βυθισμένος στο πένθος, έχει αποσυρθεί από τη ζωή και έχει προσκολληθεί στο αλκοόλ, ενώ η γυναίκα του η Μάργκαρετ προσπαθεί απεγνωσμένα να ξανακερδίσει τον έρωτά του και να αναλάβει την περιουσία του πατέρα.
Η απόκρυψη της αλήθειας, η υποκρισία, η απληστία, η πατριαρχία, η ανάγκη για έλεγχο και εξουσία, η ομοφοβία είναι ορισμένα από τα θέματα που θίγονται μέσα στο κείμενο του Τενεσί Ουίλιαμς. Στο έργο συναντούμε τα πρόσωπα εκείνα που επιθυμούν, που διεκδικούν, που κυριαρχούν αλλά και εκείνα που αφήνονται έρμαια στη ζωή να τα παρασύρει.
Η «Λυσσασμένη Γάτα» ανέβηκε για πρώτη φορά στις 24 Μαρτίου του 1955 στο Morosco Theatre της Νέας Υόρκης, σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν. Ο Τενεσί Ουίλιαμς έλαβε για το έργο αυτό βραβείο Πούλιτζερ και το 1957 έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Πολ Νιούμαν. Η ιδέα βασίστηκε σε ένα προγενέστερο διήγημα του συγγραφέα με τίτλο «Three Players of a Summer Game».
Στην έκδοση του έργου ο Ουίλιαμς δημοσίευσε δύο εκδοχές της τρίτης πράξης. Η πρώτη γράφτηκε από τον ίδιο ενώ η δεύτερη προέκυψε με τις κατευθύνσεις του Ελία Καζάν. Πάνω στην πρώτη εκδοχή, την πιο αγαπημένη και πιο αντιπροσωπευτική για τον συγγραφέα, κινήθηκε η μετάφραση του Σύλλα Τζουμέρκα. Η «Λυσσασμένη Γάτα» ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας, Σκηνικά: Πηνελόπη Βαλτή, Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη, Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου & Δήμητρα Αλουτζανίδου, Επιμέλεια κίνησης & Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Παπανικάνδρου, Βοηθός σκηνογράφου: Νιόβη Μπολάκη, Βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
ΔΙΑΝΟΜΗ: Μελίνα Αποστολίδου, Λουκία Βασιλείου, Λίλα Βλαχοπούλου, Γιάννης Καραμφίλης, Δημήτρης Κολοβός, Άννα Κόπακα, Βάσια Μπακάκου, Βασίλης Μπεσίρης, Λίλιαν Παλάντζα, Ορέστης Παλιαδέλης, Γιώργος Παπαδάκος, Βασίλης Σπυρόπουλος.
-«Πράγα» του Χαβιέρ δε Διός- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Φουαγιέ Θέατρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Θέμης Θεοχάρογλου
Πρεμιέρα: Πέμπτη 14|12|2023
Λήξη παραστάσεων: 28|01|2024
Η «Πράγα» του Χαβιέρ δε Διός, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Θέμη Θεοχάρογλου θα παρουσιαστεί για δεύτερη χρονιά στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Πρόκειται για μια τρυφερή κωμωδία αποκαλύψεων για τη γονεϊκότητα, τις μνήμες, τη συντροφικότητα, τον χρόνο που αφήνει τα σημάδια του, τη μοναξιά, το φως και τα σκοτάδια που μας συντροφεύουν. Δυνατή πλοκή και σημαντικοί προβληματισμοί που, όμως, αντιμετωπίζονται με χιούμορ και ελαφρότητα συνδυάζονται σε ένα τολμηρό έργο.
Ο Μπένι και ο Χάρης, ένα ζευγάρι που διανύει ήδη τα δεκαπέντε χρόνια σχέσης, ετοιμάζουν ένα δείπνο για να υποδεχτούν τη Σουζάνα, την αγαπημένη τους φίλη από το παρελθόν, που επέστρεψε στη Μαδρίτη μετά από καιρό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, ξετυλίγονται μνήμες, εκφράζονται επιθυμίες, αποκαλύπτονται αλήθειες και μυστικά, που κλονίζουν τις σχέσεις των τριών φίλων. Με αφορμή τη διαφωνία των δύο αντρών γύρω από το θέμα της υιοθεσίας ενός παιδιού -μία απόφαση που τους φέρνει αντιμέτωπους με την υπαρξιακή ανάγκη για συνέχεια, την ανάληψη ευθυνών, τον φόβο της μετάβασης σε μια διαφορετική καθημερινότητα, το πέρασμα στη συνθήκη της γονεϊκότητας- ο συγγραφέας αναδεικνύει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως φωτίζονται μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα σημερινά αδιέξοδα.
Συντελεστές
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Σκηνοθεσία -Δραματουργική επεξεργασία: Θέμης Θεοχάρογλου, Εικαστική εγκατάσταση- Σχεδιασμός κοστουμιών: Νεφέλη Μυρτίδη, Μουσική: Σπύρος Παρασκευάκος, Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη, Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίσσυ Θεοφίλου, Βοηθός Σκηνογράφου -ενδυματολόγου: Σόνια – Μαρία Καϊτατζή, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
Παίζουν οι ηθοποιοί: Εύη Κουταλιανού (Σουζάνα), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Χάρης), Γιάννης Τομάζος (Μπένι)
«Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης
Πρεμιέρα: Παρασκευή 15|12|2023
Με αφορμή τα 130 χρόνια επιθεώρησης, το Βίρα τις άγκυρες είναι μια αναδρομή στο θεατρικό είδος της Επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα. Το έργο ανέβηκε το 1997 από το Εθνικό Θέατρο με σκοπό να αποδοθεί ένας φόρος τιμής στο παρεξηγημένο αυτό θεατρικό είδος.
Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι δύο συγγραφείς μας ταξιδεύουν στον χρόνο, μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.
Αντλώντας υλικό από αυτοβιογραφίες μεγάλων πρωταγωνιστριών της εποχής, όπως η Σπεράντζα Βρανά, η Άννα Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, και συνδυάζοντάς το με βιογραφικά στοιχεία μεγάλων κυριών του θεάτρου αλλά και με αφηγήσεις ή φήμες που κυκλοφορούσαν στον θεατρικό χώρο, οι δύο συγγραφείς συνέθεσαν τα βασικά πρόσωπα του έργου μέσα από «υπαρκτά υλικά».
Με νοσταλγική ατμόσφαιρα αλλά και με πολύ χιούμορ, το Βίρα τις άγκυρες είναι μια μυθοπλασία εμπνευσμένη από την ιστορία του τόπου, που συνδυάζει μουσική, χορό και τραγούδι σε ένα μοναδικό εγχείρημα, που αγαπήθηκε από το κοινό από την πρώτη του παρουσίαση.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης, Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης, Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου, Μουσική: πρωτότυπη μουσική από τους συνθέτες Γιώργο Μουζάκη, Γιώργο Κατσαρό, Ζακ Ιακωβίδη, Γιώργο Ε. Παπαδάκη, Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Ανδρέου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή, Β΄Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλη Αδρασκέλα
ΔΙΑΝΟΜΗ:
Λίλη Αδρασκέλα, Μαίρη Ανδρέου, Νικολέττα Βλαβιανού, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Δημήτρης Διακοσάββας, Άννα Ευθυμίου, Ζωή Ευθυμίου, Παντελής Καναράκης, Νίκος Καπέλιος, Αγγελική Κιντώνη, Θάνος Κοντογιώργης, Άννα Κυριακίδου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Τατιάνα Μελίδου, Δημήτρης Μορφακίδης, Χριστίνα Μπακαστάθη, Γιολάντα Μπαλαούρα, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Κώστας Σαντάς, Σπύρος Σαραφιανός, Εύη Σαρμή, Δημήτρης Σιακάρας, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Ορέστης Τζιόβας, Θάνος Φερετζέλης, Ανδριάννα Χαλκίδη
Χορεύουν οι: Στέλλα Εμίνογλου, Αναστασία Κελέση
Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Πασχάλης Τερζής και Κωνσταντίνος Πόποβιτς.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
-«Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Βασιλικό Θέατρο
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία -Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Πρεμιέρα: Παρασκευή 29|9|2023
Λήξη παραστάσεων: 12|11|2023
Η εξαιρετικά επιτυχημένη διαχρονική κοινωνική σάτιρα, για τη διαφθορά, την αδικία και τον δεσποτισμό που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Βασιλικό Θέατρο, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Ο Επιθεωρητής ξεκινάει ως μια κωμωδία παρεξηγήσεων, υψώνεται όμως πολύ γρήγορα σε μια οργισμένη πολιτική σάτιρα που ξεπερνά τα όρια του τόπου και του χρόνου μέσα στον οποίο γράφτηκε.
«Ο επιθεωρητής» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1836. Ο Νικολάι Γκόγκολ γράφει μια κωμωδία η οποία στηλιτεύει τις σχέσεις υποταγής και εξουσίας που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία, και όχι μόνο. Επικεντρώνεται για άλλη μια φορά στους ανθρώπους που μαραζώνουν ανάμεσα στον φόβο της ιεραρχίας, στις περιορισμένες τους φιλοδοξίες, τις ανάγκες και τις μικρότητές τους. Ως γνήσιος ρεαλιστής και με την απόσταση που του διασφαλίζει η κωμωδία, το επιτυγχάνει με ακρίβεια και νηφαλιότητα.
Στην αναμονή για την άφιξη ενός ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου, που έρχεται με σκοπό να επιθεωρήσει τη λειτουργία της κρατικών ιδρυμάτων σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, ο Χλεστακόφ, ένας ασυνείδητος και χαραμοφάης νεαρός από την Πετρούπολη, παριστάνει τον επιθεωρητή και επωφελείται από τη «μικρή» αυτή παρεξήγηση. Οι υπάλληλοι της πόλης, βουτηγμένοι στη διαφθορά, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά του, επιδίδονται σε κολακείες, ικανοποιούν τις ανάγκες του και πέφτουν θύματα μιας μεγαλύτερης απάτης αποκαλύπτοντας έτσι την αποσύνθεση της κρατικής μηχανής και των λειτουργών της.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας, Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη, Γιάννης Κακλέας, Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κίνηση: Στεφανία Σωτηροπούλου, Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, Βοηθός σκηνοθέτη: Ρέα Σαμαροπούλου, Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Χριστίνα Θαλασσά, Δανάη Πανά, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
ΔΙΑΝΟΜΗ
Μαίρη Ανδρέου (Πόρνη, Υπάλληλος πανδοχείου, Καλεσμένη)
Νεφέλη Ανθοπούλου (Πόρνη, Δασκάλα πιάνου, Γυναίκα του σιδερά, Καλεσμένη)
Χαρά Γιώτα (Χορεύτρια, Καλεσμένη)
Δημήτριος Δανάμπασης (Μίσκα: Υπηρέτης του Επάρχου)
Δημήτρης Διακοσάββας ((Πιότρ Ιβάνοβιτς Ντομπίνσκι: Εισοδηματίας)
Μαρία Ελευθεριάδη (Μαρία Αντόνοβνα: Κόρη του Επάρχου)
Αλέξανδρος Ζαφειριάδης (Κρίστιαν Γκύμπνερ: Γιατρός Γερμανός)
Στέλιος Καλαϊτζής (Ιβάν Κουσμίτς Σπιόκιν : Διευθυντής του Ταχυδρομείου)
Νίκος Καπέλιος ((Πιότρ Ιβάνοβιτς Μπομπίνσκι: Εισοδηματίας)
Κωστής Καπελλίδης (Θαμώνας, Υπάλληλος πανδοχείου, Καλεσμένος)
Άγγελος Καρανικόλας (Θαμώνας, Υπάλληλος πανδοχείου, Αστυνομικός, Καλεσμένος)
Δημήτρης Καρτόκης (Αμός Φιοντόροβιτς Λιάπκικν: Δικαστής)
Γιώργος Καύκας (Αντόν Αντόνοβιτς: Έπαρχος σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας)
Φαίη Κοκκινοπούλου (Άννα Aντρέγιεβνα: Γυναίκα του Έπαρχου)
Θάνος Κοντογιώργης ((Ποιητής, Αστυνομικός, Καλεσμένος)
Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Θαμώνας, Πανδοχέας, Αστυνομικός, Καλεσμένος)
Δημήτρης Μορφακίδης (Λούκα Λούκιτς Χλοπόφ: Επόπτης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων)
Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Αρτέμι Φιλίπποβιτς Ζεμλιάνκα – Επίτροπος Κοινωφελών Ιδρυμάτων)
Στέφανος Πίττας (Θαμώνας, Υπάλληλος πανδοχείου, Αστυνομικός, Καλεσμένος)
Γιάννης Σύριος (Ιβάν Αλεξάντροβιτς Χλιεστακόφ: «ο επιθεωρητής» Κατώτερος δημόσιος υπάλληλος στην Πετρούπολη)
Θεοφανώ Τζαλαβρά (Τραγουδίστρια, Καλεσμένη)
Χρήστος Τσάβος (Οσίπ: Ο φίλος του Χλιεστακόφ)
Γιάννης Τσιακμάκης (Σβιστούνωφ: Διευθυντής της αστυνομίας)
Μαρία Χατζηιωαννίδου (Πόρνη, Γυναίκα Χλοπόφ, Γριά εμπόρισσα)
-«Εχθροί, μια ερωτική ιστορία» του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ– ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Θεατρική Διασκευή: Ρόι Χεν
Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός
Πρεμιέρα: Κυριακή 29|10|2023
Λήξη παραστάσεων: 26|11|2023
Το έργο του Νομπελίστα συγγραφέα, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, ένα κορυφαίο κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που αποτελεί έναν ύμνο στη γυναίκα σε θεατρική διασκευή του Ρόι Χεν και μετάφραση του Λεωνίδα Καρατζά, από τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό, επιστρέφει στην ΕΜΣ για να μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ένας άντρας προσπαθεί να ξεπεράσει τον εφιάλτη, το αξεπέραστο τραύμα του ολοκαυτώματος και βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τρεις σημαντικότερες γυναίκες της ζωής του, ψάχνοντας για έρωτα, αγάπη και σωτηρία.
Ο Χέρμαν Μπρόντερ, εβραϊκής καταγωγής, έχοντας διασωθεί από το Ολοκαύτωμα ζει στη Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μνήμες της καταδίωξης τον αναγκάζουν να επιβιώνει στη σκιά, προστατεύοντας διαρκώς τα ίχνη του. Παντρεμένος με την Πολωνή υπηρέτριά του που τον έσωσε, διατηρεί σχέση με τη Μάσα, με την οποία είναι ερωτευμένος, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν εμφανίζεται στην πόλη και η Ταμάρα, η πρώην γυναίκα του, που τη θεωρούσε νεκρή.
Ο Χέρμαν προσπαθεί να συλλάβει την ύπαρξή του, μέσα σε έναν κόσμο, που η φιλοσοφία δεν δίνει απαντήσεις, η πίστη στην πρόοδο της ανθρωπότητας έχει εγκαταλειφθεί και ο Θεός έχει πεθάνει. Ενώ αποζητά τρόπους να ορθοποδήσει μετά το τραύμα, οι επιλογές του τον καθιστούν υπόλογο τόσο απέναντι στον αμερικάνικο νόμο, όσο και απέναντι στην ηθική και στον Θεό.
Ο νομπελίστας συγγραφέας, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, έγραψε το μυθιστόρημα Εχθροί, μια ερωτική ιστορία το 1966 στα Γίντις. Μέσα από τον σκοτεινό κόσμο των ηρώων του αναδύονται ο ερωτισμός, το μαύρο χιούμορ και η βαθιά υπαρξιακή ειρωνεία, έτσι όπως το γέλιο συνοδεύει τη δυστυχία, όταν η συνείδηση παύει να επαναπαύεται σε καθησυχαστικές αφηγήσεις. Στη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος από τον Roy Chen, ο χαρακτήρας του Χέρμαν καλείται να επιβιώσει και να ισορροπήσει μεταξύ ενοχής και απόλαυσης, μη μπορώντας να πάρει μια απόφαση για τη ζωή του.
Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 14 ετών.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς, Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός, Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, Μουσική: Δημήτρης Μαραμής, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Βοηθός σκηνοθέτη: Θοδωρής Πολυζώνης, Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη, Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη, Θεατρικό Μακιγιάζ: Μαντώ Καμάρα, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελίνα Αποστολίδου (Σίφρα), Παναγιώτης Καμμένος (Κότικ), Γιάννης Καραμφίλης (Ραβίνος Λάμπερτ), Χρίστος Νταρακτσής (Οδηγός), Ορέστης Παλιαδέλης (Χέρμαν) Θοδωρής Πολυζώνης (Γιατρός, Ραβίνος Αβραάμ), Σπύρος Σιδέρης (Σερβιτόρος), Φωτεινή Τιμοθέου (Γιάντβιγκα), Μάρα Τσικάρα (Μάσα), Δημήτρης Τσιλινίκος (Τόρτσινερ), Θάνος Φερετζέλης (Πεσέλς), Ανδριάνα Χαλκίδη (Ταμάρα)
-«Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» του Γιώργου Καπουτζίδη- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης
Πρεμιέρα: Σάββατο 28|10|2023
Λήξη παραστάσεων: 07|01|2024
Μετά την απόλυτη sold-out επιτυχία, η παράσταση-φαινόμενο, του Γιώργου Καπουτζίδη, στην ανανεωμένη της εκδοχή με ηθοποιούς από το δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, αυτή τη φορά στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) για να μας χαρίσει και πάλι γέλιο και αισιοδοξία!
«Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του», το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε την αγάπη του κόσμου από την πρώτη κιόλας παράσταση, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, αναδεικνύοντας μοναδικά τους προβληματισμούς και τα κοινωνικά ζητήματα, που ο Γιώργος Καπουτζίδης ξέρει να θίγει τόσο εύστοχα.
Μια παρέα τριαντάρηδων βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολυπλοκότητα και τα αδιέξοδα των σχέσεων, με τον φόβο της δέσμευσης, με τις ελπίδες και με τις ματαιώσεις της ζωής. Όλα αυτά σε μια μεταβατική ηλικία που η επιθυμία για έρωτα συγκρούεται με την ανάγκη για αφοσίωση και σιγουριά.
Ένας γάμος που διαλύεται εξαιτίας μιας απιστίας.
Ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό.
Κι ένας ανομολόγητος έρωτας που αποκαλύπτεται ύστερα από είκοσι χρόνια.
Ένας πρώην, ένας νυν… κι ένα σπίτι γεμάτο μυστικά, που όσο περνά η ώρα… πλημμυρίζει. Κυριολεκτικά!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης, Σκηνικά: Δανάη Πανά, Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
- Την πρώτη εκδοχή σκηνικού έκανε η Μαίρη Τσαγκάρη
Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Ελευθερία Αγγελίτσα (Δήμητρα), Χρύσα Τουμανίδου (Κική), Νατάσσα Δαλιάκα (Νατάσα), Νίκος Κουσούλης (Χάρης), Νίκος Τσολερίδης (Μιχάλης), Γιάννης Γκρέζιος (Ιάκωβος), Έφη Σταμούλη (Έφη), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Υδραυλικός)
«Γκάρης, το μιούζικαλ» της Τασούλας Επτακοίλη– ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ– Βασιλικό Θέατρο
Θεατρική διασκευή: Βαγγέλης Κουφάκος
Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Πρεμιέρα: Κυριακή 22|10|2023
Λήξη παραστάσεων για σχολεία: 22|12|2023
Η επιτυχημένη παράσταση της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Πρόκειται για μια τρυφερή μουσική ιστορία που μιλάει για την αποδοχή της διαφορετικότητας, την προσφορά στο συνάνθρωπο και τη δύναμη της αγάπης που ανατρέπει ακόμη και τους νόμους της φύσης.
Η αγάπη είναι σαν το τριφύλλι: ρίχνεις μερικούς σπόρους και αυτό φυτρώνει και απλώνεται και γεμίζει ολόκληρο το χωράφι.
Ο «Γκάρης», ένα από τα τρία βιβλία για παιδιά της Τασούλας Επτακοίλη, παρουσιάζεται σε μορφή μιούζικαλ, σε διασκευή του Βαγγέλη Κουφάκου, σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη, πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Μαραμή και στίχους του Σωτήρη Τριβιζά.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Τασούλα Επτακοίλη, Θεατρική διασκευή: Βαγγέλης Κουφάκος, Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης, Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη, Μουσική: Δημήτρης Μαραμής, Στίχοι: Σωτήρης Τριβιζάς, Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Γεράρδος, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας, Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Δισλής, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μανώλης Ψωματάκης, Ειδικές κατασκευές: Χριστίνα Θαλασσά, Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Αβραμάκη (Φουρνάρισσα, Πεπίτα, Προβατίνα), Λευτέρης Αγγελάκης (Λούφας, Σκύλος), Πελαγία Αγγελίδου (Τζούλη Αρχισυντάκτρια, Κουκουβάγια), Μάνος Γαλανής (Φούρναρης, Γουρούνι, Κυρ Μέντιος), Ελένη Γιαννούση (Γκριζούλα, Δημοσιογράφος 2), Ηλέκτρα Γωνιάδου (Ριρίκα, Κοτίτσια), Ήριννα Κεραμίδα (Τασούλα, Αλεπού), Μάρα Μαλγαρινού (Γατόνια, Κότα 2), Χρήστος Παπαδημητρίου (Γκάρης), Μαρία- Νεφέλη Παρασκευοπούλου (Κότα 1, Δημοσιογράφος 1), Δημήτρης Σακατζής (Μαέστρος ο αφηγητής), Ευανθία Σωφρονίδου (Ροδούλα, Κότα, Κατσίκα, Αρουραία), Ελευθερία Τέτουλα (Κυρία Γεωργία, Λαγός), Γιάννης Τσάτσαρης (Κυρ Θοδωρής, Αυτιάς, Αφεντικό)
Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη – Παρασκευή: 10.30
Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή 11:00
Σχόλια για αυτό το άρθρο