Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο της Αθήνας-Ειρήνη Παπά, επίσημη συνέντευξη τύπου που αφορούσε εκτός του ρεπερτορίου του Ε.Θ. της περιόδου 2017-2018 και στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ρόλου της Πρώτης Κρατικής Σκηνής της χώρας, όπως η παρούσα Καλλιτεχνική διεύθυνση είχε δεσμευτεί προ διετίας.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ανακοίνωσε την άμεση μετεγκατάσταση της Δραματικής Σχολής στο Σχολείο της Αθήνας – Ειρήνη Παπά, την οριστική ίδρυση Τμήματος Σκηνοθεσίας, τις δράσεις (φυλακές, νοσοκομεία) και τις συνέργειες για τη θεατρική περίοδο 2017-2018
Το Εθνικό Θέατρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός δημιουργίας, έμπνευσης και στοχασμού. Με ισχυρό παρελθόν αλλά κυρίως με όραμα για το μέλλον. Και για αυτό το Αύριο, που πρέπει να ανήκει σε όλους και να μας χωράει όλους, εργαζόμαστε με συνέπεια και συνέχεια. Με στόχους που μπαίνουν για να κατακτηθούν και να αντικατασταθούν έπειτα από οράματα υψηλότερα.
Με παραστάσεις και δράσεις που συνομιλούν με το παρόν και τη ζωή. Με έργα υποδομής. Με την Εκπαίδευση και την Παιδεία στη βάση όλων. Την εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών του θεάτρου, την εξειδίκευση και μετεκπαίδευση των καλλιτεχνών αλλά και την εκπαίδευση του κοινού, των σημερινών θεατών και των θεατών του μέλλοντος.
Για την περίοδο 2017-2018 παρουσιάζουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα, σταθερό στους βασικούς άξονες που θέσαμε με την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης δύο χρόνια νωρίτερα:
- Θέατρο συνόλου, μεγάλων απαιτήσεων, προσιτό σε όλους. Νέες παραγωγές αλλά και επαναλήψεις παραστάσεων της προηγούμενης περιόδου που το κοινό τις αγκάλιασε και που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τον σκηνικό τους κύκλο.
- Ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου, τόσο στην αφιερωμένη πλέον σε αυτό Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» όσο και με μία σειρά άλλων δράσεων, με εξέχουσα ανάμεσά τους το Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου.
- Εξωστρέφεια και άνοιγμα σε συνεργασίες με το εξωτερικό, ανταλλαγές, φιλοξενίες, εκπαιδευτικά προγράμματα.
- Στήριξη νέων δοκιμών και τάσεων και ανάδειξη νέων ταλαντούχων ανθρώπων μέσα από τη λειτουργία της Πειραματικής Σκηνής, αλλά και της ευρύτερης δραστηριότητας του Εθνικού Θεάτρου.
- Δράσεις κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, με τις οποίες το ΕΘ βγαίνει εκτός των σκηνών του και μεταφέρει το θέατρο όπου το έχουν ανάγκη.
- Έμφαση στις συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς και τη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου συνεργασιών.
- Θεσμοθέτηση του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από μια σύγχρονη προοπτική.
- Διευρυμένο πρόγραμμα εργαστηρίων που απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών ανεξάρτητα από την έως τώρα σχέση τους με το θέατρο.
- Συνέχιση της εκδοτικής μας δραστηριότητας.
Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν μερικές πρωτοβουλίες ιδιαίτερης σημασίας:
- Η δημιουργία του Μικρού Εθνικού – ενός πολυδύναμου συστήματος παραστάσεων, εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων για τους νεαρούς θεατές και τους πολίτες του αύριο.
- Εργασίες υποδομής στους χώρους που διαθέτει το Εθνικό Θέατρο, όπως στο θέατρο Rex και στον χώρο που στεγάζει τα εργαστήρια του θεάτρου στο Ρουφ, αλλά και τον σταδιακό εκσυγχρονισμό του τεχνικού εξοπλισμού του θεάτρου. Πρωτίστως όμως, με την αξιοποίηση του Σχολείου της Αθήνας – Ειρήνη Παπά και την εκεί μεταφορά της Δραματικής Σχολής.
- Έναρξη της λειτουργίας του Τμήματος Σκηνοθεσίας Θεάτρου, της πρώτης επίσημης κρατικής σχολής σκηνοθεσίας στη χώρα μας, στο πλαίσιο της Δραματικής Σχολής από το έτος 2018-2019. Ένα αίτημα χρόνων, που αποτελεί και καθήκον ενός Εθνικού Θεάτρου, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.
Το θέατρο είναι ένας τρόπος να δεις, να ζήσεις και να αντιμετωπίσεις τη ζωή. Είναι ένας τρόπος να καλωσορίσεις το Αύριο. Συνεχίζουμε, δουλεύουμε και ανεβαίνουμε….
Α. ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ 2017-2018
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Η ΤΑΞΗ ΜΑΣ (επανάληψη)
του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ
Έναρξη: 28 Σεπτεμβρίου 2017
Λήξη: 12 Νοεμβρίου 2017
Πολωνία. Μια μικρή πόλη. Μια μικρή κοινωνία. Μια σχολική τάξη. Δέκα συμμαθητές με διαφορετική θρησκεία, διαφορετικά πιστεύω, αλλά κοινή εθνικότητα. Η ζωή τους από το 1920 έως σήμερα. Πολιτικά καθεστώτα που μεταβάλλονται, Β’ παγκόσμιος πόλεμος, εισβολή των ναζιστών. Κανείς και τίποτα δεν είναι πια το ίδιο. Η συνύπαρξη και η αλληλεγγύη μετατρέπονται σε μίσος. Το μίσος γεννά νέο μίσος και οι δεσμοί διαλύονται.
Το καθηλωτικό κείμενο του Πολωνού Ταντέους Σλομποτζιάνεκ, γραμμένο το 2009, βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία και αφορά στη δολοφονία των Εβραίων κατοίκων της πόλης Γιεντβάμπνε από τους καθολικούς συντοπίτες τους. Το έργο παρακολουθεί τη ζωή των συμμαθητών σε μια πορεία από το χθες στο σήμερα, καταγεγραμμένη με ψυχραιμία αλλά και συναίσθημα. Μπορεί άραγε ο χρόνος να επουλώσει τις πληγές; Το σήμερα να αθωώσει το χθες;
Τι συμβαίνει όταν οι ιστορικές συγκυρίες στιγματίζουν τις ζωές των ανθρώπων και αποκαλύπτουν τις σκοτεινές όψεις του εαυτού τους;
Μια παράσταση που συζητήθηκε πολύ, συγκίνησε και προβλημάτισε, επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή.
Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Στίχοι Τραγουδιών: Σωτήρης Τριβιζάς
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάκης Μεζόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Δάφνη Παπαϊωάννου
Β’ βοηθοί σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Έλλη Αποστολάκη, Αλέξανδρος Γαρνάβος
Διανομή
Κώστας Γαλανάκης, Καίτη Κωνσταντίνου, Γιάννης Νταλιάνης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Ράνια Οικονομίδου, Άλκης Παναγιωτίδης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Χαραλάμπους
Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Σχοινάς (ακορντεόν)
ΠΕΕΡ ΓΚΥΝΤ
του Χένρικ Ίψεν
Έναρξη: 23 Νοεμβρίου 2017
Λήξη: 4 Φεβρουαρίου 2018
«Μπορεί να σας ενδιαφέρει να γνωρίζετε ότι ο Πέερ Γκυντ ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Έζησε στο Γκούντμπραντσνταλεν, κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του προηγούμενου ή στις αρχές αυτού του αιώνα», έγραφε ο Ίψεν στον εκδότη του το 1867.
Αν ο Πέερ Γκυντ ήταν υπαρκτό πρόσωπο, τότε ήταν ένας ασυμβίβαστος άνθρωπος. Ψεύτης ή ονειροπόλος. Προκάλεσε τη ζωή ή τη φοβήθηκε πολύ. Επεδίωξε το ακατόρθωτο ή απέφυγε το κάθε τι. Αψήφησε την πραγματικότητα ή προσπάθησε να της ξεφύγει. Κυνήγησε την τύχη ή κυριεύτηκε από πόθους χιμαιρικούς. Ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου ή περιπλανήθηκε σε τόπους νοερούς. Αναζήτησε τον εαυτό του ή δραπέτευσε από αυτόν. Υπήρξε «αρκετός στον εαυτό του», ώστε να τον ξεχωρίσει η Ιστορία, ή παρέμεινε ένα απλό και ταπεινό της «κουμπί», όπως οι περισσότεροι άνθρωποι.
Το αριστούργημα του Ίψεν, το οποίο εμπνεύστηκε από νορβηγικά παραμύθια και θρύλους, είναι ένα έργο ρομαντικό αλλά απόλυτα σύγχρονο, για την αδιέξοδη Οδύσσεια του δυτικού ανθρώπου, για τα όνειρα και την πορεία προς την πραγματοποίησή τους. Ή μήπως την απομυθοποίησή τους;
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρία Ζυγούρη
Βοηθός σκηνογράφου: Σωτήρης Μητσούλας
Δραματουργική επιμέλεια: Ελένη Γκίνη
Μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτης: Αναστασία Διαμαντοπούλου
Διανομή
Μιχάλης Αφολαγιάν, Στεφανία Γουλιώτη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Δημήτρης Λιγνάδης, Δημήτρης Μοθωναίος, Νάνσυ Μπούκλη, Ζωή Μυλωνά, Πάνος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Πατσιάνη, Βαγγέλης Ρωμιός, Γιούλικα Σκαφιδά, Σπύρος Τσεκούρας, Γιάννης Τσουραμάκης, Γιωργής Τσουρής
ΨΗΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ
του Άρθουρ Μίλλερ
Έναρξη: 15 Φεβρουαρίου 2018
Λήξη: 27 Μαΐου 2018
Ένα από τα εμβληματικότερα θεατρικά κείμενα του εικοστού αιώνα έρχεται για πρώτη φορά στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μέσα από τη σύγχρονη και διεισδυτική ματιά της Νικαίτης Κοντούρη. Ο Αμερικανός συγγραφέας, με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, στήνει ένα σχεδόν αστυνομικής ροής δράμα, άμεσα επηρεασμένο ως προς τη δομή του από την αρχαία ελληνική τραγωδία.
Αμερική, Μπρούκλιν, δεκαετία του ’50. Μετανάστες από όλα τα μέρη της γης φθάνουν για να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο. Κάποιοι από αυτούς παράνομα. Άνθρωποι κάθε λογής που αναζητούν το αμερικάνικο όνειρο και την επιτυχία, αποφασισμένοι να τα καταφέρουν. Μια πορεία που συχνά παρεκτρέπεται και οδηγεί τους πρωταγωνιστές της στην Ύβρη.
Μετάφραση: Νικαίτη Κοντούρη – Γιώργος Κιμούλης
Σκηνοθεσία – Διασκευή : Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική: Σοφία Καμαγιάννη
Επιμέλεια Κίνησης: Αγνή Παπαδέλη – Ρωσσέτου
Βίντεο: Γιώργος Ζώης
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα
Διανομή
Ilya Algaer, Θάλεια Γρίβα, Πάρις Θωμόπουλος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιώργος Κιμούλης, Κώστας Κοράκης, Αναστάσης-Συμεών Λαουλάκης, Γιώργος Ματζιάρης, Ηλιάννα Μαυρομάτη, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Στάθης Παναγιωτίδης, Τάσος Πυργιέρης, Κώστας Φαλελάκης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Χατζόπουλος,
Μουσικός επί σκηνής: Χρήστος Καλκάνης (κλαρινέτο)
ΤΙΜΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ
του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Ιούλιος 2018
Ο Τίμων, άρχοντας στην πόλη των Αθηνών τον 5ο αιώνα π.Χ., κάθε άλλο παρά μισάνθρωπος γεννήθηκε. Το αντίθετο. Η φύση του ήταν ευγενική και πίστευε στην καλοσύνη και στη γενναιοδωρία των ανθρώπων. Πίστευε στον Άνθρωπο. Όταν όμως βρέθηκε ο ίδιος σε ανάγκη η αλήθεια του αποκαλύφθηκε. Το Χρήμα είναι υπεράνω όλων. Οργισμένος και απογοητευμένος από την υποκρισία και το ψέμα αποφασίζει να μείνει μακριά από όλους για πάντα.
Ποίηση, τραγική ειρωνεία, αιχμηρά σχόλια και πικρό γέλιο συνυπάρχουν στο αριστουργηματικό έργο του Σαίξπηρ για την ανθρώπινη φύση, έργο γραμμένο λίγο πριν από τον συγγενικό Ληρ που με την ίδια «αφέλεια» πιστεύει στους ανθρώπους. Δύο τραγικοί ήρωες που απογοητευμένοι μισούν τους ανθρώπους για την αχαριστία τους. Ο Στάθης Λιβαθινός επιστρέφει στον Σαίξπηρ με ένα από τα πιο αινιγματικά και γοητευτικά έργα του μεγάλου δραματουργού και με έναν ήρωα που έχει «υμνηθεί» μες τους αιώνες όσο λίγοι. Από τον Αριστοφάνη, τον Στράβωνα, τον Πλούταρχο, τον Διογένη, τον Φρύνιχο, τον Αντιφάνη ως τον Μένανδρο και τον Σαίξπηρ, ο Τίμων ο Αθηναίος παραμένει ένα διαχρονικό κωμικοτραγικό σύμβολο για τον άνθρωπο που χάνει την πίστη του στον Άνθρωπο.
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Διανομή
Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Διονύσης Μπουλάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Στρατής Πανούριος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα
ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»
ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ (επανάληψη)
του Γιάννη Οικονομίδη
Έναρξη: 14 Οκτωβρίου 2017
Λήξη: 21 Ιανουαρίου 2018
Το πρώτο έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε αποκλειστικά για το θέατρο ο κινηματογραφιστής Γιάννης Οικονομίδης κέρδισε το κοινό και επιστρέφει για έναν νέο κύκλο παραστάσεων.
Με αφορμή έναν απαγορευμένο έρωτα, το έργο καταγράφει τη σημερινή πραγματικότητα και ανατέμνει έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα, το χρήμα, τη χυδαιότητα και το έγκλημα. Το όνειρο της κοινωνικής ανόδου και της υλικής ευμάρειας εξουδετερώνει κάθε αξία και διαβρώνει συμπεριφορές και συνειδήσεις.
Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας όμως, ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας, ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια.
Το «Στέλλα κοιμήσου» γράφτηκε με τη δημιουργική συμμετοχή των ηθοποιών της παράστασης κατά τη διάρκεια των προβών. Κάθε παράσταση είναι ξεχωριστή καθώς ο λόγος διαμορφώνεται ζωντανά με βάση ένα δομημένο σενάριο και εξελίσσεται σύμφωνα με την ειδική θερμοκρασία της επαφής ηθοποιών και θεατών.
Η παράσταση συμμετέχει και στα 52α Δημήτρια στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2017 στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης
Επιμέλεια κειμένου: Βαγγέλης Μουρίκης
Σκηνικά: Ιουλία Σταυρίδου
Κοστούμια: Γιούλα Ζωιοπούλου
Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Βοηθός σκηνοθέτη – Επιμέλεια Κίνησης: Αντώνης Ιορδάνου
Διανομή
Αντώνης Ιορδάνου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Μάγια Κώνστα, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Στάθης Σταμουλακάτος, Έλλη Τρίγγου
ΣΟΥΜΑΝ
της Σοφίας Καψούρου
Έναρξη: 1 Φεβρουαρίου 2018
Λήξη: 18 Μαρτίου 2018
Αναδείχθηκε μέσα από τη δράση «Ο συγγραφέας του μήνα» και βρήκε τη θέση του στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου ο Σούμαν της νεαρής συγγραφέως, Σοφίας Καψούρου. Ένα έργο για την τρέλα και τη μεγαλοφυΐα, για τον ρομαντισμό, το ρεύμα των ανυπεράσπιστων ποταμών και των μανιασμένων ανθρώπων, που αντλεί την έμπνευσή του από τη ζωή του μεγάλου Γερμανού συνθέτη, Ρόμπερτ Σούμαν.
Ο ρομαντικός ήρωας δεν είναι ήρωας. Πότε δειλός, πότε ανυπεράσπιστος. Πότε κωμικός, πότε τραγικός. Πότε τρελός, πότε μεγαλοφυής. Πάντα ερωτευμένος. Πάντα ποιητής. Πάντα επικίνδυνος. Οι ήρωες ακροβατούν πάνω σε γλωσσικές μουσικές κλίμακες. Ερωτεύονται σε στίχο, χωρίζουν σε στίχο, πεθαίνουν σε στίχο. Τρελαίνονται από τον ήχο του λα, της νότας που είναι κουρδισμένα όλα τα λάθη του κόσμου.
«Όπως τα λάθη αγαπούν το ξανά και ξανά» έτσι και οι ήρωες του Σούμαν επιμένουν να ζήσουν, να πετύχουν, να αγαπηθούν. Θα τα καταφέρουν; Στον ρομαντισμό…ο επιμένων ηττάται.
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Σκηνικά: Αγγελική Αθανασιάδου
Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου – Τζίνα Ηλιοπούλου
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Επεξεργασία Βίντεο: Λουκάς Ζιάρας – Χρήστος Καλαϊτζόγλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Τζέλλου
Διανομή
Γιάννης Ασκάρογλου, Λευτέρης Βασιλάκης, Ελεάνα Καυκαλά, Δήμητρα Μητροπούλου, Πέρης Μιχαηλίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Τζίνη Παπαδοπούλου
ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΛΑΒ
του Ιάσονα Σίγμα
Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2016
Συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Έναρξη: 29 Μαρτίου 2018
Λήξη: 27 Μαΐου 2018
Το έργο που μόλις έλαβε το πρώτο Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2016 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έρχεται στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Είναι το Ένας στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ του νέου θεατρικού συγγραφέα Ιάσονα Σίγμα.
Μια φορά κι έναν καιρό ένα παιδί που το έλεγαν Λαβ είχε παραδοθεί από τους γονείς του σ’ ένα σκληρό και ανεξήγητο καθεστώς, ώστε να μη γίνει εγκληματίας. Μεγάλωσε, λοιπόν, σ’ ένα στρατόπεδο, όπου ό,τι είναι ανθρώπινο επέσυρε την τιμωρία. Γι’ αυτό ο Λαβ αποφάσισε να δραπετεύσει, για να αναζητήσει ό,τι έχει στερηθεί: την αγάπη, τον έρωτα, τη χαρά, τη μουσική, την οικογένεια.
Το έργο, γραμμένο σε μία ιδιότυπη γλώσσα με δραματική ένταση, πραγματεύεται έναν παγκόσμιο πολιτικό προβληματισμό, ελίσσεται ανάμεσα σε διαφορετικά λογοτεχνικά είδη και διαθέτει έναν έντονο προσωπικό χαρακτήρα.
Σκηνοθεσία: Ελένη Μποζά
Η διανομή θα ανακοινωθεί σύντομα.
ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»
ΑΛΚΗΣΤΗ
του Ευριπίδη
Έναρξη: 23 Σεπτεμβρίου 2017
Λήξη: 30 Σεπτεμβρίου 2017
ΗΡΑΚΛΗΣ-Μακάρι, Άδμητε, να είχα τη δύναμη να σου φέρω τη γυναίκα σου απ’ τον Άδη, αυτή τη χαρά να στη δώσω.
ΑΔΜΗΤΟΣ-Το ξέρω, θα το ’θελες αλλά πώς; Οι νεκροί δεν ξανάρχονται.
Η πρώτη σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μετά από μια εξίσου επιτυχημένη περιοδεία έρχεται στο Rex για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Ο Απόλλωνας, τιμωρημένος από τον Δία, αναγκάστηκε να υπηρετήσει σαν κοινός θνητός τον βασιλιά των Φερών, Άδμητο. Ως αντάλλαγμα για τη φιλόξενη και ευγενική συμπεριφορά του βασιλιά, ο θεός τού χάρισε το μοναδικό προνόμιο να ξεφύγει από τον πρόωρο θάνατο, αρκεί κάποιος άλλος να δεχτεί να πεθάνει στη θέση του. Οι ηλικιωμένοι γονείς του αρνούνται να τον υποκαταστήσουν στον Άδη. Η μόνη που δέχεται είναι η γυναίκα του, η Άλκηστη.
Ποιος αξίζει περισσότερο να ζήσει, ποιος να πεθάνει, και για ποιο λόγο; Μπορεί η πραγματικότητα του θανάτου να ανατραπεί χωρίς συνέπειες; Ένα έργο αμφίσημο και γεμάτο πικρή ειρωνεία σε μια παράσταση που ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στην ποίηση και τον ρεαλισμό, το σαρκαστικό χιούμορ και την αγωνία του ανθρώπου μπροστά στο Θάνατο.
Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης
Σκηνοθεσία-Επεξεργασία μετάφρασης: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Πατρίσια Απέργη
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Δερμιτζάκη
Β’ Βοηθοί σκηνοθέτη: Δημήτρης Οικονομίδης, Μαριλένα Κουτρουλάκη
Βοηθός χορογράφου: Ειρήνη Καλαϊτζίδη
Βοηθός ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα
Βοηθοί Σκηνογράφου: Θάλεια Μέλισσα, Μυρτώ Μεγαρίτου
Βοηθός συνθέτη: Κώστας Τσιώλης
Διανομή
Κώστας Βασαρδάνης, Ερρίκος Μηλιάρης, Κίττυ Παϊταζόγλου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιάννης Φέρτης
Παιδιά: Σπύρος Γουλιέλμος, Νικόλ Φαλτσέτα
Χορός: Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Γιώργος Ζυγούρης, Στάθης Κόικας, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Γιώργος Νούσης, Χρήστος Ξυραφάκης, Στέλιος Παυλόπουλος, Δημόκριτος Σηφάκης, Περικλής Σκορδίλης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης,
Βαλάντης Φράγκος
Μουσικοί επί σκηνής: Πέτρος Κασιμάτης (τρομπέτα), Κωνσταντίνος Κωστίδης (συνθεσάιζερ, synth bass, ακορντεόν), Κωνσταντίνος Τσιώλης (ακορντεόν, συνθεσάιζερ), Θοδωρής Σοφόπουλος (κρουστά , ντραμς).
ΟΠΕΡΕΤΤΑ (επανάληψη)
Μια παράσταση με αφορμή την Οπερέττα του Βίτολντ Γκομπρόβιτς
Έναρξη: 22 Νοεμβρίου 2017
Λήξη: 7 Ιανουαρίου 2018
Η παράσταση με αφορμή την Οπερέττα του Βίτολντ Γκομπρόβιτς επιστρέφει στη σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη του Rex.
Ο κόμης Αρισταίος σχεδιάζει να αποπλανήσει την όμορφη Αλμπερτίνα. Η επιτυχία του σχεδίου του είναι η αρχή μιας αλληλουχίας απροσδόκητων και εξωφρενικών γεγονότων, όπου συνυπάρχουν η μόδα με την επανάσταση και αντιμάχονται η διαφθορά του ενδύματος με την αθωότητα της γύμνιας.
Η ευφάνταστη, ανατρεπτική και διαχρονική Οπερέττα του σπουδαίου Πολωνού συγγραφέα Βίτολντ Γκομπρόβιτς υιοθετεί την ελαφράδα του μουσικού αυτού είδους και υπονομεύει, με το σαρωτικό της χιούμορ, τα πλαστά πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά πρότυπα. Εκθέτει παράλληλα τη γελοιότητα των προσώπων που τα εκφράζουν και προκρίνει την υπεροχή της απλότητας και της «γύμνιας» απέναντι στην κενότητα κάθε εφήμερης μόδας.
Μετάφραση: Γιάννης Αστερής
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Διασκευή: Νίκος Καραθάνος – Γιάννης Αστερής
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Κίνηση: Αμάλια Μπένετ
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη
Βοηθός σκηνοθέτης: Μαρίσα Τριανταφυλλίδου
Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μυρτώ Λάμπρου – Δημήτρης Αγγελής
Διανομή
Χάρης Ανδριανός, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Πάρις Θωμόπουλος, Νίκος Καραθάνος, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Κώστας Κορωναίος, Νίκος Λεκάκης, Αμάλια Μπένετ, Κώστας Μπερικόπουλος, Ιωάννα Μπιτούνη, Ελένη Μπούκλη, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Άρης Σερβετάλης, Έλενα Τοπαλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Χάρης Φραγκούλης
Μουσικοί επί σκηνής: Ilya Algaer (κοντραμπάσο), Γιώργος Δούσος (γκάιντα, καβάλ, ντουντούκ, κλαρίνο, φλάουτο), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα), Κώστας Νικολόπουλος (κιθάρα), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι), Ιάκωβος Παυλόπουλος (κρουστά), Κώστας Σαπούνης (τρομπέτα)
MayaBuff. Ένα ντελίριο του Μαγιακόφσκι
Βασισμένο στο έργο Μυστήριο Μπουφφ του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι
Έναρξη: 18 Ιανουαρίου 2018
Λήξη: 11 Φεβρουαρίου 2018
Ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι ονειρευόταν ένα θέατρο που θα συνδύαζε το δραματικό στοιχείο με τον χορό και τον ρυθμικό λόγο, ένα θέατρο αντιρρεαλιστικό, επαναστατικό, μαζικό, φουτουριστικό, στο οποίο χιλιάδες άνθρωποι κι εκατοντάδες αυτοκίνητα κι αεροπλάνα θα γέμιζαν μια γιγάντια σκηνή και θα αναπαριστούσαν για εκατομμύρια θεατές το ηρωικό έπος της Οκτωβριανής Επανάστασης. Το Μυστήριο Μπουφφ είναι η μικρογραφία αυτού του κοσμικού οράματος.
