Στην εφηβεία του έμαθε να παίζει πιάνο και να περιποιείται τον εαυτό του. Ήταν ένα ψηλό και ικανό παιδί με άσχημα δόντια κι’ ακόμα πιο άσχημη φωνή, που του άρεσε να μαστορεύει δίπλα στον πατέρα του. Οι καλλιτεχνικές του τάσεις που ήταν έκδηλες από παιδάκι ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο, όταν στα δεκατρία του ήταν το μόνο ανήλικο μέλος της μουσικής μπάντας που επίσης λάτρευε τον Σαίξπηρ και του άρεσε να απαγγέλει τα σονέτα του.
Ο πατέρας του, που προτιμούσε ο γιος του να ασχολείται με το κυνήγι, αλλά παρ’ όλα αυτά προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει να βελτιώσει τη μόρφωσή του, αγοράζοντάς του μια εγκυκλοπαίδεια 72 τόμων με όλα τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Όταν έγινε δεκαεπτά ετών, αποφάσισε να γίνει ηθοποιός αφότου παρακολούθησε την θεατρική παράσταση The Bird of Paradise.
Ο Κλαρκ Γκέιμπλ (Clark Gable), γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1901 και πέθανε στις 16 Νοεμβρίου 1960. Το επίθετό του κανονικά ήταν Goebel (Γκέμπελ), αλλά η οικογένεια το άλλαξε σε Gable (Γκέιμπλ), κατά τη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, καθώς ήταν γερμανικό και το αμερικανικό έθνος έτρεφε αντιπάθεια προς τους Γερμανούς. Ξεκίνησε να παίζει σε θεατρικές παραστάσεις ερασιτεχνικών ομάδων. Η Τζοζεφίν Ντίλον, η καθηγήτρια που του δίδαξε υποκριτική, γοητευμένη απ’ αυτόν τον γοητευτικό άντρα με το ακατέργαστο ταλέντο, τον πήρε υπό την προστασία της και τον παντρεύτηκε. Πλήρωσε για την επισκευή των δοντιών του και τον δίδαξε σωστή στάση του σώματος και ορθοφωνία. Μετά από πολλή εξάσκηση κατάφερε να διορθώσει την άρθρωση του και τον ψιλό τόνο της φωνής του. Έχοντας βελτιωθεί ήταν πλέον έτοιμος για να μεταφερθεί στο Hollywood.
Το 1930 υπέγραψε συμβόλαιο με την Metro–Goldwyn–Mayer και είδε το άστρο του να ανατέλλει. Πριν υπογράψει συμβόλαιο με την MGM, είχε ήδη στο ενεργητικό του ένα αποτυχημένο δοκιμαστικό για τη Warner, όπου είχε απορριφθεί λόγω των μεγάλων του αυτιών. Ο πρώτος του κινηματογραφικός ρόλος ήταν σε ένα γουέστερν χαμηλού προϋπολογισμού, με τίτλο The Painted Desert, όπου υποδυόταν έναν κακοποιό. Μετά την προβολή της ταινίας στα γραφεία της Metro έφτασαν χιλιάδες γράμματα θαυμαστριών και σιγά σιγά η εταιρία άρχισε να τον προωθεί όλο και περισσότερο. Το 1931 γύρισε συνολικά 12 ταινίες και συνεργάστηκε με την Greta Garbo, την Joan Crawford, την Jean Harlow και την Mirna Loy. Μέσα σε διάστημα τριών ετών, είχε γίνει ο πιο εμπορικός ηθοποιός της Αμερικής, είχε κερδίσει Oscar Α’ ανδρικού ρόλου (1934 για την ταινία It Happened One Night), και τον αποκαλούσαν βασιλιά του Hollywood.
Βέβαια ένα χρόνο πριν γυρίσει την πρώτη του ταινία χώρισε την Τζοζεφίν Ντίλον, για να παντρευτεί ένα χρόνο αργότερα μια πλούσια κοσμική που τον εδραίωσε για τα καλά στα μεγάλα σαλόνια, ενώ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Η ταξιδιώτης (Possessed, 1931), σύναψε ερωτική σχέση με την παντρεμένη τότε Joan Crawford. Οι δημοσιογράφοι έγραφαν ότι αυτή η… «σχέση που παραλίγο να κάψει το Χόλιγουντ. Ο Louis B. Mayer τους απείλησε με απόλυση σε περίπτωση που δεν διέκοπταν. Ο Gable δήλωσε χρόνια αργότερα ότι η Crawford ήταν η αγαπημένη του συμπρωταγωνίστρια, ενώ δε συμπάθησε καθόλου την Garbo.
Στα τέλη του 1931 συμμετείχε στην ταινία Ελεύθερες ψυχές (A Free Soul), στην οποία χαστούκιζε την πρωταγωνίστρια. Όλες έπαθαν πλάκα μαζί του. Όλες ήθελαν ένα χαστούκι από τον Clark Gable. Συνέπεια εκείνου το χαστουκιού ήταν να μην ξαναπαίξει δευτερεύοντα ρόλο. Το περιοδικό Hollywood Reporter έγραψε: “Ένα ανερχόμενο αστέρι έχει γεννηθεί και γνώμη μας είναι ότι θα επισκιάσει κάθε άλλο άστρο … Δεν έχουμε ξαναδεί το κοινό να εκφράζει τόσο θαυμασμό για άλλον ηθοποιό, όσο για τον Κλαρκ Γκέιμπλ όταν εμφανίζεται στην οθόνη.”
Το 1932 ο Γκέιμπλ πέρασε από δοκιμαστικά για το ρόλο του Ταρζάν, τον οποίον έχασε από τον Τζόνι Βάισμιλερ, που ήταν ικανότερος κολυμβητής και είχε καλύτερα σωματικά προσόντα.
Με την Marilyn στο Misfits, την τελευταία ταινία που έπαιξαν και οι δύο. Δεξιά το κινηματογραφικό ζευγάρωμά του με την Jean Harlow την ίδια χρονιά στην ταινία Μια γυναίκα πειρασμό (Red Dust) ενθουσίασε το κοινό. Η επιτυχία συνεχίστηκε με τη δεύτερη συνεργασία του με τη Χάρλοου στην ταινία Μες την αγκαλιά του (Hold Your Man). Οι δυο τους συνεργάστηκαν άλλες τέσσερις φορές. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Σαρατόγκα (Saratonga, 1935), η Χάρλοου πέθανε από οξεία νεφρική βλάβη, έχοντας ολοκληρώσει το 90% των γυρισμάτων και για το υπόλοιπο 10% χρησιμοποιήθηκε σωσίας, την οποία απαθανάτιζαν με μακρινές λήψεις. Ο Γκέιμπλ δήλωσε ότι αισθανόταν σαν να βρισκόταν αγκαλιά μ’ ένα φάντασμα.
Στα γυρίσματα της ταινίας Ο χαρτοπαίκτης (No Man Of Her Own) το 1932, γνωρίστηκε με την ηθοποιό Carole Lombard και ο ένας ερωτεύτηκε τον άλλον, παρά το γεγονός ότι ήταν και οι δύο παντρεμένοι. Το 1939 πήρε διαζύγιο και έτσι παντρεύτηκε τον έρωτα της ζωής του.
Παρά την απροθυμία του να παίξει στο Όσα παίρνει ο άνεμος (Gone With The Wind, 1939), είναι γνωστός μέχρι και σήμερα για την ερμηνεία του ως Rhett Buttler που του χάρισε την τρίτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου. Η σύζυγός του Κάρολ Λόμπαρντ ήταν η πρώτη που του πρότεινε να υποδυθεί το Ρετ Μπάτλερ, όταν αγόρασε τον ένα αντίτυπο του best seller, το οποίο ο Gable αρχικά αρνήθηκε να διαβάσει.
Κάμποσα χρόνια αργότερα, ο Gable, δήλωσε ότι κάθε φορά που η καριέρα του θα βρισκόταν σε ύφεση, μια επανέκδοση του Όσα παίρνει ο άνεμος αρκούσε για να αναβιώσει τη δημοτικότητά του. Ο Γκέιμπλ συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες, για το υπόλοιπο της ζωής του, ως πρωταγωνιστής.
Στις 16 Ιανουαρίου του 1942, η Carole Lombard σκοτώθηκε κατά τη συντριβή αεροπλάνου της Trans-World Airlines σε ένα βουνό κοντά στο Λας Βέγκας και ο Gable δέχτηκε μέχρι και τα συλλυπητήρια του προέδρου Φράνκλιν Ρούσβελτ. Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν στη συνέχεια στο αεροσκάφος, το ατύχημα είχε προκληθεί από λάθος του πιλότου. Ο Gable επέστρεψε στο άδειο πλέον σπίτι του και ένα μήνα αργότερα, επέστρεψε στα κινηματογραφικά πλατό. Πρωταγωνίστησε σε είκοσι επτά ακόμη ταινίες και παντρεύτηκε άλλες δύο φορές. Αλλά όπως δήλωσε και η φίλη του, η ηθοποιός Έσθερ Γουίλιαμς: Δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος, καθώς η καρδιά του είχε βυθιστεί στον πόνο.
Η τελευταία του ταινία ήταν Οι αταίριαστοι (The Misfits, 1960), σε σκηνοθεσία John Huston, με συμπρωταγωνιστές την Marilyn Monroe και τον Montgomery Clift. Πολλοί κριτικοί θεωρούν την ερμηνεία του στην ταινία αυτή, ως την καλύτερη της καριέρας του. Πέθανε λίγο μετά τη λήξη των γυρισμάτων, στα τέλη του 1960 και η Μονρόε ένα χρόνο αργότερα. Ο θάνατός του οφειλόταν σε θρόμβωση των στεφανιαίων αρτηριών. Κηδεύτηκε πλάι στην αγαπημένη του Carole Lombard.
Νίκος Μουρατίδης
Σχόλια για αυτό το άρθρο