Δήμητρα Κασκάνη: μια χορεύτρια flamenco με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό

Από την/τον Νίκος Μουρατίδης | 2 Σεπτεμβρίου 2018

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Δήμητρα Κασκάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και σε ηλικία 4 ετών ξεκίνησε κλασικό μπαλέτο, ενώ παράλληλα άρχισε να ασχολείται και με τη μουσική κάνοντας μαθήματα πιάνου. Σε ηλικία 15 ετών έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον χορό του φλαμένκο και αφοσιώνεται τελικά σε αυτόν. Παράλληλα, σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις μουσικές της σπουδές και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Μουσικοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια των συχνών της ταξιδιών στη Μαδρίτη, τη Σεβίλη και το Χερέθ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την κουλτούρα του φλαμένκο και να διαμορφώσει το προσωπικό χορευτικό της ύφος. Από το 2011 διατηρεί την δική της σχολή χορού flamenco “Contra Tiempo”, στο Περιστέρι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΓιατί απ΄ όλους τους χορούς διάλεξες το flamenco

Επειδή χορεύω από πάρα πολύ μικρή ηλικία, θυμάμαι όταν πρωτοείδα Flamenco, με έπιασε ταχυκαρδία… δεν το πίστευα αυτό που έβλεπα. Ξέχασα τα πάντα και έπεσα με τα μούτρα. Αυτά που έψαχνα – δηλαδή το δυναμισμό, την ένταση, το πάθος – τα βρήκα στο flamenco….
-Λένε ότι οι χορεύτριες flamenco κρύβουν μέσα τους μια Κάρμεν, μία Στέλλα…. αληθεύει;
Και λίγα λες. Οι flamences είναι γυναίκες με αυτοπεποίθηση, δυναμισμό, ευαισθησία, χαρακτήρα και προσωπικότητα. Ζουν τις στιγμές της ζωής με πάθος.
– Όταν χορεύεις σε παρασύρει η μουσική ή η φωνή του τραγουδιστή;
Ο ήχος της κιθάρας νομίζω ότι μου δίνει το ρυθμό και η φωνή του τραγουδιστή μου μεταδίδει το πάθος….
-Μιλάς Ισπανικά;
Cuando decidí ocuparse con el flamenco, seria segura que me vaya a España para aprender español. ¡Todo o nada! Entonces si, hablo español. (γέλια)
-Αν σου έλεγαν να χορέψεις με έναν από τους δύο, ποιον θα διάλεγες, τον Antonio Banderas ή τον Javier Bardem;
Με τον Javier Bardem ο οποίος είναι ένας από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς. Antonio συγγνώμη (χαχα).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Βρίσκεις τους ταυρομάχους sexy;
Εκτός από το ότι θεωρώ την στολή του ταυρομάχου την ωραιότερη στολή του κόσμου, πιστεύω ότι ναι, οι ταυρομάχοι είναι εξαιρετικά sexy. Θυμάσαι το βίντεο του Take A Bow της Madonna. Παρ΄ όλο που δεν ήταν ωραίος ο πρωταγωνιστής ήταν εντελώς sexy. O ταυρομάχος ως φιγούρα έχει αποτελέσει έμπνευση και έχει σημαντικό ρόλο στην ισπανική κουλτούρα, την ισπανική λογοτεχνία και το flamenco τα οποία αγαπώ και ακολουθώ. Απ’ την άλλη όμως είμαι εντελώς αντίθετη με τις ταυρομαχίες.
– Έχει τύχη να σε φλερτάρει άντρας την ώρα που χορεύεις – και πώς αντέδρασες;
Η σκηνή εντυπωσιάζει όπως και να ‘χει…. Ναι με έχουν φλερτάρει, και μια φορά μάλιστα και πολύ έντονα. Τι με κοιτάς; Δεν θα σου πω περισσότερα… (γέλια)
-Γυναίκα;
(χαχαχαχα….) Ναι, και γυναίκα, αν και κάπως πιο διακριτικά. Στην Ισπανία όμως, ένα βράδυ στη Σεβίλλη που χόρεψα- όχι επαγγελματικά- μια κοπέλα ήταν πολύ τολμηρή στις εκφράσεις της…
-Μάθαμε ότι μια κυρία που έρχεται στην σχολή σου είναι 62 ετών. Αληθεύει;
Οι γυναίκες δεν έχουμε ηλικία, πόσο μάλλον οι χορεύτριες. Αυτή όμως είναι και η ομορφιά του Flamenco. Δεν οριοθετεί, δεν κοιτάζει ηλικία, βάρος, εμφάνιση… Σημασία έχει να αγαπάει κανείς το flamenco, να το νιώθει, να το αφουγκράζεται. Χρειάζεται μόνο επιμονή, υπομονή και δουλειά!
-Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από σήμερα;
Δύσκολη ερώτηση αυτή… Ειλικρινά δεν ξέρω. Κοιτάζω να ζω τις στιγμές που μου δίνονται τώρα, στο σήμερα. Έχω πολλά project στο μυαλό μου που τρέχουν παράλληλα και θα ήθελα να υλοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή. Θα ήθελα σίγουρα να είμαι ευτυχισμένη και υγιής, ψυχικά και σωματικά.

Contra Tiempo Logo (black) 1
Σχολή χορού flamenco “Contra Tiempo”
Βασιλέως Αλεξάνδρου 9, Περιστέρι, 210.5757516
www.flamencocontratiempo.com

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Νίκος Μουρατίδης

Νίκος Μουρατίδης

Ο Νίκος Μουρατίδης γεννήθηκε στην Νίκαια του Πειραιά. Σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου, αλλά ασχολήθηκε με τη μουσική, είτε εργαζόμενος σε εταιρίες δίσκων, είτε στο ραδιόφωνο είτε δημοσιογραφικά. Έχει γράψει διάφορα σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το Μάνα είναι μόνο μία, το Αθήνα –Θεσσαλονίκη και το Παππούδες εν δράσει [βραβείο καλύτερου σεναρίου 2001] κ.α. Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικά μουσικά talent show και έχει εκδώσει 6 βιβλία. Τον τελευταίο χρόνο τον διαβάζουμε στο www.nikosonline.gr Για περισσότερα στο: www.nikosmouratidis.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *