Μια “Λυσσαμένη Γάτα” με τόσο πολύ συναίσθημα, τόσο κοντά στην ψυχή μας…

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 9 Μαρτίου 2018

''LYSSASMENH GATA'' NEW PHOTO_2

Η καλλιτεχνική εταιρία Μυθωδία παρουσιάζει στο Θέατρο Θησείον  το αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς «Λυσσασμένη Γάτα» («Cat on a hot tin roof»), ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας σε μετάφραση και σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, σε μια επιτυχημένη μεταφορά με αξιόλογους ηθοποιούς που αξίζει να δείτε.

Το κείμενο αποτελεί ένα εξαιρετικής διαύγειας ψυχογράφημα των ηρώων, δίνοντας την ευκαιρία στους ηθοποιούς να αναμετρηθούν με ρόλους – προκλήσεις και να μαγέψουν το κοινό, χαρίζοντας ένα ερμηνευτικό ρεσιτάλ. Σύνηθες πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί θεατές πηγαίνουν προϊδεασμένοι στην παράσταση, έχοντας συγκεκριμένες αντιλήψεις για το έργο, ανίκανοι να αποδεσμευτούν από το πρότυπο της ταινίας που στοιχειώνει το θεατρικό ανέβασμα. Μην υποκύψετε σε διαδικασίες σύγκρισης αλλά αντιμετωπίστε την παράσταση ως μία αυτόνομη δημιουργία, απόλυτα ενταγμένη στις ανάγκες του έργου.

''LYSSASMENH GATA'' NEW PHOTO_13

H παράσταση στηρίζεται πολύ στην καθοριστική συμβολή των ηθοποιών. Ο Ορέστης Τζιόβας σε μια δεξιοτεχνική ακροβασία ψυχολογικών μεταπτώσεων μέχρι να γίνει το κλικ, όπως λέει ο ήρωας, εξαιτίας του ποτού, επιβάλλει στον θεατή τη δική του σκηνική παρουσία με αποκλειστικότητα αφανιστική των προηγούμενων επιδόσεων. Παρουσιάζει καλπάζουσα εξέλιξη από ρόλο σε ρόλο κι αυτό είναι άξιο προσοχής. Ο Μπρικ στη Λυσσαμένη Γάτα είναι ο καλύτερος ρόλος του μέχρι τώρα στο θέατρο.

Η Μαρία Κίτσου δίνει την ελπίδα θεατρικών αρετών, στοιχειωθετημένων πάνω σε μια άνεση που ίσως αποδειχθεί επικίνδυνη στο μέλλον, αν δεν προσέξει. Ηθοποιία και σκηνοθεσία έδειξαν μία υπερβολή, που όμως σώθηκε από τη σύνθετη ερμηνεία με την αδιάλειπτη ένταση που απαιτεί ο ρόλος. Το νευρικό, το έξαλλο και η η συνεχής ημιπαρανοϊκή δόνηση, εκφράζονται με τον καλύτερο ερμηνευτικό τρόπο. Επίσης, η Μαρία Κίτσου “φέρει” όχι μόνο στη σκηνή, αλλά και στις δημόσιες εμφανίσεις της που την έχω δει, τη στόφα της θεατρίνας παλαιάς κοπής.

Η ερμηνεία του Νικήτα Τσακίρογλου είναι μια μεγάλη κι αξέχαστη δημιουργία με την επιβλητική του παρουσία. Συνδυάζει την εφηβική φλόγα με μια ζηλευτή ωριμότητα, με τη μοναδική πείρα που έχει αποκτήσει παίζοντας τους πιο δύσκολους ρόλους υπό τις οδηγίες έμπειρων και απαιτητικών δημιουργών.

Η Ελένη Κρίτα ξεχωρίζει με τη σπουδαία εξαιρετικής ακρίβειας, βάθους και αυθεντικού συναισθήματος, ερμηνεία της. Η Μπέτυ Αποστόλου είναι αδυσώπητη στην προσπάθειά της να κρατήσει την περιουσία για την οικογένεια της, ενώ αρκετά πειστικοί στους ρόλους τους είναι και οι: Γεράσιμος Σκαφίδας, Δημήτρης Ραφαέλος,  Δημήτρης Σταματελόπουλος και Μαρία Νίκα

''LYSSASMENH GATA'' NEW PHOTO_8

Το σκηνικό, με λιτά μέσα, δείχνει το “εσωτερικό” της τραγωδίας στο επίπεδο του οικογενειακού δράματος. Mέσα στο πνεύμα της εποχής και τα κοστούμια από την Βασιλική Σύρμα.  Η σκηνοθεσία πέτυχε να αποκαλύψει το δραματικό υπόστρωμα των έργων του Τένεσι Ουίλαιαμς. Οι χαρακτήρες της Λυσσασμένης Γάτας δεν σβήνουν μαζί με το έργο. Τόσο πολύ συναίσθημα, τόσο κοντά στην ψυχή είχαμε πολύ καιρό να δούμε σε μεταφορά του συγκεκριμένου έργου σε Αθηναϊκή σκηνή.

Η παράσταση δεν έχει διάλειμμα, δεν κουράζει, δεν θλίβει, δεν απογοητεύει. Οι συντελεστές της φρόντισαν να μετουσιώσουν όλη τη μελαγχολία της σε μια εξαιρετική παράσταση.

''LYSSASMENH GATA'' NEW PHOTO_4

Συντελεστές 
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Δραματολογική συνεργασία: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Σκηνικά: Έλλη Λιδωρικιώτη
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Σιτώτης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου – Βαμβακά
Βοηθός Σκηνογράφου: Σοφία Κατάκη
Βοηθός Ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα
Βοηθός παραγωγής: Έμμα Μαυρέλη
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

* Η μουσική παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς

Παίζουν: 
Μπιγκ Ντάντι: Νικήτας Τσακίρογλου
Μάγκι: Μαρία Κίτσου
Μπρικ: Ορέστης Τζιόβας
Μπιγκ Μάμα: Ελένη Κρίτα
Γκούπερ: Γεράσιμος Σκαφίδας
Μέη: Μπέτυ Αποστόλου
Γιατρός Μπόου: Δημήτρης Ραφαέλος
Αιδεσιμότατος Τούκερ – παιδί: Δημήτρης Σταματελόπουλος (τρομπέτα)*
Υπηρέτρια Σάλυ – παιδί: Μαρία Νίκα (βιολί)

Παραστάσεις:
Τέταρτη: 19:00
Παρασκευή 19:00
Σάββατο 19:00
Κυριακή 19:00

Διάρκεια: 110 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια:

ΤΕΤΑΡΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΣΗ
Κανονικό: 15 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι): 12 ευρώ
ΟΑΕΔ: 10 ευρώ

ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ
Κανονικό: 17 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι): 14 ευρώ
ΟΑΕΔ: 10 ευρώ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: 14 ευρώ (έως την προηγούμενη ημέρα κάθε παράστασης)

Προσφορά ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: 12 ευρώ (έως την προηγούμενη ημέρα της παράστασης)

Προπώληση εισιτηρίων από το ταμείο του θεάτρου:
«θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ»
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210.32.55.444
(Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 17:00)
Προπώληση/πώληση εισιτηρίων:
ώρες ταμείου 18:00-21:00
(ανοικτό μόνο τις ημέρες των παραστάσεων) 

Πρόσβαση:
«θησείον – ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ»
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος: Σταθμός Θησείο
Μετρό: Γραμμή 3, Μοναστηράκι

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
– σε όλα τα καταστήματα PUBLIC
– στο ticketservices.gr
– στο tickets.public.gr
– τηλεφωνικά στο 210.7234567
– Εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου

Περισσότερες πληροφορίες:
www.pro4.gr
https://www.facebook.com/pro4.productions/ 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *