Ταξιδεύοντας γνωρίζεις διάφορα μέρη και ανθρώπους, γνωρίζεις πολιτισμούς, νοοτροπίες και συνήθειες του κόσμου. Άνθρωποι που έζησαν σε κάποια μέρη για κάποιο χρονικό διάστημα, κρατούν στις μνήμες τους πολλά στοιχεία από την καθημερινότητα, την αρχιτεκτονική και την αισθητική του τόπου. Αθροίζοντας όλες αυτές τις παραστάσεις, το μυαλό και το μάτι εξασκείται και ανάλογα με την ψυχοσύνθεση τις ανακαλεί και θυμάται τις χώρες που επισκέφτηκε. Ψάχνει χειροποίητα πλακάκια στην Πορτογαλία, Τυνησία, Μαρόκο, Νότιο Γαλλία ενώ για πιο βιομηχανικά πάει στην Ισπανία ή Βόρειο Ιταλία. Ψάχνει έπιπλα στο Μοναστηρακι ή στις υπαίθριες αγορές που γίνονται σε Γαλλία και Ιταλία σε συγκεκριμένες μέρες του μήνα όπου όλα είναι μοναδικά. Ψάχνει παλιά ξύλα στη Γαλλία, υφάσματα στην Ανατολή και αυθεντικές τσιμεντοκονίες ή επιχρίσματα σε Μαρόκο, Γαλλία, Ισπανία ή σε μάστορες στην Ελλάδα που ξέρουν την παραδοσιακή τεχνική. Και βέβαια τα προσωπικά αντικείμενα, τα παλιά οικογενειακά έπιπλα, τα βιβλία, οι φωτογραφίες δένουν σε ένα σύνολο ανεξήγητα αρμονικό. Το πάντρεμα αυτό βγάζει ένα κοσμοπολίτικο mix and match αφού χρησιμοποιείες στοιχεία από όλον τον κοσμοπολιτισμό. Το στιλ αυτό απαιτεί τόλμη, εμπιστοσύνη στο γούστο σου και αυθεντικότητα.
Άλλος τρόπος ζωής, άλλη οπτική γωνία
Το minimal σε νέα εκδοχή με περισσότερες καμπύλες με την πιο αφαιρετική χρήση υλικών. Ένα το σκαμπό από λάστιχο αυτοκινήτου , μια απλή βάση για το σαπούνι και η πιο απλή έκφραση των μπαταριών στη ντουζιέρα. Η φυσική ροή του νερού και η έντονη κλίση κάνει όλο το χώρο ντουζιέρα. Η στρατηγική απόφαση βέβαια για να έχεις μπάνιο με τέτοιες προδιαγραφές είναι να δώσεις λίγο παραπάνω χώρο από ότι δίνουν συνήθως οι άνθρωποι. Φτάνουν 2 τ.μ. παραπάνω εις βάρος ενός άλλου χώρου που δεν αλλάζουν το σπίτι. Αλλάζει όμως ο τρόπος ζωής στο σπίτι και η διάθεση. Δεν χρειάζονται πολλά, μόνο φαντασία και ελευθερία σκέψης, το άπλετο φως από την οροφή εξισορροπεί το χρώμα του μπάνιου και το κάνει τελείως θεατρικό. Το μπάνιο είναι ένας χώρος ευεξίας και ευχαρίστησης για όσους το επιθυμούν.
Πώς κάνουμε οικονομία ανακαινίζοντας ένα σπίτι με ιδιαίτερη αισθητική. Αποφασίζουμε πού θα επενδύσουμε τα χρήματά μας πιο συγκεκριμένα. Αν το πάτωμα είναι από απλό ξύλο , χωρίς ιδιαιτέρες επεξεργασίες , τότε με τη διαφορά των χρημάτων τροφοδοτείς το υπόλοιπο περιβάλλον. Αν το δάπεδο ήταν πιο επεξεργασμένο και υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός, τότε μεγάλο κομμάτι καταναλώνεται εκεί. Οι χρυσές πινελιές στους καθρέφτες, στα φωτιστικά και στα κηροπήγια δίνει μια αντίθεση στο άσπρο χωρίς να ανταγωνίζονται μεταξύ τους το άσπρο με το χρυσό. Η απλότητα κυριαρχεί, το άσπρο νομίζεις ότι είναι έγχρωμο έχοντας τόσο έντονη προσωπικότητα .
Στο βάθος η κρεβατοκάμαρα με το πράσινο couvre lit να κυριαρχεί -μόνο ένα τολμηρό μυαλό θα προτείνει-, στον τοίχο κάποια αγαπημένα ρούχα παίζουν το ρόλο του διακοσμητικού. Όταν ο δημιουργός ειναι αυθεντικός, όλα φαίνονται φυσιολογικά. Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει ο χώρος πιο απλός και πιο στιλάτος συγχρόνως.
Κρεβατοκάμαρες με κρεβάτι “ζωντανό” που χρησιμοποιούν άνθρωποι, χαλαροί, πιο μποέμ. Το δάπεδο απλό, όπως πρέπει να είναι το δάπεδο σε μια κρεβατοκάμαρα .Πρωταγωνιστεί η ντουλάπα όπου μέσα κρύβονται αγαπημένα ρούχα και αντικείμενα . Στο υπνοδωμάτιο η ανάγκη για διακόσμηση είναι ελάχιστη. Η μοναδική οδηγία είναι όχι υπερβολές διότι τα προσωπικά πράγματα κυριαρχούν.
Τα περιοδικά διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερο κομοδίνο,τα φωτιστικά είναι επίσης λιτά που αντιπροσωπεύουν πλήρως τους ιδιοκτήτες. Είναι τα πάντα τόσο λιτά που ακόμα και φωτογραφημενο με άστρωτο κρεβάτι το δωμάτιο φαίνεται ωραίο και ντεκοντρακτέ όπως οι ιδιοκτήτες του.
Καταλαμβάνοντας ένα χώρο αρχικά πρέπει να σεβαστώ την “ιστορία” και να αφήσω να φανεί η πατίνα του χρόνου συνδυάζοντάς την με την προσωπικότητά και το γούστο μου. Αφήνω τον τοίχο, ή τον γδύνω αποκαλύπτοντας τα δομικά υλικά, περνάω ένα βερνίκι, γυαλίζω το μωσαϊκό όπου μπορώ και όπου δεν μπορώ βάζω σπατουλαριστή τσιμεντοκονία. Κατά προτίμηση φτιάχνω έναν πάγκο κουζίνας με τεχνίτη, στα μετρα μου, συνδυάζω παλιά έπιπλα μου με ένα διακοσμητικό φως και αφήνω να φαίνονται τα πιάτα και τα ποτήρια ως διακοσμητικά στοιχεία. Βέβαια τα ξεπλένουμε κάθε φορά πριν τα χρησιμοποιήσουμε..Ετσι δίνεις το προσωπικό σου στίγμα σε ένα χώρο και με αυτά τα δικά σου αντικείμενα μπορείς εύκολα να αναπαράγεις την ίδια κατάσταση σε ένα νέο χώρο μετέπειτα.
Σχόλια για αυτό το άρθρο