H Λήμνος της ποίησης και της λογοτεχνίας, της ζωγραφικής, του θεάτρου.
Ο σιτοβολώνας του Αιγαίου, των ξεριζωμένων,
των μεταναστών, της δύσκολης πρόσβασης, των εξορίστων.
Τόπος «γειωμένος», με ρίζες βαθιές στην πρωτογενή παραγωγή,
στη γεωργική του παράδοση, πορεύεται ταυτόχρονα «επί πτερύγων ανέμων»
με ονειροπόλους καλλιτέχνες, που εμπνέονται διαχρονικά
από το συναρπαστικό παλίμψηστο του νησιού τους.
Το Φεστιβάλ «Κούρνος» της Λήμνου επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά με μία καλλιτεχνική πρόταση που αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα του τόπου, ενώ παράλληλα παρουσιάζει στο κοινό έργα Λημνιών δημιουργών ή δημιουργών που εμπνέονται από τη Λήμνο. Από τις 11 έως τις 27 Αυγούστου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο, εναλλακτικό και πολύμορφο πρόγραμμα.
Το Kournos Music Festival 2023 ιχνηλατεί τα σημάδια του μεσοπολέμου στην παραγνωρισμένη αστική αρχιτεκτονική του νησιού, επιλέγοντας για τις δράσεις του σημαντικά τοπόσημα της περιόδου (πολλά εγκαταλειμμένα) δημιουργώντας γέφυρες με δημιουργίες καλλιτεχνών της εποχής στο σήμερα: Παλιό Παρθεναγωγείο Κορνού, Προϊστορική Μύρινα, Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος Μαρούλα, Πλατεία Παραδοσιακού Οικισμού Κάσπακα, Μετόχι Παλλημνιακού Ταμείου, Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστείας, Παλαιό παντοπωλείο Καρπασίου.
Συνεπές στην αρχική του φιλοσοφία, το φεστιβάλ φέτος προχωράει στην ανάθεση νέων έργων σε Έλληνες συνθέτες και performer, και στην συνεργασία με θεσμούς όπως η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ενώ παράλληλα, συμπράττει εκ νέου με τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
11 Αυγούστου | θέατρο – performance
Mετόχι Παλλημνιακού Ταμείου
«Κάνιστρο»
Διασκευή – Σκηνοθεσία – Performance: Δημήτρης Μαμιός
Σύνθεση – impro – κιθάρα, μπάντζο, γιουκαλίλι, electronics: Γιώργος Κατακουζηνός
«Κι ἀφοῦ ἀντικρύσεις τὰ ἄδηλα καὶ τὰ κρύφια, τὰ νομιζόμενα καὶ οὐ βλεπόμενα, κατανοεῖς τὴν πτωχεία τῶν λέξεων, τὴν ἀνεπάρκεια τῆς λογικῆς. Τὸ πρόβλημα ὑπάρχει μέσ᾽ τὴν καρδιὰ τῶν ἐποχῶν: Πόσο εἶναι μπορετὸ νὰ ἑρμηνεύσεις;»
Ο βραβευμένος ηθοποιός Δημήτρης Μαμιός, γνωστός από τη συμμετοχή του σε αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις και από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Σασμός», μαζί με τον συνθέτη και πολυοργανίστα Γιώργο Κατακουζηνό δημιουργούν μια site specific performance για τον λημνιακής καταγωγής εικαστικό Ράλλη Κοψίδη (1929-2010).
Ο Κοψίδης υπήρξε από τις εξέχουσες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ζωγράφος, μαθητής του Φώτη Κόντογλου, χαράκτης, λογοτέχνης, αρθρογράφος, εκδότης του περιοδικού «Κάνιστρο», ξεχώρισε με την τολμηρή, υπερρεαλιστική του γλώσσα και το μοναδικό βλέμμα του σε όλες τις πτυχές της πολυσχιδούς του δραστηριότητας (η Εθνική Πινακοθήκη του αφιέρωσε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση το 1989).
Ο Δημήτρης Μαμιός, στην πρώτη του σκηνοθεσία, μαζί με τον Γιώργο Κατακουζηνό επιχειρούν να συνομιλήσουν με τα κείμενα του στην αποτύπωση της ιδιωματικής, προσωπική του ματιάς, στον γενέθλιο τόπο του, να ιχνηλατήσουν μια ξεχωριστή καλλιτεχνική διαδρομή ελευθερίας.
12 Αυγούστου | όπερα-μινιατούρα
Παλαιό παντοπωλείο Καρπασίου
«Υψιπύλη»
(νέο έργο, παραγγελία του Kournos Music Festival)
Σύνθεση: Μιχάλης Παρασκάκης
Σολίστ: Γιώργος Ιατρού (βαρύτονος),
Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (μπαγιάν)
O συνθέτης Μιχάλης Παρασκάκης, από τους πιο δραστήριους δημιουργούς της γενιάς του -φέτος παρουσιάστηκε η όπερα του «Στρέλλα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή-, συνεργάτης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, του Φεστιβάλ Αθηνών αλλά και διεθνών ensemble όπως οι Klangoforum Wien, συμπράττει με το Φεστιβάλ Κούρνος για μια όπερα δωματίου εμπνευσμένη από την ιστορία του νησιού.
Ο μύθος της Υψιπύλης που αλληλογραφεί με τον Ιάσωνα, όπως το φαντάστηκε ο Οβίδιος, ένα κοφτερό, ρωμαϊκό ψυχογράφημα της θρυλικής βασίλισσας που συνομιλεί με φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας (το ταξικο, τα έμφυλα δικαιώματα, τη γυναικεία χειραφέτηση) μεταμορφώνεται σε λυρική performance που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον νησί της Λήμνου, τον γοητευτικό τόπο του παραμυθιού.
Συμπράττουν δύο εξέχοντες σολίστ, ο βαρύτονος Γιώργος Ιατρού και ο ακορντεονίστας Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης.
Το μουσικό έργο θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν για τους σκοπούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και της παιδικής χορωδίας του Δήμου Λήμνου.
23 Αυγούστου | μουσικοθεατρική performance
24 Αυγούστου | συναυλία
Παλιό Παρθεναγωγείο Κορνού-Προϊστορική Μύρινα
O Αργύρης Μπακιρτζής στη Λήμνο
Ερμηνεία: Αργύρης Μπακιρτζής
Συμμετέχουν:
Θεόδωρος Κίτσος: θεόρβη, μπαρόκ λαούτο, μπαρόκ κιθάρα
Κωνσταντίνος Σηφάκης: κοντραμπάσο
Αναστασία Κότσαλη: μεσόφωνος
Γιώργος Κωστογιώργης: συνθέσεις, πλήκτρα
Το Kournos music festival υποδέχεται τον Αργύρη Μπακιρτζή στη Λήμνο, για δυο ξεχωριστές εκδηλώσεις:
Στις 23 Αυγούστου, ο γνωστός ερμηνευτής συνεργάζεται για πρώτη φορά με ένα μικρό μπαρόκ σύνολο, με τον θεορβίστα Θοδωρή Κίτσο, τον κοντραμπασίστα Κωνσταντίνο Σηφάκη και τη μεσόφωνο Αναστασία Κότσαλη σε μια μουσικοθεατρική performance αφιερωμένη στην Λημνιά λογοτέχνιδα Μαρία Λαμπαδαρίδου–Πόθου (1933-2023). Το πρώτο έργο της εκδόθηκε από την ίδια την εικοσάχρονη λογοτέχνη μετά τον Εμφύλιο σε τυπογραφείο της Λήμνου, επαινέθηκε από τον Οδυσσέα Ελύτη, κι αναψηλαφείται ως επιδραστική χειρονομία έμφυλης χειραφέτησης σε μια σκοτεινή εποχή.
Στις 24 Αυγούστου, ο Αργύρης Μπακιρτζής συμπράττει με τον πιανίστα και συνθέτη Γιώργο Κωστογιώργη (κατά κόσμον Κώστα Μπακιρτζή) για μια συναυλία αφιερωμένη στην ποίηση του μεσοπολέμου.
Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Ουράνης, Τέλλος Άγρας, Αργύρης Εφταλιώτης, Κωνσταντίνος Χατζόπουλος κ.ά., ποιητές «χαμηλής φωνής» όπως τους αποκαλούσε ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ερμηνεύονται από τον σπουδαίο Αργύρη Μπακιρτζή σε λεπταίσθητες συνθέσεις ιδιαίτερης φινέτσας.
17 Αυγούστου | συναυλία
Πλατεία παραδοσιακού Οικισμού Κάσπακα
«Μπαγιαντέρα»
Ερμηνεύουν:
Γιάννης Διονυσίου: φωνή
Λητώ Μεσσήνη: φωνή
Ιάσων Ιωάννου: μπαρόκ τσέλο
Βασίλης Ζιγκερίδης: κανονάκι
Φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Γκόγκου ή Μπαγιαντέρα, του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού.
Το Kournos Music Festival ετοιμάζει ένα διαφορετικό αφιέρωμα στον ξεχωριστό αυτό καλλιτέχνη, φωτίζοντας μια σχετικά άγνωστη πτυχή της προσωπικότητας του: Την αγάπη του για τη γερμανική και βιεννέζικη οπέρεττα. Το παρατσούκλι του οφείλεται εξάλλου στην αδυναμία που είχε στο ομώνυμο έργο του Emmerich Kálmán “Die bajadere”, αποσπάσματα του οποίου είχε διασκευάσει για μπουζούκι.
Για τη συναυλία έρχεται πρώτη φορά στη Λήμνο ο Γιάννης Διονυσίου, ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές της νεότερης γενιάς, και συμπράττει με τους σολίστ Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος), Ιάσωνα Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο), Βασίλη Ζιγκερίδη (κανονάκι). Μια μοναδική συναυλία όπου συναντιούνται οι μεσοπολεμικές άριες με τα λαϊκά τραγούδια, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να εξερευνήσει το πολυσχιδές σύμπαν ενός σημαντικού δημιουργού.
19 Αυγούστου | κινηματογράφος
Θερινό Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρούλα
«Αστέρω»
Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και την Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου
Ζωντανή μουσική: Αλέξης Μαστιχιάδης: κλαβιτσέμπαλο, κλάβικορντ, electronics
Το Kournos music festival εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και τη δραστήρια Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου για να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο νησί δύο αριστουργήματα του μεσοπολεμικού βωβού κινηματογράφου, την «Αστέρω» (1929) και την «Κοινωνική Σαπίλα» (1932), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γαζιάδη και Στέλιου Τατασόπουλου. Πρόκειται για δύο ταινίες -ορόσημα για την εποχή τους, η μια ως η πρώτη που γυρίστηκε σε φυσικά τοπία της ελληνικής επαρχίας και αποτέλεσε τον πρόδρομο του κινηματογραφικού είδους της «φουστανέλας» με σημαντικούς πρωταγωνιστές, η δεύτερη ως το πρώτο στην Ελλάδα φιλμ κοινωνικής κριτικής με ρεαλιστικό θέμα και πλαίσιο δράσης την εργατική τάξη, σε μια εποχή αυστηρής λογοκρισίας.
Η κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου επιμελείται τις εισαγωγικές ομιλίες, κάνοντας μια γενικότερη ανασκόπηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του νησιού τη δεκαετία του τριάντα. Με πρόσφατα αποκατεστημένες σε 4Κ κόπιες, η «Αστέρω» προβάλλεται υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής με μπαρόκ πληκτροφόρα και live electronics από τον σημαντικό τσεμπαλίστα και performer Αλέξη Μαστιχιάδη, κάτω από τη σκιά του Βυζαντινού κάστρου.
26-27 Αυγούστου | μουσική
Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας
«Σπόροι σε κίνδυνο»
Συμπαραγωγή με το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος Ανεμόεσσα
Σύνθεση: Αποστολής Κουτσογιάννης
Εκπαιδευτική, γεωπονική εποπτεία: Δανάη Σφακιανού
Ερμηνεύουν:
Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος)
με τους Oros Ensemble: Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης, Βασίλης Ζιγκερίδης, Ειρήνη Κρικώνη, Αντώνης Τσαχτάνης, Καζούγιο Τσουνεχίρο
Το Κournos Music Festival συνεργάζεται με το μουσικό σύνολο Oros Ensemble, ένα από τα δυναμικότερα σύνολα κλασικής μουσικής της χώρας μας και τον όμιλο προστασίας περιβάλλοντος Ανεμόεσσα, τοποθετώντας το ζήτημα των σπόρων που απειλούνται ως κέντρο μιας νέας μορφής σύμπραξης ανάμεσα στη τέχνη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στον πυρήνα αυτής της σύμπραξης βρίσκονται οι τοπικές ποικιλίες σπόρων της Λήμνου, τόσο σε επίπεδο ανάδειξης τους αλλά και ως αφορμή για την παραγωγή πρωτογενούς καλλιτεχνικού έργου. Η Λήμνος, η «Ηφαίστειος Νήσος», «ο σιτοβολώνας του Αιγαίου», το πεδινότερο νησί της χώρας μας με τα ατέλειωτα σιτοχώραφα, γέννησε μοναδικές γηγενείς ποικιλίες: Θα δημιουργηθεί, λοιπόν, ένα πρωτότυπο μουσικό έργο, το οποίο θα εμπνέεται από τον ίδιο τον ήχο των φυτών, από τον τόπο στον οποίο εκείνα αναπτύσσονται και υπάρχουν.
Σολίστ θα είναι ο διεθνούς φήμης βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Η καλλιτεχνική δράση θα υποστηριχθεί από τη γεωπόνο Δανάη Σφακιανού, στοχεύοντας στην ανάδειξη παραδοσιακών πρακτικών του πρωτογενούς τομέα που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του ιδιαίτερου τοπίου της Λήμνου.
Kournos Music Festival
Το Kournos Music Festival είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός που εδρεύει στην Λήμνο από το 2021. Είναι ο μοναδικός μουσικός θεσμός στην ακριτική Λήμνο, που, επιπλέον, φέρνει σε επαφή το κοινό του νησιού με τη λόγια μουσική. Κάθε δράση του φεστιβάλ σχεδιάζεται ειδικά και αποκλειστικά για το συγκεκριμένο πλαίσιο, συνομιλώντας με την τοπική κοινωνία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Mε κεντρικό άξονα τη μουσική, έχει ως σκοπό του τη διοργάνωση site-specific παραγωγών τόσο στο φυσικό περιβάλλον του νησιού όσο και σε επιλεγμένα κτήρια ιστορικής ή αρχιτεκτονικής σημασίας. Δημιουργήθηκε από τη λημνιακής καταγωγής μεσόφωνο Αναστασία Κότσαλη και την υψίφωνο Λητώ Μεσσήνη, συν-ιδρύτριες της Ομάδας Μουσικού Θεάτρου Ραφή, που συνεργάζεται σταθερά με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης κ.α.
Το Kournos Μusic Festival φιλοδοξεί να συνομιλήσει πρώτα από όλα με τους κατοίκους του νησιού, δημιουργώντας κοινότητες συνεργίας αλλά και συνθήκες διάδρασης μαζί τους. Με σημείο αναφοράς το φυσικό τοπίο τη Λήμνου, αλλά και τον πολυδιάστατο αρχιτεκτονικό της πλούτο, το φεστιβάλ ελπίζει να αποτελέσει μια πλατφόρμα ανάπτυξης σχέσεων δημιουργίας και εκπαίδευσης, μια παρακαταθήκη για το μέλλον, όπου θα οικοδομηθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο αντίληψης ως προς την αξιοποίησης της τοπικής κληρονομιάς.
Το Φεστιβάλ επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και πραγματοποιείται ως συμπαραγωγή της Ομάδας Μουσικού Θεάτρου Ραφή με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού και τον Δήμο Λήμνου.
Οι φωτογραφίες είναι του Αλέξανδρου Λαμπροβασίλη.
Η είσοδος σε όλες τις δράσεις του Kournos Music Festival είναι ελεύθερη.
Ώρα έναρξης: 21.00
Περισσότερες πληροφορίες: rafimusictheatrecompany.wordpress.com/kournos-music-festival
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble
Σχόλια για αυτό το άρθρο