Καυσαλγία (κάψιμο) στόματος, ένα βασανιστικό σύμπτωμα, υπάρχουν λύσεις;
Ο Δρ. Δημήτρης Α. Τριάντος, Ειδικός Στοματολόγος στην υπερσύγχρονη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας YODA στον Πειραιά, μας εξηγεί ένα από τα πιο συχνά και δυσάρεστα συμπτώματα που μας οδηγούν στον οδοντίατρο, την καυσαλγία.
Από τις πιο συνηθισμένες αιτίες προσέλευσης στο στοματολογικό ιατρείο, η καυσαλγία, είναι μια κατάσταση που μπορεί να γίνει πραγματικό μαρτύριο. Ο ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο με αγωνία παραπονούμενος «γιατρέ, καίει το στόμα μου», «σαν να έχω φάει καυτή πίτσα/τυρί, να έχω καεί με καυτό καφέ ή να έχω καυτό πιπέρι στην γλώσσα μου», μπορεί και στα χείλη, ουρανίσκο ή στα ούλα. Σε μερικούς, το σύμπτωμα φεύγει από μόνο του μετά από μέρες ή εβδομάδες, ενώ σε άλλους μπορεί να παραμείνει περισσότερο, πιο συχνά αν σχετίζεται με άγχος.
Δεν γνωρίζουμε την αιτιολογία της καυσαλγίας, για αυτό και η αντιμετώπιση της μπορεί να αποβεί προβληματική. Το σύμπτωμα δεν φαίνεται να είναι νόσημα αυτό καθ’ αυτό αλλά δευτερογενής εκδήλωση σχετιζόμενη με ένα σημαντικό αριθμό άλλων τοπικών νοσημάτων του στόματος αλλά και συστηματικών νοσημάτων, νοσημάτων δηλ. που αφορούν άλλα όργανα του σώματος.
Ο γιατρός θα πάρει λεπτομερές ιστορικό, θα εξετάσει με προσοχή το στόμα για να δει αν υπάρχουν βλάβες που να δικαιολογούν τα συμπτώματα (κοκκινίλες, ατροφία του βλεννογόνου, λευκές πλάκες, επίχριστη γλώσσα, ξηρός βλεννογόνος κ.α) και θα ελέγξει εάν σχετίζεται με φάρμακα, τροφές, συνήθειες, τραυματογόνα αίτια και νοσήματα του στόματος. Στην συνέχεια θα ζητήσει να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις (για σάκχαρο, έλλειψη σιδήρου/βιταμινών, υπολειτουργία θυρεοειδή αδένα κ.α) και εφόσον προσδιορίσει κάποιο αίτιο, η διόρθωση του θα απαλλάξει τον ασθενή από τα συμπτώματα.
Συχνά, από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τις εξετάσεις δεν μπορεί να προσδιοριστεί κάποιο αίτιο ενώ τα συμπτώματα συνεχίζουν. Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις υπάρχουν λύσεις που βοηθούν σημαντικό ποσοστό ασθενών. Ο γιατρός θα σας δώσει γραπτές οδηγίες με τα συνιστώμενα βήματα καθώς και πρακτικές συμβουλές ανακούφισης. Χρειάζεται πολύ καλή επικοινωνία γιατρού και ασθενή και κατανόηση από τον ασθενή της φύσης του προβλήματος. Ο λέξεις κλειδιά κάθε επιτυχούς αντιμετώπισης είναι εμπιστοσύνη, συμμόρφωση με τις οδηγίες του γιατρού, τακτική επικοινωνία μαζί του και υπομονή!
Η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας YODA διαθέτει ένα πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο οδοντιατρικό τμήμα, επανδρωμένο με κορυφαίους στην ειδικότητά του ο καθένας οδοντιάτρους, που παρέχουν το σύνολο των οδοντιατρικών πράξεων. Παράλληλα, το τμήμα εξειδικεύεται και παρέχει όλες εκείνες τις επεμβατικές οδοντιατρικές πράξεις και υπηρεσίες που χρήζουν καταστολή, σε ένα υπερσύγχρονο περιβάλλον με υψηλών προδιαγραφών τεχνολογικό εξοπλισμό και χειρουργική αποστείρωση. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site: https://www.yoda-odc.gr/
Σχόλια για αυτό το άρθρο