Μια Αλίκη δραματική, μια Αλίκη τραγικά συγκινητική κι ανθρώπινη, ένας Δημήτρης συγκλονιστικός! Μια ταινία που δίνει την ευκαιρία στα πρώτα μας αστέρια, την Αλίκη και τον Δημήτρη να δείξουν όλες τις πτυχές του μεγάλου τους ταλέντου. Μια συνταρακτική δημιουργία του Νίκου Φώσκολου.
Αυτά έγραφαν οι διαφημιστικές καταχωρήσεις και οι αφίσες για την ταινία Υπολοχαγός Νατάσσα στην πρώτη της προβολή. Το 1970 είχε ήδη ξεκινήσει η… κυριαρχία της τηλεόρασης και η πτώση στα εισιτήρια και στις παραγωγές των ελληνικών ταινιών στους κινηματογράφους. Από 117 ταινίες π .χ. που γυρίστηκαν τη σεζόν 1966-1967, τη σεζόν 1970-1971 μειώθηκαν στις 87.
Όμως στις 21 Δεκεμβρίου του 1970, βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες μια ταινία που αποτελεί θρύλο για το ελληνικό σινεμά, κάνει ρεκόρ εισιτηρίων που θα μείνει ακλόνητο για σχεδόν 30 χρόνια και δίνει ελπίδες για την άνοδο της εγχώριας παραγωγής. Τα επόμενα χρόνια δυστυχώς, θα δείξουν ότι η Υπολοχαγός Νατάσσα ήταν μία εξαίρεση που κατάφερε να κάνει το κοινό να ξαναμπεί μαζικά στις αίθουσες.
Οι λόγοι ήταν πολλοί: Η Υπολοχαγός Νατάσσα ήταν μια μεγάλη ελληνική υπερπαραγωγή, από τη μεγαλύτερη εταιρία όλων των εποχών, τη Φίνος Φιλμ. Είχε πρωταγωνίστρια την μεγαλύτερη Ελληνίδα σταρ όλων των εποχών, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, μαζί με τον αξεπέραστο παρτενέρ της και έτερο ήμισυ στη ζωή, τον μοναδικό Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Οι δυο τους ήταν -και είναι- το απόλυτο κινηματογραφικό ζευγάρι από τα χρυσά χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου.
Τι άλλο είχε η Υπολοχαγός Νατάσσα; Σκηνοθεσία και σενάριο του μεγαλύτερου παραμυθά που πέρασε από τη χώρα μας και άφησε το στίγμα του με αλησμόνητες ταινίες. Ο Νίκος Φώσκολος τα δίνει όλα σε ένα πολεμικό σενάριο, συνδυάζοντας μια αισθηματική ιστορία που συγκινεί μέχρι σήμερα.
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε συνέντευξη της εποχής, είχε πει για την ταινία και το ρόλο της: Όταν διάβασα το σενάριο, έπαθα σοκ! Κι όταν το διάβασα και το ξαναδιάβασα για να μπω στο πετσί της Νατάσσα, ένιωσα μέσα μου ένα συγκλονισμό. Είναι μια τραγική ιστορία, όπου η βία και η αγριότητα του πολέμου έρχεται κάθε στιγμή σε σύγκρουση με την τρυφερότητα και την ποίηση που αποπνέει η πρώτη αγάπη δύο νέων. Η Νατάσσα είναι η πιο τραγική ηρωίδα που υποδύθηκα μέχρι τώρα. Ήταν μητέρα. Και είμαι μητέρα. Δεν χρειάζονται άλλα λόγια…
Ο Νίκος Φώσκολος είχε πει για την Αλίκη, ότι στην “Νατάσσα” αποκάλυψε για πρώτη φορά το απέραντο υποκριτικό της ταλέντο ως δραματική ηθοποιός.
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στη Γερμανία. Ο Φίνος συνεχίζει τη μουσική του συνεργασία με τον συνθέτη Κώστα Καπνίση και δίπλα στην Αλίκη και τον Δημήτρη, πρωταγωνιστούν ο Κώστας Καρράς, ο Σπύρος Καλογήρου, η Ελένη Ζαφειρίου , η Κάκια Παναγιώτου, ο Ανδρέας Φιλιππίδης, η Μαλαίνα Ανουσάκη, ο Ντίνος Καρύδης, η Αγγέλα Καζακίδου κ.α.
Η ταινία έχει σκηνές που δυστυχώς δεν έχουμε δει ποτέ στις τηλεοπτικές προβολές, όπως ολόκληρο το τραγούδι που λέει η Αλίκη-Νατάσσα στο θέατρο και περισσότερες σκηνές στην έρημο και στα βασανιστήρια. Εντυπωσιακά είναι και τα πρώτα 19 πλάνα της ταινίας που γυρίστηκαν στο στρατόπεδο Νταχάου (επίσης δεν προβάλλονται πια όλες οι σκηνές). Στο αρχικό σενάριο -που είχε τον τίτλο Υπολοχαγός Ναυσικά- μετά το θάνατο του Ορέστη, υπήρχε και σκηνή όπου οι Γερμανοί κρεμούν το παιδί της Νατάσας μπροστά στα μάτια της. Με παρέμβαση της Αλίκης, ευτυχώς άλλαξαν και τα δύο!
Την προηγούμενη σεζόν, 1969-1970, η Φίνος Φιλμ είχε γυρίσει την ταινία Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου, με πρωταγωνιστές την Αλίκη και τον Δημήτρη. Το φιλμ είχε τεράστια εμπορική επιτυχία, ήρθε πρώτο σε εισπράξεις, με 739.001 εισιτήρια Ά προβολής. Έτσι ο Φίνος, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Με τον Νίκο Φώσκολο στο τιμόνι και τους ίδιους πρωταγωνιστές, γυρίζεται η Υπολοχαγός Νατάσσα. Και δεν είχε άδικο. Το φιλμ έχει μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία από την “Δασκάλα” με 751.117 εισιτήρια σε πρώτη προβολή.
Oι κριτικές μιλούν για μια ακόμη φορά για την ακτινοβολία της Αλίκης, που προσπαθεί να αποβάλλει τα γνώριμα “κλισέ” της και να εκφράσει καταστάσεις και ρόλους που απέχουν από την “πεπατημένη” των ταινιών της. Μέσα στη μεγέθυνση του μελό, καταφέρνει να δώσει αίσθημα, ένταση και συχνά απλότητα σε πολλές σκηνές και δείχνει ότι είναι καλύτερη ηθοποιός από τα σενάρια ή τα θεατρικά έργα στα οποία εμφανίζεται. Μιλούν ακόμη για πρώτη υπόσχεση στροφής στην καριέρα της. Γεγονός πάντως είναι, ότι η Αλίκη παραμένει ένας ακαταμάχητος μαγνήτης μέχρι και σήμερα. Μετά την Υπολοχαγό Νατάσσα, η Αλίκη με τον Δημήτρη δεν θα ξαναπαίξουν μαζί στο σινεμά. Θα γυρίσουν μία κοινή σκηνή μόνο, στην ταινία “Η Αλίκη δικτάτωρ” το 1972 (ενώ ο Παπαμιχαήλ θα κάνει κι ένα φευγαλέο πέρασμα λίγων δευτερολέπτων στο “Ένα αστείο κορίτσι”).
Η Υπολοχαγός Νατάσσα, γίνεται το διαβατήριο για να μπει ο Νίκος Φώσκολος στην τηλεόραση. Γράφει το σενάριο για τη σειρά Το 13ο ανακριτικό γραφείο, που κάνει πρεμιέρα δύο μήνες μετά την προβολή της ταινίας, Φεβρουάριο του 1971, στο κανάλι ΕΙΡΤ, που θα ολοκληρωθεί σε 15 επεισόδια. Η σαρωτική επιτυχία όμως, θα έρθει τον Οκτώβριο του 1971, στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, την ΥΕΝΕΔ με μια σειρά που θα αφήσει εποχή, το σίριαλ Άγνωστος Πόλεμος, που θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 1974
Η Υπολοχαγός Νατάσσα είναι μια ταινία ορόσημο για το ελληνικό σινεμά. Με τις τηλεοπτικές προβολές, έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις (όπως άλλωστε και οι πρωταγωνιστές της). Λόγω του πολεμικού φόντου, κάθε χρόνο την προβάλει η τηλεόραση. Αν την πετύχετε, μουρμουρίστε κι εσείς το τραγούδι της Αλίκης με τους αισιόδοξους -κι επίκαιρους- στίχους: Υπάρχει πάντα ένα τραγούδι στην καταιγίδα, ανθίζει πάντα ένα λουλούδι στη χειμωνιά. Είχα χειμώνα μες την καρδιά μου όταν σε είδα, και ξάφνου, ήρθε η άνοιξη και η χαρά…
“Αυτό το κάρο από κάπου ξεκίνησε και κάπου πρέπει να φτάσει”
Ο Νίκος Φώσκολος δίνει σκηνοθετικές οδηγίες στην Αλίκη
Δημήτρης Παπαμιχαήλ ως Ορέστης
Η Αλίκη ως Νατάσσα Αρσένη (ή Δήμητρα Αρμάου)
Ελένη Ζαφειρίου ως μάνα της Νατάσσας
Κώστας Καρράς ως Μαξ
Σπάνια φωτό από τα γυρίσματα
Ο μικρός Γιαννάκης Παπαμιχαήλ, παρών στα γυρίσματα της ταινίας
Αλίκη Βουγιουκλάκη, Κώστας Καρράς
Η Αλίκη για πρώτη εμφανίζεται σε ταινία με γκρίζα μαλλιά!
Το απίστευτο λάθος στη “Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά” που κανείς δεν είχε προσέξει
Σχόλια για αυτό το άρθρο