Βαλπούργη – Η ιστορία μιας μάγισσας: επίσημη πρεμιέρα για την Φένια Αποστόλου και το εικαστικό χοροθεατρικό της έργο

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 31 Ιανουαρίου 2018

37

Ο φόβος των παιδιών ωριμάζει, γίνεται ανικανότητα… Είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο που έχει υπάρξει σεξουαλικός σκλάβος στην παιδική του ηλικία να εμπιστευτεί, να ενταχθεί στην κοινωνία. Πάνω που το παιδί γνωρίζει έναν άνθρωπο και πάει να ζητήσει στήριξη από αυτόν, όλα αλλάζουν… ο άνθρωπος αυτός γίνεται βιαστής..

Η συγκλονιστική κραυγή της Βαλπούργη μέσα από το σώμα της Σανίγια, δεν θα σας αφήσει αδιάφορους, βλέποντας την παράσταση Βαλπούργη – Η ιστορία μιας μάγισσας που σκηνοθέτησε και χορογράφησε η εξαιρετικά ταλαντούχα Φένια Αποστόλου στο θέατρο Olvio με δύο χορευτές- performers που κάνουν πραγματικό άθλο πάνω στη σκηνή. Η Λαμπρινή Γκόλια και ο Περικλής Σκορδίλης είναι αποκάλυψη. Δείτε τους και θα το διαπιστώσετε.

Η ιδέα που είχε η Φένια Αποστόλου έγινε πραγματικότητα με το κείμενο που έγραψε ο Φώτης Θαλασσινός. Μέσα από τη μυθοπλασία, περνάει σημαντικά μηνύματα για την κακοποίηση των γυναικών ανά τους αιώνες, με κυρίαρχο στοιχείο τις χορογραφίες.

965-

Πρόκειται για ένα εικαστικό χοροθεατρικό έργο που αποτελεί ύμνο και φόρο τιμής στις γυναίκες που, για αιώνες, βασανίστηκαν και καταπιέστηκαν άδικα. Το πνεύμα της μάγισσας Βαλπούργης περνάει μέσα από ζωές γυναικών που έχουν αδικηθεί  για λόγους φύλου και συμπάσχει μαζί τους. Συζεί με τις ψυχές τους, αγωνίζεται με τις αγωνίες τους, σβήνει μαζί τους ή ακόμη και χάνεται. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα τέτοιο πέρασμα, η μάγισσα ζει μερικές έντονες στιγμές μετάβασης πριν μπει στο επόμενο  πρόσωπο. Στην πρώτη ζωή, με την οποία το πνεύμα της μάγισσας αλληλοεπιδρά, έχουμε να κάνουμε με μια πόρνη από την Καταλονία ονόματι Γιασμίν Κασσάνδρα Ντε Λα Βόρδα, η οποία έχει πρωτίστως κακοποιηθεί από τον ίδιο  της τον πατέρα.
Ασχολείται με την ζωγραφική και γνωρίζοντας τυχαία τον Νταλί, ζει μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς. Η Βαλπούργη ξέρει για την αφέλεια της Γιασμίν και πριν την αφήσει να συνεχίσει την ζωή της, προφητεύει την παλινωδία της στην θλιμμένη ασφάλεια του πρότερου βίου της.
Μετά την Γιασμίν Κασσάνδρα Ντε Λα Βόρδα σειρά έχει η Miss Kate Henderson από την παγωμένη Σκωτία. Πρόκειται για μία ταλαντούχα μουσικό η οποία περνάει τη   ζωή της αγωνιζόμενη να γίνει γνωστή για το συνθετικό της έργο μέσα  σ’ ένα  αυστηρά ανδροκρατούμενο καλλιτεχνικό περιβάλλον. Η εμμονή της να διαπρέψει την οδηγεί σε μια ψυχοπαθολογική κατάσταση κορεσμένη από παρακρούσεις μεγαλείου,  ψυχωσικά  ξεσπάσματα και δραματικά προσωπικά αδιέξοδα. Η τρίτη ζωή την οποία επισκέπτεται η μάγισσα είναι η ζωή της Frau Atla. Ο πατέρας της πέθανε όταν αυτή ήταν παιδί  και μεγάλωσε με τον πατριό της, έναν σκληρό άνθρωπο που την   κακοποιούσε συστηματικά. Η  Frau  Atla  μεγαλούργησε σαν ηθοποιός την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (Γερμανία, Βερολίνο).
Παρά την κατάκτηση της   προσωπικής της απελευθέρωσης, δεν  κατόρθωσε  να αποκαταστήσει τις σχέσεις τις με τους άντρες. Ίσως λόγω της μνήμης των άσχημων χρόνων με τον πατριό της. Για την Frau Atla οι άντρες ήταν το φύλο των κατώτερων ενστίκτων.  Σπάνια  τοποθετούνταν μέσα  στην κοινωνία ανεξάρτητοι από τις λιβιδινικές (σεξουαλικές)  τους ορμές. Ίσως γι’ αυτό η συγκεκριμένη γυναίκα να ήταν λεσβία.  Στο έργο δεν   γίνεται  εμφανής ο συσχετισμός της κακοποίησης με τον σεξουαλικό προσανατολισμό της μεγάλης ηθοποιού. Κάτι τέτοιο εξάλλου θα ήταν άτοπο και επιστημονικά.
Η τελευταία γυναίκα απ’ την οποία περνάει η Βαλπούργη είναι η Σανίγια. Οι γονείς της την πούλησαν σ’ ένα σωματέμπορο στα δώδεκά της γιατί δεν μπορούσαν να την μεγαλώσουν. Η μικρή Σανίγια κατέληξε σε μια απέραντη περιοχή της Καλκούτας, στο Σοναγκάτσι, να δουλεύει σαν πόρνη. Εκεί υπήρχαν πολλοί οίκοι ανοχής, διακινούνταν ναρκωτικά και η νύχτα είχε μόνο το πιο άσχημο πρόσωπό της. Δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζεται να υπάρξεις στο ρόλο του θύματος για να εκτιναχθείς σαν αγγελικό πλάσμα ανάμεσα στους ανθρώπους. Αυτό έκανε και η Σανίγια τη βραδιά που το έσκασε απ’ το Σοναγκάτσι…

89

Οι χορευτές-Performers της παράστασης Περικλής Σκορδίλης, Λαμπρινή Γκόλια

85

Άση Δημητρολοπούλου (σκηνικά-κοστούμια), Περικλής Σκορδίλης, Φένια Αποστόλου, Λαμπρινή Γκόλια Χρυσάνθη Σιέμπου (Video artist)

9

Στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης, η Φένια Αποστόλου και οι συνεργάτες της υποδέχτηκαν αγαπημένους φίλους στο θέατρο Olvio που θαύμασαν την Βαλπούργη. Στη φωτό επάνω: Φένια Αποστόλου, Αλέκος Συσσοβίτης

999

Γιώργος Ευσταθίου, Γιώργος Χρονάς, Φένια Αποστόλου, Ζυράννα Ζατέλη, Γιάννης Σ. Βιτσαράς

87

Αθηνά Παππά, Φένια Αποστόλου, Γιώργος Λιβανός, Νότα Παρούση

8

Κωνσταντίνος Μπιμπής, Φένια Αποστόλου

4

Ανδροκλής Δεληολάνης, Φένια Αποστόλου

79

Κωνσταντίνος Μπίμπης, Λαμπρινή Γκόλια

09

Φένια Αποστόλου, Αλέξιος Κοτσώρης, Χριστίνα Τασκασαπίδου

3

Ιωάννης Aθανασόπουλος, Βιργινία Ταμπαροπούλου

122

Bασίλης Σαμαριτάκης, Άση Δημητρολοπούλου  Φένια Αποστόλου, Χρυσάνθη Σιέμπου, Νότα Παρούση, Αλέξιος Κοτσώρης

15

Νατάσα Παππά, Κώστας Ευαγγελάτος

2

Βιργινία Ταμπαροπούλου, Γιάννης Μωραϊτης, Φένια Αποστόλου, Ανδροκλής Δεληολάνης

1

Φένια Αποστόλου, Αθηνά Παππά

5

Κώστας Ευαγγελάτος, Φένια Αποστόλου

59

Βασίλης Νάτσιος, Λαμπρινή Γκόλια

98

Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Φένια Αποστόλου
Κείμενο: Φώτης Θαλασσινός 
Σκηνικά-Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική Σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Video Art: Χρυσάνθη Σιέμπου
Φωτισμοί: Ευδοκία Βεροπούλου
Boηθός Σκηνοθέτη- Acting Coaching: Βιργινία Ταμπαροπούλου
Χορογραφία Ινδικού χορού kathak :Χριστίνα Ζάννη
Χορευτές-Performers: Λαμπρινή Γκόλια, Περικλής Σκορδίλης 
Οργάνωση Παραγωγής: Χαράλαμπος Μπερτσάτος
Παραγωγή: Χοροθέατρο Λυδία Λίθος 
Προβολή-Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Με την ευγενική υποστήριξη
ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

90

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ12

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *