Ο Αχιλλέας Δρούγκας μεταμορφώνει το lobby του ξενοδοχείου Elysium στην Πάφο

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 10 Φεβρουαρίου 2018

4.

Ο καταξιωμένος ζωγράφος Αχιλλέας Δρούγκας μεταμορφώνει το lobby του ξενοδοχείου Elysium σε αναμνήσεις με πέντε πίνακες που συνθέτουν την αξέχαστη εμπειρία μίας υπέροχης, καλοκαιρινής ημέρας.

Ένα μενού απολαύσεων, στιγμές ζωής, διαδοχικά καρέ αφηγηματικής ποίησης. Πέντε υπερεαλιστικά αριστουργήματα συνδέονται με τον αόρατο μίτο της έμπνευσης, για να αφηγηθούν μία μοναδική ιστορία. Λένε πως ο Αχιλλέας Δρούγκας βλέπει τη ζωγραφική σαν ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο. Ένα παράθυρο το οποίο συνήθως αγαπά να στολίζει με πλαίσια και κουρτίνες, δίνοντας ακόμη περισσότερη ζωή στην ελεγχόμενη ακρίβεια των κλασικών του συνθέσεων. Πράγματι. Oι πέντε πίνακες που φιλοτέχνησε για το Elysium, στην Πάφο, μοιάζουν με παράθυρα στον κόσμο. Τον μαγικό κόσμο που περιμένει τους επισκέπτες του ξενοδοχείου: Από την ανατολή του ήλιου και το πρωί, μέχρι το απόγευμα, τη Δύση και τη λαμπρή φεγγαράδα, κάθε φορά με θέα στον ορίζοντα που ξεδιπλώνεται πάνω από τη Μεσόγειο.

2.

«Οι πίνακες υποδέχονται τον επισκέπτη για να του αφηγηθούν τα πεπραγμένα μίας ημέρας, αυτά που πρόκειται να ζήσει», σύμφωνα με τον ζωγράφο «και φεύγοντας να του χαρίσουν τις μοναδικές αναμνήσεις που θα πάρει μαζί του. Ήθελα έτσι να αισθάνεται ότι οι στιγμές στον μακρύ τοίχο του lobby είναι δικές του», συμπληρώνει.

Επίκεντρο της έμπνευσής του, σε αυτό εδώ το μεγαλειώδες σημείο του χάρτη όπου εκτείθενται οι πέντε πίνακές του, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το φως. Η στιβαρή φωτεινότητα. Η μεγαλειώδης λαμπρότητα. Η λάμψη ενός ήλιου που έχει προικοδοτήσει μοναδικά την Ελλάδα και την Κύπρο, ποτίζοντας τις ψυχές των ανθρώπων που έχουν την τύχη να τον νιώθουν, ευλογώντας τη ζωή τους για πάντα.

1.

Ο Αχιλλέας Δρούγκας γεννήθηκε το 1940 στον Πειραιά. Σπούδασε χαρακτική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, graphic design στο Slade School of Fine Art στο University College του Λονδίνου, ενώ έκανε μαθήματα λιθογραφίας στο Ινστιτούτο Tamarind του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού. Έχει παρουσιάσει πολλές ατομικές εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις και διεθνή φεστιβάλ χαρακτικής στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Το 2009 η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας φιλοξένησε μία αναδρομική έκθεση με 140 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής του.

3.

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *