O οραματιστής αρχιτέκτονας που άλλαξε την εικόνα της Αθήνας

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 23 Απριλίου 2018

Nikoloudis-50-xr (1)

Ένας εξαιρετικός επιστήμων/ καλλιτέχνης, ένας επιφανής Έλληνας, που προέβλεψε σε ανύποπτο χρόνο την καταστροφή της Αθήνας. Ήταν αυτός που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου αλλά…δεν τον άκουγε κανείς. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Ο Αλέξανδρος Νικολούδης ήταν ο αρχιτέκτονας που έχτιζε μέγαρα και προέβλεψε την «επιδημία» των κατεδαφίσεων. Ο Αλέξανδρος Νικολούδης επέβαλλε με τη διαθήκη του η στοά Νικολούδη να μην κατεδαφιστεί ποτέ και έδωσε ευρωπαϊκό αέρα στην Αθήνα

 Athens_Megaro-Livieratou_Patision-Hpeirou_1908-700x570

Ήταν υπεύθυνος για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της πόλης, στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου, του ανατέθηκε να εκσυγχρονίσει την Αθήνα και να δημιουργήσει κτίρια στο κέντρο της πόλης που θα στέγαζαν εμπορικά καταστήματα και υπηρεσίες. Με τις κατασκευές του άλλαξε την εικόνα της πρωτεύουσας και έδωσε ευρωπαϊκό αέρα.

2 (1)

Ήταν οραματιστής και έβλεπε μπροστά. Μάλιστα στην ιδιόγραφη διαθήκη του με ημερομηνία 18 Μαρτίου 1941 πρόλαβε να διασώσει από τις μπουλντόζες των «εκσυγχρονιστών» της αντιπαροχής, το εμβληματικό κτίριο της Πανεπιστημίου που όλοι γνωρίζουμε ως στοά Νικολούδη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ, ALEXANDROS NIKOLOUDIS, ARCHITEKTONAS, STOA NIKOLOUDI, nikosonline.gr

Το μέγαρο Λιβιεράτου, Πατησίων και Ηπείρου (1908-1909), έργο του Αλέξανδρου Νικολούδη σε «νεομπαρόκ» ρυθμό γαλλικής επιρροής.

Ο Αλέξανδρος Νικολούδης γεννήθηκε το 1874 στη Λέρο, πέρασε τα πρώτα του χρόνια στο νησί και ύστερα μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Παντρεύτηκε μία γόνο της οικογένειας Φιξ και απέκτησε μία κόρη. Η καλή οικονομική κατάσταση της οικογένειας, του επέτρεψε να σπουδάσει αρχικά στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών και στη συνέχεια να μεταβεί στο Παρίσι και να φοιτήσει στη Σχολή Καλών Τεχνών. Επηρεασμένος από την αρχιτεκτονική των ευρωπαϊκών πόλεων και από την εικοσαετή παραμονή του στο Παρίσι, τα κτίρια που σχεδίασε παρέπεμπαν στο δυτικό κόσμο και έδωσαν νέα πνοή στην Αθήνα.

Ο αρχιτέκτων Αλέξανδρος Νικολούδης [γεν. 1874 – 1944] σε ηλικία 50 ετών στην «χρυσή εποχή» της καριέρας του.

Το 1905 τελείωσε τις σπουδές του και επέστρεψε στην Αθήνα. Σύμβουλος και συνεργάτης του Βενιζέλου, ο Νικολούδης ήταν το κατάλληλο πρόσωπο που θα έφερνε το δυτικό πνεύμα στη πόλη. Τότε ξεκίνησε να αναλαμβάνει αρχιτεκτονικά έργα για ιδιώτες και για το δημόσιο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ, ALEXANDROS NIKOLOUDIS, ARCHITEKTONAS, STOA NIKOLOUDI, nikosonline.gr

Σαρόγλειο Μέγαρο. Πλατεία Παύλου Μελά & Ρηγίλλης

Διαβάστε την συνέχεια, δείτε και τα κτίρια του εδώ   https://bit.ly/2vlWuZQ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ, ALEXANDROS NIKOLOUDIS, ARCHITEKTONAS, STOA NIKOLOUDI, nikosonline.gr

Οικία Α. Χατζόπουλου (1910)Ναυάρχου Νικοδήμου 24 & Θουκυδίδου 8

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ, ALEXANDROS NIKOLOUDIS, ARCHITEKTONAS, STOA NIKOLOUDI, nikosonline.gr

Δικό του έργο και το κτίρο στην Σταδίου, πού στέγαζε το ΑΤΤΙΚΟΝ και τον Απόλλωνα, και που τώρα στέκι σαν κουφάρι στο κέντρο της Αθήνας.

Sarogleio-megaro-600x400

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *