O τενόρος Κωνσταντίνος Κληρονόμος αποφοίτησε από το ωδείο Αthenaeum (μονωδία, τάξη Χριστίνας Γιαννακοπούλου) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο Μozarteum στο Σάλτσμπουργκ (τάξη των Barbara Bonney, J. Wallnig και E. Gramss), ως υπότροφος του σωματείου υποτροφιών Μαρία Κάλλας (υποτροφία Χρήστος Λαμπράκης) και του ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Theater Bremen, Gerhart-Hauptmann-Theater Görlitz-Zittau, Stadttheater Pforzheim, Theater für Niedersachsen,το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Αθηνών, Festival Kvarner, Φεστιβάλ Αιγαίου, Φεστιβάλ Επταπυργίου και με ορχήστρες όπως Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Moravian Philharmonic, ΚΟΘ, Ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, το οργανικό σύνολο μπαρόκ μουσικής Latinitas Nostra κ.α. Έχει αποσπάσει θετικές κριτικές για το τίμπρο της φωνής του, το προσεγμένο του τραγούδι, το υποκριτικό του ταλέντο και την πληθωρική σκηνική του παρουσία ερμηνεύοντας ρόλους, όπως Mario Cavaradossi (G. Puccini, Tosca), B.F. Pinkerton (G.Puccini, Madama Butterfly), Il Duca di Mantova (G. Verdi, Rigoletto) Chevalier des Grieux (J. Massenet, Manon), Roméo (Ch. Gounod, Roméo et Juliette), Chevalier de la Force (F. Poulenc, Dialogues des Carmélites), Max (C.M. v. Weber, Der Freischütz), Jeník (B. Smetana, Prodaná nevěsta ), Tito (W.A. Mozart, La Clemenza di Tito), Tamino (W.A.Mozart, ο Μαγικός Αυλός), Don Ottavio (W.A.Mozart, Don Giovanni), Nemorino (G.Donizetti, L’elisir d’amore), Fenton (G.Verdi, Falstaff), Prinz Sou Chong (F. Lehár, Das Land des Lächelns), Zarewitsch (F. Lehar, Der Zarewitsch)S. Barinkay (J. Strauss, Der Zigeunerbaron), Caramello (J. Strauss, Eine Nacht in Venedig), καθώς και τα Ορατόρια ‘Stabat Mater’ του A. Dvořák, ‘Petite Messe Solennelle’ του G. Rossini, ‘Messa da Requiem’ του G.Verdi, ‘Messiah’ και ‘Τheodora’ του G.F.Händel.
Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τα έργα «Κυριακές μες το χειμώνα» σε σύνθεση Δ. Μαραμή και ποίηση Κ.Γ. Καρυωτάκη, Μ. Πολυδούρη, Ν. Λαπαθιώτη, Μ. Παπανικολάου και Τ. Άγρα, «Σκηνές από βουβή ταινία» σε σύνθεση Δ. Μαράμη και ποίηση του Σ. Τριβιζά, καθώς και τη συμμετοχή στο έργο «Amor Oscuro», σύνθεση του Δ. Μαράμη και ποίηση του F.G. Lorca, με τον Μ. Φραγκούλη. Έχει επίσης ηχογραφήσει για την Vienna Modern Masters, με την Φιλαρμονική της Μοραβίας, τον ρόλο του Οράτιου στον «Άμλετ» του Γ. Σαίξπηρ σε σύνθεση της N. Van de Vate. Με αφορμή τη συμμετοχή του στο Stabat Mater’ του G. Rossini, που θα ανέβει στις 12 Απριλίου από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο άκρως γοητευτικός και διεθνούς φήμης τενόρος απάντησε στις γνωστές 10+1 ερωτήσεις μου χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος!
-Πώς και γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την κλασική μουσική και να γίνεις τενόρος;
Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω αυτή τη δουλειά. Δεν ξέρω με σιγουριά αν αποφάσισα εγώ συνειδητά να μπω στον υπέροχο κόσμο της μουσικής και συγκεκριμένα της όπερας ή απλά αν οι καταστάσεις με οδήγησαν σε αυτόν. Νομίζω αρχικά, ήταν η θέληση να γίνω καλύτερος μουσικός και καλύτερος τραγουδιστής αυτό που με οδήγησε στην σπουδή του λυρικού τραγουδιού. Πολύ σημαντικό επίσης η ομορφιά αυτής της μουσικής. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη φορά που με συνεπήρε η μουσική του Mozart, του Rossini, του Donizetti, του Verdi, του Puccini και άλλων σπουδαίων δημιουργών. Είναι μαγικό!
1. Πόσες ώρες την ήμερα δουλεύεις;
Σε αυτή τη δουλειά δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ωράριο. Όταν έχω σκηνοθετικές πρόβες, εργάζομαι από πέντε έως έξι ώρες την ημέρα, με ορχήστρα περίπου τρεις ώρες. Αλλά αυτή είναι η «σωματική» εργασία. Υπάρχει και το άλλο κομμάτι αυτής της δουλειάς που είναι η μελέτη. Αυτό δεν έχει ωράριο. Μελετάω, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία μέσα στην ημέρα. Κάποιες φορές, αν το απαιτούν οι καταστάσεις, μελετάω όλη την ημέρα.
2. Πες μου τρία πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο;
Ο χρόνος με την σύζυγό μου και την κόρη μου, το γέλιο τους και οι φωνές τους. Ο ήχος της ορχήστρας, το κούρδισμά της. Η ανεμελιά κοντά στη φύση, η θάλασσα , ο ουρανός, τα δάση.
3. Κάνεις δουλειές του σπιτιού;
Όταν επιστρέφω και έχω χρόνο να βρίσκομαι σπίτι, κάνω ό, τι περνάει απ’ το χέρι μου για να ελαφρύνω το έργο της συζύγου μου. Από καθαριότητα, μαγείρεμα, γραφειοκρατικές εργασίες μέχρι και μαστορέματα. Το τελευταίο μάλιστα είναι και κατά κάποιον τρόπο το χόμπι μου.
4. Φροντίζεις την εμφάνιση σου;
Είναι κι αυτό μέρος της δουλειάς. Δεν είναι πάντα κάτι που κάνω με ευχαρίστηση. Κάποιες φορές μάλιστα, όχι και με μεγάλη επιτυχία αλλά ευτυχώς η Μαρίνα η σύζυγός μου, έχει καλύτερο γούστο από εμένα και με σώζει!
5. Κάνεις κάποιο σπορ;
Αθλούμαι σε καθημερινή βάση. Δεν κάνω κάποιο συγκεκριμένο άθλημα αλλά θέλω να είμαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Κάνω μέσα στην ημέρα μερικά επτάλεπτα προγράμματα τα οποία περιλαμβάνουν push up, τρικέφαλους, jumping jacks, προβολές, squats, κοιλιακούς, σανίδα κ.α. Όποτε μου δίνεται η ευκαιρία βέβαια να παίξω μπάσκετ, παίζω με μεγάλη ευχαρίστηση.
- Τι αυτοκίνητο έχεις και τι αυτοκίνητο θα ήθελες να έχεις;
Έχουμε ένα Renault Megane και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό. Η αλήθεια είναι πως δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με την αυτοκίνηση αλλά αν μου δινόταν η ευκαιρία, θα οδηγούσα ευχαρίστως ένα Tesla.
7. Ποιο είναι το ακριβότερο δώρο που έχεις κάνει σε μια γυναίκα;
Ένα δαχτυλίδι.
8. Τι θα άλλαζες στη Θεσσαλονίκη;
Είναι υπέροχη! Δεν νομίζω πως θα άλλαζα κάτι. Περνάω υπέροχα κάθε φορά που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη.
9. Ποιο είναι το motto σου στη ζωή;
Απλά κά’ντο! Είναι ωραίο να έχουμε στόχους, όνειρα και να προβληματιζόμαστε με το πώς θα καταφέρουμε κάτι αλλά στο τέλος του δρόμου σημασία έχει να δράσεις, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
10. Ποια διάσημη θα ήθελες να καλέσεις σε δείπνο;
Την Μαρία Κάλλας!
Σχόλια για αυτό το άρθρο