Τι γράφουν οι θεατές στα social media μετά τη ματαίωση της παράστασης “Έρωτες και θρήνοι γυναικών από τις τραγωδίες του Ευριπίδη”

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 12 Σεπτεμβρίου 2018

aaa

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε, προκάλεσε το ενδιαφέρον των θεατών αλλά και του καλλιτεχνικού κόσμου. Οι λόγοι πολλοί: η θεατρική συνύπαρξη επτά σημαντικών ηθοποιών, η επιστροφή στη σκηνή της Άντζελας Γκερέκου, η μουσική που έγραψε ειδικά για την παράσταση ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, η σκηνοθεσία με υπογραφή του Πάνου Αγγελόπουλου και φυσικά, ο επιβλητική χώρος που θα ανέβαινε, το Ηρώδειο. Αναφερόμαστε στην παράσταση Έρωτες και θρήνοι γυναικών από τις τραγωδίες του Ευριπίδη που θα παρουσίαζαν το Ίδρυμα Σπίτι του Ηθοποιού, ο πολιτιστικός οργανισμός  Sound & Picture Theatre Production και ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος στο Ηρώδειο. Έξι μόλις μέρες πριν την πρεμιέρα, η Άννα Φόνσου, η πρόεδρος του Ιδρύματος «Το σπίτι του ηθοποιού» ανακοίνωσε ότι η παράσταση ματαιώνεται, με την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η πρόεδρος του Ιδρύματος ”Το Σπίτι του Ηθοποιού” Άννα Φόνσου βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει πως η προγραμματισμένη για τις 16/09 παράσταση στο Ηρώδειο “Έρωτες και θρήνοι γυναικών” από τις τραγωδίες του Ευριπίδη, ματαιώνεται για δύο λόγους που προσέβαλαν και υποτίμησαν το έργο του Ιδρύματος. Ο πρώτος λόγος είναι η παρεμπόδιση της προετοιμασίας της παράστασης από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, με καταχρηστικές πρακτικές: άσκηση ”ψυχολογικής βίας” στους συναδέλφους ηθοποιούς, απειλές, διαμαρτυρίες, διαπληκτισμούς, ψευδείς ισχυρισμούς ενάντια στους ανθρώπους της παραγωγής, καθώς 3 ηθοποιοί αρνήθηκαν να υπογράψουν την σύμβαση έργου, με συνέπεια να επέλθει η λύση της. Παρόλο που αποζημιώθηκαν πλήρως, εκπρόσωποι του ΣΕΗ εισέβαλαν συστηματικά στο χώρο της προετοιμασίας της παράστασης, παρεμποδίζοντας τις πρόβες και ζητώντας αδικαιολόγητα να επαναπροσληφθούν τα συγκεκριμένα άτομα. Αποτέλεσμα των παραπάνω πρακτικών είναι να καταστεί αδύνατη η ολοκλήρωση της παραγωγής της παράστασης, με ζημιά ανεπανόρθωτη, οικονομική και ηθική.

Ένας δεύτερος σημαντικός λόγος είναι η αδυναμία του Ιδρύματος να καταβάλει το ποσό που απαίτησε, τελευταία στιγμή, το Φεστιβάλ Αθηνών, αθετώντας την συμφωνία να παραχωρηθεί ατελώς το θέατρο, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Η δωρεάν παραχώρηση είναι μία πρακτική που είχε υιοθετηθεί και σε προηγούμενες συνεργασίες-παραστάσεις στο Ηρώδειο με το Φεστιβάλ Αθηνών, ως προσφορά για την επίτευξη του σπουδαίου κοινωνικού, φιλανθρωπικού και πολιτιστικού έργου του Ιδρύματος. Επισημαίνουμε ότι τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ιδρύματος ”Το Σπίτι του Ηθοποιού”. Για αυτή την μοναδική παράσταση, συνεργάστηκαν ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, η χορογράφος Έρση Πήττα και οι ηθοποιοί: Άννα Φόνσου, Άντζελα Γκερέκου, Κατερίνα Διδασκάλου, Θεοδώρα Τζήμου, Βασιλική Τρουφάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη και ομάδα χορού 20 ατόμων. Όλοι οι συντελεστές εργάστηκαν και εργάζονται με αγάπη, σεβασμό, πάθος, αξιοπρέπεια, εθελοντισμό, προκειμένου να στηρίξουν το Ίδρυμα ”Το Σπίτι του Ηθοποιού”, που προσφέρει σημαντικό έργο στη χώρα μας και έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών.

Εκφράζουμε λοιπόν την βαθιά μας λύπη που δεν μας επιτρέπεται, υπό από αυτές τις συνθήκες, να παρουσιάσουμε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο που προάγει και αναδεικνύει το μέγεθος του πολιτισμού μας. Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα μας όλον αυτόν το καιρό για την πραγματοποίηση της παράστασης αλλά και τον κόσμο που ανταποκρίθηκε με αγάπη. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε το πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο μας και δεν θα επιτρέψουμε ουδεμία πρακτική προσβολής.

Mετά την ανακοίνωση της ματαίωσης της παράστασης, η Διοίκηση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δήλωσε: Εκφράζουμε τη λύπη μας για τη ματαίωση της παράστασης “Έρωτες και Θρήνοι Γυναικών από τις τραγωδίες του Ευριπίδη”. Στηρίξαμε για μια ακόμη φορά την προσπάθεια του ιδρύματος “Το Σπίτι του Ηθοποιού” και επιφυλάξαμε σ’ αυτό την πιο ευνοϊκή μεταχείριση. Η κα Φόνσου γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους ματαιώθηκε η εκδήλωση. Περιμένουμε από την ίδια να αποκαταστήσει την αλήθεια και να άρει τις αιτιάσεις εις βάρος του Φεστιβάλ. Το ΔΣ της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ

Το εντυπωσιακό στην όλη ιστορία, είναι ότι το κοινό επιθυμεί να πραγματοποιηθεί η παράσταση, αν κρίνουμε από τα σχόλια που γράφουν στα social media. Οι περισσότεροι δεν ζητάνε επιστροφή χρημάτων από τα εισιτήρια, όπως γίνεται σε περιπτώσεις ματαίωσης κάποιας εκδήλωσης, αλλά να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για να παρουσιαστεί τελικά η σπουδαία αυτή καλλιτεχνική συνεργασία. Να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα έσοδα θα πήγαιναν στο Ίδρυμα στο Σπίτι του Ηθοποιού.

irodeio-768x576

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *