Ήταν δεκαπέντε χρονών όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο σινεμά και μάλιστα με το πραγματικό της επίθετο: Μπέττυ Τράτα. Οι άγγελοι της αμαρτίας, (με τη λέξη αμαρτία, θα συναντηθούν συνολικά σε τρεις ταινίες ) γυρισμένη από τον Ανδρέα Κατσημητσούλια, ήταν ένα τολμηρό κοινωνικό δράμα, αυστηρώς ακατάλληλο για την εποχή (1966) με πρωταγωνιστές τον Θάνο Λειβαδίτη και την Μέμα Σταθοπούλου. Για την Μπέττυ, ήταν η πρώτη της επαφή με τον κινηματογράφο, που όμως θα… ολοκληρωθεί πέντε χρόνια αργότερα, όταν ο δαιμόνιος Γιάννης Δαλιανίδης θα την πάει στη Φίνος Φιλμ. Είναι 1971, ο Δαλιανίδης θέλει να κάνει δέκα χρόνια μετά τον Κατήφορο, μια ταινία για τα παραστρατημένα νιάτα και διαλέγει νέους ηθοποιούς. Η ταινία ονομάζεται Οι αμαρτωλοί και η Μπέττυ Τράτα, ονομάζεται Μπέττυ Λιβανού
Οι αμαρτωλοί δεν έχουν την επιτυχία του Κατήφορου -έχει ήδη ξεκινήσει η παντοδυναμία της τηλεόρασης- κάνει γνωστά όμως στο πλατύ κοινό, τα “καινούργια αστέρια της Φίνος Φιλμ”, τον Χρήστο Νομικό και την Μπέττυ Λιβανού. Με σπουδές υποκριτικής στο Θέατρο Τέχνης του Κουν, η Μπέττυ Λιβανού ξεχωρίζει αμέσως. Η ομορφιά της -μιλάμε για καλλονή-, η σχέση της με τον Νίκο Μαστοράκη, η είσοδός της στην τηλεόραση με επιτυχημένες εκπομπές (όπως η Κάντιντ Κάμερα) και το ταλέντο της, την καθιστούν αμέσως ένα από τα μεγάλα αστέρια της εποχής. Αν και ο ελληνικός κινηματογράφος βρίσκεται στη δύση του, εκείνη προλαβαίνει να παίξει δίπλα στον Νίκο Κούρκουλο (Κατάχρησις εξουσίας), την Ρένα Βλαχοπούλου (Ζητείται επειγόντως γαμπρός), τον Κώστα Βουτσά (20 γυναίκες κι εγώ), τον Κώστα Πρέκα (Επαναστάτης ποπολάρος) και την Τασσώ Καββαδία στο κλασσικό πλέον Η αμαρτία της ομορφιάς.
Κατάχρησις εξουσίας (1971)
Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
Εξώφυλλα εποχής
Τα επόμενα χρόνια, η Μπέττυ Λιβανού πέρασε με επιτυχία στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, έπαιξε σε 20 ταινίες, κάποιες έμειναν θρυλικές (Ξαφνικός έρωτας, Ένα γελαστό απόγευμα, Απέναντι, Μ’ αγαπάς; κ.α.), για κάποιες τιμήθηκε με βραβείο (Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1979 (Ταξίδι του Μέλιτος), Κρατικό Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου 1984 (Ξαφνικός Έρωτας), Κρατικό Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου 1992 (Πεθαμένο Λικέρ), Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1993 (Η Εποχή Των Δολοφόνων), συμμετείχε σε εκλεκτές τηλεοπτικές σειρές και απέδειξε το πολύπλευρο ταλέντο της στο θέατρο, που εκεί είναι και η δυσκολία για κάθε ηθοποιό. Το 2007 έπαιξε μαζί με την κόρη της Μαργαρίτα Πανουσοπούλου στο έργο Η ζήλεια σε τρία φαξ και την επόμενη χρονιά στη Διονυσιακή νύχτα.
Φέτος, θα έχουμε την ευκαιρία να την δούμε στην παράσταση Πυγμαλίων-Ωραία μου κυρία, στο Πάνθεον, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα. Στο κλασσικό ρομάντζο του Μπέρναρ Σω, η διαχρονική ωραία μας κυρία, Μπέττυ Λιβανού, υποδύεται την μητέρα του Κώστα Κόκλα που αναλαμβάνει να μεταμορφώσει μια ανθοπώλισσα (Δήμητρα Ματσούκα) σε κυρία της υψηλής κοινωνίας. Η Μπέττυ Λιβανού με τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη παράσταση ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τις προσδοκίες μας για την πολυαναμενόμενη Ωραία μου κυρία…
Σχόλια για αυτό το άρθρο