Κλείνει το ιστορικό Caffè Greco

Από την/τον Νίκος Μουρατίδης | 16 Νοεμβρίου 2019

0_GettyImages-914885900

Το ιστορικό Caffè Greco στην οδό Via Condotti κοντά στη Piazza di Spagna, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς από το 1760, όταν και ιδρύθηκε από τον Έλληνα Νικόλα ντελλά Μανταλένα, κινδυνεύει με «λουκέτο», μια και οι ιδιοκτήτες ζητούν εξωφρενικό ενοίκιο.

5da9c071210000c21334a5be

Πρόκειται για το καλύτερο, για το πιο όμορφο καφέ στον πλανήτη. Μπορώ να το πω με σιγουριά, μια και το έχω επισκεφτεί – σε νεαρή ηλικία βέβαια – και είχα θαμπωθεί από την αισθητική και την πολυτέλεια του. Ήταν αδύνατον ως Έλληνες όταν διαβάσαμε Caffè Greco– να μην μπούμε μέσα να πιούμε τον espresso μας και να ξαποστάσουμε από τον ποδαρόδρομο.

Στην είσοδό του η επιγραφή «250 χρόνια ιστορίας» θυμίζει το ένδοξο παρελθόν του υπερπολυτελούς καφέ.

64-large_default

Το Caffe Greco είναι ένα κομμάτι ιστορίας, ένας πολιτιστικός θησαυρός. Ιδρύθηκε το 1760 από τον Έλληνα Νικόλα ντέλλα Μανταλένα, είναι το πιο θρυλικό καφέ της Ρώμης και βρίσκεται σε έναν από τους πιο ζωντανούς δρόμους της πρωτεύουσας, την Via Condotti 86, δυο βήματα από την Piazza di Spagna. Έχει μαρμάρινα τραπέζια, μπορντώ ταπετσαρίες, σερβίτσια από ακριβές πορσελάνες, κρύσταλλα και φυσικά πανάκριβα έργα τέχνης σε όλο τον χώρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες στον ιταλικό τύπο, οι διαχειριστές του καφέ, το ζεύγος Πελεγκρίνι, απειλείται με έξωση.

A waiter carries coffees in the Antico Caffe Greco, in Via dei Condotti, central Rome on January 15, 2018. The Caffe Greco, founded in 1760 by Greek Nicola della Maddalena, is the second oldest coffee in Italy after the Caffe Florian in Venice.

A waiter carries coffees in the Antico Caffe Greco, in Via dei Condotti, central Rome on January 15, 2018.
The Caffe Greco, founded in 1760 by Greek Nicola della Maddalena, is the second oldest coffee in Italy after the Caffe Florian in Venice.

Το συμβόλαιο μίσθωσης έληξε το 2017 και λένε πως δεν θα ανανεωθεί. Το κτήριο στο οποίο βρίσκεται το ιστορικό καφέ ανήκει στο Ισραηλιτικό Νοσοκομείο Ρώμης. Ο κ. Πελεγκρίνι είπε στους δημοσιογράφους πως πληρώνουν 22.000 ευρώ το μήνα για ενοίκιο και τώρα τους ζητούν το εξωφρενικό ποσόν….

Η συνέχεια εδώ https://bit.ly/2Onkjqe

 

Νίκος Μουρατίδης

Νίκος Μουρατίδης

Ο Νίκος Μουρατίδης γεννήθηκε στην Νίκαια του Πειραιά. Σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου, αλλά ασχολήθηκε με τη μουσική, είτε εργαζόμενος σε εταιρίες δίσκων, είτε στο ραδιόφωνο είτε δημοσιογραφικά. Έχει γράψει διάφορα σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το Μάνα είναι μόνο μία, το Αθήνα –Θεσσαλονίκη και το Παππούδες εν δράσει [βραβείο καλύτερου σεναρίου 2001] κ.α. Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικά μουσικά talent show και έχει εκδώσει 6 βιβλία. Τον τελευταίο χρόνο τον διαβάζουμε στο www.nikosonline.gr Για περισσότερα στο: www.nikosmouratidis.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *