Post-Covid19: Η Μιμή Ντενίση συνομιλεί με τον Dr Αλέξανδρο Γιακουστίδη για την επόμενη μέρα και την ιστορία που επαναλαμβάνεται.
Στη Χειρουργική καθε πρόβλημα πρεπει να βρίσκει τη λύση του, η οποία ιδανικά είναι δραστική, αποτελεσματική και άμεση. Όμως ιοί όπως ο κορονοϊός θετούν crash test στα συστήματα υγείας παγκοσμίως και οι θεραπευτικές λύσεις δοκιμάζονται και απορρίπτονται ή υιοθετούνται εμπειρικά σχεδόν. Δεν ειναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με κρίση πανδημίας: τον προηγούμενο μόλις αιώνα, το 1918 η Ισπανική Γρίπη, το 1968 η γρίπη του Χονγκ-Κονγκ. Ο πατέρας μου θυμήθηκε τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του 1968, όπου ενα εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους και τους κανονισμούς πρόληψης της εποχής-χωρίς βέβαια twitter, Facebook ή Zoom για επικοινωνία.
Όμως η Ιστορία επαναλαμβάνεται; Μαθαίνει ο κόσμος από τις εμπειρίες ή τα λάθη του; Η επόμενη μέρα μπορεί να σχεδιαστεί επαρκώς;
Η Μιμή Ντενίση έχει καταφέρει, εκτός από διαχρονική star, να καταθέσει στο Ελληνικό Θέατρο έργα σταθμούς για την Ελλάδα, το Βυζάντιο, τις προσφυγικές κρίσεις, και να φωτίσει άγνωστες πτυχές της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Της ζήτησα ως άνθρωπος του πνεύματος με λόγο που εμπνέει αλλά και φίλης πλέον όπως τη θεωρώ, να συνδέσει το παρόν με το παρελθόν και να ορίσει τι εννοεί εκείνη “δράση της επόμενης μέρας”.
Α.Γ.: κ. Ντενίση πως οριοθετείται για εσάς η post-Covid19 Επόμενη Μέρα;
Μ.Ντ.: Για εμένα θα είναι μέρα χαράς, αλλά και κινδύνου. Πολύ περισσότερο από τώρα που είμαστε όλοι στην ασφάλεια του σπιτιού μας, θα πρέπει να προσέχουμε τότε. Ένας ιός σαν αυτόν δεν σηκώνει επιπολαιότητες και μαγκιές. Δυστυχώς η ζωή μας δεν θα είναι η ίδια για αρκετό καιρό. Όμως μπορούμε να κάνουμε τις δουλειές μας, τις βόλτες μας, τις συναντήσεις μας, κρατώντας με σχολαστικότητα τις οδηγίες των ειδικών.
Α.Γ.: Η Ιστορία επαναλαμβάνεται; Μπορούν να προβλεφθούν και να αποφευχθούν οι κρίσεις;
Μ.Ντ.: Μεγάλη συζήτηση αυτή. Φυσικά και επαναλαμβάνεται. Όποιος διαβάζει ιστορία το βλέπει ξεκάθαρα. Από τον λοιμό των Αθηνών, όταν σκοτώνονταν με τους Σπαρτιάτες, μέχρι την Ισπανική γρίπη του 1918 στην διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, βλέπουμε πως οι πανδημίες δεν έρχονται τυχαία. Εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, όλη η Μέση Ανατολή και άλλες χώρες, βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Συνηθίσαμε ακόμα και το θέαμα άμαχων πληθυσμών να σκοτώνονται, πόλεων να καταστρέφονται, μαζικών εκτελέσεων και μαζικών προσφυγικών ροών. Η μισή ανθρωπότητα περιφέρεται κάτω από άθλιες συνθήκες από χώρα σε χώρα. Η φύση κακοποιείται από την αχόρταγη μανία των ανθρώπων για όλο και πιο πολυτελή ζωή. Ο ιός είναι η απάντηση της φύσης, του σύμπαντος στον άνθρωπο. Είναι σαν να μας λέει «Εσείς νομίζετε πως μπορείτε να καταστρέψετε όσους θέλετε και εγώ σας δείχνω πως μπορώ να διαλύσω όλον τον πλανήτη». Δεν είναι τυχαίο που καθάρισαν οι θάλασσες, που βγήκαν πάλι όλα τα ζωάκια στα δάση και τα νερά, που έφυγε το νέφος από όλες τις μεγαλουπόλεις.
Α.Γ.: Σας ικανοποίησε η στάση του πρωθυπουργού και της ομάδας του; Μιλήσατε με ξενους συναδέλφους ή φιλους σας;
Μ.Ντ.: Φυσικά, θεωρώ ότι η Κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα και σωστά , χωρίς πανικούς αλλά και χωρίς αργοπορίες. Επιπλέον ο Πρωθυπουργός επέλεξε μια πολύ σωστή και καταρτισμένη ομάδα για να διαχειριστεί μία τέτοια κρίση. Δεν είναι τυχαίο πως όλη η Ελλάδα περιμένει κάθε απόγευμα να ακούσει τον κ. Τσιόδρα. Κέρδισε την εμπιστοσύνη μας με τις γνώσεις του ως επιστήμονας και τις καρδιές μας με την ταπεινότητα και την έκφραση των συναισθημάτων του. Όσο για τους ξένους συναδέλφους και φίλους μου, που είναι όλοι μεγάλες προσωπικότητες ένιωσα πολύ περήφανη για τον τρόπο που μίλαγαν για την χώρα μας. Πέρα από αυτούς και άλλοι που δεν είναι φιλέλληνες, αναγκάστηκαν να παραδεχτούν πως οι «τεμπέληδες, απείθαρχοι, επιπόλαιοι Έλληνες» αποδείχτηκαν σοβαρότεροι από εκείνους.
Α.Γ.: Ενώνονται οι Έλληνες στα δύσκολα;
Μ.Ντ.: Δυστυχώς ενώνονται μόνο στα δύσκολα. Αυτός είναι ο καημός μου. Είμαστε γενναίοι, τολμηροί, έξυπνοι, αλτρουιστές, γενναιόδωροι. Μόλις όμως περάσουν τα δύσκολα, λες και μας έχουν καταραστεί γυρνάμε πίσω στην διχόνοια. Δυο είναι τα μεγαλύτερα εθνικά προβλήματα. Ο φθόνος και η κομματική προσκόλληση.
Α.Γ.: Ως γιατρός οφείλω να σας ρωτήσω αν βρίσκετε ότι μέχρι πρόσφατα υποτιμούνταν κάπως ο ρόλος του γιατρού με ολα τα επακόλουθα του; Τι σημαίνει Επόμενη Μέρα για τα Συστήματά Υγείας;
Μ.Ντ.: Ναι. Και ο κόσμος υποτιμούσε τον σπουδαίο ρόλο των γιατρών αλλά και κάποιοι γιατροί έδιναν λαβή για αυτή την απαξίωση. Είχαν γίνει μόνο επαγγελματίες κάποιοι που υποπληρώνονταν, ζητούσαν εξτρά χρήματα. Ο ιός έφερε στην επιφάνεια όλες τις σπουδαίες αρετές των γιατρών μας, οι οποίοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους και κάθε προσδοκία μας. Έγιναν οι ήρωες μας. Αυτοί και όλο το προσωπικό γύρω τους, που με απόλυτη αυταπάρνηση έβαλαν σε κίνδυνο την ζωή τους για να σώσουν τους συνανθρώπους τους. Πιστεύω πως μετά από όλο αυτό η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει πολύ περισσότερο την δημόσια υγεία και φυσικά γιατρούς και προσωπικό, γιατί χώρα που δεν έχει δυνατό σύστημα Δημόσιας Υγείας μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Και αυτό το είδαμε δυστυχώς, στην περίπτωση της Αμερικής. Ελπίζω όταν τελειώσει ο εφιάλτης αυτός, να μην ξεχάσουμε την προσφορά των γιατρών, ούτε αυτά που χρειάζεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Α.Γ.: Η κόρη σας σπουδάζει τουριστικά/ναυτιλιακά νομιζω στην Κύπρο; Ο Τουρισμός, βασική οικονομική αρτηρία για την Ελλάδα, μπορει να περάσει εύκολα στην επόμενη μερα;
Μ.Ντ.: Πιστεύω πως ναι. Θα τραυματιστεί φέτος, θα ταλαιπωρηθεί όπως και πολλά άλλα ελεύθερα επαγγέλματα (π.χ. θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι) αλλά ο τουρισμός θα επανακάμψει και θα πάει ακόμα καλύτερα στο μέλλον, καθώς είναι φανερό πως όλοι οι ξένοι πρώτο ταξιδιωτικό προορισμό βάζουν την Ελλάδα. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας, καθώς είμαστε μια χώρα ευλογημένη σε σχέση με το κλίμα, την θάλασσα, την φύση, τα βουνά, αλλά είμαστε και ένας λαός που έχει στο DNA του την φιλοξενία και την προσφορά.
Α.Γ.: Και τα 2 θεατρικά έργα σας για τη Σμύρνη εξαιρετικά, προσωπικά το δεύτερο, το sequel μου άρεσε περισσότερο. Απο το πρώτο έργο όμως θυμάμαι τη φράση “Να θυμάσαι, μην ξεχνάς”. Ξεχνάει όμως ο κόσμος; Επαναλαμβανουμε τα λάθη μας;
Μ.Ντ.: Η φράση αυτή, το «να θυμάσαι μην ξεχνάς» είναι πραγματικά η φράση κλειδί και για τα δύο έργα μου. Ξεχνάμε πολύ εύκολα τι έχουμε περάσει, τί έχει περάσει η χώρα μας, ποια ήταν τα λάθη μας και για αυτό δεν τα διορθώνουμε. Η εποχή του ιού και της καραντίνας δεν πρέπει να μείνει στο μυαλό μας απλά σαν μία εποχή εγκλεισμού, φόβου, αγωνίας προς το άγνωστο, αλλά σαν μια εποχή επαναπροσδιορισμού των αξιών, των σχέσεων, του τρόπου ζωής και ίσως έτσι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ζωή μας, δίνοντας περισσότερη αξία στους συνανθρώπους, στα μικρά καθημερινά πράγματα, και στις αληθινές αξίες.
Info:
Ο Dr Αλέξανδρος Γιακουστίδης MD PhD FRCS, είναι Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική ογκολογία ήπατος, παγκρέατος, γαστρεντερικού και στη λαπαροσκοπική/ρομποτική χειρουργική. Εχει μετεκπαιδευτεί και εργαστεί στο Λονδινο καθώς και σε ΗΠΑ και Γαλλία. Πλέον εργάζεται στην Ελλάδα και έχει δημιουργήσει το Thessaloniki Surgical Oncology Clinic και το Thessaloniki Gallbladder Clinic στα πρότυπα αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού ενώ συνεχίζει να διατηρεί τη θέση Consultant στην Αγγλία.
Η αποτύπωση συνομιλιών του με ενδιαφέροντες ανθρώπους στο Cosmopoliti πραγματοποιείται σε φιλικό πλαίσιο.
alexgiakoustidis.gr
Σχόλια για αυτό το άρθρο