Έφτιαξε επιτέλους ο καιρός και οι περισσότεροι εξ ημών αρχίζουν να παρατηρούν το σώμα τους στον καθρέφτη σκεπτόμενοι πως θα δείχνει το καλοκαιράκι σε μια παραλία με ένα αποκαλυπτικό μαγιό. Είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο τέτοια εποχή να με επισκέπτεται στο ιατρείο πολύς κόσμος –κυρίως γυναίκες, αλλά όχι και τόσοι λίγοι άνδρες πλέον- που θέλουν να «εξαφανίσουν» κάποια ενοχλητικά σημεία του σώματός τους ενόψει της θερινής σεζόν.
Αυτό που τους τονίζω είναι πως αυτή είναι μια διαδικασία που οφείλει να γίνεται καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς και να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή, όπως γίνεται πάντα με εμάς τους Έλληνες. Ακόμα και παλαιές πελάτισσες που έχουν ξαναπεράσει από αυτή τη διαδικασία παραδέχονται πως το «αμέλησαν» όλο το χειμώνα, αλλά τώρα θέλουν κάτι «μαγικό από τα χέρια σου γιατρέ μου» ώστε να είναι όλα εντάξει ως το καλοκαίρι.
Το πρόβλημα που απασχολεί κυρίως είναι η τοπική συγκέντρωση λίπους, η κυτταρίτιδα και η όποια χαλάρωση των ιστών (και του δέρματος εννοείται) που έχουμε βρει ό,τι όνομα θες για να το χαρακτηρίσουμε (δερμοχάλαση, δερματοχάλαση, επιδερμική χαλάρωση, κοκ). Σε πολλές περιπτώσεις αυτά συνυπάρχουν μεταξύ τους, κάνοντας το «πρόβλημα» πιο περίπλοκο.
Εννοείται επίσης, κατ’ απαίτηση των ενδιαφερομένων, ότι αποκλείεται οτιδήποτε χειρουργικό, οτιδήποτε έχει μεγάλο χρόνο αποθεραπείας, οτιδήποτε πονάει πολύ και η θεραπεία οφείλει να είναι και ιδιαιτέρως οικονομική. Ώρες, ώρες ονειρεύομαι ότι έχω κληρονομήσει το μαγικό ραβδί του μάγου Μέρλιν ή ότι θα μπορούσε να τα συνδυάσει όλα αυτά το ξεμάτιασμα… κατόπιν συνέρχομαι.
Οι απαιτήσεις τελικά είναι υψηλές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτει η επιστήμη τα όπλα της. Και επειδή το πρόβλημα είναι συνήθως σύνθετο (κυτταρίτιδα και λίγο λίπος για παράδειγμα) απαιτείται συνδυασμός θεραπειών ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το πρώτο βήμα είναι να δει και να εκτιμήσει ο γιατρός από κοντά το πρόβλημα. Λύσεις μέσω τηλεφώνου, internet ή φωτογραφιών δεν μπορούν να δοθούν γιατί κανείς δεν μπορεί να αξιολογήσει σωστά αυτό που απασχολεί την ενδιαφερόμενη παρά μόνο δια ζώσης.
Έπειτα θα καταστρωθεί ένα πλάνο θεραπειών που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένο. Καλώς ή κακώς δεν υπάρχει κάποιος τυφλοσούρτης και το “one size fits all” δεν ισχύει εν προκειμένω.
Επιγραμματικά η κάθε θεραπεία που μπορεί να περιλαμβάνεται σε ένα «πακέτο»:
Μεσοθεραπεία: ενέσιμη θεραπεία για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας (ιδιαίτερα αποτελεσματική) αλλά και της τοπικής συγκέντρωσης λίπους. Απαιτούνται από 4 ως 8 συνεδρίες μία με δύο φορές ανά εβδομάδα.
Μικρές λιποαναρροφήσεις με τοπική αναισθησία στο ιατρείο (ιδιαίτερα για περιοχές όπως τα γόνατα, το διπλοσάγωνο). Εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία που γίνεται άπαξ.
Κρυολιπόλυση: αναίμακτη και ανώδυνη τεχνική που εφαρμόζεται από ειδικό μηχάνημα στο ιατρείο όπου ψύχει τα λιποκύτταρα από το δέρμα και τους μειώνει τον όγκο, μικραίνοντας τις τοπικές συγκεντρώσεις λίπους (ψωμάκια, love handles, κτλ). Από μία έως τρεις συνεδρίες, ιδιαίτερα αποτελεσματική και δημοφιλής θεραπεία.
Λεμφικό μασάζ: είτε από τα χέρια εξειδικευμένου αισθητικού στη θεραπεία αυτή, είτε με τη χρήση μηχανημάτων αναρρόφησης και μάλαξης του δέρματος (πιο γνωστό το LPG). Απαιτούνται αρκετές συνεδρίες, πολύ αποτελεσματικό στην κυτταρίτιδα.
Cavitation και radiofrequency: θεραπείες βασισμένες στους υπέρηχους η πρώτη και τις ραδιοσυχνότητες η δεύτερη. Βοηθούν στη μείωση του λίπους, την ενεργοποίηση του κολλαγόνου του δέρματος και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Απαιτούνται αρκετές συνεδρίες και δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με κρυολιπόλυση ή μεσοθεραπεία.
Όλες αυτές οι θεραπείες που προσφέρουμε στο ιατρείο δεν αποτελούν υποκατάστατο της σωστής διατροφής και της άσκησης. Το γραφείο του πλαστικού δεν το επισκεπτόμαστε για να τρώμε ό,τι να’ναι και για να μη γυμναζόμαστε. Αν κάποια τρέφεται σωστά, αθλείται επαρκώς και δεν καπνίζει, τότε είναι βέβαιο πως οι μη επεμβατικές θεραπείες που θα της εφαρμόσουμε στο ιατρείο και ο χρόνος που θα μας αφιερώσει θα την αποζημιώσουν ευχάριστα με ένα τονωμένο σώμα και δέρμα για το καλοκαίρι και τις παραλίες.
Σχόλια για αυτό το άρθρο