Στο έργο που γράφτηκε για την πρώτη επέτειο της μπολσεβίκικης επανάστασης, ο κορυφαίος Σοβιετικός ποιητής, μέγας σατιρικός συγγραφέας και ευφυής θεατράνθρωπος, παρωδεί τη δομή του μεσαιωνικού κύκλου μυστηρίων κι εξηγεί τον τίτλο ως εξής: «Μυστήριο είναι ό,τι μεγάλο υπάρχει στην επανάσταση, μπουφφ ό,τι είναι σ’ αυτή γελοίο». Όλα αυτά θα ακούγονταν πολύ παρωχημένα, αν ο Μαγιακόφσκι δεν είχε προνοήσει να «δώσει την άδεια» στους μελλοντικούς σκηνοθέτες να μη διστάσουν να κάνουν ό,τι θέλουν στο έργο του, ώστε να το μεταφέρουν στην εποχή τους!
Το Εθνικό Θέατρο καλεί τον διακεκριμένο νέο χορογράφο, που διαπρέπει στις ευρωπαϊκές σκηνές, να έρθει στην Ελλάδα και να σκηνοθετήσει το έργο μέσα από τη δική του ιδιαίτερη ματιά.
Σκηνοθεσία- Χορογραφία: Γιάννης Μανταφούνης
Διανομή
Αλεξάνδρα Καζάζου, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Αλέξης Κωτσόπουλος, Νίκος Λεκάκης, Effi Rabsilber, Χρήστος Στέργιογλου, Συμεών Τσακίρης, Αμαλία Τσεκούρα, Αντιγόνη Φρυδά
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ
του Ευγένιου Ιονέσκο
Έναρξη: 22 Φεβρουαρίου 2018
Λήξη: 22 Απριλίου 2018
Μια τολμηρή σκηνική σύλληψη, μια μουσική παράσταση για τον άνθρωπο μπροστά στο παράλογο από τον έμπειρο σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα.
Μια ξαφνική και άγνωστη επιδημία αποδεκατίζει την πόλη. Οι άνθρωποι πεθαίνουν απροειδοποίητα, χωρίς κανείς να γνωρίζει το γιατί. Το κράτος και η επιστήμη, ανίσχυρα μπροστά στην πάνδημη λαίλαπα του θανάτου, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το κακό.
Κι ενώ μπροστά στην απειλή του θανάτου τα προσχήματα και τα κοινωνικά προσωπεία πέφτουν, οι άνθρωποι συνεχίζουν να θεωρητικολογούν προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τα αίτια της επιδημίας. Όμως κάθε θεωρία και δράση αποδεικνύονται μάταιες. Ο θάνατος είναι μια πραγματικότητα που ούτε κατανοείται, ούτε πολιτικοποιείται, ούτε αποφεύγεται. Είναι το ίδιο το αναπόφευκτο που σαν τραγική φάρσα στοιχειώνει την ανθρώπινη συνθήκη, και που κανένα πολιτικό σύστημα και καμιά θεωρία δεν μπορεί να μας γλιτώσει απ’ αυτό.
Μετάφραση – Διασκευή: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνογραφία: Γιάννης Κακλέας – Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Χορογραφία: Αγγελική Τρομπούκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ
Video: Στάθης Αθανασίου
Διανομή
Στεφανία Γουλιώτη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Στέλιος Ιακωβίδης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Λαέρτης Μαλκότσης, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Νικόλας Παπαγιάννης, Πασχάλης Παπαδάκης, Πάνος Παπαδόπουλος, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γιώργος Στάμος, Αναστασία Στυλιανίδη, Αρετή Τίλη, Έλενα Τοπαλίδου, Γιωργής Τσουρής, Αλέξιος Φουσέκης, Βικτωρία Φώτα
ΣΑΛΩΜΗ
του Όσκαρ Ουάιλντ
Έναρξη: 4 Μαΐου 2018
Λήξη: 27 Μαΐου 2018
Μια ιστορία αγάπης, ένας χορός πάθους και επιβίωσης, ένας εμπνευσμένος χορογράφος και ένας ανατρεπτικός συγγραφέας. Ο Όσκαρ Ουάιλντ εμπνευσμένος από τη βιβλική ιστορία της Σαλώμης παρουσιάζει στη σκηνή τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα που οδήγησαν στον αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Βαπτιστή. Η Σαλώμη, και κυρίως ο λάγνος χορός της, γίνονται το μέσο έκφρασης της πιο ακραίας μορφής του πόθου. Η παράσταση του Σταύρου Λίτινα, με αφετηρία την πλαστικότητα και τον λυρισμό του Φλαμένκο σε μια μοντέρνα εκδοχή τοποθετεί τη δράση σ’ ένα άχρονο περιβάλλον όπου κυριαρχεί η κοινωνική σήψη και η παρακμή και παρακολουθεί κριτικά τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στο θήραμα και στον θηρευτή.
Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Σκηνικά – Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Χειριστής ηχητικού προγράμματος MAX: Θανάσης Νικολόπουλος
Ερμηνευτές – Χορευτές: Αλίνα Αναστασιάδη, Αμαλία Ασκορδαλάκη, Σταύρος Λίτινας, Γιώργος Μιχελάκης, Τάσος Μπεκιάρης, Δημήτρης Παπαβασιλείου, Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου, Εύα Παρασκευοπούλου, Μαριάνθη Σοντάκη, Αυγουστίνος Φυτίλης
ΥΠΕΡΤΙΤΛΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (ΤΣΙΛΛΕΡ) ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ REX (ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ)
Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία και με τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ προχωράει σε μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία: Για πρώτη φορά όλες οι παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής στο κτίριο Τσίλλερ και της Σκηνής Μαρίκα Κοτοπούλη στο Θέατρο Rex θα παρουσιάζονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με υπερτιτλισμό στην αγγλική γλώσσα, ώστε ξένοι επισκέπτες να έχουν δυνατότητα παρακολούθησης.
Μία δράση που θα προσελκύσει νέο κοινό, θα ενισχύσει τον πολιτιστικό τουρισμό και θα προβάλλει στο εξωτερικό τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (-1)
ΤΥΡΑΝΝΟΣΑΥΡΟΙ REX (επανάληψη)
της Λένας Κιτσοπούλου
Έναρξη: 12 Οκτωβρίου 2017
Λήξη: 5 Νοεμβρίου 2017
Οι Τυραννόσαυροι επιστρέφουν στο Rex.
Εμείς, οι Τυραννόσαυροι του Rex της οδού Πανεπιστημίου, είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, μια κοινωνία τεράτων που προσπαθούμε να επιβιώσουμε με τα μικρά μας ατροφικά χέρια. Χέρια που όπως και των τυραννόσαυρων δεν μπορούν να αγκαλιάσουν, αλλά μπορούν να πατήσουν κουμπιά τηλεκοντρόλ ή κουμπιά κινητών για να στείλουν μηνύματα τα οποία αποφεύγουν την κατά μέτωπο σύγκρουση με την πραγματικότητα.
Το έργο θέλει να γιορτάσει την τεράστια ανάγκη μας για επικοινωνία μέσα από την οδό της ανικανότητάς μας γι’ αυτήν. Είναι δηλαδή μια από τα ίδια. Μια βαρετή ιστορία ανθρωπιάς υπό εξαφάνιση. Το ανθρώπινο τέρας θα χωρέσει τελικά μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα κι ας εξέχει η ουρά του λίγο έξω από την πόρτα. Κι ας προσπαθεί το τεράστιο κεφάλι του να πάρει μια ανάσα έξω από το παράθυρο της πολυκατοικίας του.
Λέγεται ότι οι Τυραννόσαυροι Rex ήταν πτωματοφάγοι. Κι εμείς μάλλον αναμασάμε ένα πεθαμένο παρελθόν, αναπολούμε ένα μάλλον πεθαμένο μέλλον και τρομάζουμε όσους πλησιάζουμε.
Η παράσταση είναι κατάλληλη από 15 ετών και άνω.
Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Σχεδιασμός ήχου: Κώστας Μπώκος
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου
Βοηθοί σκηνογράφου: Δήμητρα Κουτσόγεωργα, Ευγενία Μπουρντά
Σχεδιασμός κομμώσεων – Περούκες: Χρόνης Τζήμος
Διανομή
Βάσω Καμαράτου, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Κότσιφας, Ελίτα Κουνάδη, Ιωάννα Μαυρέα, Ηρώ Μπέζου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Μιχάλης Τιτόπουλος και Νικολέτα Γκριμέκη (συμμετοχή)
ΤΟ ΦΙΝΤΑΝΑΚΙ
του Παντελή Χορν
Έναρξη: 18 Νοεμβρίου 2017
Λήξη: 14 Ιανουαρίου 2018
(σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το Lasciatemi Morire)
Στην Αθήνα του μεσοπολέμου, στα στενά όρια μιας πλακιώτικης αυλής, η Τούλα, το νεαρό «Φιντανάκι», γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο του Γιάγκου, ενός άνεργου νεαρού. Ποια θα είναι όμως η τύχη της Τούλας όταν ο αγαπημένος της την προδώσει για χάρη της Εύας η οποία διαθέτει και τις κατάλληλες γνωριμίες για να του εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον;
Πόση δύναμη μπορεί να αντιτάξει η αγάπη μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο και πόσο μπορεί να αντισταθεί ο έρωτας όταν οι κοινωνικοί μηχανισμοί τον καθιστούν εμπορεύσιμο είδος;
Λίγο μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, σε μια εποχή μεγάλων κοινωνικών και αξιακών ανακατατάξεων που θα οδηγήσουν τη χώρα στην Μικρασιατική καταστροφή, ο Παντελής Χορν, αξιοποιώντας την κληρονομιά της ηθογραφίας, συνθέτει ένα «σύγχρονο λαϊκό παραμύθι» ικανό, παρά τη χρονική απόσταση που μας χωρίζει από την συγγραφή του, να προβληματίσει και να συγκινήσει μέσα από τον συμβολισμό του, τον σύγχρονο θεατή.
Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς
Σκηνογραφία: Ελένη Στρούλια
Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
Δραματουργική συνεργασία: Στάθης Γραφανάκης, Κατερίνα & Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη
Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Φούκης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου, Παντελής Φλατσούσης
Βοηθός σκηνογράφου: Ελένη Αραποστάθη
Διανομή
Βάσω Καμαράτου, Κώστας Κουτσολέλος, Ηρώ Μπέζου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Ρόζα Προδρόμου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Νίκος Χανακούλας
LASCIATEMI MORIRE
των Βάσω Καμαράτου, Κώστα Κουτσολέλου
Έναρξη: 29 Νοεμβρίου 2017
Λήξη: 11 Ιανουαρίου 2018
(σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με Το φιντανάκι)
«Αφήστε με να πεθάνω,
τι θα μπορούσε να με παρηγορήσει μέσα σε αυτό το μαρτύριο που ζω, αφήστε με να πεθάνω»
(από την άρια του Claudio Monteverdi ”Lamento d’Arianna”)
Ένα ζευγάρι στο χείλος του γκρεμού. Ως συνήθως. Μισούν τα πάντα. Τους άλλους, τον εαυτό τους, την ζωή τους, το σπίτι τους, αυτή την πόλη. Δεν έχουν μέλλον. Έχουν όμως ο ένας τον άλλον, και αυτό είναι κάτι.
Ιδέα – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Βάσω Καμαράτου, Κώστας Κουτσολέλος
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο περσινό Φεστιβάλ της Πειραματικής Σκηνής «7 χρόνια φαγούρα – ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων».
ΥΜΠΥ ΤΥΡΑΝΝΟΣ
του Αλφρέ Ζαρρύ
Έναρξη: 31 Ιανουαρίου 2018
Λήξη: 1 Απριλίου 2018
(σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με Το μεγάλο κρεβάτι)
Ο Αλφρέ Ζαρρύ, στα δεκαεπτά του χρόνια δημιουργεί μαζί με τους συμμαθητές του ένα κύκλο γραπτών επεισοδίων με «ήρωα» τον καθηγητή του μαθήματος Φυσικής. Ένα απ’ αυτά τα επεισόδια σχολικής «καζούρας», θα αποτελέσει μετέπειτα το έργο που έμελε να αλλάξει την πορεία του σύγχρονου θεάτρου.
Σε μια φανταστική Πολωνία, ο Υμπύ, λοχαγός των Δραγόνων, αποφασίζει με την προτροπή της γυναίκας του να ανατρέψει τον βασιλιά της χώρας. Αν και η ανταρσία αποκαλύπτεται, ο Υμπύ κατορθώνει να γλιτώσει, να κατασφάξει τη βασιλική οικογένεια και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Μεθυσμένος από τη δύναμη της εξουσίας και αποφασισμένος να πλουτίσει με τα χρήματα των υπηκόων του, ο λαίμαργος και θρασύδειλος τύραννος, κλέβει και φορολογεί ασύστολα τους πάντες, ενώ δεν διστάζει να δολοφονήσει όποιον στέκεται εμπόδιο στον δρόμο του.
Το έργο παρουσιάζει την καρικατούρα ενός φανταστικού δικτάτορα και παράλληλα είναι ένα αλληγορικό έργο που αποτυπώνει τη βουλιμία και τη βιαιότητα του νεωτερικού ανθρώπου.
Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Μάνος Βαβαδάκης
Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Κίνηση: Γιώργος Μιχελάκης
Βοηθός ενδυματολόγου: Κάτια Κουμαριανού
Διανομή
Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Κατερίνα Ζησούδη, Άρης Λάσκος, Μαρία Μοσχούρη, Γιάννης Νιάρρος
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΕΒΑΤΙ
των Μάνου Βαβαδάκη, Κατερίνας Παπανδρέου, Θάνου Τασσόπουλου
Έναρξη: 14 Φεβρουαρίου 2018
Λήξη: 29 Μαρτίου 2018
(σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τον Υμπύ Τύραννο)
Πώς έχει επηρεάσει η οικονομική κατάσταση τις ερωτικές σχέσεις των Αθηναίων; Που φωλιάζει ο έρωτας μέσα στην πόλη; Μπορεί να υπάρξει ιδανικό ζευγάρι μέσα στη κρίση; Οι ήρωες ενός σπονδυλωτού θεάματος διηγούνται τις ιστορίες τους, ξορκίζοντας την μιζέρια και αναδεικνύοντας την φωτεινή πλευρά της ζωής.
Επιλέγοντας τη φόρμα της αθηναϊκής επιθεώρησης η παράσταση συνθέτει το ψηφιδωτό της σύγχρονης Αθήνας. Τα αυτόνομα σκετς και τα τραγούδια συνδέονται μέσω της κοινής θεματικής του έρωτα και η σάτιρα γίνεται στοιχείο διαπραγμάτευσης για τη θέση μας στη σημερινή κοινωνία αξιών και τον ρόλο του έρωτα στις ζωές μας.
Ιδέα: Μάνος Βαβαδάκης, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου, Γιάννης Νιάρρος
Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης
Μουσική: Γιάννης Νιάρρος
Σκηνογραφία: Μαριέττα Παυλάκη, Κυβέλη Ζωή
Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσικός παραγωγός: Βασίλης Μάλαμας
Ενορχήστρωση: Χρήστος Μαστρογιαννίδης
Βοηθός ενδυματολόγου: Κάτια Κουμαριανού
Διανομή
Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Κατερίνα Ζησούδη, Άρης Λάσκος, Μαρία Μοσχούρη, Γιάννης Νιάρρος, Νάνσυ Σιδέρη
Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο περσινό Φεστιβάλ της Πειραματικής Σκηνής «7 χρόνια φαγούρα – ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων».
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ ΣΑΣ
της Αλεξάνδρας Κ*
Έναρξη: 10 Μαΐου 2018
Λήξη: 17 Ιουνίου 2018
Ένα πρωτότυπο, δηκτικό και με πολύ χιούμορ έργο από την πολυσχιδή καλλιτέχνιδα και συγγραφέα Αλεξάνδρα Κ* ανεβαίνει σε σκηνοθεσία ενός νέου Έλληνα που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό.
Που είναι τα όρια της οικογένειας; Που συγκρούεται το θυμικό με το αστικό δίκαιο και η παλιά με τη νέα γενιά; Ποια είναι η Ελλάδα σήμερα; Και μέχρι που μπορεί να φτάσει κανείς για να επιβιώσει;
Η πρώτη ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης απειλεί το αυθαίρετο εξοχικό του Αντώνη Τάδε και μαζί ολόκληρη την προσωπική του μυθολογία. Κυρίως όμως απειλεί το μέλλον των παιδιών του, τουλάχιστον όπως ο ίδιος το έχει φανταστεί. Αποφασισμένος να παλέψει μέχρις εσχάτων για να σώσει την «επένδυση ζωής» του, ο Αντώνης θα συγκρουστεί όχι μόνο με τους κρατικούς μηχανισμούς αλλά και με τα ίδια του τα παιδιά.
Ανίσχυρος και μόνος απέναντι στο κράτος και το ξένο κεφάλαιο, ο Αντώνης Τάδε θα κηρύξει ανεξάρτητο κράτος τη γη που ο ίδιος έχει καταπατήσει. Θα καταφέρει να μπλοκάρει προσωρινά την αγοραπωλησία. Θα στεφθεί λαϊκός ήρωας για μια μέρα. Το ζήτημα όμως ήταν πάντα η επόμενη. Αυτή που κάποτε ανήκε στα παιδιά του…
Σκηνοθεσία: Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος
Διανομή
Μανώλης Μαυροματάκης, Ρόζα Προδρόμου, Eva Maria Sommersberg και ένας ακόμη ηθοποιός
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Έναρξη: 18 Απριλίου 2018
Λήξη: 29 Απριλίου 2018
H Πειραματική Σκηνή, πιστή στο ανοιξιάτικο ραντεβού της με νέες ομάδες και καλλιτέχνες της πόλης, αποπειράται φέτος να διερευνήσει το θέμα του ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού ρόλου της γυναίκας.
Μέσα από διαφορετικές θεατρικές φόρμες, οι παραστάσεις θα διερευνήσουν τους ρόλους που μέσα στους αιώνες έχουν δοθεί στις γυναίκες και έχουν διαποτίσει την κοινωνική μας συνείδηση.
ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ
Κεντρική Σκηνή
Η ΜΟΜΟ
του Μίχαελ Έντε
Έναρξη: 8 Οκτωβρίου 2017
Λήξη: 1 Απριλίου 2018
Τι είναι ο χρόνος; Πώς γίνεται, ενώ περπατάς αργά, να πηγαίνεις πολύ γρήγορα; Γίνεται να κλέψεις τον χρόνο των ανθρώπων; Και ποιο είναι αυτό το μικρό κορίτσι με το περίεργο όνομα που η τύχη του κόσμου είναι στα χέρια της;
Ένα αλληγορικό παραμύθι για τον χρόνο που μετριέται με τους χτύπους της καρδιάς μας. Ένας ύμνος στην αλήθεια, την αγάπη και τη φιλία που ζωντανεύει σε μια μουσικοθεατρική παράσταση, γεμάτη χιούμορ, χορό και σασπένς μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η ιστορία ξεκινά στα ερείπια ενός παλιού θεάτρου έξω από μια μεγάλη πόλη. Εκεί κατοικεί ένα μικρό, παράξενο κορίτσι, η Μόμο, που έχει ένα καταπληκτικό χάρισμα: είναι υπέροχη ακροάτρια. Όταν οι Γκρίζοι Κύριοι εισβάλλουν στη ζωή των κατοίκων της μεγάλης πόλης οι άνθρωποι αλλάζουν σαν να έχουν μια απροσδιόριστη αρρώστια…
Το βιβλίο- ορόσημο του Έντε, πρωτοκυκλοφόρησε στη Γερμανία το 1973, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 40 γλώσσες και χαρακτηρίστηκε από κριτικούς αλλά και φιλοσόφους ως «ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα». Η ιστορία της Μόμο, παρότι γραμμένη στη δύση του προηγούμενου αιώνα, είναι η ιστορία των σημερινών παιδιών: αυτών που μεγαλώνουν σ’ έναν κόσμο που μοιάζει να βρίσκεται διαρκώς σε αντίστροφη μέτρηση, σ’ έναν κόσμο που δεν έχει χρόνο για παιδιάστικα καμώματα, για άσκοπες περιπλανήσεις, για παιχνίδια και φανταστικές εξερευνήσεις, για οτιδήποτε με λίγα λόγια δεν μετριέται, δεν ζυγίζεται και δεν ορίζεται.
Μετάφραση: Κίρα Σίνου
Σκηνοθεσία-Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Διασκευή-Δραματουργία: Σοφία Ευτυχιάδου
Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα
Κίνηση: Βιττόρια Κότσαλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Ηχητικός σχεδιασμός: Οδυσσέας Γκάλλιος
Σχεδιασμός-Εικαστική επιμέλεια Βίντεο: Λεωνίδας Γιαννακόπουλος
Μοντάζ-Κινηματογράφιση Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού
Βοηθός Σκηνογράφου: Διδώ Γκόγκου
Αρχιτεκτονική εποπτεία: Ιωάννα Κωνσταντινίδη
Βοηθός Ενδυματολόγου: Σάλυ Αλάραμπι
Διανομή
Ειρήνη Αμανατιάδου, Βαγγέλης Αμπατζής, Αλέξανδρος Βαμβούκος, Γιώργος Δικαίος, Νατάσσα Εξηνταβελόνη, Γιώργος Ζυγούρης, Βαγγέλης Θάνος, Θέμης Θεοχάρογλου, Αλέξανδρος Κασαρτζής, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Τζένη Παρασκευαΐδου, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Διονύσης Πίφεας, Νάνσυ Σιδέρη, Στέλλα Ψαρουδάκη
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
του Άντρι Σνάιρ Μάγκνασον
Μία παράσταση για παιδιά 4 έως 8 ετών που ταξιδεύει στα σχολεία
Έναρξη: 10 Οκτωβρίου 2017
Λήξη: 1 Απριλίου 2018
Τι θα έδινες για αντάλλαγμα σε κάποιον που θα σου υποσχόταν ότι θα πραγματοποιήσει τα πιο τρελά σου όνειρα; Μέχρι πού θα έφτανες για να μάθεις να πετάς, για να ξεφορτωθείς μια και καλή τις βροχερές μέρες ή τον αναγκαστικό ύπνο;
Πόσο δύσκολο είναι να μιλήσεις σε ένα παιδί για το δυτικό πολιτισμό και τα «αγκάθια» του, για την κατανομή των πόρων και τα ηθικά διλήμματα της σύγχρονης κοινωνίας;
Ο Μάγκνασον στο βιβλίο του τολμά να περιγράψει τη φύση όπως πραγματικά είναι: όχι σαν έναν ανεξάντλητο παιδότοπο, αλλά σαν ένα βασίλειο μοναδικό και εύθραυστο, σαν κάτι δικό μας, πολύτιμο, που βρίσκεται υπό απειλή. Και η απειλή είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ένα έργο για μικρούς από μια μικρή χώρα, το οποίο ξεπέρασε τα γεωγραφικά, πολιτισμικά και γλωσσικά σύνορα της χώρας του, μεταφράστηκε σε 30 χώρες, διασκευάστηκε σε θεατρικό έργο από τον ίδιο τον συγγραφέα και ανέβηκε μέχρι τώρα σε 5 χώρες. Είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο που έχει κερδίσει το Ισλανδικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην ιστορία του θεσμού.
Μία ευέλικτη παράσταση με έμφαση στη διάδραση και με τη δυνατότητα εικαστικής εγκατάστασης από τους μαθητές και τον εκπαιδευτικό τους με αφορμή την ιστορία.
Η Κατερίνα Καραδήμα σκηνοθετεί 3 ηθοποιούς που παίρνουν κάθε μέρα τη βαλίτσα μέσα στην οποία καταφέρνουν και χωράνε όλα τα παραπάνω, δηλαδή τον μικρό-μεγάλο κόσμο μας, μπαίνουν στο σχολείο και παίζουν για τα παιδιά, με τα παιδιά!
Μετάφραση: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Κατερίνα Καραδήμα
Σκηνικά – Κοστούμια: Λίλη Κυριλή
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αιμίλιος Αλεξανδρής
Παίζουν: Νικόλας Αναστασόπουλος, Μαλαματένια Γκότση, Γιάννης Παναγόπουλος
Διάρκεια : 45’,
Μετά την παράσταση ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι για τα παιδιά με τους ηθοποιούς διάρκειας 30’
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
του Στρατή Τσίρκα
Σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Μάρτιος – Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017
Η πρώτη συνεργασία των δύο ιστορικότερων θεάτρων της Αθήνας συνεχίζεται με την ολοκληρωμένη σκηνική μεταφορά και παρουσίαση της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες» στο Θέατρο Τέχνης από μια ενιαία ομάδα ηθοποιών.
Η ΛΕΣΧΗ (επανάληψη)
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο
Έναρξη: 11 Οκτωβρίου 2017
Λήξη: 1 Νοεμβρίου 2017
Το πρώτο μέρος της τριλογίας επαναλαμβάνεται για δεκαπέντε μόνο παραστάσεις. Ιερουσαλήμ, η Αγία Πόλη, ο «αφαλός της γης». 1942-1943. Το αποτύπωμα του πολέμου βρίσκεται παντού, οι στρατηγικές κινούν νήματα και τα ιδεολογικά αδιέξοδα αναδύονται με έμφαση.
Ωστόσο, ο συγγραφέας ενδιαφέρεται εξίσου για τον ψυχισμό των ανθρώπων: τόσο του κεντρικού του ήρωα, του Έλληνα Μάνου Σιμωνίδη, όσο και των άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην ιστορία και συνθέτουν μια «επιτομή της ανθρωπότητας και των παθών της».
Δραματουργία- Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου
Σκηνικά- Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική: Νίκος Πλάτανος
Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης
Συνεργάτις δραματουργός: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου
Διανομή
Θανάσης Βλαβιανός, Παντελής Δεντάκης, Θανάσης Δήμου, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς, Ερατώ Πίσση, Μάνος Στεφανάκης
ΑΡΙΑΓΝΗ
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Φρυνίχου
Έναρξη: 15 Νοεμβρίου 2017
Λήξη: 14 Ιανουαρίου 2018
Μια παράσταση με δομή performance και οδηγό έναν κονφερανσιέ. Τα πρόσωπα της Αριάγνης ως ιεροί νεκροί, φέρουν επάνω τους την Ιστορία αλλά και την ποιητικότητα του σώματος που πάσχει και αντιφάσκει με τον εαυτό του.
Σε πρώτο πλάνο είναι τα διλήμματα που βιώνουν τα πρόσωπα του έργου στην ψυχή και το σώμα τους: πολιτική δράση ή καλλιτεχνική δημιουργία; Ακτιβισμός ή έκφραση; Έρωτας ή αυτοθυσία; Στην παράσταση της Αριάγνης, ο στόχος δεν είναι να επιβεβαιώσουν μέσα τους οι θεατές αυτό που ήδη γνωρίζουν ή διαισθάνονται, ότι δηλαδή η μοίρα της μεταπολεμικής Ελλάδας παίχτηκε στα ζάρια, στα σαλόνια και στις κρεβατοκάμαρες ενώ ένα μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού της χώρας πέθαινε προδομένο στα βουνά και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Αυτά είναι γνωστά. Το ζητούμενο της παράστασης είναι η διάψευση των βεβαιοτήτων και η ταραχή για όσα τώρα μας συμβαίνουν.
Διασκευή-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Λεοντάρης
Σκηνικά-Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Νικολέτα Ξεναρίου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτης: Μαριλένα Κατρανίδου
Διανομή
Θανάσης Βλαβιανός, Παντελής Δεντάκης, Θανάσης Δήμου, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς, Ερατώ Πίσση, Μάνος Στεφανάκης
Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Φρυνίχου
Έναρξη: 31 Ιανουαρίου 2018
Λήξη: 4 Μαρτίου 2018
Η Νυχτερίδα, το τρίτο μέρος της Τριλογίας του Στρατή Τσίρκα, εκτυλίσσεται στη δίνη των γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καλύπτοντας την περίοδο που σημαδεύεται από την εξέγερση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή, τη βίαιη καταστολή του κινήματος του Ναυτικού τον Απρίλη του ‘44, για να καταλήξει στα γεγονότα της Συμφωνίας του Λιβάνου.
Η ιδιοφυής πολυφωνική αφήγηση, μέσα από την οποία εξιστορεί τα γεγονότα ο συγγραφέας, συνιστά υλικό πολύτιμο για τη θεατρική μεταποίηση μιας πολυεπίπεδης, αμιγώς «ελληνικής» ιστορίας, όπου ο έρωτας και τα μικρά ανθρώπινα πάθη αποτελούν το επίκεντρο, περιβαλλόμενα από μεγάλες ιδέες, πολιτικές φιλοδοξίες, ατελείωτες μηχανορραφίες και κινούμενα από οράματα, δύναμη ψυχής και ανθρωπιά.
Διασκευή- Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης
Σκηνικά- κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Σαββίδου
Διανομή
Θανάσης Βλαβιανός, Παντελής Δεντάκης, Θανάσης Δήμου, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς, Ερατώ Πίσση, Μάνος Στεφανάκης
ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ
ΓΚΙΑΚ
του Δημοσθένη Παπαμάρκου
Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
Έναρξη: 5 Οκτωβρίου 2017
Λήξη: 8 Οκτωβρίου 2017
Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Κρατικών Θεάτρων της χώρας το Εθνικό Θέατρο, φιλοξενεί την παράσταση Γκιακ, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο ΚΘΒΕ την περασμένη θεατρική περίοδο.
Αίμα, συγγένεια εξ αίματος, βεντέτα, αντεκδίκηση, φυλή. Αυτό σημαίνει η αρβανίτικη λέξη «γκιακ», που έδωσε τον τίτλο στη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου και στην παράσταση της Γεωργίας Μαυραγάνη.
Γύρω από ένα τραπέζι γυρισμού, σε μια γιορτή «ένωσης» ξετυλίγονται οι ιστορίες Αρβανιτών από τα χωριά της Λοκρίδας, που πολέμησαν στη μικρασιατική εκστρατεία και βίωσαν το βίαιο τραύμα της μάχης. Όταν επιστρέφουν στον τόπο τους, δεν είναι πια οι ίδιοι και η σύγκρουση με τις αξίες της κοινωνίας που τους άνδρωσε είναι αναπόφευκτη.
Με έναν ολοζώντανο, τραχύ, λαϊκό και έντονα προφορικό λόγο, οι ήρωες μας κάνουν κοινωνούς των ηθικών και ψυχικών τους διλημμάτων μέσα από τις προσωπικές τους διηγήσεις που αποτελούν ταυτόχρονα ένα ντοκουμέντο για τη βίαιη μεταμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική σύνθεση – Αυτοσχεδιασμοί: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βασίλης Καλφάκης, Σμαρώ Κώτσια
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Στυλιανή Δάλλα
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Σταύρου
Οργάνωση παραγωγής: Μarleen Verschuuren
Διανομή
Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νικόλαος Κουσούλης, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Μιχάλης Σιώνας, Άννη Τσολακίδου
Β. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου
Έναρξη: Νοέμβριος 2017
Λήξη: Απρίλιος 2018
Μια από τις πιο επιτυχημένες και πολυσυζητημένες Δράσεις μας εμπλουτίζεται και επιστρέφει με μεγαλύτερο αριθμό παραστάσεων. Διακεκαυμένες ζώνες της πρόσφατης ιστορίας μας, από τη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα, ζωντανεύουν μέσα από σκηνικές δράσεις βασισμένες σε ντοκουμέντα οι οποίες ρίχνουν φως στις αποφάσεις που λήφθηκαν μπροστά σε κρίσιμα σταυροδρόμια. Πόσο μας διαμόρφωσαν αυτές οι αποφάσεις, και πόσο επηρεάζουν τη σημερινή μας καθημερινότητα; Είμαστε σε θέση να διδαχθούμε κάτι από το παρελθόν μας;
Μνήμη, ιστορία, παιδεία. Γνωρίζοντας το χθες, προσπαθούμε να καταλάβουμε το σήμερα.
Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Επιμέλεια – Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζόπουλος
Σύμβουλος Δραματουργίας: Πλάτων Μαυρομούστακος
Ιστορικός Σύμβουλος: Άννα Καρακατσούλη
Συντονίστριες Ερευνητικής και Δραματουργικής Ομάδας: Ολυμπία Γλυκιώτη, Ελένη Κουτσιλέου
Ερευνητική ομάδα: Ευδοκία Δεληπέτρου, Κώστα Καρασαββίδης, Αλεξάνδρα Κρητικού, Κατερίνα Μανωλέα, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Αγγελική Πούλου, Ελένη Σπετσιώτη
ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΛΟΓΟ
Μουσείο Μπενάκη
Σε συμπαραγωγή με το Μουσείο Μπενάκη
Νοέμβριος 2016-Φεβρουάριος 2017
Μια πρωτότυπη δράση και μια συνεργασία που συνεχίζεται, ανανεώνεται και επεκτείνεται. Αντικείμενα του Μουσείου αφηγούνται την ιστορία τους, και ζωντανεύουν από τους ηθοποιούς με οδηγό δραματοποιημένα κείμενα.
Επαναλαμβάνονται στο Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου οι τέσσερεις παραστάσεις του πρώτου κύκλου: «Νεοπτολέμου μύησις», «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε», «Ερωφίλης Κέντημα» και «Το είπε ο Γέρος» ενώ προστίθενται δυο νέες παραστάσεις, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης τον Οκτώβριο και στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα τον Δεκέμβριο.
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Στρατής Πανούριος
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μάιρα Βαζαίου
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί
Ανδρομάχη Δαυλού, Αλέξης Κωτσόπουλος, Φώτης Λαζάρου, Έλενα Μαρσίδου, Στρατής Πανούριος, Εύα Σιμάτου, Αμαλία Τσεκούρα
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Έναρξη: Ιούλιος 2017
Λήξη: Ιανουάριος 2018
Τον περασμένο Ιούνιο το πρώτο Θεατρικό Εργαστήριο των φυλακών Κορυδαλλού παρουσίασε μέσα στις φυλακές την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Μια παράσταση – εμπειρία για συμμετέχοντες και θεατές.
Συνεχίζοντας τη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και με το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού το ερευνητικό αυτό εργαστήριο θα αντλήσει φέτος έμπνευση από τον συγγραφέα Άντον Τσέχωφ και θα παρουσιάσει τον Ιανουάριο, μέσα στις φυλακές, μια διασκευή της νουβέλας του «Θάλαμος αρ. 6».
Τη δράση θα πλαισιώσουν και άλλες εκδηλώσεις που θα αφορούν στο συγγραφέα και το έργο του.
Υπεύθυνος: Στρατής Πανούριος
ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ
Έναρξη: Δεκέμβριος 2017
Το Επισκεπτήριο αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δράσεις του Εθνικού Θεάτρου καθώς, πέρα από την καλλιτεχνική του σημασία, προσφέρει ένα έργο υψηλής κοινωνικής ευθύνης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη την τέχνη και την επικοινωνία αλλά που λόγοι υγείας δεν τους το επιτρέπουν. Το Επισκεπτήριο πάει το θέατρο στα Νοσοκομεία και προσφέρει χαρά παρουσιάζοντας μέσα από τη δραματοποιημένη αφήγηση κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Αφηγητές: Ιφιγένεια Γρίβα, Ηλίας Κουνέλας
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
Μια νέα πρωτοποριακή δράση ξεκινάει το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ. Ένα θεατρικό λεωφορείο θα ταξιδεύει από γειτονιά σε γειτονιά για να συναντήσει τους θεατές του, να τους ταξιδέψει στη μαγεία του θεάτρου και να τους κινητοποιήσει.
ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ATHENS CULTURE NET
Το Εθνικό Θέατρο συμμετέχει στο Athens Culture Net, το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων. Ένα ενεργό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο για τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη, τους επισκέπτες, τους καλλιτέχνες και τους φορείς. Κύριος στόχος η προώθηση πολιτιστικών προϊόντων και σύγχρονων καλλιτεχνικών παραγωγών σε ένα διεθνές ακροατήριο.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Το Εθνικό Θέατρο και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς συνεργάζονται σε ένα προωθημένο πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών.
Ένα διετούς διάρκειας πρόγραμμα που θέτει σε άμεση προτεραιότητα τα παιδιά και τις ανάγκες τους στην περιφέρεια της χώρας.
Θεατρικοί συγγραφείς και δραματολόγοι ταξιδεύουν στα 9 Μουσεία του Ιδρύματος σε 9 πόλεις (Βόλος, Δημητσάνα, Ιωάννινα, Μυτιλήνη, Σουφλί, Σπάρτη, Στυμφαλία, Τήνος, Χίος)
και μέσα από εργαστήρια φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου και τη δημιουργική έκφραση και γραφή.
Αποτελέσματα της εργασίας τους θα παρουσιαστούν από το Εθνικό Θέατρο.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Σε συνεργασία με την ΜΚΟ PRAXIS, συνεχίζεται το πρόγραμμα προσφοράς δωρεάν βιωματικών εργαστηριών σε ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών.
Γ. ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ
Το Εθνικό Θέατρο δημιουργεί το Μικρό Εθνικό: ένα οργανωμένο σύμπαν για παιδιά και εφήβους με παραστάσεις, δράσεις, εργαστήρια.
Μια πρωτοβουλία που έρχεται να ενισχύσει την εργασία υποδομής και φροντίδας πολλών ετών του Εθνικού Θεάτρου, και που αναδεικνύει τη σημασία της θεατρικής παιδείας ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των νέων ανθρώπων.
Στόχος παραμένει ένα θέατρο ποιότητας, με τη δυναμική να συναρπάσει, να αφυπνίσει και να μεταμορφώσει. Το Μικρό Εθνικό απευθύνεται σε παιδιά και νέους κάθε ηλικίας και κάθε γεωγραφικής ή πολιτιστικής προέλευσης και επιθυμεί να συνομιλήσει ουσιαστικά μαζί τους. Μέσα από τις παραστάσεις του και ένα ευρύ πρόγραμμα εργαστηρίων ψυχαγωγεί και εκπαιδεύει δημιουργικά τους θεατές και τους πολίτες του αύριο. Τους εμπνέει και τους κινητοποιεί να εξερευνήσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο μέσα από το θέατρο.
Παράλληλα, απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα με μια σειρά επιμορφωτικών εργαστηρίων, αλλά και εκπαιδευτικών υλικών που συνοδεύουν τις παραστάσεις μας, και βοηθούν τον εκπαιδευτικό να εμβαθύνει στις θεματικές και ιδέες των έργων.
Αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα αποτελεί επίσης η δημιουργική ανταπόκρισή μας στις σύγχρονες ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες της εποχής μας, μέσα από μια σειρά δράσεων οι οποίες με εργαλείο τη θεατρική τέχνη και έκφραση στοχεύουν σε μια ουσιαστική κοινωνική παρέμβαση.
Υπεύθυνη: Σοφία Βγενοπούλου
Η παιδική σκηνή
Μόμο
Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη
Η επιλογή και των δύο έργων που ανεβαίνουν φέτος έγινε με την πρόθεση να προσεγγίσουμε την παιδική πραγματικότητα όπως αυτή ορίζεται στον σύγχρονο κόσμο. Πώς επηρεάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις, πώς διαμορφώνεται η ταυτότητά μας, αλλά και το αξιακό μας σύστημα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της εσωστρέφειας, της παγκόσμιας κρίσης, της πρωτόγνωρης τεχνολογικής ανάπτυξης και του οικολογικού συναγερμού. Και τι θα πει να είσαι παιδί στην εποχή μας;
Η εφηβική σκηνή
Μετακινούμενα σύνορα
Προτείνει θέατρο που καθιστά τους εφήβους συν-δημιουργούς, ενθαρρύνει την πρωτοβουλία, κινητοποιεί την επινοητικότητα και τη φαντασία τους, αμφισβητεί προκαταλήψεις μέσα από καινούργια ερεθίσματα και ουσιαστική ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ ομάδων διαφορετικών προελεύσεων, γεωγραφικών και πολιτιστικών. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι στη σύγχρονη πραγματικότητα ιδωμένη μέσα από τα μάτια παιδιών, και για τους εφήβους επιλέγουμε το θέμα των μετακινούμενων συνόρων, γεωγραφικών και πολιτισμικών. Στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας οι νεαροί πρόσφυγες στην πόλη μας και θεματικές όπως η πολυπολιτισμικότητα και η αποδοχή του «άλλου». Οδηγός η πεποίθησή μας ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην τέχνη.
Με εργαστήρια σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, που γίνονται είτε στους χώρους του Εθνικού Θεάτρου είτε στα σχολεία τους, και με ζητούμενο, -παράλληλα με την άσκηση των δεξιοτήτων τους-, την κοινωνική ευαισθητοποίησή τους αλλά και τη δημιουργία πρωτότυπων κειμένων από και για εφήβους, αφιερώνουμε το τέλος της θεατρικής περιόδου στο εφηβικό θέατρο με παρουσιάσεις της δουλειάς των συμμετεχόντων στα εργαστήρια ή στις παράλληλες δράσεις μας και φτιάχνοντας έτσι ένα μωσαϊκό των ανησυχιών και των οραμάτων τους.
Τα εργαστήριά μας
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους περιλαμβάνει 25 διαφορετικά εργαστήρια: Θεατρικό παιχνίδι, εκπαιδευτικό δράμα, υποκριτική, κίνηση, διερεύνηση χαρακτήρων και ρόλων, επινοημένο θέατρο, τεχνικές συνόλου, παιδικό μιούζικαλ και αφηγηματική μουσική, βιωματικά εργαστήρια που συνδέουν τους νεαρούς θεατές με το ρεπερτόριο του ΕΘ και για πρώτη φορά εργαστήρια για βρέφη και τους γονείς τους,.
Δράσεις
- Το Μικρό Εθνικό συνεργάζεται με τον Δήμο Αθηναίων και μπαίνει στα Ανοιχτά Σχολεία του. Εστιάζει σε ευαίσθητες κοινωνικά γειτονιές και δουλεύει με εφήβους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο θέατρο. Μέσα στο σχολείο, που είναι ο σημαντικότερος γι’ αυτούς χώρος για κοινωνικοποίηση και μάθηση, τα φέρνει σε επαφή με την τέχνη και τα οφέλη της.
– Συμμετέχει με ειδικά σχεδιασμένη δράση στην Αθήνα «Πρωτεύουσα βιβλίου για το 2018», προτείνοντας στους εφήβους να ξαναγράψουν την ιστορία της πόλης μας.
- Ολοκλήρωσε τον περασμένο Ιούλιο τον πρώτο κύκλο ενός εργαστηρίου για εφήβους πρόσφυγες το οποίο στόχευσε να ενθαρρύνει την υιοθέτηση και χρήση της ελληνικής γλώσσας από τους συμμετέχοντες μέσα από μια θεατρική εμπειρία και χτίζοντας ταυτόχρονα μια σχέση εμπιστοσύνης μέσα από τη συλλογική δημιουργικότητα.
Δ. ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Η Δραματική Σχολή βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής δομής με συγκεκριμένη φιλοσοφία και σαφή μεθοδολογική προσέγγιση.
Κύριοι στόχοι είναι:
- Η συγκρότηση των εργαλείων του μελλοντικού επαγγελματία του θεάτρου με τους όρους της σύγχρονης διεθνούς πρακτικής και την καλλιέργεια της προσωπικότητάς του ως καλλιτέχνη και πνευματικού ανθρώπου.
- Η ανάληψη ενός πρωτοπόρου ρόλου που θα επιτρέψει στη Σχολή να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς στο τοπίο των πρακτικών θεατρικών σπουδών στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται:
Η συγκρότηση Προγράμματος Σπουδών για το υπάρχον Τμήμα Υποκριτικής. Το πρόγραμμα είναι ήδη υπό επεξεργασία και τίθεται σε εφαρμογή σταδιακά, με στόχο την οικοδόμηση της καλλιτεχνικής προσωπικότητας των σπουδαστών συνδυάζοντας τα εκάστοτε αντικείμενα σε ενιαίους μεθοδολογικούς άξονες, τόσο οριζοντίως (συνομιλία επιμέρους αντικειμένων, αλληλοϋποστήριξη και δημιουργικός συνδυασμός τους), όσο και καθέτως (συγκεκριμένα εξελικτικά βήματα των επιμέρους μαθημάτων με στόχο την ανάπτυξη των αναγκαίων εργαλείων σε βάθος χρόνου).
Η φιλοσοφία του Προγράμματος Σπουδών προβλέπει τη δόμηση των σπουδαστικών ετών βάσει ειδικών πεδίων μαθημάτων, τα οποία θα συλλειτουργούν στην κατεύθυνση της τεχνικής ενδυνάμωσης, της καλλιέργειας υποκριτικών εργαλείων, της πνευματικής καλλιέργειας και της ανάπτυξης της φαντασίας.
Η μετεγκατάσταση της Δραματικής Σχολής στο Σχολείο της Αθήνας – Ειρήνη Παπά, η οποία θα συμβάλει στην αναβάθμιση των σπουδών, καθώς οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται σε χώρους κατάλληλους για τη διεξαγωγή των εκάστοτε εξειδικευμένων μαθημάτων. Η μετεγκατάσταση έγινε εφικτή με τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.
Η διεξαγωγή σεμιναρίων με επισκέπτες καθηγητές από το εξωτερικό και με τη συνεργασία ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων, ώστε να προσφέρεται στους σπουδαστές, τόσο η αναγκαία επιπλέον τεχνογνωσία, όσο και η συνομιλία με το διεθνές θεατρικό γίγνεσθαι. Η δράση αυτή πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.
Η λειτουργία του Τμήματος Σκηνοθεσίας, για πρώτη φορά, και από κρατικό φορέα, με στόχο τη στελέχωση του ελληνικού θεάτρου με σκηνοθέτες καταρτισμένους επιστημονικά, ασκημένους πρακτικά και ευαισθητοποιημένους καλλιτεχνικά.
Το Τμήμα Σκηνοθεσίας θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του υπάρχοντος νόμου, η φοίτηση θα είναι τριετής και θα υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικού τέταρτου έτους μετεκπαίδευσης, κατά η διάρκεια του οποίου σκηνοθέτες και ηθοποιοί θα επικεντρώνονται στο κατ’ εξοχήν αντικείμενό τους, την προετοιμασία παράστασης, ενώ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα εξειδίκευσης στο αρχαίο δράμα ή στο μουσικό θέατρο.
Τα Τμήματα Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής θα συλλειτουργούν και οι σπουδαστές, μελλοντικοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες, θα παρακολουθούν σε συνδιδασκαλία πρακτικά μαθήματα και θα συνεργάζονται στις ενδοσχολικές παρουσιάσεις, με σκοπό την άρτια κατάρτιση μελλοντικών επαγγελματιών του θεάτρου εξοικειωμένων, αφ’ ενός με την πρακτική εφαρμογή του επαγγέλματος σε πραγματικούς όρους και, αφ’ ετέρου με τις βασικές αρχές του θεάτρου συνόλου. Έτσι, οι σπουδαστές, έχοντας περάσει από μια εκπαίδευση ικανή να τους θωρακίσει απέναντι στις προκλήσεις του θεάτρου του 21ου αιώνα, θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τέχνης τους με επάρκεια τεχνογνωσίας και καλλιτεχνική ποιότητα.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ – ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017
Η Δραματική Σχολή, στο πλαίσιο της προσπάθειας εμπλουτισμού του εκπαιδευτικού της προγράμματος, αλλά και της αντίληψης για την ανάγκη επικοινωνίας και ανταλλαγών, τόσο με το διεθνές καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, όσο και με άλλους ελληνικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, επιδιώκει και δρομολογεί μια σειρά δράσεων, από τις οποίες, ήδη κατά το σπουδαστικό έτος 2016-2017, έχουν πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται στην τελική ευθεία τους, οι ακόλουθες:
- 02-12/03/2017: Η αριστούχος απόφοιτος (2016) της Δραματικής Σχολής, Τζένη Παρασκευαΐδου, προτάθηκε από τη Σχολή και συμμετείχε στο εργαστήριο που πραγματοποίησε στη Ρώμη ο Λιθουανός σκηνοθέτης Oskaras Koršunovas, με θέμα τις Ικέτιδες της Elfriede Jelinek. Το εργαστήριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Union des Théâtres de l’ Europe (UTE) Decentralised Academy, σε συνεργασία με το Teatro di Roma και την Πρεσβεία της Λιθουανίας.
- 06–17/03/2017: Η καθηγήτρια του Russian State Institute of Theatre Arts [GITIS] και επικεφαλής του DEPARTMENT OF VOICE AND SPEECH TRAINING, Irina Promptova, πραγματοποίησε, ως προσκεκλημένη της Σχολής, εντατικό σεμινάριο Σκηνικού Λόγου, το οποίο παρακολούθησαν τα τρία έτη σπουδαστών της σχολής. Το σεμινάριο παρακολούθησε επίσης –σε επίπεδο μετεκπαίδευσης- η καθηγήτρια Αγωγής Λόγου της Σχολής, Παρθενόπη Μπουζούρη.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, το οποίο προβλέπεται να συνεχιστεί, η Irina Promptova θα επαναλάβει ένα δεύτερο σεμινάριο κατά το διάστημα 16/10-28/10/2017, ενώ προγραμματίζονται και άλλες μετακλήσεις επισκεπτών καθηγητών.
- 31/03–09/04/2017: Με πρόσκληση της SCHAUBÜHNE BERLIN, 15 σπουδαστές του Β΄ έτους, συνοδευόμενοι από την αναπληρώτρια Διευθύντρια Ελένη Μποζά, συμμετείχαν στο I.N.D. (Festival for International New Drama), που διοργάνωσε για 17η χρονιά η SCHAUBÜHNE BERLIN, στο Βερολίνο. Η φετινή διοργάνωση είχε ως θέμα: «Δημοκρατία και Τραγωδία».
- 9 & 11/07/2017: Οι απόφοιτοι (2016-2017) σπουδαστές της Δραματικής Σχολής συμμετείχαν στην παράσταση Προμηθέας Δεσμώτης του Γιάννη Χρήστου, μια παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η μουσικοδραματική σύνθεση του Χρήστου παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των «Ημερών Μουσικού Θεάτρου», για πρώτη φορά μετά την πρεμιέρα της από το Εθνικό Θέατρο, το 1963 στην Επίδαυρο.
Επρόκειτο για ένα φιλόδοξο εγχείρημα με ενδιαφέρον τόσο καλλιτεχνικό, όσο και εκπαιδευτικό, στο οποίο συνέπραξαν σε μια ευτυχή συνεργασία η Λυρική Σκηνή, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και το Εθνικό Θέατρο μέσω της Δραματικής Σχολής.
Η προετοιμασία της παράστασης αποτέλεσε μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Γ΄ έτους, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς το προς παρουσίαση υλικό εντάχθηκε στα συναφή μαθήματα των καθηγητών της Σχολής, οι οποίοι συνέπραξαν και ως συντελεστές της παράστασης (Χαράλαμπος Γωγιός – Μουσική Διεύθυνση, Ελένη Μποζά – Σκηνοθετική επιμέλεια, Pauline Huguet – Κινησιολογική επιμέλεια, Κωνσταντίνος Ζαμάνης – Εικαστική επιμέλεια, Μελίνα Παιονίδου – Μουσική διδασκαλία, Έλσα Ανδριανού – Επιμέλεια δραματουργίας).
- 30/07-06-08/2017: Οι σπουδαστές του Α΄ έτους της Σχολής, Ελπίδα Νικολάου και Νικόλαος Δροσόπουλος, συμμετείχαν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο για Νέους Ηθοποιούς πάνω στις τεχνικές της Commedia dell’ Arte TENDA SUMMER SCHOOL, μια διοργάνωση του Giffoni Film Festival, σε συνεργασία με την Sylvia Young Theatre School of London και τη γαλλική ERAC, με θέμα την εκπαίδευση των νέων ηθοποιών. Το θέμα του εργαστηρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Villa La Mensa, στο Sabbioncello San Vittore, στην περιοχή της Φεράρα, ήταν «Από την Commedia dell’Arteστη Σύγχρονη Κωμωδία».
- 01-07/10/2017: Η Δραματική Σχολή επελέγη, ανάμεσα σε αρκετές αιτήσεις συμμετοχών, και προσεκλήθη ως μία από τις 6 που θα εκπροσωπηθούν σε έναν καινούργιο θεσμό που ξεκινά από τη φετινή χρονιά στη γειτονική Βουλγαρία.
Πρόκειται για το International Student Theatre Festival “Danail Chirpansky”, το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του Διεθνούς Ταμείου Προώθησης του Πολιτισμού της UNESCO, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας και την Ακαδημία Θεατρικών και Κινηματογραφικών Τεχνών “Krastyo Sarafov”, στη Stara Zagora. Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει παρουσιάσεις πτυχιακών παραστάσεων, εργαστήρια, εκθέσεις και συναυλίες.
Οι απόφοιτοι της Σχολής (2016-2017) θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ, εκπροσωπώντας τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με μία από τις πτυχιακές τους εργασίες, η οποία παρουσιάστηκε στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου τον Ιούνιο του 2017, και συγκεκριμένα την παράσταση Αγαμέμνων του Αισχύλου, σε διδασκαλία Δημήτρη Ήμελλου.
Ε. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
3ο ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Νοέμβριος 2017 – Ιούνιος 2018
Το Εθνικό Θέατρο, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική του δράση, προχωρεί στην διεξαγωγή ενός τρίτου κύκλου εργαστηρίου θεατρικής συγγραφής με τη συνδρομή των καλλιτεχνικών συντελεστών και των ηθοποιών του δυναμικού του. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάδειξη νέων συγγραφικών φωνών, συνδυάζοντας τη θεωρητική κατάρτιση με την θεατρική πρακτική.
Το «3ο Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για νέους έως 35 ετών» θα διαρκέσει 8 μήνες (Νοέμβριος 2017-Ιούνιος 2018). Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση του προσωπικού ύφους των συμμετεχόντων και η ταυτόχρονη εξοικείωση τους με την πρακτική πλευρά του θεάτρου. Μέσα στο πλαίσιο θεματικών κύκλων σύμβουλοι/εισηγητές από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων (συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, δραματουργοί, κριτικοί) εισηγούνται θεματικές και παρακολουθούν την εξέλιξη των έργων, τροφοδοτώντας τους νέους συγγραφείς με υλικό και παρατηρήσεις.
Κατά τη διάρκεια του Στούντιο οι νέοι συγγραφείς, στο πλαίσιο λειτουργίας της ομάδας εμπλέκονται σε όλα τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας. Τέλος, με τη συμβολή των επαγγελματιών σκηνοθετών και ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου, οι νέοι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν το ανέβασμα της εργασίας τους και να μάθουν από τη διαδικασία αυτή.
Εισηγητές: Μιχάλης Βιρβιδάκης (θεατρικός συγγραφέας), Ηλίας Βλάχος (ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής), Στεφανία Γουλιώτη (ηθοποιός), Δηώ Καγγελάρη (επίκουρη καθηγήτρια θεατρολογίας), Δημήτρης Λιγνάδης (ηθοποιός-σκηνοθέτης), Αμαλία Μουτούση (ηθοποιός),
Γιάννης Οικονομίδης (σκηνοθέτης), Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου), Νίκος Φλέσσας (δραματουργός), Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης (θεατρικός συγγραφέας)
Υπεύθυνη: Σύλβια Λιούλιου
3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
Το καλοκαίρι του 2018 το Εθνικό Θέατρο θα πραγματοποιήσει το 3ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Το εργαστήριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι μέλος του Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ.
Είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα υψηλών επαγγελματικών απαιτήσεων που απευθύνεται σε επαγγελματίες, πρακτικούς του θεάτρου (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, χορογράφους, ενδυματολόγους) και έχει ως στόχο τη διάδοση και τη μελέτη του αρχαίου δράματος διεθνώς.
Φέτος, τη διεύθυνσή του είχε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός με τη συνδρομή της Γερμανίδας σκηνογράφου Andrea Schmidt-Futterer και του Ρώσου ιστορικού του θεάτρου Dmitry Trubotchkin. Masterclass πραγματοποίησε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Στάθης Λιβαθινός. Συμμετείχαν 25 ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι και χορευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες και οι διδάσκοντες για το καλοκαίρι 2018.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΦΩΤΙΣΜΩΝ-ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ-ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ
Οι ενήλικες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με εργαστήρια για τον κριτικό θεατή, για την τέχνη της περφόρμανς, δημιουργικής κίνησης, υποκριτικής.
Παράλληλα και για τους επαγγελματίες του θεάτρου που επιθυμούν να εμπλουτίζουν συνεχώς τις γνώσεις τους προσφέρονται εξειδικευμένα εργαστήρια.
Σκηνογραφίας – ενδυματολογίας με την Ελένη Μανωλοπούλου και τον Κωνσταντίνο Ζαμάνη, μουσικής σύνθεσης με τον Κορνήλιο Σελαμσή, φωτισμών για το θέατρο με τον Σάκη Μπιρμπίλη.
Πληροφορίες: 210 5288179
ΣΤ. ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
Α) ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ»
Η παράσταση Οιδίπους Τύραννος σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας, που πραγματοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με το θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας το περασμένο καλοκαίρι (2016), μετά τον επιτυχημένο πρώτο κύκλο παραστάσεων σε Ελλάδα και Ρωσία συνεχίζει την περιοδεία της στον κόσμο.
Μόσχα (Ρωσία), Αγία Πετρούπολη (Ρωσία), Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Βαρόνιεζ (σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας), Σπολέτο (Ιταλία), Πετροζαβόντσκ (Ρωσία) είναι οι μέχρι στιγμής σταθμοί της ενώ ακολουθούν και άλλες στάσεις.
Β) ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Το Εθνικό Θέατρο και το Εθνικό Θέατρο της Κίνας στο Πεκίνο έχουν προχωρήσει σε μια διμερή συνεργασία με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους Ελλάδας – Κίνας. Πρόκειται για μια συνεργασία που ενώνει δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου και τις παραδόσεις τους ενώ ταυτόχρονα γεφυρώνει τη σύγχρονη πολιτιστική και θεατρική τους δημιουργία.
Την άνοιξη του 2018 ο Κινέζος σκηνοθέτης και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου της Κίνας, Wang Xiaoying θα σκηνοθετήσει στην Ελλάδα το διάσημο κινεζικό έργο του 13ου αιώνα «Ο Ορφανός του Ζάο» με Έλληνες ηθοποιούς και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής θα σκηνοθετήσει στο Πεκίνο το φθινόπωρο του 2018 τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου με Κινέζους ηθοποιούς και τη συμμετοχή περιορισμένων Ελλήνων συνεργατών.
Θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι παραστάσεις να φιλοξενηθούν και στις δύο χώρες.
Γ) ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ -1
Παραστάσεις /Μετακλήσεις
Στα πλαίσια του προγράμματος EUROPOLY
– Παραστάσεις για τη Γηραιά Ήπειρο που αλλάζει.
Σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen
· Monday – Watch out for the right των Cláudia Dias και Pablo Fidalgo Lareo
17/12/2016 – 18/12/2016
Στην πορτογαλική περφόρμανς Monday, η Cláudia Dias μοιράζεται την «αρένα» με το συγγραφέα και ποιητή Pablo Fidalgo Lareo και όπως οι πυγμάχοι, «γρονθοκοπούνται» με τις καίριες ερωτήσεις του καιρού μας: Γιατί φοβόμαστε τον διπλανό μας; Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάστασή μας;
Η παράσταση ήταν στα πορτογαλικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
· Lessons of leaking του Dmitij Gawrisch
13/1/2017 – 15/1/2017
Στο Lessons of Leaking η γερμανική ομάδα machina eX αποτυπώνει τις ηθικές συγκρούσεις μεταξύ των αντικρουόμενων προτεραιοτήτων της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ελευθερίας του λόγου και των πολιτικών χειρισμών.
Η παράσταση ήταν στα γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους και ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
FAST FORWARD – European Festival for Young Stage Directors
25 & 26 Νοεμβρίου 2016
Η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής -1 Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα, βασισμένη στον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα ταξίδεψε στο Μπράουνσβαϊγκ της Γερμανίας και παρουσιάστηκε στις 25 και 26 Νοεμβρίου στο “FAST FORWARD – European Festival for Young Stage Directors”.
Undernational Affairs
7 Ιανουαρίου 2017
Σε συμπαραγωγή με το Studio R του Maxim Gorki Theater του Βερολίνου.
Ένας σκηνοθέτης και ένας συγγραφέας από έξι διαφορετικά θέατρα της Ευρώπης, ταξίδεψαν στη γερμανική πρωτεύουσα. Καλεσμένοι του Πανευρωπαϊκού Θεατρικού Δικτύου «Undernational Affairs», οι ομάδες σκηνοθετών και συγγραφέων, κλήθηκαν μέσα σε μόνο 24 ώρες να γράψουν σε συνεργασία με το κοινό, έξι σύντομα θεατρικά έργα.
Σκοπός του διαδραστικού αυτού θεατρικού εγχειρήματος, ήταν η αρχή διαλόγου με βάση έναν κοινό ευρωπαϊκό προσανατολισμό για τις σύγχρονες μορφές θεάτρου, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και φόρμας.
Το «Undernational Affairs», ακολουθώντας απόψεις και πρακτικές που αντιτίθενται σε κάθε ιδεολογία αποκλεισμού, ασκεί κριτική στην σημερινή πραγματικότητα, και μέσα από καινοτόμες αισθητικές φόρμες, προτείνει το όραμά του για την Ευρώπη της ειρηνικής συνύπαρξης, μακριά από κάθε εθνοκεντρικό και ξενοφοβικό πολιτικό λόγo.
Από την Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου, συμμετείχαν ο Ένκε Φεζολάρι με το έργο “Close your eyes” και ο Γεράσιμος Μπέκας με το έργο “Nothing left to destroy”.
Εργαστήριο της ομάδας machina eX
14 Ιανουαρίου 2017
Με αφορμή την παράσταση Lessons of Leaking της γερμανικής ομάδας machina eX που παρουσιάστηκε στην Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήριο ειδικά για το ενδιαφερόμενο κοινό της Αθήνας. Στο Lessons of Leaking η γερμανική ομάδα machina eX αποτυπώνει με παιγνιώδη τρόπο τις ηθικές συγκρούσεις μεταξύ των αντικρουόμενων προτεραιοτήτων της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ελευθερίας του λόγου και των πολιτικών χειρισμών, καλώντας το κοινό σε ομάδες των δώδεκα ατόμων να πάρει τις αποφάσεις.
Η ομάδα machina eX περιγράφει τις δημιουργίες της ως «καθηλωτικές εμπειρίες που συνδυάζουν στοιχεία ψηφιακού παιχνιδιού, θεάτρου και διαδραστικής εγκατάστασης». Στο εργαστήριο, οι συντελεστές της παράστασης μίλησαν για τη διαδικασία της δουλειάς τους, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζει σε αυτήν η αφήγηση, η σκηνοθεσία, οι περφόρμερ-ήρωες και οι θεατές-παίκτες.
Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα στην
Πειραματική Σκηνή (-1) του Εθνικού Θεάτρου, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου.
Καλεσμένη Καλλιτέχνις της Πειραματική Σκηνής -1: Eve Leigh
Δεκέμβριος 2017
Η Αγγλίδα συγγραφέας και σκηνοθέτις Eve Leigh εξερευνά εναλλακτικούς τρόπους δραματουργίας και καινοφανείς φόρμες πειραματικών κειμένων, πέρα από τα όρια του αγγλόφωνου θεατρικού χώρου. Ως καλεσμένη της Πειραματικής Σκηνής -1, τον περασμένο Μάιο, συνδιαλέχθηκε με τους καλλιτέχνες και τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.
Τον Δεκέμβριο (4-10) θα επιστρέψει για να παρουσιάσει με Έλληνες καλλιτέχνες στην Πειραματική Σκηνή (1) το νέο της έργο, καρπό της εδώ παραμονής της.
Η Eve Leigh είναι απόφοιτος του προγράμματος για Νέους Συγγραφείς του θεάτρου Royal Court καθώς και του προγράμματος σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας. Το έργο της Stone Face είναι υποψήφιο σε τρεις κατηγορίες βραβείων των Off West End Theatre Awards μεταξύ των οποίων για το καλύτερο θεατρικό έργο του 2016.
Έχει συνεργασθεί με το Royal Court, τη Royal Shakespeare Company και με το Teatr Polski Bydgoszcz για το Festival Prapremier (Festival of New Dramaturgies).
ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ
των Δημοσθένη Παπαμάρκου και Γεωργίας Μαυραγάνη
Ένωση των θεάτρων της Ευρώπης
Φεστιβάλ Future of Europe/ Στουτγκάρδη,6-10.06.2018
Η Πειραματική Σκηνή [-1] του Εθνικού Θεάτρου συμμετέχει το καλοκαίρι του 2018 στο φεστιβάλ της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης Future of Europe που θα διεξαχθεί 6 με 10 Ιουνίου στη Στουτγκάρδη. Η Γεωργία Μαυραγάνη και ο Δημοσθένης Παπαμάρκος θα επιχειρήσουν να παντρέψουν ντοκουμέντο και μυθοπλασία προκειμένου να βρουν τον κατάλληλο τρόπο να μιλήσουν για το προσφυγικό θέμα και την ορμή που αποκτά στην Ευρώπη σήμερα. Μια παραβολική ιστορία θα εξελιχθεί από σκηνής: ένας χορηγός των αρχαίων χρόνων ζητάει από τον ποιητή να γράψει έναν θρήνο για το δράμα των Μιλησίων∙ κι ο ποιητής για να το καταφέρει, θα χρειαστεί να μιλήσει με τους αυτόπτες μάρτυρες.
Συμμετέχουν οι εξής οργανισμοί: ΚΘΒΕ, Schauspiel Stuttgart (Γερμανία), Piccolo Teatro Milanο (Ιταλία), Célestins Lyon(Γαλλία), Teatre Nacional de Catalunya – Barcelona (Ισπανία). Στόχος του φεστιβάλ είναι αφενός να δημιουργήσει ένα ανοιχτό δίκτυο συνεργασίας και αμοιβαίας καλλιτεχνικής ανταλλαγής θεατρικών σκηνών και καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, και αφετέρου να πυροδοτήσει έναν διάλογο για το μέλλον της ηπείρου μας, όπως υπονοείται και στον τίτλο, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Το έργο, πριν ταξιδέψει στο εξωτερικό, θα παρουσιαστεί για λίγες παραστάσεις τον Μάιο του 2018 στην Πειραματική Σκηνή.
Ζ. ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ/ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
H έντυπη επικοινωνία και οι εκδόσεις (προγράμματα) του Εθνικού Θεάτρου για τη θεατρική περίοδο 2016-2017, τα οποία έγιναν σε συνεργασία με την busybuilding ξεχώρισαν για την ποιότητα και τη σχεδιαστική τους αρτιότητα, συγκεντρώνοντας μια σειρά σημαντικών βραβείων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα και με χρονολογική σειρά, απέσπασαν, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, τις εξής διακρίσεις:
ErmisGold για τα έντυπα προγράμματα των παραστάσεων. Τα Ermis Awards διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος και αποτελούν το κορυφαίο γεγονός του κλάδου της διαφήμισης και επικοινωνίας στη χώρα μας. | |
Ermis Silver για τις αφίσες των παραστάσεων. Πρόκειται για τη δεύτερη διάκριση στα Ermis Awards 2017, τον σημαντικότερο θεσμό βράβευσης της δημιουργικότητας στην επικοινωνία στην Ελλάδα, στον οποίο η busybuilding κατέκτησε επίσης τον τίτλο “Design Agency of The Year”. | |
D&AD Pencil Award 2017 για τα έντυπα προγράμματα των παραστάσεων. Το διεθνές αυτό βραβείο αυτό αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση, καθώς θεωρείται διεθνώς η μέγιστη διάκριση σχεδιαστικής και δημιουργικής αριστείας.
|
|
Red Dot Award: Communication Design 2017 για τις αφίσες των παραστάσεων. Η εν λόγω διεθνής διάκριση, έγινε ανάμεσα σε 8.051 συμμετοχές από 50 χώρες, αριθμούς-ρεκόρ που τονίζουν ακόμη περισσότερο τη σημασία του βραβείου και την επιτυχία που το χαρακτηρίζει. |
Το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει επίσης τη συνεργασία του με τις Εκδόσεις Σοκόλη: νέα ελληνικά θεατρικά έργα και νέες μεταφράσεις έργων που παρουσιάζονται στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου διευρύνουν την επιτυχημένη συνεργασία δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει και να μελετήσει τα κείμενα των παραστάσεων και εμπλουτίζοντας τις θεατρικές εκδόσεις με νέους τίτλους!
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Θεάτρου μετά την επιτυχημένη πρώτη περίοδο λειτουργίας του συνεχίζει και εμπλουτίζει τη συλλογή του με αναμνηστικά αντικείμενα εμπνευσμένα από τον κόσμο του θεάτρου!
Σχέδια, εικόνες και φωτογραφίες από σημαντικές παραστάσεις δίνουν πνοή τέχνης στην καθημερινότητα μας καθώς μετατρέπονται σε χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα που θα βρείτε αποκλειστικά και μόνο στο Πωλητήριο του Εθνικού Θεάτρου. Αντικείμενα εμπνευσμένα από το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών – ζωγράφων, σκηνογράφων και ενδυματολόγων – που εργάστηκαν στις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου αλλά και από καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από το Εθνικό Θέατρο.
Παράλληλα η μοναδική μας συλλογή με κοσμήματα με την επιμέλεια της Ελένης Μανωλοπούλου συνεχίζει να εμπλουτίζεται: υφάσματα από κοστούμια, δαντέλες, κουμπιά, τούλια και άλλα υλικά από το βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου μετατρέπονται σε ξεχωριστά κοσμήματα. Μοναδικές δημιουργίες, έργα τέχνης, από τα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου!
Στον ίδιο χώρο συνεχίζει φυσικά να λειτουργεί και το εξειδικευμένο θεατρικό Βιβλιοπωλείο του Εθνικού Θεάτρου όπου μπορείτε να βρείτε γνωστούς τίτλους θεατρικών έργων του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου, λευκώματα, δοκίμια και μελέτες για το θέατρο και την τέχνη αλλά και προγράμματα παλαιότερων παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου. Βιβλία επίσης και αναμνηστικά δώρα μπορείτε να βρείτε και στο Παιδικό Βιβλιοπωλείο στο Κτίριο Τσίλλερ (Κεντρική Σκηνή, αριστερή είσοδος) κατά τη διάρκεια των παραστάσεων για παιδιά.
Για τους νέους σχεδιαστές ή προμηθευτές που θέλουν να υποβάλλουν πρόταση στο Πωλητήριο του Εθνικού Θεάτρου, πληροφορίες στο www.n-t.gr, στο mkarananou@n-t.gr και στο 2105288165.
Ωράριο Λειτουργίας
Εθνικό Θέατρο – Κτίριο Τσίλλερ, Αγίου Κωνσταντίνου22-24 (Σταθμός μετρό: Ομόνοια) 1ος όροφος
Τετάρτη έως Κυριακή 16:30 – 23:30 (από 28 Σεπτεμβρίου)
Τ: 210 5288121
Ε: shop@n-t.gr
Η. ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με την πεποίθηση ότι το Εθνικό Θέατρο πρέπει να είναι ένας χώρος ανοιχτός, προσβάσιμος σε όλους τους Πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικία και επαγγελματικής και οικονομικής κατάστασης, προχωρούμε εφαρμόζοντας μια τιμολογιακή πολιτική με πολλές εναλλακτικές προτάσεις για τους θεατές μας.
Στο επίκεντρο της προσοχής μας τα παιδιά και οι νέοι, οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών αλλά και οι άνεργοι και οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.
Επιπλέον, η Παρασκευή καθιερώνεται ως μέρα θεάτρου με γενική είσοδο σε πολύ χαμηλή τιμή.
Η προπώληση ξεκινάει στις 20 Σεπτεμβρίου 2017.
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: Εισιτήρια 10 ευρώ από 20 έως 27 Σεπτεμβρίου με ηλεκτρονική αγορά ή με αγορά μέσω τηλεφώνου με πιστωτική κάρτα.
Προπώληση εισιτηρίων
On line: www.n-t.gr, www.ticketservices.gr
Στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου
Κτίριο Τσίλλερ: Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 & Μενάνδρου (210 5288170-171)
Θέατρο Rex: Πανεπιστημίου 48 (210 3301881-210 3305074)
στα ταμεία της ticketservices: Στοά Πεσμαζόγλου – Πανεπιστημίου 39 (210 7234567)
Τηλεφωνικές πωλήσεις με πιστωτική κάρτα στο 210 7234567
Και σε όλα τα καταστήματα Public.
Τιμές εισιτηρίων
ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Σάββατο – Κυριακή διακεκριμένη ζώνη 22€
Α΄ Ζώνη 17€
Β΄ Ζώνη (Α’ εξώστης) 15€
Παρασκευή (ενιαία τιμή) 13€
Τετάρτη, Πέμπτη (ενιαία τιμή) 15€
ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»
Σάββατο έως Κυριακή 17€
Παρασκευή (ενιαία τιμή) 13€
Τετάρτη, Πέμπτη (ενιαία τιμή) 15€
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Σάββατο-Κυριακή (ενήλικες) 10€
Σάββατο – Κυριακή (παιδικό) 7€
Β΄ Εξώστης 5€
ΘΕΑΤΡΟ REX
ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»
Σάββατο έως Κυριακή Διακεκριμένη Ζώνη 22€
Α’ Ζώνη 17€
Β’ Ζώνη 15€
Γ’ Ζώνη 15€
Παρασκευή (ενιαία τιμή) 13€
Τετάρτη, Πέμπτη (ενιαία τιμή) 15€
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Γενική είσοδος 10€
Κάρτα ανέργων 6€
ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Κάρτες ανέργων (Τετάρτη & Πέμπτη) 6€
AMEA (καθημερινά & Σαββατοκύριακο) 5€
Συνοδός ΑΜΕΑ 5€
Πολύτεκνοι καθημερινά & Σαββατοκύριακο (εκτός διακεκριμένης ζώνης) 10€
Τετάρτη & Πέμπτη φοιτητικό & άνω των 65 ετών 10€
Σαββατοκύριακο φοιτητικό & άνω των 65 ετών 13€
Κρατήσεις συλλόγων: 210.5288178-179 και paidikosteki@n-t.gr
Σχόλια για αυτό το άρθρο