Καλά κρυμμένη στις Άνδεις και 5 χλμ από το επίπεδο της θάλασσας βρίσκεται η πόλη La Rinconada (η Γωνία), η υψηλότερη πόλη στον κόσμο. Αυτή η πόλη του Περού δεν έχει τρεχούμενο νερό, αποχέτευση ή διαχείριση αποβλήτων. Παρ’ όλ’ αυτά 50.000 άνθρωποι ζουν εκεί σπρωγμένοι από το κίτρινο μέταλλο, το χρυσό.
Τοποθετείται στις πλαγιές του όρους Ανανέα και κάτω από το γιγαντιαίο παγετώνα με το όνομα “η Ωραία Κοιμωμένη”. Άρχισε σαν προσωρινό καταφύγιο των μεταλλωρύχων πριν από 40 χρόνια. Ο καθένας έχει δικαίωμα να παραμείνει ως 30 μέρες και να συλλέξει όσο χρυσό μπορεί. Χωρίς μισθό αλλά δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ποσότητα χρυσού. Τους επιτρέπεται να πάρουν μαζί τους όσο μετάλλευμα μπορούν να μεταφέρουν στους ώμους τους. Εάν το μετάλλευμα περιέχει χρυσό ή όχι, είναι θέμα τύχης.
Μετά το 2000 ο πληθυσμός αυξήθηκε εντυπωσιακά, κατά 230%. Το 2000 έφτασε και το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα σκουπίδια είτε καίγονται είτε θάβονται έξω από τα όρια της πόλης. Εκτός από τους κυνηγούς του χρυσού προσελκύει και ερευνητές που ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις της διαβίωσης σε τόσο αραιή ατμόσφαιρα κάθε ανάσα προσδίδει το μισό μόνο οξυγόνο γι’ αυτόν που εισπνέει απ’ όσο θα έπαιρνε σε μηδενικό υψόμετρο, προκαλώντας ζαλάδες, πονοκεφάλους, βούισμα στ’ αυτιά, έκτακτους παλμούς και ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια. Κι όλ’ αυτά για το χρυσάφι…
Σχόλια για αυτό το άρθρο