Jewelry Resident Program: εγκαίνια στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 22 Μαΐου 2017

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΜΚΗΛ

Το ΜΚΗΛ, μετά από 23 χρόνια πρωτοπορίας στη μουσειακή εκπαίδευση, εγκαθιδρύει δυο νέα ζωντανά εργαστήρια μεταλλοτεχνίας και πολλαπλών εικαστικών τεχνών, προσφέροντας ανοιχτό βήμα σε καλλιτέχνες, καλώντας τους να αναπτύξουν την εικαστική τους δημιουργία και να προβάλουν το έργο τους στο ευρύ κοινό.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Τα νέα, υπερσύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια του ΜΚΗΛ, προσφέρουν ένα πεδίο διάδρασης, επιτρέποντας στους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν και να επιδεικνύουν σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής κοσμημάτων, δημιουργώντας ένα χώρο εικαστικής αναζήτησης, με τους επισκέπτες να εισχωρούν στα άδυτα του καλλιτέχνη τη στιγμή της δημιουργίας. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που θα αποτελέσει ένα «block buster» έκθεμα του ΜΚΗΛ.  Στόχος του εγχειρήματος, η δημιουργία μιας μοναδικής βιωματικής εμπειρίας που στηρίζεται στη διάδραση, την αλληλεπίδραση και την ελεύθερη επικοινωνία του επισκέπτη με το πλέον ζωντανό Μουσείο της Ευρώπης. Σκοπός του προγράμματος, η εξέλιξη των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, η προβολή των Ελλήνων καλλιτεχνών στα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα, και τέλος, η διεύρυνση του γνωσιακού ορίζοντα των επισκεπτών στον τομέα του Κοσμήματος και των Διακοσμητικών Τεχνών.

Η καινοτόμος δράση του ΜΚΗΛ δίνει τη δυνατότητα έρευνας και συνεργασία των καλλιτεχνών με το επιστημονικό τμήμα του Μουσείου, ενισχύοντας τη διαμόρφωση νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων. Αποτέλεσμα της προαναφερθείσας συνεργασίας, η δημιουργία του πρώτου ψηφιακού λεξικού κοσμήματος, το οποίο θα προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύπτουν νέες πτυχές της ιστορίας του κοσμήματος και να επιλέγουν μια εξατομικευμένη διαδρομή γνώσης.

Με τη νέα υποδομή των εργαστηρίων θα τονιστούν αξίες και παραδόσεις που προάγει το ΜΚΗΛ, όπως η συνέχιση των χειροποίητων τεχνικών αργυροχρυσοχοΐας έναντι της βιομηχανοποιημένης παραγωγής, αλλά και η ενίσχυση και προβολή του ελληνικού καλλιτεχνικού design στη διεθνή αγορά τέχνης.

ΖΕΔΕΤ ΞΥΛΟ

 HIGHLIGHTS ΣΤΟ ‘JEWELRY RESIDENT PROGRAM

  • Τα πρώτα ζωντανά εργαστήρια εικαστικού κοσμήματος σε Ευρωπαϊκό Μουσείο, αναβιώνουν το εργαστήριο του Ηφαίστου κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
  • Πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο μεταλλοτεχνίας (ΖΕΜ) και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο υφαντικής, ξυλογλυπτικής, κεραμικής και σύγχρονων υλικών (ΖΕΔΕΤ).
  • Ζωντανή επίδειξη αρχαίων, παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών κοσμηματοποιίας.
  • Συντήρηση μουσειακών εκθεμάτων.
  • Αμφίδρομη επικοινωνία καλλιτέχνη, κοινού και επιστημονικού τμήματος του Μουσείου.
  • Ελεύθερο wifi σε όλους τους χώρους του Μουσείου.
  • Internet access και άμεση επικοινωνία επισκεπτών για πληροφορίες των εκθεμάτων με το ηλεκτρονικό λεξικό μέσω QR codes.
  • Hands on προγράμματα/ εργαστήρια για ενήλικες και σχολικές ομάδες.
  • Πρωτότυπα εργαστήρια για ερασιτέχνες και επαγγελματίες, διαλέξεις ιστορίας της τέχνης για τις διακοσμητικές τέχνες και το κόσμημα.
  • ΖΕΜ & ΖΕΔΕΤ Lexicon: Touch screen οθόνες με πρωτοποριακό πρόγραμμα software για την αναζήτηση πεδίων από τους επισκέπτες κατά την επίσκεψη τους στο Μουσείο. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός on line λεξικού, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για την ιστορία του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών, να ενημερωθούν για ελληνικούς ή διεθνείς οργανισμούς που προωθούν την τέχνη του κοσμήματος, να αναζητήσουν πληροφορίες για επιμόρφωση στο συγκεκριμένο τομέα και, φυσικά, να γνωρίσουν τον Ιδρυτή και οραματιστή του Μουσείου, Ηλία Λαλαούνη, μέσα από το έργο του. Ο εμπλουτισμός του ηλεκτρονικού λεξικού είναι μια διαδικασία που θα πραγματοποιείται από το επιστημονικό τμήμα του Μουσείου κατά τη διάρκεια της αποκλειστικής δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΖΕΜ

ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Διευθύντρια ΜΚΗΛ: Ιωάννα Λαλαούνη

Διεύθυνση Διοίκησης: Ελένη Μάστορα

Επιστημονικό Τμήμα: Βύρωνας Βαφειάδης & Μόνικα Καραχάλιου

Καλλιτέχνες: Νέλλα Βλάχου & Αθηνά Γεωργιάδου

Λογιστήριο: Κλεοπάτρα Δουβίκα

Υπεύθυνος Social Media: Ξενοφών Παπανικητόπουλος

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γραφείο Μελετών Α.Ν. Τομπάζη

Υπεύθυνος Έργου: Γιάννης Ρωμάνος

Επίβλεψη Έργου: Kappa Advice – Αναστάσιος Κωνσταντέας

Δημόσιες Σχέσεις Εγκαινίων: Davlas & Partners

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού

Χορηγός Εγκαινίων: MEDI PRINOU

ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΑΣ

Την Τετάρτη 17 Μαΐου, εγκαινιάστηκε το νέο πολιτιστικό πρόγραμμα του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, «Δημιουργία Δύο Ζωντανών Εργαστηρίων Εικαστικού Κοσμήματος με Στήριξη Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Έρευνας», που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η  Ιωάννα Λαλαούνη, Διευθύντρια του ΜΚΗΛ, ξενάγησε δημοσιογράφους και κοινό στα ζωντανά εργαστήρια, εξηγώντας το πρόγραμμα προβολής του εικαστικού κοσμήματος με σύγχρονες μουσειολογικές μεθόδους που εφαρμόζονται για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Μουσείο. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πρόγραμμα και τη λειτουργία των δύο εργαστηρίων, να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες, καθώς και να σκανάρουν στα τηλέφωνα τους QR codes, με τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία για την τεκμηρίωση των εκθεμάτων.

Στους επισκέπτες διακρίναμε πολλούς ένθερμους νέους και έμπειρους φιλότεχνους, όπως την Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας και Δανίας, τους Πρέσβεις ε.τ. Τάσσο Κριεκούκη και Γιάνγκο Οικονομίδη, την  Εριέττα Λάτση, την Νέλλη Δόξα, την Μαριάννα Γουλανδρή, την Μαίρη Φίξ, τον Δημήτρη Τσίτουρα, τον Νίκο και Καθλήν Μακροπούλου, την Χρύσσα Κανελλοπούλου, την Ρώζμαρυ Χατζηωάννου, την Μαρίζα Κουτσολιούτσου, την Gabriella Πετσετάκη, τον  Αλέξανδρο Πρίνου και όλη την οικογένεια Λαλαούνη που στηρίζει το Μουσείο και τις προσπάθειες για τη συνέχιση και προβολή του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η παρουσίαση σε δημοσιογράφους και κοινό έγινε με την υποστήριξη της MEDI PRINOU.

Δείτε ποιοι τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια του νέου προγράμματος στο Μουσείο Ηλία Λαλαούνη:

Νάντα Γερουλάνου, Κατερίνη Λαλαούνη , Έλλη Αντωνιάδη, Πριγκ. Ειρήνη της Ελλάδας & Δανίας, Τάσος Κριεκούκης

Νάντα Γερουλάνου, Κατερίνη Λαλαούνη , Έλλη Αντωνιάδη, Πριγκ. Ειρήνη της Ελλάδας & Δανίας, Τάσος Κριεκούκης

Ιωάννα Λαλαούνη , Ερριέτα Λάτση

Ιωάννα Λαλαούνη , Ερριέτα Λάτση

Ρόζμαρι Χατζηιωάννου & Χρύσα Κανελλοπούλου

Ρόζμαρι Χατζηιωάννου, Χρύσα Κανελλοπούλου

Μαριάννα Γουλανδρή - Λαιμού & Γιώργος Ντάβλας

Μαριάννα Γουλανδρή – Λαιμού, Γιώργος Ντάβλας

Κατερίνα Γιαβριδη

Κατερίνα Γιαβρίδη

ΦΩΤΟ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΡΑΤΣΑΣ, ΛΙΛΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΡΙΝΟΣ, ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ

ΦΩΤΟ 2

ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΤΕΜΕΡΤΖΗΣ, ΑΛΕΞΙΑ ΕΒΕΡΤ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΒΛΑΣ

ΦΩΤΟ 4

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΡΙΝΟΣ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΑΛΑΟΥΝΗ, ΠΡΙΓΚΙΠΠΙΣΑ ΕΙΡΗΝΗ

ΦΩΤΟ 5

ΠΑΡΗΣ ΑΜΟΡΓΙΝΟΣ, ΑΝΤΖΥ ΝΟΜΙΚΟΥ

ΦΩΤΟ 7

ΑΛΕΞΙΑ ΕΒΕΡΤ, ΓΚΑΜΠΡΙΕΛΑ ΠΕΤΖΕΤΑΚΗ

ΦΩΤΟ 8

ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΜΠΑ

ΦΩΤΟ 9

ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΘΛΙΝ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΩΤΟ 12

 

ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΙΦΑ, ΛΙΛΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ

ΦΩΤΟ 13

ΛΙΛΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ, ΜΑΡΙΖΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ

κ. Μαρίζα Κουτσολιούτσου & κ. Μαρία Πετροπούλου

Μαρίζα Κουτσολιούτσου, Μαρία Πετροπούλου

 Μαρίζα Κουτσολιούτσου & κ. Μαρία Πετροπούλου

Ιωάννα Λαλαούνη, Μαρίζα Κουτσολιούτσου

Ηλίας Μακρόπουλος & Αθηνά Αραβανή

Ηλίας Μακρόπουλος, Αθηνά Αραβανή

Βλάσης Κατράτζος , Κατερίνα Κατράτζου ( γονείς fashion designer Μαίρης Κατράτζου)

Βλάσης Κατράτζος , Κατερίνα Κατράτζου ( γονείς fashion designer Μαίρης Κατράτζου)

Νάντα Γερουλάνου, Πριγκ. Ειρήνη της Ελλάδας & Δανίας & Λίλα Λαλαούνη

Νάντα Γερουλάνου, Πριγκ. Ειρήνη της Ελλάδας & Δανίας, Λίλα Λαλαούνη

Μαρία Βατοπούλου

Μαρία Βατοπούλου

Λόλα Κουτούδη , Μαίρη Φιξ

Λόλα Κουτούδη , Μαίρη Φιξ

Λάουρα Λαλαούνη & Μαριαννα Γουλανδρή

Λάουρα Λαλαούνη & Μαριαννα Γουλανδρή

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ/ Καρυατίδων 4Α & Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη, 117 42

Τηλ.: +30 210 9221044, +30 210 9239709

administration@lalaounis-jewelrymuseum.gr

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *