Στην αρχή ήταν ευθυμογράφημα, έγινε βιβλίο, τραγούδι, νούμερο κατοχικών επιθεωρήσεων, πολεμική καρτ ποστάλ, θεατρικό έργο, κινηματογραφική ταινία, ραδιοφωνική εκπομπή, τηλεοπτικό σίριαλ και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα, 80 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή της, να μας διασκεδάζει και να μας ψυχαγωγεί. Τώρα, ήρθε η στιγμή, η Μαντάμ Σουσού, η ηρωίδα-φαινόμενο που έγραψε ο Δημήτρης Ψαθάς, να γίνει συλλεκτικό λεύκωμα–ημερολόγιο για το 2018. Ας πάρουμε όμως την ιστορία της από την αρχή..
Το 1938, στο προπολεμικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Θησαυρός», η Μαντάμ Σουσού κάνει την εμφάνισή της σαν ευθυμογράφημα με τίτλο «Βίος και πολιτεία της Μαντάμ Σουσούς». Για δύο χρόνια (1938-1940), η ακατάδεκτη ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά κρατάει συντροφιά στους αναγνώστες του περιοδικού που την αγαπούν όσο καμιά άλλη. Το 1940 ο Δημήτρης Ψαθάς κάνει μία συρραφή των αυτοτελών περιπετειών της και έτσι, η Μαντάμ Σουσού με υπότιτλο Η πυργοδέποινα του Βούθουλα γίνεται βιβλίο. Αν και κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 1940, μέσα στην κήρυξη του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, πουλάει 4.000 αντίτυπα και μέσα σε ένα μήνα εξαντλείται! 300 αντίτυπα από την πρώτη έκδοση του βιβλίου προσφέρθηκαν στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας για την ψυχαγωγία των τραυματισμένων στρατιωτών του Ελληνοιταλικού πολέμου.
Μετά την κατοχή ο Δημήτρης Ψαθάς εμπλούτισε το βιβλίο σε μία δεύτερη πιο ολοκληρωμένη έκδοση που κυκλοφόρησε σε δύο τόμους με τίτλους: «Βούθουλας» και «Κολωνάκι».
Η Μαντάμ Σουσού στο θέατρο
Η επιτυχία της πρώτης έκδοσης του βιβλίου της Μαντάμ Σουσούς ήταν τόσο μεγάλη, ώστε μέσα στον πόλεμο του ’40 οι επιθεωρήσεις της εποχής δεν άφησαν την Σουσού –την ηρωίδα της επικαιρότητας– ανεκμετάλλευτη. Την παρουσίασαν ως «νούμερο», προτού καν ακόμα ο συγγραφέας της, την παρουσιάσει στο θέατρο ως ολοκληρωμένο θεατρικό έργο. Το 1940, στην επιθεώρηση «Πεντάμορφη» των Γιαννουκάκη-Ευαγγελίδη, στο θέατρο «Αθήναιον», πρωτοεμφανίζεται ως νούμερο η Σουσού. Την υποδύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια Μαρίκα Νέζερ. Στο πλευρό της ως Παναγιωτάκης εμφανίζεται ένας άλλος μεγάλος καρατερίστας της εποχής, ο Σταύρος Ιατρίδης. Το τραγουδάκι της επιθεώρησης, που γίνεται σουξέ της εποχής, καταλήγει: «Μαντάμ Σουσού,/μαντάμ Σουσού,/είσαι πολύ, και τρε ζολί και τρε γλωσσού…».
Το 1942 πολλά θέατρα ζητούν από τον Δημήτρη Ψαθά να κάνει την Σουσού θεατρικό έργο. Μέσα στο κλίμα του πολέμου, οι «βαριές» παραστάσεις που ανέβαζε η σπουδαία ηθοποιός Κατερίνα Ανδρεάδη, γνωστή με το μικρό της όνομα ως «κυρία Κατερίνα», σκέφτηκε να κάνει στροφή σ’ ένα άλλο είδος θεάτρου. Η «Μαντάμ Σουσού» πρωτοπαρουσιάζεται στη θεατρική της μορφή το καλοκαίρι του 1942 μέσα στην Κατοχή, στο θέατρο Κατερίνας , από τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη με τον Αιμίλιο Βεάκη στον ρόλο του Παναγιωτάκη και τον Σπύρο Μουσούρη στον ρόλο του Καντακουζηνού, σημειώνοντας πρωτοφανή θρίαμβο!
Ο Τύπος εκείνης της δραματικής εποχής μιλάει για «πρωτοφανή προσέλευση κοινού». Στο τρίγλωσσο πρόγραμμα της παράσταση (ελληνικά, γερμανικά και ιταλικά), διαβάζουμε την εντυπωσιακή διανομή των υπόλοιπων ρόλων: Τίτος Βανδής (σωφέρ), Νίκος Χατζίσκος (Κοκό), Ασπασία Παπαθανασίου (Μια κυρία του Κολωνακίου), Δήμος Σταρένιος (Λεό), Θόδωρος Μορίδης (Σταθόπουλος), Τζόλυ Γαρμπή (κυρία Ζαφειρίου), Τίτος Φαρμάκης (Αρχαιολόγος), Σμαράγδα Βεάκη (κυρία Αλεπούδη), Κώστας Οικονομίδης (Τεό), Νίκος Ζωγράφος (Τζών Τρίφυλλης). Τη σκηνοθεσία του έργου επιμελήθηκε ο Γιαννούλης Σαραντίδης και τις σκηνογραφίες ο Γιώργος Βακαλό.
Ο Δημήτρης Ψαθάς υποκλίνεται στην πρεμιέρα της Μαντάμ Σουσούς με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Ανδρεάδη
Η Μαίρη Αρώνη δίνει σάρκα και οστά στη διάσημη ηρωίδα του συγγραφέα σε πολλές περιοδείες της στο εξωτερικό, ανάμεσα στις οποίες και αυτή στην Κύπρο το 1946 γνωρίζοντας πρωτοφανή επιτυχία. Συμπρωταγωνιστές της οι Κώστας Ραυτόπουλος (Παναγιωτάκης) και Σπύρος Μουσούρης (Καντακουζηνός).
Τον Ιούλιο του 1947, η Κατερίνα Ανδρεάδη με το θίασό της ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου παρουσιάζει για πρώτη φορά την «Μαντάμ Σουσού» στα μέλη της μεγάλης και ακμάζουσας ελληνικής παροικίας. Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία στην Αλεξάνδρεια, ώστε λίγους μήνες αργότερα η ηθοποιός ανέβασε και μια δεύτερη, περισσότερο επιθεωρησιακή εκδοχή της αποκλειστικά για τους Έλληνες της Αιγύπτου. Στο νέο αυτό έργο, η Σουσού με τον Παναγιωτάκη εγκαταλείπουν τον Μπύθουλα και την Ελλάδα για την Αλεξάνδρεια, νοικιάζουν σπίτι στο Καρτιέ Γκρεκ (η ελληνική συνοικία) και δίνουν δεξιώσεις στην αλεξανδρινή αριστοκρατία. Η Μαντάμ Σουσού στην Αλεξάνδρεια έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής διαφημίζοντας έτσι το γεγονός.
Η κυρία Κατερίνα με τον Αιμίλιο Βεάκη παρουσίασαν το έργο το 1949 στο κοινό της Κωνσταντινούπολης με έναν θίασο με εκπληκτική διανομή: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Τίτος Βανδής, Αλέκος Αλεξανδράκης, Άννα Λώρη, Τίτος Φαρμάκης, Γιάννης Πετρόπουλος.
Το 1950 παρουσιάζεται στην Κωνσταντινούπολη και από έναν άλλο φημισμένο θίασο, των Άννας και Μαρίας Καλουτά-Μαρίκας Νέζερ-Βασίλη Αυλωνίτη-Ορέστη Μακρή και Λάμπρου Κωνσταντάρα ως ένα από τα σκετς του Δημήτρη Ψαθά μαζί με άλλα πολύ επιτυχημένα μονόπρακτα του συγγραφέα.
Μετά από 48 χρόνια, η «Μαντάμ Σουσού» παρουσιάζεται ξανά στο θέατρο, τη σεζόν 1998-1999 στο θέατρο «Βρετάνια» σε μία φιλόδοξη παραγωγή του Κάρολου Παυλάκη, για πρώτη φορά, σε μορφή μουσικής κωμωδίας. Πρωταγωνίστρια, η αγαπημένη του κοινού τηλεοπτική «Μαντάμ Σουσού», Άννα Παναγιωτοπούλου με τον αξέχαστο Σταύρο Παράβα, στο ρόλο του Παναγιωτάκη και τον Νίκο Γαλανό, στον ρόλο του Μηνά Καντακουζηνού. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, την εκπληκτική μουσική της παράστασης ο Διονύσης Τσακνής και τους στίχους των τραγουδιών η Μαριανίνα Κριεζή. Τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε ο αξέχαστος Γιώργος Ασημακόπουλος.
Ο θίασος της Μαντάμ Σουσούς το 1998 στο θέατρο Βρετάνια
Άννα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Νίκος Γαλανός, Παναγιώτης Παναγόπουλος
Σταύρος Παράβας, Άννα Παναγιωτοπούλου, Νίκος Γαλανός
Σταύρος Παράβας, Άννα Παναγιωτοπούλου, Νίκος Γαλανός
Σταύρος Παράβας, Άννα Παναγιωτοπούλου
‘Άννα Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Νίκος Γαλανός
Η Μαντάμ Σουσού Άννα Παναγωτοπούλου και η Μαρία Ψαθά στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης
Το 2011 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει την Μαντάμ Σουσού σε καλλιτεχνική διεύθυνση Σωτήρη Χατζάκη, σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, με την Φωτεινή Μπαξεβάνη στον ρόλο της Σουσούς, τον Κώστα Σαντά στον ρόλο του Παναγιωτάκη και τον Βασίλη Ευταξόπουλο στον ρόλο του Καντακουζηνού, σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και με έναν 16μελή θίασο. Το κατάμεστο για δύο χρόνια, Βασιλικό Θέατρο επαληθεύει για μια ακόμη φορά την επικαιρότητα του θρύλου της. Το έργο παρουσιάζεται και στην Αθήνα για λίγες παραστάσεις στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου.
Φέτος, η Μαντάμ Σουσού ξαναχτυπά στο θέατρο «Παλλάς» σε μία μεγάλη παραγωγή των «Θεατρικών Σκηνών» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και σπάει ταμεία με τη μεγάλη εισπρακτική της επιτυχία. Πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά η Δήμητρα Παπαδοπούλου, έχοντας στο πλευρό της τον Κώστα Κόκλα (Παναγιωτάκη), τον Άλκι Κούρκουλο (Καντακουζηνό) και 25 ακόμα ηθοποιούς και μουσικούς, ζωντανή ορχήστρα, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη, κοστούμια Νίκου Χαρλαύτη και μουσική Μαρίζας Ρίζου.
Άλκις Κούρκουλος, Γιάννης Κακλέας, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Κώστας Κόκλας
Η Μαντάμ Σουσού στον κινηματογράφο
Το 1948, η Μαντάμ Σουσού γίνεται ταινία με μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, που δυστυχώς έχει καταστραφεί και δεν σώζεται. Μόνο φωτογραφίες που θα τις δείτε παρακάτω και αποτελούν ντοκουμέντα σώθηκαν από το φιλμ. Το σενάριο υπέγραφε ο Νίκος Τσιφόρος, τη σκηνοθεσία ο Τάκης Μουζενίδης, τη μουσική ο Κώστας Γιαννίδης, τη φωτογραφία ο Γιάννης Δριμαρόπουλος, και την παραγωγή η ΜΕΓΑ ΦΙΛΜ. Η διανομή της ταινίας είχε λαμπρά ονόματα του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου με«Σουσού» την Μαρίκα Νέζερ. «Παναγιωτάκης» ο Βασίλης Λογοθετίδης, «Καντακουζηνός» ο Γιώργος Παππάς και δίπλα τους ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Χρήστος Τσαγανέας, η Ελένη Χατζηαργύρη, ο Λαυρέντης Διανέλλος, η Λέλα Πατρικίου και ο Ερρίκος Κονταρίνης. Τα γυρίσματα κράτησαν 7 μήνες και η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 2 Μαϊου 1948 (Κυριακή του Πάσχα) στους τρεις κεντρικούς κινηματογράφους της Αθήνας (Ρέξ, Αττικόν, Άστυ) και στον Πειραιά (στον κινηματογράφο Καπιτόλ) και έκοψε 93.498 εισιτήρια, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και ρεκόρ για την εποχή εκείνη.
Άρης Βλαχόπουλος, Γιώργος Παππάς, Μαρίκα Νέζερ, Χρήστος Τσαγγανέας
Ο Βασίλης Λογοθετίδης και η Μαρίκα Νέζερ -Μαντάμ Σουσού- στον Μπύθουλα
Η Μαντάμ Σουσού στο Κολωνάκι
Η Μαντάμ Σουσού στην τηλεόραση
Το 1972 η Μαντάμ Σουσού γίνεται σίριαλ στην τηλεόραση με πρωταγωνίστρια την Άννα Παϊταζή, την οποία επιλέγει ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς μετά από οντισιόν σε πολύ γνωστά ονόματα της εποχής, συμμετέχοντας ενεργά και στα γυρίσματα. Δίπλα στην Άννα Παϊταζή, παίζουν οι: Ιάκωβος Ψαρράς (Παναγιωτάκης) , Δημήτρης Καλλιβωκάς (Μηνάς Κατακουζηνός) , Άρτεμις Τσάρμη , Δέσποινα Νικολαϊδου , Μπάμπης Κατσούλης , Πέπη Οικονομοπούλου , Τόλης Πολάτος , Κούλα Αγαγιώτου κ.α.
Η σειρά κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 1972, προβάλλεται πριν από τον Άγνωστο Πόλεμο, που σαρώνει σε τηλεθέαση, αλλά χρειάζεται μια μικρή ενίσχυση γιατί βρίσκεται ήδη στον τρίτο κύκλο (θα ακολουθήσουν άλλοι δύο) και το κάθε επεισόδιο έχει διάρκεια μόνο 15 λεπτά. Συνολικά θα προβληθούν 65 επεισόδια (προβολή τελευταίου επεισοδίου Δεκέμβριο του 1973) που δεν σώζεται ούτε ένα! Μόνο φωτογραφίες υπάρχουν για να μας θυμίζουν μια μεγάλη επιτυχία στα πρώτα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης με την ηρωϊδα του Δημήτρη Ψαθά.
Η Μαντάμ Σουσού στον Μπύθουλα. Ιάκωβος Ψαρράς, Άννα Παϊταζή
Η Μαντάμ Σουσού στο Κολωνάκι. Δημήτρης Καλλιβωκάς, Άννα Παϊταζή
Ιάκωβος Ψαρράς, Μπάμπης Κατσούλης, Άννα Παϊταζή, Τόλης Πολάτος
Η Μαντάμ Σουσού στο δικαστήριο. Δέσποινα Νικολαϊδου, Άννα Παϊταζή
Άννα Παϊταζή, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Ιάκωβος Ψαρράς
Η Μαντάμ Σουσού στο αστυνομικό τμήμα
Κυριακή του Πάσχα, 4 Μαίου 1986 προβάλλεται το πρώτο επεισόδιο από το remake, έγχρωμο πια, της σειράς Μαντάμ Σουσού, με την Άννα Παναγιωτοπούλου στον ομώνυμο ρόλο. Γυρίζεται από τα STUDIO ATA με σκηνοθέτη τον Θανάση Παπαγεωργίου που ερμηνεύει και τον Παναγιωτάκη, ενώ ο Άγγελος Αντωνόπουλος υποδύεται τον Καντακουζηνό. Η σειρά είναι το υψηλότερο σε τηλεθέαση πρόγραμμα, κρατά δυο χρόνια και κάνει σούπερ σταρ την Άννα Παναγιωτοπούλου, που αν και είχε 15 χρόνια καριέρας στο θέατρο, το πλατύ κοινό την γνωρίζει μέσα από την Μαντάμ Σουσού. Άννα Παναγιωτοπούλου και Μαντάμ Σουσού ταυτίζονται και μέχρι σήμερα, παραμένει αξεπέραστη η ταύτιση αυτή.
Μέσα στην ιταλο-γερμανική Κατοχή (1940) εμφανίζεται και το τραγούδι της Μαντάμ Σουσούς που κυκλοφορεί σε δίσκο σε μουσική Λεό Ραπίτη και στίχους των Μάνεση-Ρηγόπουλου. Το τραγουδούν ο Νίκος Γούναρης, ο Ρένος Τάλμας και ο Μπέμπης Βουγάς με τεράστια επιτυχία! Το τραγούδι ακούγεται στους τίτλους του θρυλικού σίριαλ με πρωταγωνίστρια την Άννα Παναγιωτοπούλου.
Κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού πολέμου το 1940, η φιγούρα της Μαντάμ Σουσούς εμπνέει και τον γελοιογράφο της εποχής Φωκίωνα Δημητριάδη που την παρουσιάζει στις πολεμικές γελοιογραφίες του. Σε μια από αυτές, μάλιστα που τυπώθηκε , σε καρτ ποστάλ και κυκλοφόρησε στο εξωτερικό στα ελληνικά και στα αγγλικά, η Μαντάμ Σουσού κοιτάζει όρθια και αγέρωχη περιφρονητικά τον καθισμένο και σκυφτό Μουσολίνι με τα φασαμέν της λέγοντάς του: «Πτωχέ άνθρωπε!…».
80 χρόνια μετά τη συγγραφική «γέννηση» της θρυλικής ηρωίδας του Δημήτρη Ψαθά και ενώ στο Παλλάς, η παράσταση πήρε παράταση για επιπλέον 8 συλλεκτικές παραστάσεις (09-11/01 & 16-20/01/2018), οι Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών κυκλοφορούν το «Συλλεκτικό λεύκωμα–ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018» σε σχεδιασμό και επιμέλεια Λένας Νίτσου σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (σε διάσταση 22 x 22 εκ. με σκληρό εξώφυλλο). Το ημερολόγιο απαρτίζεται από 53 έγχρωμες φωτογραφίες των πρωταγωνιστριών που ενσάρκωσαν την ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά στο θέατρο και την τηλεόραση μαζί με τις θρυλικές ατάκες της Σουσούς που άφησαν εποχή… Δήμητρα Παπαδοπούλου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Φωτεινή Μπαξεβάνη καθώς και η πρώτη διδάξασα τηλεοπτική Σουσού, Άννα Παϊταζή εμφανίζονται σε σπαρταριστές σκηνές του έργου μαζί με τους συμπρωταγωνιστές τους: Άλκι Κούρκουλο, Κώστα Κόκλα, Θανάση Παπαγεωργίου, Νίκο Γαλανό, Σταύρο Παράβα, Δημήτρη Καλλιβωκά, χαρίζοντάς μας απίστευτο γέλιο για την καινούργια χρονιά… Το λεύκωμα συνοδεύουν προλογικό σημείωμα του Δημήτρη Ψαθά καθώς και ένα πλήρες ιστορικό της πορείας του έργου μέσα στο χρόνο με τίτλο «Το φαινόμενο Μαντάμ Σουσού».
Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, ώρα 7.00 μ.μ. το ημερολόγιο-λεύκωμα θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 και Βουκουρεστίου, Α΄όροφος). Οι πρωταγωνιστές που εικονίζονται μέσα στις 53 φωτογραφίες του «Συλλεκτικού ημερολογίου της Σουσούς 2018» θα μιλήσουν για τη δική τους εμπειρία παίζοντας στο έργο: η Δήμητρα Παπαδοπούλου και ο Άλκις Κούρκουλος, πρωταγωνιστές στο φετεινό ανέβασμα της Μαντάμ Σουσούς στο «Παλλάς», η Φωτεινή Μπαξεβάνη, Μαντάμ Σουσού στο ΚΘΒΕ το 2011, ο Νίκος Γαλανός που ερμήνευσε τον ρόλο του αριστοκράτη Καντακουζηνού στο πλευρό της Άννας Παναγιωτοπούλου στο θέατρο «Βρετάνια» το 1998 και τέλος ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, Καντακουζηνός στο πλευρό της Άννας Παϊταζή, στην πρώτη παρουσίαση της Σουσούς στην τηλεόραση το 1972, θα ξεδιπλώσουν στο κοινό τις εμπειρίες τους ερμηνεύοντας το αθάνατο έργο του Δημήτρη Ψαθά.
Αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές που έδωσαν πνοή στο ανέβασμα της θρυλικής ηρωίδας στο θέατρο θα είναι εκεί για να μιλήσουν: Ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής που έγραψε την μουσική για το «ανέβασμα» της Σουσούς στο θέατρο «Βρετάνια» σε μορφή μουσικής κωμωδίας το 1998-99, ο Γιώργος Αρμένης, που σκηνοθέτησε την ομώνυμη παράσταση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 2011 και ο Γιάννης Κακλέας που σκηνοθέτησε το φετινό ανέβασμα της Μαντάμ Σουσούς στο «Παλλάς» καθώς και ο παραγωγός των «Θεατρικών Σκηνών», Πάνος Κατσαρίδης, που πραγματοποίησε το δύσκολο και πολυδάπανο φετινό εγχείρημα, την απόλυτη sold-out παράσταση της Σουσούς στο «Παλλάς».
Την εκδήλωση θα προλογίσει η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος, Μαρία Αντωνιάδου και την συζήτηση θα συντονίσει η κόρη του συγγραφέα και εκδότρια των Απάντων του Μαρία Ψαθά. Στην παρουσίαση θα παραστεί και η αγαπημένη όλων Μαντάμ Σουσού, Άννα Παναγιωτοπούλου σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική: Η τραγουδίστρια Χριστίνα Μαξούρη θα τραγουδήσει αγαπημένα τραγούδια από την παράσταση της Μαντάμ Σουσούς στο «Παλλάς» συνοδία του πιανίστα Κώστα Γιαξόγλου, όπως το ομώνυμο τραγούδι που συνέθεσε η Μαρίζα Ρίζου για την φετεινή παράσταση αλλά και δύο παλιότερα τραγούδια της Σουσούς που συνέθεσαν οι: Διονύσης Τσακνής (1998) και Λεό Ραπίτης (1940).
Σχόλια για αυτό το άρθρο