Η δεκαετία του 80 ήταν αναμφισβήτητα μια από τις πιο πλούσιες μουσικά δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Όσοι από εμάς είχαν την τύχη να την ζήσουν θα συμφωνήσουν απόλυτα αφού υπήρχε μια μεγάλη γκάμα ακουσμάτων που κάλυπτε όλα τα γούστα, από rock σε new wave και από electro-pop μέχρι την disco. Οι Ντισκοτέκ τις εποχής δεν έκαναν διακρίσεις στην μουσικές επιλογές. Βέβαια τότε δεν υπήρχε περίπτωση να ακούσεις ελληνική μουσική μέσα στην Disco η οποία άνηκε αυστηρά στα μπουζουξίδικα. Αυτό σήμερα έχει αλλάξει αφού πλέον στα club ακούγονται τα πάντα. Όμως παρόλα αυτά δεν ήταν λίγοι οι έλληνες καλλιτέχνες που δημιουργούσαν τραγούδια στους ρυθμούς τις εποχής και μπήκαν με τον ήχο τους στις πίστες των ντισκοτέκ στην Ελλάδα άλλα και της Ευρώπης αφού ορισμένοι από αυτούς είχαν επιτυχία και εκτός συνόρων. Ας θυμηθούμε λοιπόν μερικούς από εκείνους τους καλλιτέχνες…
Kαι ποιος δεν έχει χορέψει με το Get That Beat των Sharp Ties, ένα ελληνικό συγκρότημα από το οποίο είχε κάνει το πέρασμά του και ο Νίκος Καρβέλας ως πληκτράς το 1982. Το Get That Beat κυκλοφόρησε το 1981 και δεν ήμασταν λίγοι εκείνοι που δυσκολευτήκαμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ελληνική παραγωγή. Οι Sharp Ties ιδρύθηκαν το 1979 και ήταν οι Τόλης Φασώης, Γιώργος Καραγιαννίδης, Παντελής “Βees” Καραχισαρίδης, Πέτρος Σκουτάρης και ο Πιέρ Χορέμης. Συνολικά είχαν κυκλοφορήσει μέχρι το 1989 τέσσερα album.
Ο Νίκος Καρβέλας το 1984 είχε κυκλοφορήσει ως Nick Carr ένα αγγλόφωνο Maxi-single με τον τίτλο «Jane», ένα τραγούδι σε ρυθμό 60’s που εκείνη την εποχή θα το ζήλευε και ο Shakin Stevens! Ένα χρόνο αργότερα το 1985 κυκλοφόρησε και το ομώνυμο album του Nick Carr όμως σε αντίθεση με το «Jane» ο ήχος των υπολοίπων τραγουδιών ήταν πιο 80’s και στα πλαίσια της τότε περιβόητης Italo-Disco.
Και μιας που μιλήσαμε για Italo-Disco δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε την τεράστια επιτυχία της εποχής, του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου με το «Lost In The Night» ένα τραγούδι (από το album του 1984 «Do It») που είχε γράψει μαζί με την Vana Marr η οποία έκανε τα πίσω φωνητικά μαζί με την τότε ακόμα άγνωστη Μαντώ. Μια χρονιά αργότερα (το 1985) είχε γράψει για την Μαντώ το «Fill Me Up» το οποίο το κυκλοφόρησε ως Mandy και αργότερα το ακούσαμε σε ελληνική εκδοχή στον πρώτο δίσκο της Αλέξιας με τον τίτλο «Γράμματα». Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε για την Μαριάνννα Ευστρατίου (Mariana) το «Talk About Love» που είχε γράψει ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος μαζί με τον Βασίλη Δερτιλή ενώ το 1987 κυκλοφόρησε το ομώνυμο album.
O Κώστας Χαριτοδιπλωμένος κυκλοφόρησε συνολικά τρία αγγλόφωνα album (Το «Itchika» του 1983, το «Do It» του 1984 και το «It’s All Right» του 1987) και θεωρούνται μέχρι σήμερα από τα πιο κορυφαία συλλεκτικά κομμάτια στους λάτρες της Italo-Disco σε όλο τον κόσμο!
Ο Βασίλης Δερτιλής που υπήρξε μέλος των ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ είχε γίνει πιο γνωστός στο κοινό όταν μαζί με τον Θάνο Καλλίρη το 1985 είχαν ιδρύσει τους BANG! Στην αρχή είχαν ξεκινήσει ως τρίο μαζί με τον Μιχάλη Καπούλα και είχαν κυκλοφορήσει το «Run For Your Love» και την αποχώρηση του τρίτου γνώρισαν μεγάλη διεθνή επιτυχία. Το 1987 εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision (χρονιά που κέρδισε ο Johnny Logan με το Hold Me Now) καταλαμβάνοντας την 10η θέση με το τραγούδι «STOP». Το 1988 μπαίνουν στα top-charts της Μεγάλης Βρετανίας με το single «You’re The One» και είχαν μόνιμη παρουσία στα διεθνή μουσικά περιοδικά και στις μουσικές εκπομπές. Συνεργάστηκαν με τους μεγαλύτερους μουσικούς παραγωγούς της εποχής όπως τον Shep Pettibone από του οποίου τα χέρια περάσανε οι πάντες όπως οι Duran Duran, Madonna, Bowie, Pet Shop Boys, George Michael και σταματάω εδώ γιατί ακόμα θα γράφω. Το 1990 κυκλοφόρησαν το τελευταίο αγγλόφωνο album τους με τον τίτλο Clockwise που είχε την επιτυχία «Holding My Heart». Όσοι όμως νομίζετε ότι ο Θάνος Καλλίρης ξεκίνησε την καριέρα του με τους BANG κάνετε λάθος διότι το 1985 και λίγο πρίν τους BANG είχε κυκλοφορήσει με το συγκρότημά του τους BIJOUX το Maxi-Single «You’re The One» (του οποίου το εξώφυλλο μου θύμιζε το Seven And The Ragged Tiger των Duran Duran). Μετά την αποχώρηση του Θάνου Καλλίρη, οι BIJOUX συνέχισαν και μετονομάστηκαν αργότερα σε The Cookers.
Και πάμε στον Κώστα Μπίγαλη ο οποίος όταν το 1994 είχε κάνει επιτυχία το «Μου λείπεις» από τον δίσκο του «Μουσικό Ταξίδι» κάποιοι (άσχετοι) έσπευσαν να πουν ότι το τραγούδι είναι κλεμμένο από ένα ξένο τραγούδι που είχε τίτλο «I Miss You (Lost In Pain)». Ίσως δεν κατάλαβαν το λογοπαίγνιο του ονόματος του συγκροτήματος που είχε κάνει αυτή την επιτυχία το 1983 που δεν ήταν άλλο από τους Big Alice από το πρώτο ομώνυμο album και πίσω από αυτό ήταν ο ίδιος ο Κώστας Μπίγαλης ενώ μέσα σε αυτό το project θα συναντήσουμε και πάλι την Μαριάννα Ευστρατίου. Το Miss You ήταν Νο.1 στην Ελλάδα και έχει κυκλοφορήσει σε 18 χώρες!
Το 1981 και ενώ ο Μιχάλης Ρακιντζής επέστρεψε από το Λονδίνο (όπου σπούδαζε) στην Ελλάδα, ιδρύει τους Scraptown, ένα αγγλόφωνο μουσικό συγκρότημα με επιρροές από funk και reggae στο οποίο έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε. Κυκλοφόρησαν τρία album ενώ η μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη ήρθε το 1984 με το single «Viva Sahara». Μετά την διάλυση των Scraptown ο Μιχάλης Ρακιντζής συνέχισε solo καριέρα στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι όμως σε αυτό το διάστημα είχε σημαντικές διεθνής συνεργασίες όπως εκείνες με την Bonnie Tyler σε ντουέτο με την Σοφία Αρβανίτη στο «The Dessert Is In Your Heart» και η συνεργασία του με τον Ian Gillan των Deep Purple στο single «Get Away» που κυκλοφόρησε το 1992.
Θα ήταν αδιανόητο για μένα να αφήσω εκτός από αυτήν την λίστα τον πρώτο Έλληνα καλλιτέχνη που πρόβαλλε το MTV και φυσικά εννοώ τον Χρήστο Δάντη. Αν και το ΑΜΑΝ με το οποίο είχε γίνει διεθνώς γνωστός στις αρχές των 90s ήταν ένα καθαρά ethnic κομμάτι με ελληνικό στοίχο. Όμως ο Χρήστος Δάντης πολύ πιο πριν γίνει γνωστός, το 1986, η πρώτη του δισκογραφική δουλειά ήταν αγγλόφωνη με το τραγούδι «Tell Me More» το οποίο ήταν στην συλλογή «Straight To The Top» όπου διάφοροι έλληνες καλλιτέχνες ερμήνευαν αγγλόφωνα τραγούδια. Ένα χρόνο αργότερα το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο του Maxi-Single ως Christian Dante με τίτλο «Turn Me On» ενώ το1988 κυκλοφορεί το δεύτερο Maxi-Single του (και όχι το πρώτο όπως πιστεύουν πολλοί) το «Belly Dance». Από ‘κει και πέρα η πορεία και η καριέρα του Χρήστου Δάντη είναι γνωστή και κρατάει καλά μέχρι σήμερα.
Και πάμε στους Dreamer And The Full Moon που μπορεί το όνομα να μην σας κάνει αμέσως κλικ όμως την επιτυχία του «Sandrina» την έχουμε χορέψει όλοι στις πίστες της ντισκοτέκ. Ιδρυτικό τους μέλος και τραγουδιστής υπήρξε ο αείμνηστος Μάνος Ξυδούς ο οποίος μαζί με τον Νίκο Πιπινέλη είχε γράψει το «Sandrina» το 1984. Μαζί τους οι Γιάννη Πιπινέλη, Γιώργο Γκικοδήμο, Γιάννη Ευσταθίου, Τόλη Σκαμαντζούρα και Σωτήρη Τσούκαλη. Υπήρχε πάντα ένα μυστήριο γύρο από την ταυτότητά τους αφού ποτέ δεν έδειχναν τα πρόσωπά τους και εμφανιζόντουσαν πάντα με κουκούλες. Ο Μάνος Ξυδούς ήταν μαζί τους μέχρι το 1986. Είχαν κυκλοφορήσει δυο album, το ομώνυμο «Sandrina» που είχε γίνει επιτυχία σε όλη την Ευρώπη και το «Never Give It Up» από το οποίο ξεχώρισε το single «Dreamin’ Of The Night».
Είναι τόσοι πολλοί καλλιτέχνες εκείνης της εποχής που ασχολήθηκαν με το αγγλόφωνο τραγούδι που θα μπορούσα να γράφω για ώρες και να γίνει βιβλίο. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν λιγότερο γνωστοί χωρίς να σημαίνει ότι δεν έκαναν επιτυχία και δεν περάσαμε καλά με τα τραγούδια τους. Όμως και αυτά τα λίγα που σας έγραψα για τους παραπάνω καλλιτέχνες είναι περιληπτικά για το μέγεθος της ιστορίας που έχουν αφήσει. Άλλωστε σκοπός μου δεν είναι να το παίξω «παντογνώστης της μουσικής» (όπως με «βάφτισε» ο Χρήστος Δάντης) αλλά να θυμηθούμε κάποια τραγούδια που σημάδεψαν την ελληνική μουσική βιομηχανία και μαζί, τα νιάτα μας… Γι’ αυτό, το καλό που σας θέλω, μπείτε στον κόπο να τα ακούσετε και να τα αγαπήσετε ξανά.
Εύχομαι του χρόνου στο επόμενο Record Store Day οι εγχώριες δισκογραφικές εταιρίες να επανεκδώσουν κάποια από αυτά τα αριστουργήματα ξανά σε βινύλιο (ή έστω σε CD). Θα γίνουν ανάρπαστα!!! Και τότε ίσως επικοινωνήσω με τον DJ Tony Ιωάννου στην Αθήνα και τον Κώστα Μπουρδόπουλο στην Πάτρα για να οργανώσουμε ένα δικό μας ΕΛΛΗΝΙΚΟ DISCO 80’s FESTIVAL!!! Ποτέ δεν είναι αργά….
(to be continued…)
Σχόλια για αυτό το άρθρο