Έχεις παρατηρήσει ότι ο σκύλος σου φέρεται διαφορετικά στους ανθρώπους. Κάποιους τους συμπαθεί αμέσως, για άλλους αδιαφορεί και σε κάποιους μπορεί και να γρυλίσει. Είναι τυχαία η συμπεριφορά του; σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, καθόλου.
Βασικά ο σκύλος σου το κάνει όπως κι εσύ. Η κοινωνική παρακολούθηση – ή η παρακολούθηση των ανθρώπων – είναι βασική για τις ανθρώπινες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, καθώς μας επιτρέπει να καταλάβουμε ποιος είναι καλός και ποιος όχι.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο στο περιοδικό Animal Behavior, το ίδιο κάνουν και τα σκυλιά μας. Στη μελέτη, οι επιστήμονες παρατήρησαν 54 σκυλιά που κάθε ένα παρακολουθούσε τον ιδιοκτήτη του να προσπαθεί να βγάλει ένα ρολό ταινίας από ένα δοχείο. Οι σκύλοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Στην πρώτη ομάδα, ο ιδιοκτήτης ζήτησε βοήθεια από άλλο άτομο που κρατούσε το δοχείο και έλαβε τη βοήθεια που ζήτησε. Στη δεύτερη ομάδα, ο ιδιοκτήτης ζήτησε βοήθεια από το άλλο άτομο, αλλά αυτό του γύρισε την πλάτη χωρίς να τον βοηθήσει. Παράλληλα, μέσα στο δωμάτιο, και στις δύο περιπτώσεις, βρισκόταν ένας ουδέτερος παρατηρητής.
Μετά τον πρώτο γύρο των πειραμάτων, ο ουδέτερος άνθρωπος και ο βοηθός ή ο μη βοηθός του ιδιοκτήτη προσέφεραν στο σκύλο μια λιχουδιά.
Φαντάζεστε την αντίδραση; στη δεύτερη ομάδα, οι σκύλοι έπαιρναν τη λιχουδιά από τον ουδέτερο άνθρωπο αλλά απεύφευγαν τον άνθρωπο που δε βοήθησε το αφεντικό τους. Αντίθετα, δεν έκαναν καμία διάκριση μεταξύ του ουδέτερου άνθρωπου και του ανθρώπου που βοήθησε το αφεντικό τους, αλλά έπαιρναν λιχουδιές και από τους δύο εξίσου. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει προηγουμένως παρόμοια αποτελέσματα σε βρέφη και σε πιθήκους!
Παίρνουν θέση λοιπόν οι σκύλοι μας, αγνοώντας τους ανθρώπους που είναι αρνητικοί προς τους ιδιοκτήτες τους; μένει να επιβεβαιωθεί το εύρημα και από μελλοντικές έρευνες αλλά μέχρι τότε, δες με άλλο μάτι τη συμπεριφορά του σκύλου σου!
Σχόλια για αυτό το άρθρο