Είμαι χειρουργός και πατέρας ενός δίχρονου κοριτσιού. Η σύζυγός μου είναι επίσης γιατρός οπότε πολύ συχνά είμαστε ιδιαίτερα απασχολημένοι με μία απαιτητική καθημερινότητα. Επίσης σε γενικές γραμμές δεν αναζητώ εγχειρίδια με συμβουλές για νέους γονείς αλλά υπήρξα και παραμένω ανοιχτός σε συμβουλές από οικογένεια και φίλους.
Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα νέο βιβλίο που κέρδισε την προσοχή μου και το διάβασα μονομιάς. Λέγεται “Manners begin at breakfast” (εκδόσεις Vendome Press) και η ελληνική του μετάφραση θα μπορούσε να είναι: «Οι τρόποι ξεκινάνε από το πρωινό». Ο τίτλος του τράβηξε κατευθείαν την προσοχή μου και συγγραφέας είναι ένα γνώριμο πρόσωπο για τους Έλληνες, η πριγκίπισσα Marie-Chantal. Ήταν ξεκάθαρο για μένα από την εισαγωγή της συγγραφέως ότι το να πάρει πρωινό η οικογένεια μαζί, αν είναι εφικτό, σηματοδοτεί τη βάση και θέτει τα θεμέλια των σχέσεων. Επίσης στο βιβλίο αναδεικνύεται η σημασία της δομής, των κανόνων και φυσικά πολύ αγάπης τα οποία είναι απαραίτητα συστατικά για να χτιστεί η προσωπικότητα ενός παιδιού. Όλα αυτά συνοδευόμενα από πολύ όμορφες εικονογραφήσεις.
Αυτήν την περίοδο βιώνουμε μια δραματική κατάσταση λόγω του κορωνοϊού, κάτι που σίγουρα δεν φανταζόμασταν ότι θα ζήσουμε. Γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση για το αίσθημα καθήκοντος και ατομικής ευθύνης που χρειάζεται να επιδείξουμε ο καθένας προσωπικά. Συγχρόνως πρέπει ο καθένας να παίξει το δικό του ρόλο μέσα στην ομάδα που πολεμάει αυτόν τον αμείλικτο ιό και τις συνέπειες του. Είτε είσαι νοσηλευτικό προσωπικό, γιατρός, υπάλληλος σουπερμάρκετ, γονέας, η απλά κάποιος που πρέπει να παραμείνει στο σπίτι. Το βιβλίο “Manners begin at breakfast” σου δίνει τροφή για σκέψη, πέρα από συμβουλές όσον αφορά τη δουλειά, τον χρόνο και τη σκέψη που πρέπει οι γονείς να επενδύσουν στην ανατροφή ενός παιδιού ώστε να εξελιχθεί σε έναν σκεπτόμενο, ευγενή, υπεύθυνο άνθρωπο που να είναι συγχρόνως και ομαδικός παίκτης στα εύκολα και στα δύσκολα. Συνήθως γράφω ερευνητικές εργασίες όμως κάνω την εξαίρεση και γράφω για αυτό το βιβλίο με την ιδιότητα του γονέα και αναγνώστη.
Α.Γ.: Marie-Chantal είστε μητέρα 5 παιδιών κι επιτυχημένη επιχειρηματίας. Γιατί αποφασίσατε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
M.C.: Ξεκίνησα το blog μου πριν μερικά χρόνια αφού είχα δημιουργήσει την επιχείρησή μου με παιδικά ρούχα για πράγματα που απασχολούν νέους γονείς αλλά και τρόπους συμπεριφοράς παιδιών. Γρήγορα διαπίστωσα ότι τα posts μου που αφορούσαν το etiquette και τους τρόπους ήταν τα πιο δημοφιλή και με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα. Είτε αφορούσε το σωστό παιδικό ντύσιμο σε ένα γάμο ή τη κατάλληλη στάση σώματος στο τραπέζι. Όντας οπαδός των υγιών οικογενειακών αξιών και της παράδοσης, συνειδητοποίησα ότι υπήρχε χώρος για ένα χαριτωμένο μικρό βιβλίο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βοήθημα για τους γονείς ώστε να κατευθύνουν τα κοινωνικά do’s & don’ts των παιδιών τους. Ακόμα πιο επίκαιρο σε αυτή την ασύλληπτη digital εποχή όπου μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, φαίνεται να είναι το θέμα των κανόνων, του etiquette επάνω στα κοινωνικά do’s & don’ts. Έτσι αναπτύχθηκε η ιδέα του βιβλίου και φτάσαμε στην έκδοσή του.
Α.Γ: Εσείς προσωπικά που καταφεύγετε για συμβουλές όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών σας;
M.C.: Στην οικογένεια μου μετράνε πολύ οι τρόποι και η ευγένεια. Είναι πολύ σημαντικό να διδάσκονται οι κανόνες συμπεριφοράς από την αρχή όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά και λειτουργούν σαν σφουγγάρια. Στην τελική αντικατοπτρίζουν τις συμπεριφορές των γονιών τους! Οι γονείς μου πίστευαν στο να θέτουν κανόνες από την αρχή, το οποίο σήμαινε από το τραπέζι όπου παίρναμε το πρωινό μας. Μας δείχνανε πως να καθόμαστε στο τραπέζι και να λέμε παρακαλώ και ευχαριστώ. Η δική μου παιδική ηλικία υπήρξε και η βασική μου έμπνευση για την ανατροφή των παιδιών μου. Όταν μάθεις κάτι νωρίς γίνεται δεύτερη σου φύση και πιστεύω ότι όσο ενοχλητικοί και αν γίνονται οι γονείς που υπενθυμίζουν στα παιδιά τους σωστούς τρόπους, με τη σειρά τους τα παιδιά θα τα θυμούνται καλά όταν θα είναι ενήλικες.
Α.Γ.: Πώς ορίζετε τον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας;
M.C.: Το να περνάς χρόνο με την οικογένεια σου είναι από τους καλύτερους τρόπους για να εδραιωθεί η σημασία της ανθρώπινης επικοινωνίας. Επίσης το να κάνεις προσπάθεια να μαζεύεται η οικογένεια στα γεύματα, όπου μπορούν τα μέλη της να συζητήσουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και ιστορίες. Σε αυτές τις στιγμές γίνεται το bonding, το δέσιμο της οικογένειας. Σε αυτό το σημείο να πω ότι με ενοχλεί όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τους στο τραπέζι!
Βλέπω μερικές φορές γονείς έξω με τα παιδιά τους και όλοι ασχολούνται με το κινητό τους αντί να μιλάνε μεταξύ τους. Στο σπίτι μας αλλά και όταν όταν γευματίζουμε σε ένα εστιατόριο προσπαθούμε να ακολουθούμε τον κανόνα Μη χρήσης κινητών: δύσκολο, αλλά αξίζει την προσπάθεια εφόσον έτσι μπορούν να συζητήσουν οι γονείς με τα παιδιά τους face-to-face αλλά και να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά τους και να τους κάνουν και ευγενικές υπενθυμίσεις αν χρειαστεί. Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά είχα μαζί μου κάρτες για να αποσπώ την προσοχή τους η παίζαμε και ένα γρήγορο παιχνίδι. Το σημαντικό είναι ότι όταν κόβεις μία κακή συνήθεια του παιδιού, θα ανταμειφθεί και ο γονέας και το παιδί.
Α.Γ.: Είναι η ρουτίνα σημαντική για ένα παιδί;
M.C.: Τα παιδιά αγαπούν πολύ τη ρουτίνα και τις συνήθειες τους επειδή αισθάνονται άνετα όταν υπάρχουν όρια και το να τρώει η οικογένεια μαζί σε συγκεκριμένες ώρες προσφέρουν στα παιδιά την αίσθηση της δομής και της ασφάλειας. Αυτό έκανα και εγώ όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά. Δείπνο ίδια ώρα κάθε μέρα, μετά μπάνιο, κάποιο παραμύθι η να τελειώσουν τα σχολικά μαθήματα και ύπνος. Μερικά από τα παιδιά μου είναι πιο μεγάλα τώρα και καθορίζουν τη μέρα τους αλλά για τα μικρότερα ισχύει το πρόγραμμα που προανέφερα. Φυσικά μερικές φορές δε γίνεται να τηρηθεί τι πρόγραμμα, σε κάποιο ταξίδι π.χ., αλλά γενικά η ρουτίνα και οι κανόνες βοηθούν το παιδί να πατάει στα πόδια του.
Α.Γ.: Ζούμε εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας. Εσείς προσωπικά πώς μιλήσατε στα παιδιά σας για αυτό το θέμα ώστε να μη φοβηθούν αλλά και να καταλάβουν τη σημασία του #stayhome ή #μένουμεσπίτι;
M.C.: Είναι μεγάλη πρόκληση για τόσους γονείς σε όλο τον κόσμο πώς να προχωρήσουμε μέσα από αυτήν την κρίση μαζί. Πόσα πράγματα να εξηγήσουμε και πόσα πρέπει να αντιληφθούν τα μικρά μας χωρίς να φοβηθούν; Είμαστε σε αυστηρό lockdown στη Νέα Υόρκη και προσωπικά τους τονίζω τη σημασία του πλυσίματος των χεριών όσες φορές χρειάζεται στην ημέρα, αλλά και κρατώντας τους απασχολημένους. Π.χ. Φτιάχνοντας το κρεβάτι τους, δείχνοντάς τους πώς να πλένουν τα ρούχα τους αλλά και μαγειρεύοντας μαζί που είναι διασκεδαστικό. Ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τα online μαθήματά τους κι έχουν αρκετό άγχος για αυτό επειδή είναι κάτι καινούριο. Προχωράμε μέρα με τη μέρα και βλέποντας.
Α.Γ.: Marie-Chantal μπορείτε να στείλετε ένα μήνυμα στους Έλληνες που θα διαβάσουν αυτό το άρθρο;
M.C.: Πιστεύω πραγματικά ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς και πρέπει να σεβόμαστε όλοι τους κανόνες και τις κατευθυντήριες οδηγίες που θεσπίζουν οι κυβερνήσεις μας για εμάς τους πολίτες τους. Πρέπει να σεβαστούμε και να ακολουθήσουμε τους κανόνες που θέτουν για το social distancing και το #μένουμεσπίτι. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Έχουμε όλοι μια μεγάλη ευθύνη ώστε να μην υπάρξουν ανεύθυνα συμβάντα που θέτουν σε κίνδυνο τους άλλους. Να θυμάστε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε και μαζί μπορούμε συλλογικά να βοηθήσουμε ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση των κρουσμάτων. Προσεύχομαι ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς σε αυτές τις δύσκολες και γεμάτες ανασφάλεια εποχές.
Info
Dr Αλέξανδρος Γιακουστίδης MD PhD FRCS
Γενικός Χειρουργός
Σχόλια για αυτό το άρθρο