Στην κεντρική αίθουσα του Φ.Σ. «Παρνασσός», πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου, που αποτελεί την τελευταία λέξη της ομηρικής έρευνας. Ο καθηγητής Βασίλειος. Λ. Κωνσταντινόπουλος με την ανάλογη συμβολή του συνεργάτη του Χρήστου. Ν. Χριστοφιλιά, ανέλαβε την υποχρέωση μιας ολιστικής προσέγγισης στο μείζων ζήτημα: αν ο Τρωϊκός Πόλεμος, με τον οποίο αρχίζει συμβολικά η ελληνική ιστοριογραφία και μυθολογία, υπήρξε ως πραγματικό γεγονός ή ήταν προϊόν λογοτεχνικής δημιουργίας.
Το γεγονός επίσης ότι κατά τη διάρκεια 1994-1184, που υποτίθεται ότι έγινε η πολιορκία της Τροίας, είχαν καταρρεύσει όλα τα Μυκηναϊκά βασίλεια, πιστοποιεί ότι καμία επιθετική εκστρατεία δεν κατευθύνθηκε από την Ελλάδα προς την Τροία.
Μετά τα δεδομένα και την μη επιβεβαίωση του Τρωικού Πολέμου ως ιστορικού γεγονότος, απομένει να εξεταστεί το πού, πώς, πότε και γιατί επινοήθηκε ο μύθος αυτός. Κατά τον συγγραφέα ο αποικισμός των Αιολέων και Ιώνων στη ΒΔ ακτή της Μ. Ασίας, όπου βρίσκονται τα ερείπια της Τροίας, εξήψαν τη φαντασία των Αιολέων αρχικά αοιδών, να επινοήσουν τον πόλεμο αυτό με σκοπό να ενισχύσουν τις ηγεμονικές αξιώσεις κάποιων οικογενειών στη διεκδίκηση της αιολικής εξουσίας. Η εξάπλωση στη συνέχεια των Ιώνων στις αιολικές πόλεις και η ανάληψη από αυτούς της πνευματικής ηγεσίας, οδήγησε στον εξιωνισμό του έπους.
Το βιβλίο παρουσίασαν τρεις διακεκριμένοι καθηγητές, η Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου, ο. Δ. Βασίλαρος και ο Τ. Στέφος, προβάλλοντας τη συμβολή του στις ομηρικές σπουδές και αναλύοντάς τις σε όλες τις πτυχές της, όπως τη γλώσσα, το μέτρο, τη σύνταξη, το ομηρικό ζήτημα και την επεξεργασία του κειμένου κατά την αλεξανδρινή περίοδο. Και οι τρεις ομιλητές επεσήμαναν την ιδιαίτερη αξία του βιβλίου τονίζοντας την εξαιρετική συμβολή του στην ομηρική έρευνα, με αποτέλεσμα να αποτελεί απαραίτητο βοήθημα για τους φιλολόγους, τους φοιτητές, αλλά και τους φιλίστορες αναγνώστες.
Την παρουσίαση του βιβλίου παρακολούθησαν πολλοί ακαδημαϊκοί και στο τέλος έγιναν ερωτήσεις, δίνοντας το δικαίωμα στους παρουσιαστές, να αναπτύξουν περαιτέρω τις απόψεις τους για το εξαιρετικό πόνημα του καθηγητή Β. Λ. Κωνσταντινόπουλου.
Σχόλια για αυτό το άρθρο