Μια παράσταση – κατάδυση στα βάθη της πόλης, “Ο Κάτω Εαυτός”, μια νοητή εξερεύνηση στο Αδριάνειο Υδραγωγείο της Αθήνας, παρουσιάζεται από την ομάδα Όχι Παίζουμε Ι UrbanDig Project, σε πρωτότυπο κείμενο Παναγιώτας Πανταζή και σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη, στις 24 & 25 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μετά την πρώτη της παρουσίαση στο πλαίσιο του θεσμού, η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 10 Σεπτεμβρίου στο 1ο Hidrant Festival στο θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι.
Ένα ρωμαϊκό υδραγωγείο λειτουργεί ακόμη, 1900 χρόνια μετά την κατασκευή του. Ένα τεχνητό ποτάμι κυλάει αθέατο στο υπέδαφος της πόλης. Ένας άνθρωπος διασχίζει το Αδριάνειο Υδραγωγείο της Αθήνας, σε μια υπόγεια διαδρομή 20 χιλιομέτρων, που συνδέει το Μενίδι και το Κολωνάκι. Η σκληρή δοκιμασία του στην υπόγεια στοά θα δώσει φωνή στο μνημείο, θα το φέρει ξανά στο φως. Ακολουθώντας με γεωγραφική ακρίβεια τη γεωμετρία και τα χαρακτηριστικά του μνημείου, ο “Κάτω Εαυτός” επιχειρεί μια “βουτιά” στον κατακόρυφο άξονα, ένα ταξίδι στα άδηλα βάθη, στον Κάτω Εαυτό της πόλης, αλλά και στον δικό μας.
Ενσωματώνοντας στοιχεία θεάτρου, χορού, ζωντανής μουσικής και performance, “Ο Κάτω Εαυτός” καταδύεται στα βάθη της πόλης, αναζητώντας τη χαμένη της ροϊκότητα, προσπαθώντας να την επανασυστήσει ως κείμενο που αφηγείται τον εαυτό του στον χώρο και τον χρόνο. Η κίνηση στον κατακόρυφο άξονα και η ίδια η «ανασκαφική» διαδικασία φέρνουν στο φως τα υλικά ενός «θαμμένου» τοπικού οικοσυστήματος, που είναι έτοιμο να αναδυθεί, να γίνει ιστορία και να αποτελέσει νέο στοιχείο ταυτότητας για κατοίκους και περαστικούς.
Πώς μπορεί το «κάτω» να διηγηθεί τον εαυτό του ως μέρος της πάνω αστικής ζωής; H ομάδα Όχι Παίζουμε Ι UrbanDig Project συλλέγει στοιχεία που αφορούν τόσο στη μορφολογία όσο και στην ιστορία του Υδραγωγείου, και επιχειρεί να τα μετατρέψει σε ζωντανή εμπειρία ενός υπόγειου ταξιδιώτη μέσα στο μαγικό περιβάλλον του αθέατου μνημείου. Στην παράσταση εμφανίζονται σχέδια του Αδριάνειου Υδραγωγείου από τη συλλογή του Ιστορικού Αρχείου της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., τα οποία μαζί με την έκθεση των εργασιών διερεύνησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου από το Ε.Μ.Π. (Π. Δευτεραίος και Μ. Μαμάσης) αποτέλεσαν βασικές πηγές της καλλιτεχνικής έρευνας.
Σύλληψη – Έρευνα: UrbanDig Project – Παναγιώτα Πανταζή
Κείμενο: Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης
Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου
Μουσική: Θάνος Κοσμίδης
Προβολές: Ανέστης Ανέστης
Σκηνικά/κοστούμια: Άννα Μαγουλιώτη
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Υπεύθυνη παραγωγής: Ελένη Λινάκη
Τεχνικός υπεύθυνος: Ρέα Ζέκκου
Επικοινωνία & Προβολή: Εύα Αναγνωστάκη, Ελεάννα Γεωργίου
Βοηθός φωτιστή: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Φωτογραφίες: Μαρία Τούλτσα
Trailer: Αλέκος & Χρήστος Μπουρελιάς
Ερμηνεύουν: Ειρήνη Αλεξίου, Φένια Σχοινά, Θάνος Κοσμίδης
24 & 25 Αυγούστου | Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών
Καταβάλλεται αντίτιμο εισιτηρίου αρχαιολογικού χώρου.
Κρατήσεις θέσεων: https://digitalculture.gov.gr/2020/12/oli-i-ellada-enas-politismos/
10 Σεπτεμβρίου | Θέατρο Ρεματιάς (Χαλάνδρι), HIDRANT Festival
Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων: https://www.viva.gr/tickets/festival/evripideio-theatro/festival-rematias-2021/
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 60 λεπτά
Trailer: https://youtu.be/Us48yT6eP3c & https://youtu.be/diJ5FFfmttk
Χρήσιμες πληροφορίες:
Οι παραστάσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.
Καταβάλλεται αντίτιμο εισιτηρίου αρχαιολογικού χώρου.
Πληροφορίες, αναλυτικό πρόγραμμα και προκράτηση θέσεων: digitalculture.gov.gr
Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης .
Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Σχόλια για αυτό το άρθρο