Μεταμόρφωση Από Μέσα Προς Τα Έξω

Από την/τον Polyxeni Kokovika | 27 Νοεμβρίου 2013

photo 3

Πολλές φορές με ρωτούν πως πρέπει κάποιος να ξεκινήσει την «μεταμόρφωση» του γιά μια καλύτερη ζωη. Η απάντηση είναι απλή: Από μέσα προς τα έξω. Πρώτα απ’όλα λοιπόν, αυτό που καθορίζει την ισορροπία του οργανισμού είναι οι ΣΚΕΨΕΙΣ μας. Οι σκέψεις μπορούν να δηλητηριάσουν την ύπαρξη μας, πρώτα σε ενεργειακό επίπεδο, μετά σε σωματικό. Αν αφήσουμε μία αρνητική σκέψη να μας κυριαρχήσει, ένα αρνητικό συναίσθημα θα αναβλήσει από μέσα μας και θα μας αρρωστήσει. Στην καλύτερη περίπτωση η αρρώστια θα είναι ένας φαινομενικά απλός πονοκέφαλος. Όμως, αν το αρνητικό συναίσθημα διαιωνισθεί και γίνει χρόνιο, θα μεταφραστεί από την ενδότερη ύπαρξη μας σε κάτι πολύ χειρότερο.
photo 5

Η συναισθηματική μας ευεξία λοιπόν είναι το πιό σημαντικό στοιχείο από όλα και γι’αυτό και από εκεί ξεκινάμε πάντα τη θεραπεία και τη μεταμόρφωση μας. Ας το σκεφτούμε λιγάκι: Τις σκέψεις μας ποιός τις επιλέγει; Εμείς ή κάποιος άλλος; Όποτε πιάνουμε τον εαυτό μας να κάνει μία αρνητική σκέψη, έχουμε ανάγκη να τον εκπαιδεύσουμε να βγει γρήγορα από το αρνητικό και να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο θετικό. Η σκέψη μας είναι η πρώτη τροφή της ύπαρξης μας! Ας σκεφτούμε ότι αυτή η αρνητική σκέψη που κάνουμε τώρα είναι επιζήμια όχι γιά κάποιον άλλον που μπορεί και να του επιτρέψαμε να μας την προκαλέσει – π.χ τον Γιάννη – αλλά κυρίως γιά μας! Αφού βάλουμε τις σκέψεις μας σε θετική τροχιά λοιπόν, για να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας, αμέσως μετά επικεντρωνόμαστε στον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε το σώμα μας. Ας ρωτήσουμε τον εαυτό μας: Σε ποιο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ αφήνουμε τον εαυτό μας να υπάρχει; Και γιατί; Είναι το περιβάλλον αυτό φιλικό η τοξικό; Το σπιτι, οι σχέσεις, η ατμόσφαιρα γύρω μας.
photo 4

Ας αφήσουμε τις δικαιολογίες του τύπου «δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή ,κλπ.» Κάθε φορά που λέμε στον εαυτό μας «δεν μπορώ,» σημαίνει ότι κατά βάθος «δεν θέλω» κάτι αρκετά. Γιατί δηλαδή; Ποιός είναι αυτός που μπορεί να κάνει αυτό που λέω εγώ ότι δεν μπορώ; Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά αυτού που μπορεί και έχει έλεγχο της ζωής του που σου λείπουν σε μένα; Άλλο σημαντικό συστατικό της ύπαρξης μας και της φροντίδας του σώματος μας είναι η ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Αυτό που τρώμε θα επηρρεάσει και το πως θα αισθανθούμε. Όσο πιό «πεθαμένο» είναι αυτό που τρώμε, τόσο πιό «πεθαμένη» θα είναι και η ενέργεια που θα μας δώσει. Αν μπορούμε να κόψουμε την ζουμερή ντομάτα από τον κήπο μας (ή από τη γλαστρούλα μας) τόσο το καλύτερο. Φρέσκο καλύτερο, πολυπαρασκευασμένο χειρότερο. Αν το φαγητό μας είναι ένα πολυβασανισμένο ζώο που πέρασε μεγάλο πόνο μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας, τότε ενεργειακά αλλά και σωματικά και εμείς θα κουβαλήσουμε αυτό το μαρτύριο στην κοιλιά μας. Το ίδιο ισχύει και για την ΑΣΚΗΣΗ. Αν καθόμαστε  στον καναπέ και τρώμε μπέικον θα αρχίσουμε να μοιάζουμε με το ζώο το οποίο τρεφόμαστε.

photo 2
Ας τρέξουμε, ας παίξουμε, ας διασκεδάσουμε, ας εκμεταλλευτούμε την όμορφη φύση γιά να γυμνάσουμε το σώμα μας. Δεν είναι ανάγκη να κλειστούμε σε ένα γυμναστήριο. Ας κάνουμε  την άσκηση διασκέδαση και παιχνίδι!!. Διασκέδαση δεν είναι μόνο το αλκοόλ και τα μπουζούκια. Διασκέδαση ειναι να νιώθουμε τα μαγουλα μας  να αναψοκοκκινίζουν όπως όταν
είμασταν παιδιά. Τι αφήσαμε να αλλάξει στον εαυτό μας με τα χρόνια ; ΄Οπως τα αφήσαμε να αλλάξουν προς το χειρότερο, με τον ίδιο τροπο μπορούμε να τα βελτιώσουμε. Γρήγορο περπάτημα με την κολλητή μας, σκοινάκι στη βεράντα μας, τρέξιμο στις καταπληκτικές παραλίες μας, χορός βάζοντας δυνατά το αγαπημένο μας τραγούδι γιατί έτσι μας αρέσει! Ιδρώνω, ασκούμαι. Δεν ιδρώνω, δεν ασκούμαι. Απλά πράγματα.
photo 1
Οι φυσικές θεραπείες επίσης ενθαρρύνουν την αυτο-ίαση. Δίνουν στο σώμα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τους δικούς του μοναδικούς μηχανισμούς για να φέρει τον οργανισμό σε ισορροπία πνευματικά, συναισθηματικά, σωματικά. Βοτανοθεραπείες, αποτοξίνωση, μασάζ, βελονισμός, ομοιοπαθητική, yoga, διαλογισμός, κλπ. Κάποια, ή σε συνδυασμό μετάξυ τους, σίγουρα θα βρούμε κάτι που μας ταιριάζει .
Τέλος η εξωτερική μας εμφάνιση. Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είμαστε, είναι σημαντικό να προσέχουμε την εμφάνιση μας ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι έχει να κάνει με τα προηγούμενα: Όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να φίλτραρει τις σκέψεις και εν συνέχεια να ενθαρρύνει θετικά συναισθήματα, αυτό αντανακλάται και στο πρόσωπο μας.
Όταν τρώμε σωστά το σώμα μας βρίσκει το ιδανικό του βάρος. Όταν ασκούμαστε οι μυς μας παραμένουν δυνατοί, το δερμα μας μοιάζει πιό σφριγηλό και υγειές. Το να έχουμε όμως τα μαλλιά μας περιποιημένα, ή να φορέσουμε ενα ρούχο, ένα χρώμα που μας δίνει ενέργεια και αυτοπεποίθηση, να προσέχουμε τα δόντια μας ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να καλυτερέψει την εμφάνιση μας είναι εξίσου σημαντικό.
Για να τα βάλω σε μια σειρά προτεραιότητας:
–    Πρώτον, φιλτράρω τις ΣΚΕΨΕΙΣ που δημιουργούν ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ. Με τις σκέψεις ταΐζουμε συναισθηματικά τον εαυτό μας.
–    Δεύτερον, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Σε τι περιβάλλον επιτρέπουμε τον εαυτό μας να ζει.
–    Τρίτον, ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΑΣΚΗΣΗ. Με τι τρέφουμε το σώμα μας και με τι το τροφοδοτούμε;
–    Τεταρτον, ΕΜΦΑΝΙΣΗ. Ένα καινούργιο χρώμα ή κούρεμα μας ανανεώνει.
Η ύπαρξη μας είναι ενα σύνολο και το σύνολο αυτό έχει ανάγκη απο φροντίδα σε πολλαπλά επίπεδα που όμως είναι όλα συνδεδεμένα και αλληλοεξαρτημένα μεταξύ τους. Ας φροντίσουμε την μοναδική και όμως πολυδιάστατη αλλά και ενδιαφέρουσα ύπαρξη μας.

Polyxeni Kokovika

Polyxeni Kokovika

Η ΠολυΞένη Κοκοβίκα είναι life coach, holistic mentor, καθοδηγήτρια ζωης. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Λος Άντζελες όπου δίνει σεμινάρια και προσωπικές συνεδρίες. Θεωρείται μέντορας και health Guru των επωνύμων.

Έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο μαθητεύοντας και διδάσκοντας. Ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία εξερευνόντας τον κόσμο του show business αλλά γρήγορα στράφηκε στην εσωτερική αναζήτηση. Ο κύριος σκοπός της είναι να βοηθήσει ανθρώπους και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους. Γι’αυτό το λόγο διδάχτηκε πολλές μεθόδους εναλλακτικής θεραπείας, μεταξύ των οποίων η ομοιοπαθητική, naturopathy, yoga, ύπνωση, κινεζική παραδοσιακή ιατρική, νευρογλωσσικός προγραμματισμός, κα.

Η ίδια πιστεύει οτι είμαστε εδώ για να ευρύνουμε την ύπαρξη μας, και βλέπει τον εαυτό της σαν μούσα της οποίας ο σκόπος είναι να εμπνέει, να στηρίζει, να καθοδηγεί, και να θεραπεύει. Εχει μια έμφυτη διαίσθηση και θέληση να ανακαλύπτει και να κατανοεί τους γύρω της. Η ίδια λέει οτι το καλύτερο πανεπιστήμιο που τελείωσε είναι η οικογένεια της. Μέσα άπο την ανιδοτέλη αγάπη που εισέπραξε σε αυτό το ζέστο Ελληνικό οικογενειακό περιβάλλον, ωθήθηκε η επιθυμία της να βοηθήσει και τους άλλους. Και γι’αυτό, το μόττο της είναι «η αγάπη είναι η καλύτερη απάντηση.»

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. Μαρία

    2013/11/27 στις 19:12

    Πολυ ωραίο άρθρο
    Και αλλά τέτοια χρειαζόμαστε
    Πως μπορω να επικοινωνήσω μαζί σας;

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *