Σε μια Ελλάδα που πάλευε να συνέλθει από την επταετία της χούντας και να βρει το δρόμο της, τα πολιτιστικά δρώμενα και κυρίως η Ελληνική Πολιτικοποιημένη μουσική της καταγγελίας πρωτοστατούσε, ισχυρά σοκ ταρακουνούσαν τη χώρα. “Ατύχημα” Παναγούλη, προκλήσεις Τούρκων στο Αιγαίο, χτυπήματα της 17 Νοέμβρη…. Όχι πως στο εξωτερικό περνούσαν καλύτερα. Θάνατος Μάο, πραξικόπημα στην Αργεντινή, η πρώτη μεγάλων διαστάσεων οικολογική καταστροφή στο Σέβεζο της Ιταλίας , Πρόεδρος των Η.Π.Α ο ‘φυστικάς’ Κάρτερ και μια πιτσιρίκα από τη Ρουμανία σαρώνει τα μετάλλια της ενόργανης στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ, η Νάντια Κομανέντσι. Όλα αυτά υπό τους ήχους μιας νέας μορφής εξέλιξης της μαύρης μουσικής που σάρωνε τα πάντα στο πέρασμα της. Το όνομά της; Ντίσκο!
Από τα Underground Clubs της Νέας Υόρκης, η υστερία της μουσικής και του χορού, δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμα της, “πληγώνοντας” ακόμη και το ροκ που ετοίμαζε αντεπίθεση με το πανκ. Στην Ελλάδα ο κόσμος ακούει τα λαϊκά και ελαφρολαϊκά που ήξερε κι εμπιστευόταν τα πολιτικοποιημένα στις συγκεντρώσεις και συναυλίες, αυτά που σήμερα αποκαλούνται ‘έντεχνο’ ενώ κάτω από αυτή την πίεση εξαφανιζόταν η Ελληνική ποπ-ροκ σκηνή για να ανακάμψει σύντομα εντελώς διαφορετική. Όμως ότι ντόπια μουσική κι αν άκουγαν οι Έλληνες, στη διεθνή είχαν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, ροκάδες και ντισκόβιοι ‘καρεκλάδες’, κι όταν η παραγωγή και κυκλοφορία Ντίσκο τεραστίων διαστάσεων επιτυχιών έγινε τυφώνας, όλοι μα όλοι βρέθηκαν στις πίστες των –ανοίγει μια καινούργια κάθε εβδομάδα- ντισκοτέκ να στροβιλίζονται μαζί με τις ντισκομπάλες στις Αθηναϊκές και ολόκληρης της επικράτειας, χειμώνα-καλοκαίρι,7 μέρες την εβδομάδα.
Στο ‘Cosmopoliti I Love 1976’ συγκεντρώθηκαν σ’ ένα μαραθώνιο Mix 3,5 ωρών 60 τραγούδια που σήμερα θεωρούνται κλασσικά κι ανεπανάληπτα.. Ντίσκο κυρίως, λίγα – λόγω φτωχής παραγωγής- ροκ και ποπ αλλά και μπαλάντες που τραγουδιούνται ακόμη και σήμερα.
Πατήστε play, have fun & enjoy!
Σχόλια για αυτό το άρθρο