Ζω μια ζωή με νόημα; Το προσωπικό μονοπάτι της ευτυχίας

Από την/τον George Baltas | 7 Δεκεμβρίου 2015

path-to-happiness

Προχτές περπατούσα μόνος μου στο δάσος , χαμένος στις σκέψεις μου. Βάδιζα στο μονοπάτι με τα αιωνόβια δέντρα και σκέφτηκα:  Ζω αλήθεια μια ζωή με “νόημα”; Ίσως να έχετε σκεφτεί κι εσείς το ίδιο, ότι η ζωή σας δηλαδή θα έφτανε στο σημείο που προσδοκάτε, αν είχατε ένα οικονομικό επίπεδο τέτοιο, που θα πληρούσε τα “στάνταρτς” σας, ο καθένας έχει θέσει τα δικά του. Όταν ψάχνουμε για νόημα στην οικονομική μας επιτυχία, στο κοινωνικό στάτους και στα υλικά αγαθά, φτάνουμε σε ένα σημείο που νιώθουμε απογοήτευση και ενα τεράστιο κενό. Πολύ γρήγορα ανακαλύπτουμε ότι ποτέ δε φτάνουμε στο επιθυμητό. Κι όταν φτάσουμε τελικά,πάλι δεν είναι αρκετό.

Railroad through a natural tunnel_Ultra HD

Μετά από χρόνια συλλογής ακριβών πραγμάτων για την επιβράβευση των κόπων μου και της σκληρής δουλειάς που θεωρούσα ότι έκανα, ταξιδεύοντας από τη μια πρωτεύουσα στην άλλη, τρώγοντας στα ακριβότερα εστιατόρια, αγοράζοντας τα πιο ακριβά ρούχα, στο αεροπλάνο της επιστροφής ένιωθα κάθε φορά το ίδιο απύθμενο κενό και μια αίσθηση ανεπάρκειας… Δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί, παρότι εκτιμούσα αυτά που η ζωή μου έδινε και ένιωθα ευλογημένος για αυτό. Μήπως όλα  ήταν μια αυταπάτη, όπου ξεγελούσα τον εαυτό μου και τον κρατούσα μακρυά από τα θέλω μου και τις πραγματικές μου επιθυμίες; Όταν το συνειδητοποίησα μετά από αλλεπάληλες κρίσεις πανικού και μίας κατάθλιψης δίχως έλεος, αποφάσισα να αλλάξω τα πάντα.

Dakini red_white

Έκανα delete, restart και έδωσα το χώρο και το χρόνο στη ζωή μου για να ανακαλύψω από την αρχή τα πράγματα που είχαν πραγματική σημασία για μένα. Επαναπροσδιόρισα το νόημα της επιτυχίας και της ζωής με νόημα και ουσία…να μάθω να χαίρομαι τη ζωή μου δίχως να νιώθω τύψεις γι’ αυτό. Όπως μου είπε κάποιος: το να ζεις ωραία είναι επιστήμη που δεν διδάσκεται δυστυχώς και ο καθένας την ανακαλύπτει μόνος, μέσα από την προσωπική του πορεία.  Ο “Γολγοθάς”είναι μια πολύ σημαντική ιστορία, με πολλά και διαφορετικά νοήματα για τον καθένα από εμάς.

2015-12-06 23.39.07

Στην παρούσα φάση το μονοπάτι της δίκης μου ευτυχίας περιλαμβάνει τα εξής πράγματα :

•Αρκετά χρήματα -όχι πολλά- τόσα ώστε να συναντηθώ με τις ανάγκες μου και όσα μου περισσεύουν να τα μοιράζομαι γεναιόδωρα με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μου

•Μια δουλειά  δημιουργική και ανταποδοτική όχι στο υλικό κομμάτι. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν σκέφτεσαι ούτε το χρόνο ούτε τα χρήματα… και είμαι σίγουρος ότι όλοι το έχετε βιώσει αυτό, έστω κάποια στιγμή στη ζωή σας.

•Ευκαιρίες και χρόνο για να μάθω καινούργια πράγματα.

•Αίσθηση αυτοεπιβεβαίωσης, ακόμα και από μικρά πράγματα, ίσως και ασήμαντα καμιά φορά

•Την ευκαιρία να ονειρευτώ ξανά από την αρχή.

•Σχέσεις που να μου δίνουν αγάπη και ολοκλήρωση, να παίρνω, δίχως να δίνω μόνο.

•Τη δυνατότητα να δίνω πίσω την αγάπη που παίρνω.

•Απεριόριστη ευγνωμοσύνη για τη μέχρι τώρα ζωή μου.

Σας προκαλώ να ενσωματώσετε στο νόημα της επιτυχίας που έχετε ορίσει για τη ζωή σας όλα τα παραπάνω. Κάντε focus  στα σημαντικά πράγματα και θα δείτε ότι οι μικρές απογοητεύσεις της ζωής είναι πραγματικά ασήμαντες και αφόρητα μικρές. Η έλλειψη χρημάτων, μια προβληματική σχέση, μια χαμένη ευκαιρία, είναι μόνο αυτό… κάτι μικρό και διαχειρίσιμο. Δείτε το σαν μια ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με τον εσωτερικό σας εαυτό, με τους ανθρώπους που αγαπάτε και τους ξεχάσατε λόγω έλλειψης χρόνου, με το να νιώθετε ευγνώμονες που η οικογενειά σας ειναι καλά, με το να νιώθετε ευγνώμονες που δεν γεννηθήκατε στο Αφγανιστάν ή στις χώρες που διοικεί η ISIS, με το να νιώθετε ευγνώμονες που δεν έχετε κάποια ανίατη αρρώστια, και για άλλα 100 πράγματα που είμαι σίγουρος ότι ο καθένας μπορεί να σκεφτεί ξεχωριστά για τη δίκη του ζωή.

path_to_happiness_by_nick_a_d-d80lsyj

Βρίσκοντας το χρόνο να συνειδητοποιήσετε όλα αυτά, θα δίνετε στις μικρές απογοητεύσεις  το νόημα και τη σημασία που πραγματικά αξίζει να δώσετε. Μην αφήνετε τα μικρά πράγματα να πάρουν τον έλεγχο της ζωής σας. Η ζωή δεν εχει πρόβα, είναι μία και περνάει…Delete, restart…θυμηθείτε το αυτό.

Ο καθένας αξίζει να ζει μια ζωή όπως τη θέλει και όπως του αξίζει. Μην ξεχνάτε ότι στο τέλος της μέρας γίνονται οι καλύτεροι απολογισμοί. Η επιτυχία και το νόημα της ζωής δε μετριέται μόνο από τις επαγγελματικές επιτυχίες και την αξία των πραγμάτων που αποκτήσαμε, αλλά και από τις ζωές που καταφέραμε να κάνουμε καλύτερες, είτε μιλάμε για τις δικές μας ζωές, είτε για των ανθρώπων που είναι κοντά μας…

George Baltas

George Baltas

O Γιώργος είναι γιατρός και ξέρει τα πάντα , τους πάντες και ζει παντού!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *