Pavripedia: 10 τρόποι για να καταλάβεις αν σου λέει ψέματα

Από την/τον Γιώργος Παυριανός | 1 Απριλίου 2017
lies 1
“Το ψέμα έχει κοντά πόδια” λέει η παροιμία, που σημαίνει ότι γρήγορα θα αποκαλυφθεί γιατί “ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται.” Αν όμως δεν έχεις υπομονή μέχρι να λάμψει η αλήθεια, και θες να μάθεις  εκείνη τη στιγμή αν ο άλλος σου πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, σήμερα που είναι Πρωταπριλιά, η Pavripedia σου δίνει 10 τρόπους που θα σε βοηθήσουν  να καταλάβεις αν ο γκόμενος, φίλος, συνάδελφος, γιατρός, πολιτικός, σου λέει “τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα”…
lies 2

1. Εχει την τάση να φέρνει το χέρι στο στόμα. Όταν λέμε ψέματα το σώμα μας αντιδρά ανακλαστικά και όλη η μυϊκή ένταση μεταφέρεται στο στόμα. Είτε το καλύπτει με το χέρι, είτε χαϊδεύει το στόμα, είτε δαγκώνει τα χείλη, το άτομο που σας μιλάει, μάλλον σας ξεφουρνίζει ψεματούμπες.

2. Δεν σε κοιτάει στα μάτια. Κοιτάει κυρίως προς στα κάτω, στο πάτωμα, στο σκυλί, στα πόδια του, αλλά ποτέ στα μάτια. Προσοχή όμως! Υπάρχουν και εκπαιδευμένοι ψεύτες, που σε κοιτάνε έντονα και υπερβολικά για ώρα. Οταν λοιπόν θα δεις μπροστά σου μια χαμηλοβλεπούσα ή το βλέμμα της κόμπρας, τραγούδα: “Για κοίτα με στα μάτια λοιπόν κι εξηγήσου…”

3. Επαναλαμβάνει λέξεις και φράσεις. Το άτομο που λέει ψέματα συνήθως επαναλαμβάνει την ίδια λέξη ή φράση συνεχώς: “Το πιστεύεις;”, “Κοίτα, θα σου μιλήσω ειλικρινά”. Επίσης πολλές φορές επαναλαμβάνει την ερώτηση για να κερδίσει χρόνο. “Πού ήσουν χτες το βράδυ;” ρωτάς. “Πού ήμουν χτες το βράδυ;” σου απαντάει. Το νου σου!

4. Δεν κάθεται σε μια γωνιά. Ο ψεύτης όταν σου μιλάει είναι νευρικός και υπερκινητικός, κινείται συνεχώς πάνω-κάτω. Μπορεί να ησυχάζει για λίγο και ξαφνικά να  αλλάζει τη στάση του σώματός του ή να αλλάζει θέσεις συνέχεια, να μη βολεύεται πουθενά. Όταν ο άλλος έχει τον ακάθιστο, κάτι συμβαίνει που δεν είναι ευχάριστο.

5. Αρχίζει τις γλύκες. “Έλα μωρό μου εδώ! Έλα να σου κάνω μια μεγάλη  αγκαλίτσα! Γούτσου-γούτσου!” Όταν ξαφνικά στη μέση μιας κουβέντας σε πλησιάζει, αρχίζει να σε χαϊδεύει και να σου κάνει τρυφερότητες, σημαίνει ότι προσπαθεί να σου διώξει τις υποψίες. Κάποιο ψέμα έχει ξεφουρνίσει και θέλει να το καλύψει με αγκαλίτσες και φιλάκια.

6. Η καρδιά χτυπάει πιο δυνατά. Μιας και αγκαλιαστήκατε όμως, βάλε το αυτί σου στην καρδιά του. Την ακούς να χτυπάει πιο γρήγορα; Μήπως η ανάσα χάνει το ρυθμό της; Μήπως, η φωνή βγαίνει πνιχτή την ώρα που σου μιλάει; Μην έχεις καμιά αμφιβολία. Όλα όσα σου λέει αυτό το άτομο είναι ψέματα.

