Έναν υπέροχο ρομαντικό περίπατο στην Πλάκα, είχα την χαρά να ακολουθήσω πριν από λίγες ημέρες,
διανθισμένο από αληθινές ιστορίες αγάπης που εκτυλίχθηκαν στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας αλλά και που χρησιμοποιήθηκαν ως φυσικοί χώροι για γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών. Η ξενάγηση διοργανώνεται και έχει ως σημείο εκκίνησης, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα, στην οδό Τριπόδων, τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας.
Πριν τον περίπατο μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο, στο οποίο θα δείτε τη μόνιμη έκθεση που μας επιστρέφει στα σχολικά χρόνια. Στους δυο ορόφους του κτιρίου θα βρεθείτε σε μία από τις μεγαλύτερες συλλογές σχολικών βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού, η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα τεσσάρων αιώνων (17ος-20ος). Παράλληλα εκτίθενται σχολικοί χάρτες και σχολικό υλικό (τετράδια ιχνογραφίας, σχολικές ποδιές, έλεγχοι επίδοσης μαθητών, φωτογραφικό υλικό) αλλά και μια προσομοίωση σχολικής τάξης.
Η ξενάγηση ξεκίνησε ακριβώς απέναντι από το μουσείο, στην αυλή και το σπίτι που στέγασε τον κινηματογραφικό έρωτα του Αντωνάκη και της Ελενίτσας από την διαχρονική ταινία «Η γυνή να φοβείται τον άνδρα». Οδηγός μας σε αυτόν τον περίπατο ήταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος, που αν έχετε και εσείς την τύχη θα μάθετε καθοδόν την ιστορία της γνωριμίας του με τον Φρέντυ Γερμανό.
Μέσα από μια πολύ όμορφη διαδρομή ξεναγηθήκαμε στα ερωτικά μονοπάτια άλλων εποχών και γνωρίσαμε αληθινές ιστορίες με δραματικό η με πιο ευτυχές τέλος. Ανάμεσα σε άλλα, είδαμε το σπίτι που έζησε ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας ποιητής μας Γεώργιος Σεφέρης, και αναμοχλεύσαμε την γνωριμία του με την Μάρω και τον απαγορευμένο έρωτα τους.
Είδαμε το ετοιμόρροπο σπίτι που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς και μας αφηγήθηκε ο ξεναγός μέρος από την ερωτική αλληλογραφία του ποιητή. Το κτίριο ανήκει σε ιδιώτη ενώ γίνεται προσπάθεια και από το Μουσείο να καταστεί διατηρητέο.
Η υπόθεση του μυθιστορήματος του Άγγελου Τερζάκη «Μενεξεδένια πολιτεία» εκτυλίσσεται στην Πλάκα.
Η ομώνυμη σειρά, που προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 1975, πραγματοποίησε γυρίσματα στην Πλάκα στο φυσικό στενό δρομάκι και την πλατεία που ο Τερζάκης περιγράφει στο μυθιστόρημα του. Είναι λυπηρό που η σειρά αυτή δεν σώζεται στο αρχείο της κρατικής τηλεόρασης.
Περιπλανηθήκαμε στα σοκάκια που έβγαιναν βόλτα ο «Μιμίκος και η Μαίρη» και ακούσαμε συνοπτικά την ιστορία τους για την ομώνυμη ταινία που απογείωσε την Αλίκη Βουγιουκλάκη (δες εδώ το αφιέρωμα για την ταινία)
Τον τραγικό αυτόν έρωτα, που δεν είναι ο μοναδικός, μας τον θυμίζει και η γνωριμία της Σοφίας Λασκαρίδου με τον Περικλή Γιαννόπουλο στα στενά της Πλάκας και η τραγική κατάληξη τους.
Μέσα από ένα στενό δρομάκι ανηφορίσαμε στα Αναφιώτικά με τη θέα να μας κόβει την ανάσα. Εκεί παρά το δροσερό αεράκι και την όρεξη για φωτογραφίες, μας τράβηξε το ενδιαφέρον η ιδιαίτερη ιστορία ενός ξανθού κοριτσιού που γεννήθηκε στην κατοχή με μια απίστευτη ιστορία.
Η ίδια που ζει στη συνοικία αυτή και είναι μια από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες ερμηνεύτριες, γνωστή παράλληλα και για τη συνθετική και στιχουργική της δουλειά, αποκάλυψε πρόσφατα την ιστορία που αφορά τους γονείς της.
Η κατάβαση έγινε πολύ προσεχτικά, ενώ νομίζαμε πως βρισκόμασταν στα σοκάκια της Ανάφης. Η περιπλάνηση ολοκληρώθηκε στην γραφική πλατεία που γυρίστηκε η ταινία «Ανθισμένη αμυγδαλιά», που αναφέρεται στον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη, τον οποίο ενσάρκωσε ο Ανδρέας Μπάρκουλης. Ο Δροσίνης έγραψε το ομότιτλο ποίημα περιγράφοντας τον έρωτα του για μια χαριτωμένη μαθήτρια του Αρσακείου, εξαδέλφη του, που πράγματι συνέβη να κουνήσει την ανθισμένη νεραντζιά του κήπου του και να πέσουν τα άνθη επάνω της. Το σπίτι που έμενε ο ποιητής, αλλά και πολλά ακόμη, θα τα μάθετε όταν ακολουθήσετε και εσείς τον πολύ όμορφο και ρομαντικό αυτόν περίπατο που έχει διάρκεια μιάμιση ώρα.
Σύμμαχος σας ένα μπουκαλάκι νερό, άνετα παπούτσια και άφθονη όρεξη για να περιπλανηθείτε σε άλλες εποχές γιατί ο πρόθυμος και ενημερωμένος Κώστας Στοφόρος θα βοηθήσει σε αυτό και θα απαντήσει σε ότι τον ρωτήσετε.
Εύχομαι να ακολουθήσω ξανά αυτό το μονοπάτι και όταν θα αλλάξουν τα δεδομένα που ζούμε σήμερα, καθώς όπως μας πληροφόρησε ο ξεναγός μας, υπό άλλες συνθήκες η ξενάγηση ολοκληρώνεται στο Μουσείο με τσίπουρο, μελωδίες από εκείνη την εποχή και προβολή με αποσπάσματα από τις κινηματογραφικές ταινίες.
Για περισσότερες πληροφορίες και για ενημέρωση για τις δράσεις και τους άλλους περιπάτους που οργανώνει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ακολουθήστε το site www.ekedisy.gr η την σελίδα τους στο Facebook.
Σχόλια για αυτό το άρθρο