Χρόνια πολλά Κέρκυρα!

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 11 Αυγούστου 2017

kerkyra

Με ένα συγκλονιστικό θαύμα σαν σήμερα, 11 Αυγούστου, πριν από περίπου 300 χρόνια, ο Άγιος Σπυρίδωνας έσωσε την Κέρκυρα από τους Οθωμανούς. Οι Κερκυραίοι τιμούν με ιδιαίτερη θρησκευτική λαμπρότητα τον άγιο και προστάτη τους. Εκατοντάδες πιστοί από την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και τη Ρωσία βρίσκονται στην Κέρκυρα, για τη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, που θεωρείται η μεγαλύτερη από τις συνολικά τέσσερις λιτανείες του Αγίου στο νησί.

Ο Άγιος Σπυρίδων, Saint Spyridon, Святитель Спиридон

Παρότι η Κέρκυρα ήταν υπό βενετσιάνικη κατοχή, οι Τούρκοι την 24η Ιουνίου του 1716, ξεκίνησαν να πολιορκούν την Κέρκυρα. Οι μέρες περνούσαν και οι Κερκυραίοι δυσκολευόντουσαν από τον στενό κλοιό των Τούρκων. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας δεν απελπίστηκαν και με προσευχές και δεήσεις προς τον Άγιο τους, τον Άγιο που δεν τους χαλάει χατίρι κέρδισαν το ποθούμενο.

Στις 9 Αυγούστου του 1716 ξεσπά στο νησί μια καταστρεπτική καταιγίδα και μια γενική αναταραχή προκαλείται στο στρατόπεδο των πολιορκητών. Η πολιορκία των Τούρκων που άρχισε στις 24 Ιουνίου λήγει τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου του 1716, με θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος, αφού, καθόλη τη νύχτα της 10ης Αυγούστου πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα με τη μορφή καλόγερου πλαισιωμένου από εκατοντάδες ουράνιες αγγελικές δυνάμεις να βγαίνει από το ναό του όπου και το Θαυματουργό του Λείψανο, απειλώντας τους επιτιθέμενους Μουσουλμάνους με αναμμένο πυρσό, πράγμα που μεγαλώνει τον πανικό τους. Αυτή η πολιορκία δεν στοίχησε τη ζωή σε κανέναν από τον άμαχο πληθυσμό. Στη συνέχεια, με απόφαση του  Βενετού Γενικού Καπιτάνου Ανδρέου Πιζάνη, καθιερώθηκε να γίνεται Λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου της Κέρκυρας, στις 11 Αυγούστου

hq720

Κάθε χρόνο η πλατεία Σπιανάδα πλημμυρίζει από δεκάδες πιστούς που από νωρίς το πρωί για να προσκυνήσουν το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου. Τη λιτανεία συνοδεύουν αρχιερείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και οι Φιλαρμονικές του νησιού, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  θα λάβει χώρα και το Β’ Διεθνές Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ του χριστιανικού πολιτισμού «Ρωσία-Ελλάδα: μαζί διά μέσου των αιώνων».

Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι:
Εγκαίνια 2 εκθέσεων, στο Ιστορικό Δημαρχείο, με τίτλο «Βλαντιμίρ Πούτιν: οι πινελιές στο πορτραίτο» και «Ο αήττητος ναύαρχος Φιοντόρ Ουσακώφ»: οι εκθέσεις  θα διαρκέσουν μέχρι τις 14 Αυγούστου.
ατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ουσακώφ
-Την Παρασκευή 11/8, στις 9.00 βράδυ: συναυλία της Φ.Ε. ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ. Συναυλία της κρατικής ακαδημαϊκής ορχήστρας «ΡΩΣΙΑ» και της παιδικής χορωδίας «Σόλμπα» του Νικόλο – Σόλμπινσκι γυναικείου μοναστηρίου

Panoramic view of the citylights of Corfu Town

Ο Άγιος Σπυρίδωνας λιτανεύεται όχι απλώς για να διατηρηθεί μία παράδοση, αλλά για να γίνει υπενθύμιση του τρόπου ζωής που μας έδωσε την αληθινή ελευθερία, ώστε να ζήσουμε όλοι το θαύμα της πίστης και να βάλουμε το Θεό στην καθημερινότητά μας. Χρόνια πολλά Κέρκυρα!

corfu-old-town-xlarge

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *