Η σχέση του David Bowie με την Ελλάδα που τόσο θαύμαζε και αγαπούσε. Αυτή η αγάπη ξεκίνησε έμμεσα από την Κύπρο. Η πρώτη του γυναίκα Angie γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία από πατέρα Αμερικανό στρατιωτικό και μητέρα από τον Καναδά. Λατρεύει τον τόπο που γεννήθηκε και το 1972 παντρεμένη πια με τον David κι έχοντας τον γιο τους Zowie – ο σημερινός πετυχημένος σκηνοθέτης Duncan Jones- μωρό, πέρασαν τα Χριστούγεννα και τις γιορτές στο πατρικό της. Έκτοτε πέρασαν πολλά καλοκαίρια στο νησί της Αφροδίτης.
Η Angie Bowie στην Κύπρο
Τρία χρόνια μετά κι ενώ η καριέρα του έχει εκτοξευτεί στο διάστημα, τον Απρίλιο του 1975, στη δισκογραφική εταιρεία Μίνως Μάτσας και υιός -στην αρχή της Χαριλάου Τρικούπη τότε, στο κέντρο, σε γραφεία μινιατούρες- που αντιπροσώπευε από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς τη δισκογραφική εταιρεία κολοσσό RCA Victor, έφτασε ένα τέλεξ – το αντίστοιχο του σημερινού email – με αποστολέα την γραμματέα του και παραλήπτη τον Μίκη Κορίνθιο, μεγάλο λάτρη της σόουλ μουσικής που έδωσε μάχες να κάνει γνωστή αυτή τη μουσική στη χώρα μας. Το τέλεξ πληροφορούσε ότι τον επόμενο μήνα, Μάιο, θα έρθει στην Ελλάδα η ίδια συνοδεύοντας τον David Bowie και τον Iggy Pop για διακοπές λίγων ημερών με κύριο σκοπό να επισκεφτούν αρχαιολογικούς τόπους. Ο Μίκης απάντησε φυσικά θετικά στην πρόσκληση για συνάντηση και τη βοήθεια του στις μετακινήσεις , συμβουλές και παρέα, ήταν άλλωστε τόσο ενθουσιασμένος που μόλις είχε κυκλοφορήσει στην εταιρεία που δούλευε το Soul άλμπουμ του ‘’Young Americans’’. Πρότεινε μάλιστα στην παρέα να προστεθεί και ο Γιάννης Πετρίδης ο οποίος είχε δουλέψει την RCA και τον Bowie μέσω της δισκογραφικής Phonogram –σημερινή EMI/ Universal- τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι κι έγινε κι όλα κρατήθηκαν μυστικά, αν και δεν χρειαζόταν…
Πήγαν Δελφούς, Σούνιο, Ακρόπολη, κυκλοφορούσαν ακάλυπτοι στο κέντρο της Αθήνας χωρίς κανείς να γυρίσει να τους κοιτάξει, καθότι και οι δυο ήταν σχεδόν ή και εντελώς άγνωστοι και οι πωλήσεις των άλμπουμ του δεν ξεπερνούσαν τα 1000 αντίτυπα.. Άλμπουμ του Iggy δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα στην Ελληνική αγορά. Τον επόμενο μήνα η μοναδική δημοσίευση που έκανε γνωστά μερικά από τα πιο πάνω ήταν μια αναφορά στην σελίδα του περιοδικού Επίκαιρα που υπέγραφε ο Γιάννης Πετρίδης. Σε γενικές γραμμές η επίσκεψη πέρασε απαρατήρητη.
Ο David Bowie στην Πάτμο
Η δεύτερη φορά που μας επισκέφτηκε και έγινε γνωστή περισσότερο σαν φήμη ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και μάλιστα απ’ ότι όλα δείχνουν για δύο καλοκαίρια: του ’85 και ’86 φιλοξενούμενος στο ησυχαστήριο/παλάτι του 4ου πρίγκιπα Αγά Χαν στην Πάτμο. Κυκλοφορούσε με τα πόδια, έκανε μπάνιο σε παραλίες ελεύθερες με άλλους τουρίστες, ψώνιζε από ένα μπακαλικάκι. Ένας απο τους καλύτερους οδοντιάτρους της Αθήνας, ο Σωτήρης Μπάρτζης – υπεύθυνος και για τις οδοντοστοιχίες των σταρς στοYour Face Sounds Familliar- τον συνάντησε τουλάχιστον 3 φορές στο μπακάλικο. Την πρώτη κάτι του θύμισε, τη δεύτερη τον κοίταξε επίμονα, έτρεξε στους φίλους του αλαλάζοντας ‘’Ο David Bowie είναι εδώ! Τον συνάντησα ήδη δύο φορές στο μπακάλικο!’’. Φυσικά όλοι ξεκαρδίστηκαν στα γέλια και τον αποκάλεσαν φαντασιόπληκτο. Την τρίτη φορά κι αφού ο Σωτήρης δεν έπαιρνε τα μάτια του από πάνω του, αυτός του χαμογέλασε και του ψιθύρισε ένα ‘Hi !
Η τελευταία γνωστή σε όλους επίσκεψη ήταν και η μοναδική για επαγγελματικούς λόγους, για μια συναυλία τον Ιούλιο του ’96 στο τραγικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με ακόμη πιο τραγική την απογοητευτική προσέλευση του κόσμου. Η συναυλία “μπήκε μέσα” πολλά εκατομμύρια, αν και συμμετείχαν και άλλα σπουδαία ονόματα της μουσικής. Αυτή η ‘’αποτυχία’’ είχε βαθιές ρίζες στο Ελληνικό μουσικόφιλο κοινό. Η Ελλάδα που τόσο ΔΕΝ τον Θαύμασε και ΔΕΝ τον αγάπησε, αλλά τον αγνόησε και τον σνόμπαρε επιδεικτικά έως και το 1982 που το πανελλήνιο αφηνίασε με το Gazoline -Cat People (Putting Out Fire). Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν σοβαρές προσπάθειες να γίνει γνωστός και να εκτιμηθεί το έργο του. Το 1969 κάποιος υπέροχος άνθρωπος που δούλευε στη δισκογραφική εταιρεία Phillips -Ελλαδίσκ ΑΕΕΔ (Mετέπειτα Phonogram, Polygram, Universal, τώρα EMI Universal) στην οδό Μαυροκορδάτου 7 στο κέντρο της Αθήνας, κυκλοφόρησε στη χώρα μας το single ‘’Space Oddity’’. Την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου είχε φτάσει στο Νο 5 του Αγγλικού τοπ 10. Είχε κυκλοφορήσει στην Αγγλία από τον Ιούλιο αλλά το BBC το αγνόησε εντελώς μέχρι που κατάλαβαν ότι ήταν το καταλληλότερο soundtrack της αποστολής του Apollo 11 στη σελήνη και την κατάκτηση του διαστήματος από τον άνθρωπο. Έτσι παίχτηκε στα playlist κι έφτασε στο τοπ 10 και κυκλοφόρησε κι εδώ. Στην Ελλάδα όμως όλοι μαζευόντουσαν -δικαιολογημένα- μπροστά από τα καταστήματα που πουλούσαν τηλεοράσεις και μετέδιδαν ζωντανά το ταξίδι στο φεγγάρι, κανείς δεν μπήκε στο κόπο -η έστω ελάχιστοι- να ενδιαφερθούν και να αγοράσουν το 25 δραχμών single. Έτσι όποιο στοκ απέμεινε από τις μερικές εκατοντάδες αντίτυπα ”έλιωσε” στο εργοστάσιο για να τυπωθούν καινούρια singles. Τα επόμενα 3 singles τα κυκλοφόρησε στην Phonogram που αντιπροσώπευε και την RCA Victor , ο διευθυντής ξένου ρεπερτορίου Γιάννης Πετρίδης και μοναδικός υπάλληλος δηλαδή με τη βοήθεια της εξαιρετικής Άννας Αρχοντάκη. Ήταν το 1972 με το ‘’Starman’’, το 1973 ‘’The Jean Genie’’ ενώ άρχισαν να κυκλοφορούν τα νέα του άλμπουμς και να επανακυκλοφορούν όλα όσα δεν βγήκαν στην εποχή τους.
To πρώτο single Ελληνικής εκτύπωσης 1969
Το δεύτερο το 1972
Το τρίτο single το 1973
Ωστόσο δεν μιλάμε για χιλιάδες πωλήσεις, ούτε ουρές στα καταστήματα δίσκων. Αν χρονολογικά τοποθετήσουμε τα τραγούδια του που τον έκαναν ‘’διάσημο’’ στη χώρα μας αυτά είναι λίγο-πολύ παράδοξα. Από το άλμπουμ ‘’Aladdin Sane’’ το σπαραχτικό ‘’Lady Grinning Soul’’ που χορεύτηκε με μανία σαν μπλουζ από σφιχτοαγκαλιασμένα ζευγάρια στα πάρτι, το ‘’Under Pressure’’ γιατί ήταν ντουέτο με τον υπερδημοφιλή Freddie Mercury, το ‘’Cat People’’ γιατί ήταν πιασάρικο, είχε την τσίχλα Gazoline και παίχτηκε με τρέλα στις ντίσκο του ΄80, το ‘’Let’s dance’’ πάλι ένεκα ντίσκο και video clip στο ‘’Μουσικόραμα’’ και τέλος η διασκευή του The Man Who Sold The World’’ από τους Nirvana της εποχής. Σε μία δεύτερη λίστα ανήκουν το Heroes’’ λόγω της ταινίας ‘’Christian F – Πόρνη στα 13 για τα ναρκωτικά’’ (αυτός ήταν ο ευφάνταστος Ελληνικός τίτλος που γέμισε τις αίθουσες), “This is not America” γιατί η μελωδία του άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές μας, “Dancing in the Steer” γιατί ήταν ντουέτο με τον Mick Jagger και μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ στη διάρκεια του Live AID του ‘85, φυσικά το ‘’Volare’’όχι τόσο για την ταινία αλλά επειδή μας αρέσουν τα παλιά Ιταλικά, το ‘’Hello Spaceboy’’ επειδή ήταν ντουέτο με τους πιο δημοφιλείς από αυτόν Pet Shop Boys, μία ακόμη διασκευή το “Nature boy” γιατί υπήρχε στο soundtrack του πετυχημένου μιούζικαλ ‘’Moulin Rouge’’ και τέλος στην ιντερνετική εποχή μας το “Wild is the Wind” που κάθε χρήστης οφείλει να αναρτήσει όταν υπάρχει κακοκαιρία. Αυτή είναι λοιπόν η σχέση του David Bowie με την Ελλάδα και τους Έλληνες, μία σχέση ανείπωτη που διαβάζετε αποκλειστικά στο Cosmoradio. Το ίδιο αποκλειστικά και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι και τα 3 μουσικά μιξαρισμένα σετ που σας ετοιμάσαμε με τον τίτλο ‘’David Bowie Naked & Remixed – Volumes 1, 2, 3’’. Περιέχουν σπάνιες εκτελέσεις και Remix των τραγουδιών του διάρκειας 2 ωρών το καθένα. Απολαύστε υπεύθυνα, αποκλειστικά, χορέψτε, τραγουδήστε και ας τον γιορτάσουμε όπως του αξίζει!
Πατήστε play κι ακούστε:
Α) David Bowie Naked & Remixed Volume 1
1. Let’s Dub 2. Golden Years 3. Fame 4. Sound & Vision 5. Fascination 6. Fashion 7. The Man Who Sold The World 8. Thursday’s Child 9. Space Oddity 10. It Ain’t’ Easy 11. Life On Mars 12. Real Cool World 13. Jump They Say 14. Loving The Alien 15. Heroes 16. Suffragette City 17. Starman 18. Rebel Rebel 19. This Is Not America 20. Hello Spaceboy 21. I’m Deranged 22. China Girl 23. Under Pressure 24. The Heart’s Filthy Lesson 25. Sunday 26. Nature Boy.
https://www.mixcloud.com/7591/david-bowie-naked-remixed-volume-1/
Β) David Bowie Naked & Remixed Volume 2
1. Let’s Dance 2. Sound & Vision 3. Cat People 4. Modern Love 5. Never Let Me Down 6. Rebel Rebel 7. John I’m Only Dancing(Again) 8. Day In Day Out 9. Fascination 10. TVC 15 11.1984 (Dodo) 12. Station To Station 13. Can You Hear Me 14. Moonage Daydream 15. Time Will Crawl 16. I’d Rather Be High 17. Seven 18.Ziggy Stardust 19. Space Oddity 20. Starman 21. Five Years 22. Heroes 23. Thursday’s Child
https://www.mixcloud.com/7591/david-bowie-naked-remixed-volume-2/
Γ) David Bowie Naked & Remixed Volume 3
1. Let’s Dance 2.Ashes To Ashes 3. Blue Jean 4.Pallas Athena 5.Stay 6.The Secret Life Of Arabia 7.Magic Dance 8.Sound & Vision 9.Never Get Old 10. Rebel Rebel 11.Golden Years 12.Andy Warhol 13.Don;t Look Down 14.Fame 15.Sunday 16.Telling Lies 17.Survive 18. I’m Afraid Of Americans 19.Wild Is The Wind 20.A Better Future 21.Right 22.Can You Hear Me 23. Starman 24. Space Oddity 25.Ziggy Stardust 26. Lady Stardust
https://www.mixcloud.com/7591/david-bowie-naked-remixed-volume-3/
Σχόλια για αυτό το άρθρο