(22 Φεβρουαρίου, 20:21´)
Σε κάθε Πανσέληνο ο Ήλιοςβρίσκεται στο πιο απόμακρο σημείο του από τη Σελήνη -180°- άρα υπάρχει ένας διχασμός ανάμεσα στο ποιος είναι κάποιος και στο πώς βιώνει τους άλλους. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά τα αισθήματα και τις ανάγκες των άλλων. Σε κάθε Πανσέληνο μάς ενδιαφέρει έντονα ο Άλλος σε όλες του τις εκφράσεις. Μιλάμε, δηλαδή, για Σχέσεις.
Η Σελήνη είναι «γεμάτη» από εμπειρία, ξεχειλίζει από αυτήν αλλά δεν έχει αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής προς τον Ήλιο. Άρα χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές σχέσεις μας –να κάνουμε ένα reality check– και να βρούμε τη χρυσή τομή με όσους μας ενδιαφέρουν ουσιαστικά για να ζήσουμε αρμονικά μαζί τους, αφού πρώτα καταφέρουμε να είμαστε συνεπείς με τον εαυτό μας.
Ο Ήλιος στους Ιχθύς κάνει σύνοδο με τον Ποσειδώνα, ο Ήλιος πιο απλά ενεργοποιείται από τον Ποσειδώνα με ποσειδώνιο τρόπο. Ο Ποσειδώνας εκφράζει τη θυσία, την απώλεια, τον πόνο. Μέσα από αυτές τις τρεις εμπειρίες συνήθως αντιλαμβανόμαστε ποιοι πραγματικά είμαστε. Ανακαλύπτουμε αν κάτι είναι σημαντικό ή όχι μόλις το χάσουμε, ή όταν πρέπει να ζήσουμε χωρίς αυτό για ένα διάστημα, ή ανακαλύπτοντας ότι ποτέ δεν το είχαμε στην πραγματικότητα. Τέτοιες όψεις είναι εξαιρετικά δημιουργικές αλλά πολλές φορές αφόρητες.
Στην Παρθένο έχουμε και τον Δία που κάνει αντίθεση με τον Χείρωνα κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου. Αυτή η όψη μού δίνει την ευκαιρία να διευκρινίσω τη σημασία και την επιρροή του Δία. Είναι γεγονός ότι πολλοί αστρολόγοι στην προσπάθειά τους να βγάλουν προς τα έξω μια θετική εικόνα του Δία, ονομάζοντάς τον «τυχερό» και «ευεργέτη», δεν αναφέρουν μια σκοτεινή πλευρά του Δία. Όταν ο Δίας αγγίζει π.χ. τον Ήλιο μας, όπως συμβαίνει τώρα με όσους έχουν τον Ήλιο τους στην Παρθένο, ένας αστρολόγος μπορεί να προβλέψει μια περίοδο αισιοδοξίας, επέκτασης, ευκαιριών, να μιλήσει για μια χαρούμενη εμπειρία. Αντί γι’ αυτό όμως κάποιος με Ήλιο στην Παρθένο πέφτει σε μια μαύρη τρύπα. Γιατί; Γιατί ο Δίας πιθανόν ενεργοποιεί κομμάτια του εαυτού του που ποτέ δεν αξιοποίησε με αποτέλεσμα να αισθάνεται αποτυχημένος/η. Ή επειδή η χαρά που αισθάνεται έρχεται πιθανόν σε σύγκρουση με αισθήματα ενοχής που συνδέονται με τη σχέση που είχε με τους γονείς του.
Ο Δίας μπορεί να συνδεθεί με μελαγχολία, κατάθλιψη και εσωτερική διαμάχη εξαιτίας του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των δυνατοτήτων μας και της κατάστασης που βιώνουμε τη στιγμή που έρχεται. Ο Δίας λειτουργεί δηλαδή σαν επώδυνη αλήθεια: μπορούσα να κάνω περισσότερα στη ζωή μου από ό,τι έχω κάνει. Μήπως τελικά πήρα τη ζωή μου λάθος; Αυτή την πλευρά του Δία βιώνουμε σε αυτή την Πανσέληνο ακόμα πιο εμφανώς, αφού η όψη του με τον Χείρωνα φέρνει στην επιφάνεια κρίσιμες ερωτήσεις: Ποιο είναι το Νόημα της ζωής μου; Τι έχω καταφέρει μέχρι τώρα και πού θα μπορούσα να έχω φτάσει; Ποια είναι η προσωπική μου Αλήθεια; Πόσο με επηρέασαν οι άλλοι στις επιδιώξεις, τα όνειρα και στους στόχους μου;
Επίσης ο Ποσειδώνας κάνει σύνοδο με τη Δήμητρα (Ceres) στους Ιχθύς: Πίστη είναι να αφήνομαι χωρίς επεξηγήσεις. Είναι η χαλαρότητα που μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα χωρίς να λογαριάσουμε το αποτέλεσμα. Ναι, η αγάπη μειώνει το ρίσκο γιατί ξεχειλίζει τα πράγματα.
Ο Ερμής, κυβερνήτης της Παρθένου, βρίσκεται στον Υδροχόο σε σύνοδο με την Αφροδίτη. Μιλάμε για ομορφιά, για αγάπη, για αρμονία. Η γραφή, η τέχνη, η μουσική είναι οι τομείς που ευνοούνται. Θέλεις να ρίξεις γέφυρες, να εξομαλύνεις σχέσεις, να διαπραγματευτείς, να ανοιχτείς στον κόσμο, να πείσεις, να συνδιαλλαγείς; Η ευγενική επικοινωνία, η ανάλαφρη κοινωνικότητα, η καλή διάθεση διευκολύνουν τη σύμπνοια και την εγγύτητα.
Η Παρθένος είναι ένα λογικό ζώδιο της γης που ενδιαφέρεται για την πρακτικότητα και τη λειτουργικότητα. Οι Ιχθύες είναι ένα ευαίσθητο υδάτινο ζώδιο που αναζητάει την υπερβατική ενόραση. Η Παρθένος επιμένει στην ανάλυση, την αναλυτικότητα και τη διάκριση. Οι Ιχθύες διαθέτουν διαίσθηση και ενσυναίσθηση. Αυτές οι αντιθέσεις διευρύνουν την αντίληψή μας, επεκτείνουν την αίσθηση της πραγματικότητας με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας. Με τις πέντε αισθήσεις μας μπορούμε να αντιληφθούμε λιγότερο από το 5% του σύμπαντος. Τα λίγα που μπορεί να συλλάβει ο νους μας γίνονται ακόμα λιγότερα, αν προσθέσουμε και το νευρογλωσσικό προγραμματισμό μας από γονείς, σχολείο και κοινωνία. Για να αμβλύνουμε αυτούς τους περιορισμούς χρειάζεται να είμαστε δεκτικοί σε πληροφορίες που έρχονται από όλες τις πλευρές της ύπαρξής μας, όπως το σώμα και η καρδιά, ο νους και το πνεύμα.
Αυτή η Πανσέληνος μας θυμίζει ότι: «Όταν πάει να πάρει κανείς μια μεγάλη απόφαση, ποτέ δεν μπορεί να δει όλη την εικόνα. Βλέπει έναν κύκλο σαν το μισοφέγγαρο, μισό φωτεινό και μισό σκοτεινό. Πάνω στο φωτεινό μέρος βάζει όλη του τη λογική. Πάνω στο σκοτεινό όλη του την παλικαριά και την πίστη…» -Γιώργος Σεφέρης
*Αυτή η Πανσέληνος επηρεάζει γεννημένους το πρώτο πενθήμερο της Παρθένου, των Ιχθύων, των Διδύμων και των Τοξοτών και όσους έχουμε ωροσκόπους σε αυτά τα ζώδια ή πλανήτες από 2-5º.
Σχόλια για αυτό το άρθρο