Σήμερα το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο στους πιστούς

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 15 Απριλίου 2017

agio-fos-panagios-tafos

Ο Πανάγιος Τάφος θα είναι κατάμεστος σήμερα, από χιλιάδες πιστούς και επισκέπτες που θα επιδιώξουν να βιώσουν από κοντά το θαύμα της Ανάστασης του Χριστού. Στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί η Aφή του Αγίου Φωτός, που συμβολίζει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Η μοναδική αυτή Τελετή και παράλληλα αποκλειστικό προνόμιο του Ορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων πραγματοποιείται το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αλλά κυρίως, με συγκίνηση, όταν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων θα υψώσει το χέρι του με το Άγιο Φως  για να το μοιράσει στον κόσμο.

article17998.w_hr

Το τελετουργικό της Αφής του Αγίου Φωτός

Η Τελετή αρχίζει με την είσοδο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στο Ναό. Τον συνοδεύουν αρχιερείς, ιερείς και διάκονοι. Ακολουθεί η Ιερή Λιτανεία και η αποσφράγιση του Πανάγιου Τάφου, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, μία ημέρα πριν, έχει ελεγχθεί και σφραγιστεί με βουλοκέρι. Τότε, ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο, παίρνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο.

Όλα τα καντήλια στο κτιριακό συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως είναι σβηστά. Ο Πατριάρχης προσεύχεται στο εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου. Χέρια απλώνονται από παντού και μέσα σε λίγα λεπτά ο Ναός γεμίζει από φλόγες που «προχωρούν» μέχρι να καλύψουν όλο το χώρο.

article17998.w_hr

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *