Η αλήθεια κάτω από τη μύτη μας: ο Γιώργος Βούλγαρης και ο Γιάννης Μακρυνόρης σκηνοθετούν το αλληγορικό παραμύθι του Κολόντι

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 15 Μαΐου 2018

A5 Poster Web

Το αυθεντικό παγκοσμίου φήμης αλληγορικό παιδικό μυθιστόρημα που έγραψε ο Κάρλο Κολόντι ‘‘Le avventure di Pinocchio’’ σε μετάφραση της Ελισάβετ Αρσενιάν και θεατρική απόδοση Νίκου Ορέστη Χανιωτάκη, σκηνοθετεί το γνωστό δίδυμο Γιώργος Βούλγαρης και Γιάννης Μακρυνόρης με τίτλο Η αλήθεια κάτω από τη μύτη μας ώστε να συνδράμουν με τα έσοδα της παράστασης στις ανάγκες και τους σκοπούς του ΠΑΑΠΑΒ.

Ο Γιώργος Βούλγαρης και ο Γιάννης Μακρυνόρης αναλαμβάνουν την υλοποίηση και καλλιτεχνική επιμέλεια του έργου σκηνοθετώντας έναν πολυπληθή θίασο νέων ανθρώπων με μεράκι και έμπνευση. Ένα έργο ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, στην αυτοεκτίμηση και την αυτοκοροϊδία, στο όνειρο και την πραγματικότητα. Υποκρισία και σεμνότητα, αρετές και ελαττώματα, όλα είναι εδώ για να ζυγιστούν και να διαλέξουμε.

Γιώργος Βούλγαρης_1

Η μαριονέτα ονειρεύεται, παρασύρεται, μετανιώνει, κάνει λάθη, καταλαβαίνει, αμφισβητεί, ντρέπεται, μπερδεύεται, συνειδητοποιεί… Θα φτάσει στο σημείο να κατανοήσει  ποιος θέλει να είναι, και να δομήσει τη δική του ταυτότητα. Τα πρόσωπα του έργου σχηματίζουν το περιβάλλον τριβής. Ένα περιβάλλον που θα γίνει καταλύτης για την εξέλιξη του Πινόκιο και η αλήθεια μέσα από γλαφυρές και κωμικές καταστάσεις θα βρει το δρόμο της αναγνώρισης.

Γιάννης Μακρυνόρης 2

Η παράσταση με τα παραμυθένια κοστούμια και τις σκηνικές κατασκευές που επιμελήθηκαν οι Ελένη Κωσταρά και Φωτεινή Σιούτη  συνδυασμένες με τις ονειρεμένες κινηματογραφικές εικόνες από τον Γιάννη Μακρυνόρη  και  την εμπνευσμένη αυθεντική μουσική και τραγούδια του Δημήτρη Λιόλιου βρίσκει τον τρόπο να μας κάνει να γελάσουμε και ταυτόχρονα να προβληματιστούμε, να καταλάβουμε ότι η απόσταση από το όνειρο και την πραγματοποίηση του, ο τρόπος της μετάβασης από την παιδική στην ώριμη ηλικία – στην ανεξαρτησία – είναι μπροστά μας, είναι η αλήθεια (που βρίσκεται) κάτω από την μύτη μας.

Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για να συνδράμουν στις ανάγκες και τους σκοπούς του ΠΑΑΠΑΒ (πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας) με είδη πρώτης ανάγκης.

Το 1914 ιδρύθηκε το ΠΙΚΠΑ, αρχικά για την φροντίδα θυμάτων πολέμου. Αργότερα εξελίχθηκε σε προνοιακό φορέα για την φροντίδα και προστασία του παιδιού. Μετά το 1950, ιδρύθηκε το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων, δυναμικότητας 400 κλινών και με ξεχωριστή Μονάδα Σπαστικών, στο χώρο που στεγάζεται σήμερα το Παράρτημα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία  Βούλας (ΠΑΑΠΑΒ).

Αποτελεί έναν από τους κύριους και σημαντικότερους Φορείς Παιδικής Προστασίας στη χώρα, που ως στόχο έχει την προστασία,αποκατάσταση και κοινωνική ένταξη των παιδιών με αναπηρίες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Βούλγαρης – Γιάννης Μακρυνόρης

Μετάφραση: Ελισάβετ Αρσενιάν

Θεατρική απόδοση κειμένου: Νίκος Ορέστης Χανιωτάκης

Διασκευή θεατρικής απόδοσης: Γιώργος Βούλγαρης- Γιάννης Μακρυνόρης

Πρωτότυπη μουσική – Τραγούδια – Στίχοι: Δημήτρης Λιόλιος

Κινησιολογία: Γιώργος Βούλγαρης

Δημιουργία βίντεο – μουσική επιμέλεια: Γιάννης Μακρυνόρης

Κοστούμια – Σκηνικές Κατασκευές: Ελένη Κωσταρά – Φωτεινή Σιούτη

Φωτισμοί: Γιώργος Βούλγαρης

Δημιουργία Αφίσας & Προγράμματος: Γιάννης Μακρυνόρης

Οργάνωση Παραγωγής: Ζωή Καρούτζου – Φράγκου, Τούλα Τζανή, Χαρά Δελενίκα, Ιωάννα Χάιτα, Ελένη Κωσταρά.

Παίζουν (αλφαβητικά) :

Γιώργος Αρβανίτης

Σταύρος Αστεράτος

Νεφέλη Βλαχάκη

Δήμητρα Γεωργούλα

Αναστασία Δημοπούλου

Μικέλλα Καρούτζου

Ειρήνη Κολέρη

Βάσια Κουραχάνη

Κωνσταντίνα Λαβέντζη

Φωτεινή Σιούτη

Δανάη Τζανή

Επιφανία Τοπούζη

Πρεμιέρα: Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στις 21:15 στη θεατρική σκηνή ‘‘ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ’’ – Ανατολικής Ρωμυλίας 123, Γλυφάδα

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *