Η Δόρα Στράτου κατόρθωσε, αγοράζοντας συνεχώς επί 30 χρόνια παλιές φορεσιές από τα χωριά, να προικίσει το σωματείο με τη μεγαλύτερη συλλογή της Ελλάδας: πάνω από 2.000 πλήρεις φορεσιές από όλες τις περιοχές, πολλά παραδοσιακά κοσμήματα, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων (παραδοσιακά υποδήματα, μάσκες, σπαθιά, μαντίλια, κουδούνια κλπ.). Παλιές φορεσιές σαν κι αυτές δεν υπάρχουν πλέον στα χωριά, ούτε μπορούν να ξαναγίνουν γιατί έχουν χαθεί τα υλικά και οι τεχνίτες.
Η συλλογή αυτή αποτελεί συγχρόνως την ιματιοθήκη του Θεάτρου, παρουσιάζει δηλαδή την ιδιομορφία σε σύγκριση με τις συλλογές των μουσείων ότι οι φορεσιές φοριούνται, ζουν στη σκηνή του Θεάτρου, με τα αντίστοιχα προβλήματα συντήρησης και φύλαξης. Μερικές φορεσιές είναι πάρα πολύ βαριές, άλλες είναι κεντημένες με χρυσή κλωστή, και συνοδεύονται από παραδοσιακά κοσμήματα. Περίπου 1.000 φορεσιές φοριούνται στις παραστάσεις κάθε καλοκαίρι. Ειδικευμένο προσωπικό βοηθά τους χορευτές να ντυθούν σωστά και φροντίζει για την αντιμετώπιση των φθορών, την αποθήκευση, το καθάρισμα κλπ.
Το κέντημα είναι γλέντημα, Η ρόκα είναι σεργιάνι, Και ο έρμος ο αργαλειός, είναι σκλαβιά μεγάλη (Λαϊκή παροιμία)
Σε παλαιότερους χρόνους, το κέντημα ήταν βασική και κυρίαρχη τέχνη διακόσμησης του ενδύματος και στολισμού της οικίας. Ως τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας που κληροδοτήθηκε με αγάπη, στοργή και μεράκι από τις προηγούμενες γενιές δεν παρέμεινε κλεισμένο και απαξιωμένο στα σεντούκια με τις προίκες των γιαγιάδων. Κοσμεί εμφατικά το σύγχρονο ένδυμα προσθέτοντας μεγαλύτερη αισθητική αξία και λάμψη, ενώ παράλληλα αποτελεί κομψό χειροτέχνημα που στολίζει την σύγχρονη κατοικία, φέροντας την μοναδική σφραγίδα του χειροποίητου. Ταυτόχρονα, αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας αξεσουάρ ή καθημερινών μικρών χρηστικών αντικειμένων και δώρων, αντλώντας ιδέες από τα χαρακτηριστικά μοτίβα της ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάθε περιοχή διακρινόταν από τα σχέδια και τα χρώματα και τα υλικά που χρησιμοπιούσαν οι κεντήστρες στα έργα τους (π.χ. το καραβάκι στην Σκύρο, τη Βυζαντινή απλή (κρητική) κ.α.
Έργα σπάνιας κεντητικής τεχνικής αποτελούν μοναδικά κειμήλια μουσείων και συλλογών. Η βιομηχανική έξαρση και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας έδωσαν μια διαφορετική διάσταση στις παραδοσιακές χειροτεχνίες, και αναντίρρητα και στην κεντητική. Από τις κλωστές που με υπομονή και μέτρημα σχημάτιζαν κεντίδια και κεντήματα σε σχέδια και επαναλαμβανόμενα θέματα, σε μορφές και εικόνες και σύμβολα και που αποτύπωναν συναισθήματα, αναδεικνύεται ένας ολόκληρος κόσμος που προσφέρεται και σήμερα για γνωριμία, για να υπογραμμίσει την αξία της της αισθητικής, της δημιουργίας και της τεχνικής τελειότητας. Είναι οι ίδιες οι κλωστές και τα σχέδια και τα χρώματα που πλούμιζαν το ύφασμα, που κατακτούσαν πόντο-πόντο την επιφάνεια, που έπλαθαν και εξύφαιναν με τις ώρες και τα χρόνια το παραμύθι και την ιστορία, που αφηγούνταν με λεπτομέρεια την ζωή ολόκληρη μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές.
Το Θέατρο “Δόρα Στράτου”, στα πλαίσια των πολυπληθών δραστηριοτήτων και εκτιμώντας την αξία της διατήρησης και προβολής της παραδοσιακής τέχνης της κεντητικής, παραδίδει δωρεάν μαθήματα ελληνικού παραδοσιακού κεντήματος, κάθε Τετάρτη ώρα 11:00-13:00. Διδάσκονται βελονιές από τη μοναδική σε μέγεθος και πλούτο συλλογή του Θεάτρου (2200 πλήρεις φορεσιές, με κοσμήματα και εξαρτήματα, φτιαγμένες στα χωριά) από τη Δήμητρα Παπουτσοπούλου, την πλέον καταξιωμένη δασκάλα κεντητικής, με πολλές δεκαετίες εμπειρίας στο ενεργητικό της. Έχει καταγράψει μέχρι σήμερα πάνω από 200 παραδοσιακές βελονιές, από τις οποίες οι περισσότερες είχαν εξαφανιστεί. Ήδη κυκλοφορεί το λεύκωμα “Παραδοσιακές βελονιές” από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς
Το Θέατρο Ελληνικών Χορών “Δόρα Στράτου”, το ζωντανό μουσείο του ελληνικού χορού από το 1953, είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός επιχορηγούμενος συστηματικά από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ΕΟΤ. Οι καθημερινές του παραστάσεις, τα μαθήματα και οι εκδόσεις του βασίζονται σε επιτόπια προγράμματα επιστημονικής έρευνας.
Με αυτόν τον τρόπο, το Θέατρο πραγματοποιεί το γενεσιουργό σκοπό της Δόρας Στράτου για τη διάδοση, διάσωση και προβολή του λαϊκού μας πολιτισμού.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Σχόλια για αυτό το άρθρο