7. Χαμογελάει αινιγματικά. Έτσι στο άσχετο και συνήθως στο τέλος μιας απολογητικής φράσης, χαμογελάει σαν την Τζοκόντα, είτε από αμηχανία, είτε από νευρικότητα. ” Γιατί δεν πήρα τηλέφωνο;” Αινιγματικό χαμόγελο. “Θα σου πω.” Αινιγματικό χαμόγελο. “Ελπίζω να καταλάβεις.” Αινιγματικό χαμόγελο. “Λοιπόν, η αλήθεια είναι πως…”  Μην αφήσεις αυτό το άτομο να συνεχίσει. Η μόνη αλήθεια είναι ότι θα σου πει ένα μεγάλο ψέμα.
8. Δίνει πάρα πολλές πληροφορίες. Αν δηλαδή εσύ πεις στον γκόμενο: “Μου είπαν ότι σε είδαν με την Μαρία, την πρώην σου” και η απάντηση είναι: “Λοιπόν δεν θα το πιστέψεις, πήγα εχτές στη λαϊκή, αλλά δεν είχε τίποτα, κάτι ντομάτες πήρα μόνο, ξαφνικά βλέπω μπροστά μου την Μαρία, εκείνη την ώρα εγώ αγόραζα σταμναγκάθι, έχει 7 ευρώ το κιλό…” λυπάμαι αλλά είναι παραπάνω από βέβαιο ότι ο φίλος σου όχι μόνο συναντήθηκε με την Μαρία, αλλά πηδήχτηκε κιόλας μαζί της.
9. Δεν μιλάει πολύ. Υπάρχει και η αντίθετη κατηγορία των ψευτών που δεν μιλούν πολύ. Τα λόγια τους είναι λίγα και κοφτά. Θέλουν να αποφύγουν τις πολλές κουβέντες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος κάτι να τους ξεφύγει. ” Θα μείνω σπίτι. Θα φάω. Θα δω μπάλα. Θα πάω για ύπνο νωρίς. Καλά είμαι μωρέ. Δεν έχω κέφι. Εσύ;”  Εσύ, αν έχεις κέφι, πάρε ένα ταξί και πήγαινε σπίτι του να τον πιάσεις στα πράσα.
10. Τα φρύδια. Τα φρύδια είναι το απόλυτο σημάδι, ο αδιάψευστος μάρτυς ότι σου λέει ψέματα. Την ώρα του ψέματος γίνεται αυτόματα μια στιγμιαία κίνηση των φρυδιών. Είναι λίγο δύσκολο να το διακρίνεις, γιατί συνήθως όταν προσπαθούμε να μάθουμε την αλήθεια, το τελευταίο πράγμα που κοιτάμε είναι τα φρύδια του ψεύτη. Διαρκεί ελάχιστα και γίνεται την ώρα που ακούει, όχι την ώρα που μιλάει.
la-he-can-you-spot-a-liar-20160123 (2)
Όλα αυτά τα σημάδια, ισχύουν την ώρα που κάνεις συζήτηση με κάποιον σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα. Δεν ισχύουν πάντα. Γι΄αυτό μην γίνεσαι καχύποπτος-η, κάθε φορά που ο δεσμός σου είναι νευρικός ή θέλει να σου κάνει αγκαλίτσες και φιλάκια, εντάξει;
Γιώργος Παυριανός

Γιώργος Παυριανός

Βαρέθηκα το μέσα... αποφάσισα να βγαίνω μέσα στην παύρη νύχτα, να βλέπω λίγη κίνηση του δρόμου, να συναντάω ανθρώπους, να φεύγει λίγο το μυαλό... ότι βλέπω, ότι σκέφτομαι, ότι μου αρέσει, θα το γράφω το βράδυ και κάθε βράδυ στην cosmopoliti... εκεί μπορείτε να ακούτε "το τρίτο στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή, τραγούδια σε αποκλειστική πρώτη μετάδοση, παρουσιάσεις βιβλίων και παραστάσεων... ευχαριστώ Χριστίνα Πολίτη, που με έβγαλες από το σπίτι και με έκανες cosmopoliti!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *