Η Παρθένος Μαρία, η γλυκειά Παναγία, η μητέρα του Χριστού, γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του έτους 15 π.Χ. ημέρα Δευτέρα, στην Ιερουσαλήμ. Οταν γεννήθηκε ο πατέρας της, ο κτηνοτρόφος Ιωακείμ, ήταν 70 χρονών και η μητέρα της Αννα, που καταγόταν από το βασιλικό γένος του οίκου Δαβίδ, ήταν 60. Δεν είχαν αποκτήσει άλλα παιδιά και ζούσαν μέσα στην περιφρόνηση του κόσμου, ώσπου η θαυματουργή εγκυμοσύνη της Αννας τους έδωσε, έστω και αργά, την χαρά ενός παιδιού και την κοινωνική καταξίωση, γιατί εκείνη την εποχή ήταν μεγάλη ντροπή να μην έχεις παιδί.
Το κορίτσι πήρε το όνομα Μαρία, που είναι εξελληνισμένος τύπος της εβραϊκής λέξης myriam και της αραμαϊκής maryam. Oι γονείς της όμως, επειδή είχαν πλέον γεράσει, την αφιέρωσαν στο ναό του Σολομώντος και την παρέδωσαν 3 χρονών στον αρχιερέα Ζαχαρία, ο οποίος ήταν πατέρας του Ιωάννη του Πρόδρομου. Εκεί μέσα θα ζήσει μαζί με τις άλλες παρθένες, με νηστεία και προσευχή για 12 χρόνια. Οι παρθένες του ναού, όταν έφταναν σε ηλικία γάμου, ήταν περιζήτητες νύφες. Το ίδιο θα συνέβαινε και με την Μαρία,όμως ένα γεγονός άλλαξε για πάντα τη ζωή της
”Xαίρε κεχαριτωμένη Μαρία…Ο Κύριος μετά σου” της είπε ο αρχάγγελος Γαβριήλ και της αποκάλυψε το θεϊκό σχέδιο. Θα έμενε έγκυος χωρίς να έρθει σε επαφή με άντρα και θα γεννούσε τον σωτήρα του κόσμου. Ζαλισμένη και έκπληκτη η μικρή Μαρία, ψιθύρισε μόνο “Ιδού η δούλη του Κυρίου.” και 3 μήνες μετά έμεινε έγκυος.Ηταν 15 χρονών και ήταν μεγάλο σκάνδαλο για μια παρθένα του ναού. Την πάντρεψαν άρον-άρον με τον Ιωσήφ, έναν 75άρη χήρο, με άλλα 7 παιδιά από τον πρώτο του γάμο και το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο σπίτι του Ιωσήφ στην Ναζαρέτ.
H Mαρία είναι 16 χρονών, η εγκυμοσύνη της είναι πια εμφανής, ο Ιωσήφ σκέφτεται να την διώξει από το σπίτι του και ενώ πλησιάζουν οι μέρες της γέννας, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Οκταβιανός διατάζει γενική απογραφή του πληθυσμού. Ο Ιωσήφ πρέπει να πάει μαζί με την γυναίκα του και να απογραφεί στην Βηθλεέμ, την πόλη της καταγωγής του.Μετά από πολλές ταλαιπωρίες η καλομαθημένη Μαρία γεννάει μόνη της σε ένα σταύλο τον Χριστό και σαράντα μέρες μετά, για να γλιτώσει την οργή του Ηρώδη, φεύγει με τον μικρό Ιησού και τον Ιωσήφ στην Αίγυπτο, όπου μένει εξόριστη πολλά χρόνια μακριά από το σπίτι της και τους συγγενείς της.
Θα την ξανασυναντήσουμε 28 χρονών, στο ναό του Σολομώντος, να ψάχνει για τον γιό της, τον 12χρονο Χριστό. “Παιδί μου που ήσουν;Σε ψάχναμε” θα τον ρωτήσει. Και ο Χριστός θα της ραγίσει την καρδιά όταν θα της πει “Γιατί με ψάχνετε; Aφού εδώ είμαι στον σπίτι του πατέρα μου”. Ποιός ξέρει πως ζούσε η Παναγία στην Ναζαρετ. Ο Ιωσήφ είχε πεθάνει, τα παιδιά του είχαν φύγει από το σπίτι, το ίδιο και ο Χριστός. Συναντιώνται ξανά όταν ο Χριστός είναι 30, έχει αρχίσει να διδάσκει και η Παναγία 46 χρονών. Είναι ο γάμος στην Κανά και το κρασί έχει τελειώσει. “Κάνε κάτι” επιμένει η Παναγία σαν ελληνίδα μάνα. “Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα μου” λέει ο Χριστός, αλλά στο τέλος κάτω από την πίεση της μητέρας του κάνει κρασί το νερό
Στα επόμενα χρόνια μόνο μια φορά η Παναγία προσπαθεί να συναντήσει τον γιό της. Είναι στην Ιερουσαλήμ και στέλνει ανθρώπους να τον φωνάξουν την ώρα που ο Χριστός διδάσκει. “Σε θέλει η μάνα σου και τα αδέλφια σου” του λένε. “Η μάνα μου και τα αδέλφια μου είναι όλοι αυτοί” τους απαντάει και δείχνει τον κόσμο που τον ακούει. Φανταζόμαστε τον πόνο της όταν της μετέφεραν τα λόγια του. Είναι 48 χρονών όταν ζει την Σταύρωση. “Μητέρα, ιδού ο γιός σου” της λέει ο Χριστός πάνω από τον σταυρό και της δείχνει τον Ιωάννη. “Ιωάννη, ιδού η μητέρα σου” και δείχνει την Παναγία.
H Παναγία, μετά την Ανάσταση έζησε άλλα 11 χρόνια στην Γεσθημανή μαζί με τον Ιωάννη. Οταν έφτασε η ώρα για να κοιμηθεί, ο αρχάγγελος Γαβριήλ την ειδοποίησε 3 μέρες πριν. Η Παναγία προσευχήθηκε, ξάπλωσε στη νεκρική κλίνη και εκοιμήθη σε ηλικία 59 ετών. Εζησε μια δύσκολη και πονεμένη ζωή από πολύ μικρή. Ακουσε τα πικρόχολα σχόλια για την εγκυμοσύνη της, γέννησε μόνη της σε ένα σταύλο, ταλαιπωρήθηκε στην εξορία, ο γιός της την απαρνήθηκε για να σώσει τον κόσμο, τον είδε επάνω στο σταυρό. Πόνεσε και έκλαψε πικρά.Γι΄αυτό το λόγο και ακούει τις προσευχές των απελπισμένων, των φτωχών και των κατατρεγμένων. Και απλώνει την Χάρη της πάνω σε όποιον την ζητήσει…
Σχόλια για αυτό το άρθρο