H αυλαία ανοίγει και εμφανίζεται λαμπερή καπετάνισσα, να τραγουδάει Βίρα τις άγκυρες. Μας έχει συγκινήσει ήδη στο πρώτο μέρος της ομώνυμης παράστασης στο Εθνικό Θέατρο, όταν με την μπλε τουαλέτα και τα μακρυά γάντια βγαίνει μέσα στο τεράστιο όστρακο τραγουδώντας Πόσο λυπάμαι… Τελικά όμως, το τραγούδι που θα σφραγίσει τη ζωή της είναι Το ταγκό της θεατρίνας… Τρελή θεατρίνα, γλυκιά και τσαχπίνα, που νομίζουν πως ποτέ δεν πονείς, οι πολλοί θαυμαστές σου, δεν κλαις, λεν, ποτέ σου, μα στο ντεκολτέ σου κλείνεις μια ψυχή που λιώνει και μόνη θρηνείς…
Πόσο προφητικό αποδείχτηκε για την Νατάσα Μανίσαλη… Η ψυχή της έλιωνε κι εκείνη ήθελε το φως. Αυτό άλλωστε είχε μάθει από μικρή. Το 2016 που έκανε τη μετάβαση στο αιώνιο φως, έκλεινε τριάντα χρόνια στο θέατρο. Από το 1986 που τέλειωσε τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, η Νατάσα ήταν πάντα μια υπολογίσιμη ηθοποιός, τόσα εισπρακτικά όσα και καλλιτεχνικά. Γι΄αυτό έπαιζε πολλά και διαφορετικά είδη στο θέατρο. Το μεγάλο της ατού όμως, ήταν το μιούζικαλ.
Βίρα τις άγκυρες… Θυμάμαι μόλις τέλειωνε η παράσταση, αμέσως βγάζαμε νέο εισιτήριο για την άλλη μέρα. Αν δεν είχε, για την άλλη εβδομάδα ή τον άλλο μήνα. Δεκαεφτά φορές σε μια σεζόν να δεις την ίδια παράσταση, δεν είναι και συνηθισμένο! Όμως -εκτός όλων των άλλων που ήταν αριστουργηματικά- η Νατάσα ήταν ένας επιπλέον λόγος. “Καλέ πάλι εδώ εσύ” έλεγε μόλις με έβλεπε και γελούσε με εκείνο το πλατύ χαμόγελο, που σε συνδυασμό με τον ξανθό χείμαρρο, θύμιζε λιοντάρι. Αργότερα, όταν γνωριστήκαμε καλύτερα, της θύμισα την πρώτη μας γνωριμία στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, που νιάνιαρο εγώ ακόμη, τριγυρνούσα στα καμαρίνια και έβλεπα όλα αυτά τα μαγικά στον κόσμο των παρασκηνίων.
Η λοκαντιέρα, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης (Τζόυς Ευείδη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Νατάσα Μανίσαλη)
H Nατάσα γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν μοναχοκόρη. Σπουδάστρια ακόμη στη Σχολή του Εθνικού, εμφανίζεται στο Τζιώτικο Ραβαϊσι με το θίασο “Νεοελληνικό Θέατρο” ενώ δένεται πολύ με τους συμμαθητές της. Μιχάλης Ρέππας, Τζόυς Ευείδη, Μαρία Φιλίππου, Μαίρη Σταυρακέλη, Πάνος Τρικαλιώτης, Παναγιώτης Σουπιάδης, Μαριάννα Λαγουρού, Σπύρος Μεταλληνός, Δημήτρης Τάρλοου και εκείνη, μόλις αποφοιτούν, ιδρύουν το θίασο Τα Παιδιά του Εθνικού και παρουσιάζουν την επιθεώρηση Έλα Βουλή στον τόπο σου. Ο Γιώργος Λεμπέσης, ο σπουδαίος θεατράνθρωπος που έβλεπε το ταλέντο από χιλιόμετρα μακριά, τους βάζει στην ταράτσα του θερινού θεάτρου Λαμπέτη και σκίζουν!
Η νέα γενιά και δύναμη στο θέατρο, Τα παιδιά του Εθνικού, δεν περνούν απαρατήρητα και κάνουν δεύτερη επιθεώρηση με σκηνοθέτη τον Γιάννη Δαλιανίδη. Ανεβαίνει στο θέατρο Περοκέ με τίτλο Υπάρχουν και χειρότερα
Ξεχωρίζω την Νατάσα Μανίσαλη, μια θεοκουκλάρα που μοιάζει στη Μελίνα, θα πει η Σπεράντζα Βρανά, εκπρόσωπος της παλιάς επιθεώρησης για τη νέα επιθεώρηση που εκπροσωπούν τα Παιδιά του Εθνικού. Όχι μόνο η Νατάσα αλλά οι περισσότεροι θα ξεχωρίσουν και θα παραμείνουν στο θέατρο μέχρι σήμερα.
Η συνέχεια είναι όλο και καλύτερη για την Νατάσα. Επιθεώρηση με τον Λάκη Λαζόπουλο –Ήμουν Πασόκ και γέρασα-, οπερέτα (Το κορίτσι της γειτονιάς), Θέατρο Έρευνας του Δημήτρη Ποταμίτη (Σάπιο μήλο και Γίνε Κλόουν, στην παιδική σκηνή), Λοκαντιέρα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, Γεια σου με τον Νίκο Κούρκουλο και την Νόρα Βαλσάμη, Όπερα της πεντάρας στο Αθήναιον, Πόσα κεράκια έχει η τούρτα; με τον Βασίλη Τσιβιλίκα, Σικάγο ως Big Mama Morton, Όνειρα όνειρα με την Κάτια Δανδουλάκη και τον Γρηγόρη Βαλτινό, Η γυνή να φοβείται τον άντρα (2003), Τα κορίτσια με τα μαύρα (2012) και πόσα άλλα… Σημαντική είναι και η συμμετοχή της στη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη με συναυλίες σε περιοδεία, στο Μέγαρο Μουσικής και στο Ηρώδειο.
Γεια σου (1989-90), θέατρο Κάππα. Νόρα Βαλσάμη, Ειρήνη Κακαβούλη, Νίκος Κούρκουλος, Άλκις Κούρκουλος, Σταύρος Ξενίδης, Γαλήνη Τσεβά, Νατάσα Μανίσαλη.
Σταύρος Ξενίδης, Νατάσα Μανίσαλη
Ήμουν Πασόκ και γέρασα. Λάκης Λαζόπουλος, Μάρω Κοντού, Νατάσα Μανίσαλη κι όλος ο θίασος
Όνειρα, όνειρα στο θέατρο Διονύσια. Νατάσα Μανίσαλη, Μπάμπης Κατσούλης, Κάτια Δανδουλάκη, Στέφανος Κυριακίδης
Όνειρα, όνειρα
Όνειρα, όνειρα. Όλος ο θίασος
Πόσα κεράκια έχει η τούρτα; Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Μαρία Αλιφέρη, Βασίλης Τσιβιλίκας, Νατάσα Μανίσαλη
Πόσα κεράκια έχει η τούρτα; Όλος ο θίασος
Η όπερα της πεντάρας, θέατρο Αθήναιον
Μάνος Βακούσης, Πάκη Βλουτή, Βίλμα Τσακίρη, Νατάσα Μανίσαλη, Αθηνά Δόμπρου. Όπερα της πεντάρας.
Σχέδιο για κοστούμι στην Όπερα της πεντάρας
Η συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο αποτελεί ορόσημο για την ίδια, τους θεατές και το Εθνικό. Το Βίρα τις άγκυρες και το Ποια Ελένη; (και τα δύο των Ρέππα-Παπαθανασίου) σπάνε ταμεία για δύο σεζόν το καθένα και δίνουν την ευκαιρία στην Νατάσα να υποδυθεί τους πιο ολοκληρωμένους ρόλους σε καινούργια ελληνικά έργα στην καριέρα της.
Βίρα τις άγκυρες. Δημήτρης Τζουμάκης, Νατάσα Μανίσαλη και Πόσο Λυπάμαι
Εκάβη στο Ποια Ελένη; (2004)
Γιώργος Καραμίχος, Λευτέρης Λαμπράκης, Νατάσα Μανίσαλη
Ποια Ελένη;
Η τηλεόραση χάρισε μεγάλες επιτυχίες στην Νατάσα Μανίσαλη. Σειρές που αγαπήθηκαν, κάποιες παίζονται μέχρι σήμερα. Εμείς κι εμείς, Μικρομεσαίοι, Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες, Λίφτινγκ, Στραβά κι ανάποδα αλλά και γκεστ σε όλα τα επιτυχημένα σίριαλ: Τρεις χάριτες, Βαρβαρότητες, Οι μεν και οι δεν, Η ώρα η καλή, Μάνα είναι μόνο μία, Εκείνες κι εγώ κ.α
Η Νατάσα είχε πάντα δίπλα της τον σύζυγό της και τους φίλους της. Αντιμετώπισε θαρραλέα τη μάχη με τον καρκίνο. Και εκεί που νομίζαμε ότι θα του την έφερνε, την έκανε γυριστή. Είπε βίρα τις άγκυρες, με κραγιοναρισμένα χείλια, άνοιξε τα πανιά για να φύγει από αυτόν το ντουνιά... Ήταν μόνο 55 χρονών…
Σώπα κόρη μου μην κλαις, είναι οι ώρες σιωπηλές, το φεγγάρι φταίει, που το νου σου καίει
με φαντάσματα της νύχτας κι απειλές
‘Ελα μου και με ένα χάδι, του Απόλλωνα θα σβήσω το σημάδι,
Έλα γίνε μια σταλιά, κοριτσάκι όπως παλιά…
Εκάβη, Ποια Ελένη;
Σχόλια για αυτό το άρθρο