Η παράσταση Δάφνες και Πικροδάφνες έκανε πρεμιέρα στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας και πολλοί καλεσμένοι από τον πολιτικό και τον καλλιτεχνικό χώρο, τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά, χειροκρότησαν τους τέσσερις πρωταγωνιστές του θιάσου Πέτρο Φιλιππίδη, Τάσο Χαλκιά, Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Θανάση Πατριαρχέα και απόλαυσαν το διαχονικό έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη.
Φωτογραφίες: ndp photo agency
Σάσα Σταμάτη, η Αντιδήμαρχος Πειραιά Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Πέτρος Φιλιππίδης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, Τάσος Χαλκιάς
Ο Γιώργος Μαζωνάκης με την αδερφή του Βάσω Μαζωνάκη
Μίνως Θεοχάρης, Τάσος Χαλκιάς, Αντίνοος Αλμπάνης
Τζωρτζίνα Λιώση, Πέτρος Φιλιππίδης
Θανάσης Πατριαρχέας, Μαρία Αντουλινάκη, Σπύρος Μπιμπίλας, Ζαχαρίας Ρόχας
Ο Θανάσης Πατριαρχέας με την σύζυγό του Βίβαν Δράκου
Χριστίνα Τσάφου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης με την σύζυγό του Μαρία Δουρίδα Μηταράκη και την Ανδριάνα Ζαρακέλη
Πέτρος Φιλιππίδης, Διονύσης Τσακνής
Μυρτώ Αλικάκη, Πέτρος Φιλιππίδης
Κωνσταντίνα Κλαψινού, Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Γιώργος Κιμούλης, Πέτρος Φιλιππίδης
Αντίνοος Αλμπάνης, Πέτρος Φιλιππίδης
Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Αντίνοος Αλμπάνης
Λόλα Νταϊφά
Νόνη Δούνια
Κατερίνα Νοτοπούλου
Σκηνές από την παράσταση
Η παράσταση αντιμετωπίζεται από τον Πέτρο Φιλιππίδη μέσα από μια νέα οπτική, που παραμένει μεν πιστή στην αρχική σκηνοθετική του προσέγγιση, αλλά δίνει νέες προεκτάσεις καθώς απευθύνεται σε μια Ελλάδα όπου πλέον ο πολιτισμός προβάλλει ως προτεραιότητα. Κοινωνικά και πολιτικά ανήσυχο, πρόκειται για ένα θεατρικό δείγμα γραφής που προσεγγίζει τη νέα πραγματικότητα με ευαισθησία, κριτικό πνεύμα αλλά και καμία διάθεση συμβιβασμού με τα κακώς κείμενα της εκάστοτε εξουσίας και όσων επιθυμούν να την περιβληθούν.
Στην Αθήνα του 2020 και των νέων κοινωνικών και πολιτικών δεδομένων, το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά παραμένει επίκαιρο, 41 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο Θέατρο Τέχνης –για το οποίο και γράφτηκε–, τον Οκτώβριο του 1979, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, με πρωταγωνιστές τους Βάσο Ανδρονίδη, Μίμη Κουγιουμτζή, Γιάννη Μόρτζο και Γιάννη Δεγαΐτη.
Το έργο
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Τρίπολη κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Ο Κώστας, ο Βασίλης, ο Τάσος και ο Αλέκος, οι τοπικοί υποστηρικτές υποψήφιων βουλευτών, μαζεύονται μια χειμωνιάτικη νύχτα και συζητούν για τις επερχόμενες εκλογές θέλοντας ο καθένας να αποδείξει την ικανότητα, τη δύναμη και την εξουσία που διαθέτει. Πιστεύοντας ότι είναι μεγάλα πολιτικά μυαλά και ισχυροί κομματάρχες, ονειρεύονται τη στιγμή που όλα και όλοι θα υποταχθούν στην εξουσία τους. Ο καθένας τους κρατά κρυμμένα μυστικά, που θα αποκαλύψει την κατάλληλη στιγμή για να πλήξει τη σιγουριά των υπόλοιπων. Κεντρικό αλλά αόρατο πρόσωπο είναι μια γυναίκα, η Νόρα, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από κάθε σημαντικό πολιτικό του νομού και ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι. Σε αυτή την εκρηκτική συνάντηση στο σπίτι του Κώστα, οι τέσσερις «ισχυροί άντρες» επιδίδονται σε έναν αγώνα επιβίωσης, που απαιτεί ετοιμότητα και στρατηγική. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, θα ενστερνιστούν κάθε ιδεολογία και θα αξιοποιήσουν κάθε πληροφορία προκειμένου να υπερασπιστούν το προσωπικό τους συμφέρον. Είναι σαν να παίζουν μια παρτίδα πόκας με πονηριά και καπατσοσύνη, με μπλόφες και κόντρα ρελάνς. Με υψηλό ηθικό, θεωρούν πως τους ανοίγονται μεγάλες προοπτικές και μεθούν από ενθουσιασμό για τη σίγουρη επιτυχία των επιδιώξεών τους.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καπλανίδης (Studio Kaplanidis)
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης (Βασίλης), Τάσος Χαλκιάς (Κώστας), Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Αλέκος), Θανάσης Πατριαρχέας (Τάσος).
Δάφνες και Πικροδάφνες: Backstage στις πρόβες λίγο πριν την πρεμιέρα της καλοκαιρινής περιοδείας
Σχόλια για αυτό το άρθρο